Kormánypropaganda

Közel 400 pert vesztett 5 év alatt a Fidesz-barát média, ebből 103-at az Origo bukott

Évek óta figyelemmel követjük és nyilvánosságra hozzuk az elbukott sajtóperek számát: 2017-ben 84 helyreigazítási pert vesztett a kormány lakájmédiája, 2018-ban 109-et, 2019-ben 73-at, 2020-ban 57-et, 2021-ben pedig 54-et. Összesítettük az elmúlt öt évnyi adatot.

A fideszes propagandát toló közmédia, Origo, Magyar Nemzet, Pesti Srácok és társai mellett minden évben bemutattuk a kormány által támadott szerkesztőségek által elvesztett helyreigazítási perek számát is. A független sajtó 5 év alatt mindössze 40 pert vesztett el részben vagy egészben, vagyis tizedannyit, mint a Fidesz-média.

2018 elején közöltünk először adatokat a különböző médiatermékek által elvesztett sajtó-helyreigazítási perekről. A számokat a Fővárosi Törvényszéktől kaptuk, miután közadatigényléssel fordultunk hozzá az ügyben.

Igénylésünkben arról érdeklődtünk, hogy a 888, a közmédia, a Lokál, a Magyar Idők, az Origo, a Pesti Srácok, a Ripost és a TV2 ellen hány darab sajtó-helyreigazítási kereset érkezett, és hány ilyen pert vesztettek el részben vagy egészben ezek a kormánypárti szerkesztőségek 2017-ben. Összehasonlításképpen pedig ugyanezeket az adatokat kikértük a Fidesz által támadott néhány független média – az RTL Klub, az akkor még nem fideszes Index, a 444, az épp rövid fideszmentes korszakát élő Magyar Nemzet és az Átlátszó – vonatkozásában is.

2017-ben 84 pert vesztett a Fidesz-média

A Fővárosi Törvényszéktől kapott adatok szerint 2017-ben a felsorolt fideszbarát médiák együtt 53 helyreigazítási pert vesztettek el teljesen (ezt a számot emeltük ki akkori cikkünk címében) és még 31-et részlegesen, vagyis összesen 84 esetben marasztalta el őket a bíróság. A rekorder a Ripost volt 16 bukott perrel, a második a Pesti Srácok 15 pervesztéssel. Ezzel szemben az Átlátszó egyetlen helyreigazítási pert sem vesztett, az Index, az RTL Klub, a 444 és a Magyar Nemzet pedig összesen 14-et.

53 helyreigazítási pert vesztett tavaly a kormányközeli média, sokkal többet mint egy évvel korábban | atlatszo.hu

53 helyreigazítási pert vesztett tavaly a kormányközeli média, sokkal többet mint egy évvel korábban

Mivel 2018-ban országgyűlési választás volt, a kampány részeként minden korábbinál nagyobb fokozatra kapcsolt a kormánypropaganda a közmédiában és az állami hirdetésekkel kitömött lakájmédiában is. Szinte nem volt olyan nap, amikor két sorosos-migránsos hír között ne jelent volna meg egy lejárató anyag valamelyik ellenzéki politikusról, amit aztán a Fidesz-barát médiabirodalom minden tagja átvett. Ezek a lejárató „cikkek” többször nyilvánvaló hülyeségeket tartalmaztak, máskor konkrét hazugságokat. Az érintett ellenzékiek jelezték is, hogy jogi lépéseket tesznek emiatt, és később közülük többen is beszámoltak róla a Facebook-oldalukon, hogy megnyerték a helyreigazítási per(eke)t.

2018-ban 109 pert, 2019-ben 73-at buktak

2019 elején ezért ismét kikértük a Fővárosi Törvényszéktől a sajtó-helyreigazítási perek adatait a legnagyobb fideszes és a kevéske független médiatermék vonatkozásában. A kormánypárti oldalon a 888, a közmédia, a Lokál, a (még létező) Magyar Idők, az Origo, a Pesti Srácok, a Ripost és a TV2, a független sarokban pedig a 444, az Index, a (választás után bezárt) Magyar Nemzet, az RTL Klub és az Átlátszó számaira voltunk kíváncsiak.

A közadatigénylésünkre válaszul kapott számok alapján megírtuk, hogy 2018-ban összesen 109 sajtó-helyreigazítási pert vesztettek el részben vagy egészben a fideszes médiatermékek. Az élen az Origo állt 44 bukott sajtóperrel, a második helyen a Ripost 22-vel, a harmadik pedig a Magyar Idők 14 pervesztéssel. A kormány által támadott független szerkesztőségek ezzel szemben összesen csak 14 sajtóhelyreigazítási pert vesztettek el részben vagy egészben – az Átlátszó 3-at részlegesen.

109 helyreigazítási pert vesztett 2018-ban a kormányközeli média | atlatszo.hu

109 helyreigazítási pert vesztett 2018-ban a kormányközeli média

2020 elején kikértük a 2019-es adatokat a kormánybarát Ripost, a Lokál, a Pesti Srácok, az akkor már újra fideszes Magyar Nemzet, a közmédia, az Origo, a 888, a TV2, és a HírTV, valamint összehasonlításként a kormányfüggetlen Index, RTL Klub, 444 és Átlátszó vonatkozásában.

A Fővárosi Tövényszéktől kapott táblázatban az állt, hogy a fideszfan sajtótermékek összesen 73 sajtópert vesztettek el részben vagy egészben 2019-ben. A legtöbbet az Origo (25 vesztes per), a második legtöbbet a Pesti Srácok (12 elbukott per). A kormányfüggetlen médiák (Index, RTL Klub, 444, Átlátszó) összesen 4 helyreigazítási pert vesztettek – ebből az Átlátszó és az RTL egyet sem, az Index és a 444 pedig 2-2 darabot.

2020-ban 57, 2021-ben 54 bírósági elmarasztalás

Tavaly is közadatigénylésben kértük ki a Fővárosi Törvényszéktől, hogy a Ripost, a Lokál, a Magyar Nemzet, a Pesti Srácok, a közmédia, az Origo, a 888, a TV2 és a HírTV ellen hány darab sajtó-helyreigazítási kereset érkezett, és hány ilyen pert vesztettek el ezek a szerkesztőségek az előző évben, vagyis 2020-ban. A Fővárosi Törvényszéktől kapott adatok alapján akkor összesen 57 sajtó-helyreigazítási pert vesztettek a kormányközeli médiatermékek. Összehasonlításképpen kikértük a kormányfüggetlen sajtótermékekre vonatkozó helyreigazítási adatokat is: eszerint a 444, az RTL Klub, az Index, a 24.hu, a HVG, és az Átlátszó összesen 7 helyreigazítási pert vesztett el részben vagy egészben.

57 helyreigazítási pert vesztett 2020-ban a lakájmédia – az Origo és a Pesti Srácok az élen | atlatszo.hu

A törvényszék ugyanis a HírTV-nél 1 darab keresetet, és 0 elmarasztaló ítéletet tüntetett fel, pedig 4 darab elmarasztaló ítéletről (2 a csatorna, és 2 az online oldala ellen) biztosan tudunk – ezekben az esetekben ugyanis az Átlátszó egyik jogásza képviselte a felpereseket. Tehát 4 vesztes per hiányzik a HírTV-től a bírósági listán.

A hagyományokat követve idén év elején is kikértük a Fővárosi Törvényszéktől az előző évre vonatkozó helyreigazítási adatokat, és nemrég tettük közzé őket. A bíróságtól kapott adatok szerint a Ripost, a Lokál, a Magyar Nemzet, a Pesti Srácok, a közmédia, az Origo, a 888, a TV2 és a HírTV összesen 54 sajtóhelyreigazítási pert vesztett el.

Szokás szerint összehasonlításképpen kikértük a kormányfüggetlen sajtótermékekre vonatkozó helyreigazítási adatokat is. A bíróságtól kapott adatok szerint a 444, az RTL Klub, a Telex és a 24.hu összesen 5 helyreigazítási pert vesztett el tavaly. Az Átlátszó, továbbá a Magyar Hang és a HVG egyet sem.

54 helyreigazítási pert vesztett tavaly a kormánymédia, a Magyar Nemzet a rekorder | atlatszo.hu

Közadatigénylésben kértük ki a Fővárosi Törvényszéktől a 2021-es sajtóhelyreigazítási perek adatait. A Törvényszéktől kapott összesítés szerint a legnagyobb Fidesz-közeli médiatermékek 54 ilyen pert buktak tavaly – a rekorder a Magyar Nemzet 20 elmarasztaló ítélettel, a második az Origo 13-mal. Ezzel szemben az Átlátszó egyetlen sajtópert sem vesztett el tavaly.

5 év alatt közel 400 pert bukott a Fidesz-média

Az eddigi évek adatait összesítve nagyon durva számokat kapunk. Az adatokat a könnyebb érthetőség kedvéért ábrákon is megmutatjuk, amelyek rendkívül jól érzékeltetik a kormánysajtó által tömegével elvesztett pereket.

10 kormánypárti sajtótermék ellen ugyanis 2017 eleje és 2021 vége között összesen 700 sajtó-helyreigazítási kérelem érkezett, és ebből 382 esetben elmarasztalta őket a bíróság. 282 esetben teljes egészében, 100 alkalommal pedig részbeni elmarasztaló ítélet született ellenük.

8 független szerkesztőség ezzel szemben mindössze 40 sajtópert vesztett el az ellene indított 260-ból: 20 esetben teljes, 20 esetben részlegesen elmarasztaló ítélet született.

Ahogy a politikai környezet és a médiapiaci szinergiák változtak, mi is arra kényszerültünk, hogy szinte minden évben módosítsunk egy kicsit a listán, amire rákérdezünk a Fővárosi Törvényszéknél. Hiszen például 2017-ben a Magyar Nemzet épp nem fideszes volt, aztán megint az lett, az Index akkor nem volt az, majd az lett, valamikor megszűnt a Magyar Idők, és 2020-ban megalakult a Telex.

Az abszolút rekorder az Origo: 5 év alatt 172 esetben perelték be sajtóhelyreigazítás miatt, és ebből 103 pert részben vagy egészben elvesztett. Vagyis az ügyek közel kétharmadában elmarasztalta a bíróság.

Az Átlátszó ellen az elmúlt 5 évben 34 sajtó-helyreigazítási per indult, ebből 4 esetben teljes, 3 alkalommal részleges elmarasztaló ítélet született lapunk ellen.

Valamennyi vizsgált sajtótermék adatait összesítve az látszik, hogy a független szerkesztőségek az elmúlt 5 évben mindösszes 40 sajtó-helyreigazítási pert vesztettek el (20-at részben, 20-at egészben), a legnagyobb Fidesz-barát médiatermékek viszont közel 400-at, vagyis tízszer annyit.

Szöveg: Erdélyi Katalin

Adatvizualizáció: Szabó Krisztián

Címlapkép: Szabó Krisztián. Adatok forrása: Fővárosi Törvényszék/KiMitTud-adatigénylés

Adj szja 1%-ot, hogy megtudd, mire megy el az adód 99 százaléka! Átlátszónet Alapítvány: 18516641-1-42 from atlatszo.hu on Vimeo.

Megosztás