Közmédia

Több mint 500 beléptető pontot alakítanak ki a közmédia Kunigunda úti székházában

A külső kapuk után a belső ajtókat is fejlesztik a közmédia Kunigunda úti épületében. A műszaki leírást „magyarra lefordítva” az derült ki, hogy számos ajtó csak kártyával lesz nyitható, így akár az is ellenőrizhető, hogy ki, mikor és merre jár a létesítményben. Az MTVA mostanában sokat költ biztonsági és ellenőrzési beruházásokra: nemrég a külső kapukat cserélték le közel nettó félmilliárd forintért, majd aktivitást mérő alkalmazás kifejlesztésére kötöttek szerződést, hogy „megőrizzék a dolgozók produktivitását”.

Elektronikus beléptető rendszer bővítésére írt ki közbeszerzési eljárást a közpénzből működő Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA). Az ekr.gov.hu-ra feltöltött dokumentum szerint a fejlesztést az MTVA Gyártóbázis Kunigunda útja 64. szám alatti telephelyén végzik majd el. Az ajánlattételi határidő november 2-án járt le.

A beruházás során tervezik a jelenlegi beléptető rendszer vezetékes belépési pontjainak áthelyezését és bővítését, valamint az A, B, C irodaépületek helyiségeiben vezeték nélküli belépési pontok kialakítását. Itt összesen 570 db beléptető pontot (ajtót, kaput) alakítanak ki – ezek zárhatóak és felügyelhetőek lesznek.

Vagyis – az általunk megkérdezett szakember szerint – lehet majd tudni, hogy melyik kártyával vagy kóddal és mikor nyitották ki az adott belépési pontot.

Ez alkalmas lehet munkaidő-nyilvántartásra, de akár teljes kontrollra is.

A G és H épületben új vezetékes belépési pontokat hoznak létre. A G épületben korábban működött beléptető rendszer, amit azonban az új beléptető rendszer kialakításakor nem cseréltek le, így az épületbe történő belépés ellenőrzése jelenleg nem megoldott. De mint írják: „Az épület belépési pontjainak ellenőrzése és felügyelete miatt szükséges a bejáratok védelme”.

Most az épületben lévő 6 db belépési pontra (vagyis ajtóra) mindkét oldalról kártyaleolvasót szerelnek, kettőre pedig leolvasót az egyik oldalra és kilincset a másikr. – legalábbis a szakemberünk értelmezése szerint. Továbbá a H épületben is lesz olyan ajtó, ami mindkét irányból csak kártyával működik majd (az Archívum belső tér ajtaja).

Érdeklődtünk a közmédiánál, hogy miért van szükség a beruházásra, hány darab és milyen összegű ajánlat érkezett a megadott határidőig, illetve megvan-e a már a közbeszerzés nyertese. Megkeresésünkre azonban cikkünk megjelenésig nem érkezett válasz.

154 millióból tovább épül-szépül a közmédia Kunigunda úti épülete, és még fűtés is lesz | atlatszo.hu

Bár az országban egymás után halasztják el a különböző állami beruzásokat, úgy tűnik, az évi 130 milliárd forintból gazdálkodó közmédiának egyelőre nem kell spórolnia. Korábban közel nettó félmilliárd forintért új kapukat szereltettek be a Kunigunda úti gyártóközpontba, majd 30 millióért kerestek fizető tapsolókat, most pedig a Rádió 1 és a Kossuth 2 nevű stúdiókat fejlesztik 154 millió forintért. Sőt, a közpénzből működő MTVA-nak még földgázra is futja.–

Nehezítik a bejutást

Bár az országban egymás után halasztják el a különböző állami beruházásokat, úgy tűnik, a 2022-ben 130 milliárd forintból gazdálkodó közmédiának továbbra sem kell spórolnia.  Szeptemberben arról számoltunk be, hogy a Rádió 1 és a Kossuth 2 nevű stúdiókat fejlesztik 154 millió forintért, előtte pedig arról, hogy 30 millióért keresnek fizető tapsolókat.

Sőt, a sok helyen már luxusnak számító fűtés is biztosítva lesz, miután – az ekr.gov.hu-ra feltöltött dokumentumok szerint – sikerült szerződést kötniük fölgázszolgáltatásra az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt.-vel nettó 42,49 Ft/MJ-os áron a 2022. október 1-től 2023. október 1-ig tartó időszakra.

Egyre jelentősebb összegeket költenek azonban a biztonságra, valamint a székházban dolgozók ellenőrzésére is.

Nemrég például nettó 463 millió forintért új, biztonságtechnikai kapukat szereltettek be a Kunigunda úti gyártóközpontba. „Az átalakítással érintett helyszíneken a meglévő forgóvillás átengedés helyett zsilipkapus átengedésre alkalmas kapuk”, valamint tolószárnyas automata üvegajtók lettek.

Erről még Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő számolt be, amikor megjelent a vonatkozó közbeszerzési kiírás.

Az új kapuk működéséről pedig Dávid Ferenc, a Tilos Rádió műsorkészítője, a Babilon Nyulai Kerékpáros Egyház vezetője, és a Kék Pont Alapítvány koordinátora tudósított idén októberben. Mint írta, „ ilyen komoly biztonsági beléptetőrendszert még nem láttam, pedig voltam pár böriben.”

Ezután beszámolt arról, hogy őrök csoportja fogadta, valamint „360 fokban forgó kamerák és különleges szenzorok”, illetve „nemesacél rácsok megszakítás nélkül” (…) a padlótól egészen az első emelet magasságáig”. A „fortress stílusú fogadótérből a regisztrációt követően csak a robbanásbiztos üveghenger alakú biztonsági zsilipeken keresztül lehet bejutni a székházba…”

Bejegyzését végül azzal zárta, hogy „kérdeztem az őröket, hogy mi a jó istentől félnek ennyire. az egyik azt mondta, hogy kérdezzem a vezetőséget, a másik azt, hogy 56-tól”.

Figyelik az egérmozgatást

A közelmúltban aztán kiderült, hogy a látogatók mellett a dolgozókat is szemmel tartják. November elején az RTL bukkant egy szerződésre, amely szerint az MTVA nettó 150 millió forint értékben kötött szerződést a Fornax ICT Kft. vezette konzorciummal egy aktivistást mérő alkalmazás kifejlesztésére, amely az alkalmazottak munkáltató által biztosított eszközein fut majd.

A lap azt írta, a közbeszerzési dokumentumok szerint minderre „a világjárvány miatt bekövetkezett megváltozott munkarendben a dolgozók produktivitásának megtartása, illetve a kollégák teljesítményének objektív mérése” miatt van szükség.

Az új rendszer képes lesz

  • az egérmozgatás észlelésére,
  • a felhasználó által használt alkalmazások észlelésére és azok aktív használati idejének naplózására,
  • a napi hálózati adatforgalom mérése,
  • a megnyitott weboldalak és azokon eltöltött idő logolására,
  • illetve az offline időszakok detektálására is.

„Az inaktív időszakok esetén az alkalmazás felhasználói értesítést küld, az erre adott reakció idejét pedig méri. Emellett kezelni fogja a szüneteket, szabadságokat és távolléteket is” – számolt be a részletekről az RTL.

Gécsek-Tóth Enikő szerkesztő-műsorvezető a Napközben című rádióműsort vezeti az MTVA Kunigunda útjai gyártóbázisán, a Kossuth Rádió stúdiójában 2022. február 21-én. MTVA Fotó: Zih Zsolt

A portál szerette volna megtudni, hogy milyen tapasztalatok alapján döntött úgy az állami média, hogy ekkora összeget szán az aktivitást mérő alkalmazásra, mérlegelték-e a jelenlegi gazdasági helyzetben a beruházás létjogosultságát, illetve hogy erről egyeztettek-e munkavállalóikkal. Levelükre azonban hozzánk hasonlóan ők sem kaptak választ.

Katus Eszter

Nyitókép: Orbán Viktor miniszterelnök érkezik 2017. február 24-én a Kossuth Rádió stúdiójába, ahol interjút adott a 180 perc című műsorban. Mögötte Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője. MTI Fotó: Máthé Zoltán

Megosztás