Gazdálkodj okosan

Ingatlanokra költhet több mint 11 milliárd közforintot a jobboldali Kommentár folyóirat

11,5 milliárd forintos támogatást kapott a Kommentár Alapítvány a félállami Mathias Corvinus Collegium Alapítványtól. A tizenegy évre szóló támogatási összeget főleg ingatlanokra tervezik költeni. A jobboldali folyóiratot kiadó alapítvány a Fidesz egyik ideológiai műhelye, az MCC kuratóriumi elnöke pedig Orbán Balázs, a Miniszterelnökség politikai államtitkára.

Egy jobboldali folyóirat a következő tíz évre előre megkapta a rezsirevalót, meg valamivel kicsit többet is. A Kommentár című lap kiadójának tavalyi évről szóló beszámolójában vettük észre, hogy a negyedévente megjelenő kiadvány döbbenetes, 11,5 milliárd forint összegű támogatást kapott közpénzből, amit tíz év alatt költhet el.

Ekkora összegekkel általában nem folyóiratok, hanem országok költségvetésében lehet találkozni. Ha ezt a pénzt most kiosztanánk a 140 ezer magyar pedagógus között, akkor mindannyiuk kezébe fejenként 80 ezer forint kerülne.

A Kommentár beszámolójából kiolvasható, hogy noha már az egész összeget átutalták az alapítvány bankszámlájára, a támogatás időtartama mégis 11 éves, azaz a Kommentár 2032-ig évente átlagosan kb. egymilliárdot költhet a pénzből. Tavaly 921 milliónak már a nyakára is hágtak.

Főlépcső a Puskin u. 4-ben, felújítás előtt (forrás: Kommentár Alapítvány)

A Kommentár főszerkesztője Békés Márton, akit többen az Orbán Viktor-féle rendszer egyik főideológusának tartanak. A folyóirat általában fideszes paneleket közvetít, a legutóbbi számban egy különösen eltalált anyag (Jobboldali építkezés, 2010-2022) szerzője épp azt méltatja, hogy a kormány nagyon sok közpénzt ad a Kommentárhoz hasonló ideológiai műhelyeknek.

A támogatás feladója a félállami Mathias Corvinus Collegium Alapítvány (MCC), amelynek kuratóriumi elnöke Orbán Balázs, a Miniszterelnökség politikai államtitkára. A tehetséggondozó intézményt – rossz nyelvek úgy tartják, fideszes káderképzőt — működtető MCC nemrégiben speciális jogi státuszt és 501 milliárd forintnyi állami vagyont kapott, úgyhogy van miből stafíroznia a folyóiratot.

Érdekesség, hogy az MCC főigazgatója, Szalai Zoltán egyébként a Kommentár egyik szerkesztője is (a folyóirat másik szerkesztője L. Simon László fideszes politikus, jelenleg a Magyar Nemzeti Múzeum igazgatója).

Az Átlátszó kérdésére az MCC azt írta, hogy a tehetséggondozási célt a saját tevékenységén túl további „személyek és szervezetek útján valósítja meg”, közöttük a Kommentárral, amelynek „tevékenységét és legfőképp a hozzá kapcsolódó könyvek kiadását és terjesztését segíti a Mathias Corvinus Collegium Alapítvány egy támogatási együttműködés keretében”.

(Itt jegyezzük meg, hogy az MCC két éve a Libri-Bookline csoport 25 százalékos pakettjének tulajdonosa, ami a Telex észrevétele szerint mára már a könyvesbolti kínálaton is meglátszik.)

Terem a Puskin u. 4.-ben, felújítás előtt (forrás: Kommentár Alapítvány)

A most szóban forgó 11,5 milliárd forint nagyját ugyanakkor a Kommentár nem könyvekre, hanem ingatlanokra fogja költeni. Az MCC válaszának értelmében a támogatás „jelentős részét” egy budapesti Képzési Központra fordítják.

Ez vélhetően a palotanegyedbeli, Puskin u. 4. alatti épületben fog megvalósulni, amit két éve a kormány ingyenesen adott oda az állami vagyonból az alapítványnak. Az eredetileg a millennium idejében a Magyar Tisztviselők Országos Egyesülete klubházaként felépült impozáns ingatlan felújítására aztán tervpályázatot írtak ki, az MCC-támogatásból minden bizonnyal ezt a „Tranzit Ház”-nak nevezett koncepciót valósítják meg. Az épületben irodák és közösségi, „kreatív terek” mellett 500 fős befogadóképességű előadótermet alakítanak ki, de lesz éttermi, kávézó és kocsmarész is.

A pénzből emellett „az Alapítvány budapesti irodájának létrehozására, az Alapítvány balatonszepezdi Képzési Központ befejező ütemére, kiegészítő funkciók létrehozására, a Kommentár Folyóirat budapesti rendezvényeinek helyszínét biztosító, valamint az Alapítvány vendégelőadói, kutatói és a képzésben részt vevő fiatalok részére a képzések ideje alatti szállás biztosítására szolgáló ingatlanok vásárlására” is költenek majd — írta az MCC megkeresésünkre.

Lépcsőház a Puskin u. 4.-ben, felújítás előtt (forrás: Kommentár Alapítvány)

Noha a lap kiadása mellett a Tranzit programsorozat működtetése is a Kommentárhoz fűződik, az alapítvány fenntartása korábban nem igényelt luxusingatlanokat és milliárdos összegeket. Kereken tíz évvel ezelőtt, 2012-ben a Kommentár például 88 millió forint elköltésével abszolválni tudta az ilyen-olyan konferenciákat és zsebfesztiválokat.

Magának a folyóiratnak a kiadása egy korabeli miniszterelnökségi támogatási irat szerint — amit az Átlátszó adatigénylő felületén, a Kimittudon keresztül kért ki egy magánszemély — ekkor mindössze 3,3 millió forintba került egy évben.

Az MCC-vel szemben a Kommentár Alapítvány egyáltalán nem reagált kérdéseinkre.

Sarkadi Nagy Márton

Címlapkép: A Tranzit Ház tervpályázatán győztes APM Consulting Kft. pályaműve a Puskin u. 4. alatti épületről (forrás: tranzithaz.hu)

Megosztás