Civil kurázsi

A közmédia és a MOL támogatja Szijjártó feleségének alapítványát, az Autisták Országos Szövetsége elhatárolódik

Bár csak néhány éves, töretlenül ível felfelé Szijjártó Péter külügyminiszter feleségének alapítványa. A civil szervezetnek nemcsak hírességek, de a MOL és a köztévé is lelkes támogatója. Az Autisták Országos Szövetsége viszont elhatárolódik a Szijjártó-Nagy Szilvia vezette Együtt az Autistákért Alapítványtól. 

Támogatási kampány

2020-ban Prima Primissima díjat kapott több civil szervezet, köztük az Együtt az Autistákért Alapítvány, amely az elismerésen túl 20 millió forint támogatásban is részesült. “Az Alapítvány célja egy sokkal élhetőbb világ megteremtése az autizmus spektrumzavaros gyermekeknek és családjaiknak. Megérteni. Elfogadni. Segíteni. Ez a fő célkitűzés, mely az autisták esetében hatványozottan igaz” – írták a Prima Primissima oldalán a szervezetről.

Az alapítvány kampányához sok celeb csatlakozott, többek közt  Palvin Barbara, Végh Judit, Kozsó, vagy épp Kulcsár Edina és férje, Szabó András. Ők biztatják az embereket arra, hogy vegyenek kék szív kitűzőt a MOL-kutakon vagy az alapítvány oldalán.

Az Együtt az Autistákért 2016-ban jött létre, alapító-elnöke Szijjártó-Nagy Szilvia, Szijjártó Péter külügyminiszter felesége, a kuratórium tagja Nyakas Laura.

Róla annyit lehet tudni, hogy indult egy szépségkirálynő választáson, majd Sarka Kata és Demcsák Zsuzsa sajtósa lett, ezután a Trinity Communications sajtókapcsolati vezetőjeként dolgozott, később az EXIM Bank marketing és kommunikációs igazgatójaként tevékenykedett, jelenleg pedig a Magyar Divat & Design Ügynökség marketing és kommunikációs vezetője. A harmadik kuratóriumi tag Gubcsó Balázs, a Roxy rádió egyik alapítója, vendéglátós.

Speciális intenzív osztályt ígértek

Az eredetileg Út a Mosolyért névre keresztelt szervezet, amely 2019-ben már Együtt az Autistákért Alapítvány néven működött tovább, aktívan vetette be magát a munkába. 2016 decemberében a Bazilikánál gyűjtöttek pénzt a Heim Pál kórházban lévő, hosszan lélegeztetésre szoruló gyerekeknek, speciális intenzív osztály kialakítására.

“A helyszí­nen és az alapí­tvány számláján megközelí­tőleg 20 millió forint gyűlt össze, azonban az adománygyűjtés még nem ért véget. Az eddig és a továbbiakban befolyó összegeket a megfelelő körülmények megteremtése érdekében intenzí­v ágyakra, lélegeztető monitorokra, infúziós pumpákra és egyéb, az intenzí­v terápiához szükséges műszerekre fordí­tják” – írták közleményükben.

Ezzel a támogatással és az alapítványi együttműködéssel kapcsolatban

többször kerestük a Heim Pál kórházhat, és bár mindannyiszor választ ígértek arra, hogy elkészült-e a speciális intenzív osztály, cikkünk megjelenéséig ezt nem tették meg.

Az egyébként megvalósult beruházásokat gyakran publikáló kórház oldalán sem találtunk arra vonatkozó információt, hogy sikerült-e létrehozni a terápiás részleget.

Százmilliós adomány

2017 májusában koncertet szerveztek Budapest belvárosában, amelyen többek közt Szulák Andrea, Hevesi Tamás, Kasza Tibor, Závodi és Berkes Olivér, Király Viktor, Radics Gigi és Vastag Csaba is fellépett. A cél nem volt más, mint egy központ létrehozása, amely az autista gyerekek ellátásban nyújt segítséget, 350 négyzetméteren. A részlegen négy darab kétágyas, fürdőszobás helyiséget is szerettek volna kialakítani a vidékről érkezőknek. Erre elég hamar össze is jött 11 millió forint, a részleg 2018. április 9-én nyílt meg.

Az alapítvány itt nem állt meg: a szervezet az autista gyerekeket és családjukat segítő fejlesztő- és módszertani központot alakít ki a Heim Pál kórház egyik épületében, egészen pontosan a XIII. kerületi Gyermek téri épületben. Itt 3-8 év közötti gyereket várnak, akiket már diagnosztizáltak a spektrumzavarral, az ő korai fejlesztésüket és terápiájukat dolgozzák majd ki az új helyszínen. Ehhez a MOL Nyrt. 10 millió forintos támogatást nyújtott.

Az alapítvány oldalán ugyan nem elérhető a közhasznúsági jelentés, de a birosag.hu-ra feltöltötték a beszámolókat, így látszik, hogy

2019-ben 113,4 millió forint adomány gyűlt össze az alapítványnál, míg 2 évvel korábban 48,4 millió forintot adtak össze a támogatók.

A 2019-es jelentés szerint 2018-ban fizettek 6 millió forintot a Heim Pál Gyerekkórháznak és 10 millió forintot az Autista Alapítványnak. Ez utóbbi esetében egy általános iskola épület felújításában, és új játékok (játszótér, trambulin stb.) megvásárlásában nyújtottak segítséget. Az, hogy a fennmaradó pénzt mire fordították, nem derül ki a nyilvános adatokból.

Elhatárolódnak az alapítványtól

A viszonylag friss, de annál gyorsabb karriert befutó alapítvány több más, autistákat támogató szervezetnél okozott feszültséget. Többen beszéltek arról az Átlátszónak, hogy az Együtt az autistákért gyakran csinál úgy, mintha ő indított volna el egy kezdeményezést, amihez csak csatlakozott. Ebből következően talán nem is annyira meglepő módon az Autisták Országos Szövetsége elhatárolódik az alapítványtól.

A Szövetség saját honlapján hangsúlyozza, hogy az Autisták Országos Szövetsége és az Együtt az Autistákért Alapítvány között nincs együttműködés.

Mások úgy érzik, a külügyminiszter feleségénél akarnak jó pontot szerezni az alapítvány ilyen-olyan támogatói. Talán nem véletlen, hogy a szervezet médiapartnerei között a tv2, a Mediaworks, az Atv, a JCDecaux és a Hamu és Gyémánt található meg.

Gigaműsor a közmédiában

Kíváncsiak voltunk, a MOL miért épp ennek a viszonylag friss alapítványnak a többszöri támogatása mellett döntött. A cég az Átlátszó kérdésre azt írta, „a MOL-nak kiemelten fontos a gyermekgyógyítás ügye, ezért támogatjuk az Út a Mosolyért/Együtt az Autistákért Alapítvány munkáját. […] Az Út a Mosolyért Alapítvány országszerte ismert. A MOL-nak, mint támogatónak pedig fontos, hogy a támogatott szervezet tevékenysége minél több embert érzékenyítsen adott témában, és bevonjon a jó ügy segítése érdekében.”

Ezért 2018-ban 10 millió forinttal támogatták az alapítványt, a Volt fesztiválon 2019-ben ismét 10 milliót adtak nekik, plusz ezen felül 25 millióval szálltak be az Autista Mintaház létrehozásába. Kétmillió forint jutott az autista gyermekeket egyedül nevelő, hátrányos helyzetű édesanyáknak. A MOL-nál kiemelték, nem ez az egyetlen autista alapítvány, amit támogatnak: az elmúlt 15 évben 550 rehabilitációs programot támogattak, mintegy 700 millió forint értékben.

Az, hogy hova jutott néhány év alatt a szervezet, jól mutatja, hogy

a „Jónak lenni jó!” kampány záróakkordjaként december 20-án egész nap az alapítványnak gyűjtöttek pénzt az MTVA műsoraiban.

Ennek meg is lett az eredménye, 185 millió forint gyűlt össze a kampány során.

Mire költöttek?

Felkerestük az alapítványt, hogy a támogatásokról és a működésről is kérdezzük. Többek között azt szerettük volna megtudni, hogy milyen költségei vannak a MOL kutakon vásárolható, 990 forintba kerülő Kék szív kitűzőnek. Erre nem kaptunk választ, de azt elmondták, hogy az első Autista Mintaház – Diagnosztikai és Terápiás Centrum 2021 tavaszán nyílik meg, köszönhetően a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézetnek és az Együtt az Autistákért Alapítványnak.

Emellett részt vesznek az évente megrendezett Autista sétán, támogatják a Csudibogár Clubot, és 2020-ban az az érdi Szikra Tehetséggondozó Egyesület gyermekeinek táboroztatásába is beszálltak.

 

Zimre Zsuzsa

Nyitókép: Budapest, 2020. december 21. Szijjártó-Nagy Szilvia, az Együtt az Autistákért Alapítvány elnöke (b) és Rúzsa Magdi énekes a közmédia Jónak lenni jó! című műsorában az MTVA óbudai gyártóbázisának stúdiójában 2020. december 20-án. A kilencedik jótékonysági kampány támogatói egy autista gyerekeket és családjukat segítő diagnosztikai és terápiás centrum létrehozásához járulhatnak hozzá. MTI/Cseke Csilla

Megosztás