Nemzetközi kapcsolatok

Sok millió forintjába kerülhetett a magyar adófizetőknek a budapesti CPAC

Orbán Viktor néhány napja Texasban szónokolt az amerikai konzervatívok politikai konferenciáján, a CPAC-en. De a miniszterelnök májusban a nemzetközi turnéra induló CPAC-sorozat budapesti állomásán is beszédet mondott. Egy félállami alapítvány pedig 390 millió forintot biztosított a budapesti esemény rendezőjének, a Fidesz-barát Alapjogokért Központ elemzőintézetnek rendezvényszervezésre.

Orbán Viktor magyar idő szerint augusztus 4-én, csütörtök éjjel Dallasban, az amerikai konzervatívok konferenciáján szónokolt: szerinte Soros György „szolgálatában egy hadsereg áll. Pénz, civilszervezetek, egyetemek, kutatóintézetek.” Ehhez a texasi gyűléshez azonban éppen egy Orbán politikáját támogató intézetnek volt köze: az összejövetel honlapján a támogatói szponzorok között, több amerikai szervezet mellett feltüntették a magyar Alapjogokért Központ nevét is.

Az Alapjogokért Központ a dallasi CPAC szponzorai között (forrás: https://na.eventscloud.com/website/34479/)

Az RTL Híradó kérdésére a konferencia amerikai szervezői azt válaszolták: az Alapjogokért Központ „nemzetközi partnerként, a CPAC Hungary társrendezőjeként került fel a szponzori listára”.

Az emlegetett CPAC Hungaryt, azaz a konferencia budapesti kiadását társbérletben valóban

ugyanez a Fidesz-barát elemzőintézet, az Alapjogokért Központ (AK) szervezte.

És ezen a rendezvényen Orbán Viktor úgyszintén a pódiumra lépett a Bálna nevű épület nagy rendezvénytermében.

A CPAC Budapesten

Az amerikai republikánus párt holdudvarához tartozó, eredetileg az Egyesült Államokban megtartott, de idén változatos helyi mutációkkal már az egész glóbuszt felszántó Konzervatív Politikai Cselekvés Konferencia (CPAC) budapesti eseménye rövid időre a magyar fővárosra irányította a világsajtó figyelmét.

A New Yorker hosszas riportban számolt be arról, hogy a Fidesz külföldi barátai milyen perspektívából látják a magyar úgymond konzervatív reneszánszt (a Párisi udvarból, pezsgőspoháron keresztül). Nyugati sajtóorgánumok tudósítói meglepődve számoltak be arról, hogy sajtóakkreditációs kérelmüket a szervező AK visszautasította (ezen a gyakorlaton a magyar újságírók egyébként már meg sem lepődtek, az Átlátszó munkatársának többszöri akkreditációs kérelmére például válasz sem érkezett).

A Bálnában az amerikai vendégek mellett felvonult a NER színe-java: a főszónok Orbán Viktor mellett a miniszterelnök politikai igazgatója, Orbán Balázs is előkerült, a szervező AK részéről hárman (Szánthó Miklós, Kovács István, Törcsi Péter) is pódiumra léptek, szónokolt az orbánista főideológus Békés Márton és kenyáradó gazdája, Schmidt Mária, továbbá beszédet mondott Kovács Zoltán kommunikációs államtitkár és Kövér László házelnök egyaránt. Magyar politikusok közül kizárólag a Fidesz tagjai léptek a dobogóra.

Egy dologról nem szólt a fáma: hogy ki fizeti a cechet.

Az Alapjogokért Központtól korábban e-mailben kérdeztük, hogy mennyibe került a konferencia, és azt miből finanszírozták. A kérdésre több mint három hét alatt semmilyen válasz nem érkezett.

390 millió forint az adófizetők pénzéből

Az Átlátszó információi szerint a Bálnában zajlott politikai rendezvényt minden bizonnyal a magyar adófizetők finanszírozták, az adatok szerint több száz millió forintos értékben. Értesülésünk szerint ugyanis egy félállami alapítvány az Alapjogokért Központnak 2022. évre adott támogatásában 390 millió forint szerepelt rendezvényszervezési célra. A pénz szándékolt elköltéséről szóló rövid leírásban ráadásul egy meg nem nevezett nemzetközi konferenciát is említenek.

Korábban az Átlátszón derítettük ki, hogy a kormány a Batthyány Lajos Alapítvány (BLA) nevű speciális (ún. „kekva”) alapítványon keresztül évek óta súlyos összegekkel támogatja az AK-t. Ismereteink szerint a BLA az idei évre kétmilliárd forintot adományozott az adófizetők pénzéből az Alapjogokért Központot fenntartó Jogállam és Igazság Nonprofit Kft.-nek.

Nem adják a közérdekű adatot Nagyon szívesen becsatolnánk ide a szerződés és a hozzá tartozó szakmai program másolatát, ám ilyen kópia sajnos nem áll a rendelkezésünkre. A Batthyány Lajos Alapítvány legutóbbi közérdekűadat-igénylésünk alkalmával az iratokba csak betekinteni engedte munkatársunkat, azokról másolatot vagy fényképet nem készíthettünk. Annak ellenére, hogy a törvény szerint az ehhez hasonló iratokat elektronikus másolatban oda kellene adniuk bárkinek. Ismereteink szerint az alapítvány azóta más adatigénylőkkel is ilyeténképpen járt el.

A 2021 szeptemberében szignált szerződés mellékleteként becsatolt szakmai program szerint az AK támogatott tevékenységének az egyik része „konferenciák és egyéb rendezvények szervezése”.

Tovább lapozva az is kiderül, hogy konkrétan erre a célra mennyit pénzt küldött az alapítvány: 390 millió forintot.

A szakmai program szerint a pénzt a következőkre költik: „online és személyes jelenléttel lebonyolítható konferenciák, köztük nemzetközi konferencia szervezése, lebonyolítása, workshopok, sajtóreggelik stb.”

Az egyszerű sajtóreggeliket és workshopokat az AK különösebb ráfordítás nélkül le tudja vezényelni a saját tulajdonú, szaunás új székházában, amelybe nemrégiben költöztek be a Fidesz-barát elemzők. Mi több, az AK honlapjának és közösségi médiás oldalának az elemzőintézet által szervezett eseményeket bemutató rovatait átböngészve mindössze egyetlenegy idei kerekasztal-beszélgetést találni. Ezért okkal juthatunk arra a következtetésre, hogy — a 390 millió forint eltapsolására utaló fent idézett két sorban „nemzetközi konferenciaként” külön megemlített — budapesti CPAC költségei teszik ki a rendezvényszervezésre adományozott összeg jó részét.

Nagyságrendben hasonló, de még magasabb összeggel lehet találkozni a Közbeszerzési Értesítő egy júliusi számában, ami egy monstre rendezvényszervezési tenderről ad hírt. Az eljárás lényege az volt, hogy a Rogán Antal-féle Nemzeti Kommunikációs Hivatal rengeteg közpénzből gazdálkodó és rendezvényekre vágyó  szervezet nevében lefolytatott egy nagy központosított eljárást.

A hirdetményből az derül ki, hogy az eljárás keretében az Alapjogokért Központnak is intéztek egy szerződést a Fidesz-közeli Moonlight Event Kft.-vel  ilyen feladatokra — méghozzá bruttó 527 millió forint maximális keretösszegben.

Noha a hirdetmény csak idén júliusban jelent meg, a szerződést már korábban megkötötték: egészen pontosan idén május 6-án. Vagyis alig szűk két héttel azelőtt, hogy Orbán Viktor a Bálna rendezvénytermében a budapesti CPAC színpadán szónokolhatott, és körülbelül három hónappal azelőtt, hogy a magyar miniszterelnök Dallasban is fellépett a dobogóra.

Sarkadi Nagy Márton

Cikkünk elkészítéséhez pótolhatatlan segítséget nyújtott Merényi M. Miklós, a K-Monitor munkatársa. Címlapképünkön Orbán Viktor beszél a májusi budapesti CPAC-en (forrás: a miniszterelnök Facebook-oldala)

Megosztás