előre megy

Beköltözött a szaunás új székházába az Alapjogokért Központ

Mostantól hivatalosan is a Budakeszi úton érhető el a közpénzekből felhizlalt Alapjogokért Központ. A társaság 1,4 milliárdért vette a hatszintes épületet, amit további 300 millió forintért újítottak fel.

Hivatalosan is az exkluzív budai zöldövezetben található hatszintes új székházába költözött az Alapjogokért Központ — derül ki az elemzőintézetet fenntartó Jogállam és Igazság Nonprofit Kft. által július elején a cégbíróságra benyújtott iratokból.

Ellátogattunk a Budakeszi útra, ahol az Alapjogokért Központ új székháza pontban a Türk Tanács (a kipcsak nyitás jegyében közpénzből fenntartott) Ybl-villája és az Orbán-kormány által köztestületté emelt, kultúrharcos Magyar Művészeti Akadémia tulajdonában lévő Hild-villa között található.

Volkswagen SUV parkol a főbejárat előtt (forrás: Horn Gabriella/Átlátszó)

Az épületről szóló legutóbbi cikkünk óta a kapu fölé került két biztonsági kamera, az óvatlan és kíváncsi tekintetek elől pedig a kerítést fedő sötét anyag védelmezi a Fidesz-barát elemzőintézet munkatársait.

A réseken benézve azért látni, hogy az udvar már tele a — vélelmezhetően a kollégákhoz tartozó — járművekkel.

Egy sötétkék Volkswagen Touareg SUV pedig főnökhöz illő helyre, azaz egyenesen az épület főbejáratához parkírozott.

Tele a kollégák járgányaival a parkoló (forrás: Horn Gabriella/Átlátszó)

Tavaly az Átlátszón elsőként derítettük ki, hogy az Alapjogokért Központot adományként átadott közpénzmilliárdokkal finanszírozza egy kormányközeli alapítvány. Arról is mi számoltunk be először, hogy 2020-ban a Fidesz-közeli elemzőintézet 1,4 milliárd forintért megvette a Budakeszi úti ingatlant. Leírtuk azt is, hogy a hatszintes épület felújítására további 300 millió forintot költöttek.

1,4 milliárdos irodaházzal gazdagodott az Alapjogokért Központ, itt építik most a szaunát | atlatszo.hu

Ha Orbán Viktor kormányát a magyar szavazópolgárok jövőre leváltják, a rezsimet barátságos jogi elemzésekkel és tévéokoskodással támogató, közpénzből élő Alapjogokért Központ munkatársainak nem kell majd a kertek alatt elbujdokolniuk. A szervezetet működtető nonprofit cég ugyanis tavaly hatszintes ingatlant vásárolt az elegáns Budakeszi úton.

Ennek keretében a -2. szinten szaunát, fitnesztermet, könyvtárszobát alakítottak ki az elemzőknek. A -1. szinten konferenciaterem, a földszinten elegáns lobby épült. „Az emelet a vezetői irodák szintje, ez a legnívósabb megjelenésű szint (…) a többi szinten elegáns, letisztult, de egyszerűbb belsőépítészeti megoldások megvalósítására kerül sor” a vonatkozó közbeszerzési hirdetmény szerint.

Az épület keleti oldalán fekvő árnyas ligetben és a kerti pavilonban is ejtőzhetnek a szaunázásban megfáradt elemzők (forrás: Horn Gabriella/Átlátszó)

Az opál üvegezésű belső üvegfalakon az Alapjogokért Központ logóját víztiszta, átlátszó módon alakították ki.

Tavalyi évről szóló beszámolója alapján az elemzőintézetet fenntartó Jogállam és Igazság Nonprofit Kft. minden eddiginél nagyobb összegű, többmilliárdos támogatást bevételezett.

Sarkadi Nagy Márton

Fotók: Horn Gabriella. Címlapkép: Az Alapjogokért Központ székháza a Budakeszi úton 2022 júliusában (forrás Horn Gabriella/Átlátszó)

Megosztás