Nemzetközi Együttműködés Rendszere

Elhallgatta a közmédia, hogy Orbán török barátja avatta fel Gül Baba szobrát Isztambulban

Kihagyta Orbán Viktor török barátjának, Adnan Polatnak a nevét egy június 9-i rendezvényről szóló tudósításból a Magyar Távirati Iroda (MTI) és a közszolgálati televízió weboldala. A miniszterelnök vejének, Tiborcz Istvánnak az üzlettársaként is ismert nagyvállalkozó Isztambulban avatott parkot, utcát és egy szobrot az egykor Budán meghalt török méltóság, Gül Baba emlékére. A rendezvényre bejelentkezett Budapestről a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára is. A török üzletember egy, a saját cége által megosztott Linkedin-posztban büszkélkedett az eseménnyel.

Budán, a II. kerületi Rózsadombon található Gül Baba türbéje, ami egy 16. században épült török sírkápolna. A Margit híd budai hídfője közelében található emlékhely korábban a főváros Budapesti Történeti Múzeumához tartozott, majd a felújítást követően 2018-tól a Külgazdasági és Külügyminisztérium vagyonkezelésébe került az épület és parkja.

Itt működteti a Gül Baba Kulturális Központ és Kiállítóhelyet a Gül Baba Türbéje Örökségvédő Alapítvány. Ennek a 2021 júliusában létrehozott szervezetnek a vezetője Adnan Polat. Az alapítvány vezetőségében benne van a Polat több cégében ügyvezetői tisztséget betöltő Karakus Suat Gokhan is, akinek többek között közös cége van Szíjj Lászlóval.

Az alapítványnál vezető, de még a Bankholdingnál és a Budapest Banknál is szerepet vállaló Szalai István, aki annak idején a Magyar Nemzeti Kereskedőház kormányzati kapcsolatokért és kiemelt projektekért felelős igazgatója volt. Az alapítvány ügyvezető szervének (kuratórium) tagja Karakuson és Szalain kívül a külügyminisztérium Kiemelt Horizontális Ügyek Osztályának osztályvezetője, Pokol Attila és Rahói Zsuzsanna, Orbán Viktor korábbi nemzetközi főtanácsadója is. Rahóiról a Válasz Online írta meg, hogy az ismerősei nagyot kaszáltak a lélegeztetőgép-beszerzéseken.

Polat és budapesti alapítványa kimaradt az állami tudósításokból

Isztambulban 2022. június 9-én avatták fel Gül Baba (magyarul: a rózsák atyja) budapesti szobrának hasonmását.

A Gül Baba Türbéje Örökségvédő Alapítványnak a vezetői is részt vettek azon a zárt körű budapesti megemlékezésen, amit az isztambuli szoboravatással egy időben tartottak a rózsadombi emlékhelyen június 9-én. Innen jelentkezett be a törökországi rendezvényre Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára.

A budapesti ünnepségről tudósító MTI az isztambuli szoboravatásról úgy írt, hogy a beszámolóban sem Adnan Polatról, sem az általa vezetett alapítványról nem esett szó.

„A történelem már nem hozhat olyan vihart, amely szembefordítja a két népet. Ezt fejezi ki Gül Baba szobra, amely immár Isztambulban is ott van, és kifejezi a két nép kölcsönös tiszteletét – mondta Magyar Levente. A budapesti eseményen élőben közvetítették az isztambuli szoboravatást. A magyar-török közös történelem egyik legismertebb szimbólumának, Gül Baba bektasi dervis budapesti szobrának hasonmását avatták fel Isztambul Gül Babáról elnevezett parkjában. Gül Baba eredeti, egészalakos bronz szobrát Budapesten a Gül Baba Kulturális Központ és Kiállítóhely bejáratánál avatták fel 1997-ben” írta az állami hírügynökség.

Az MTI-hez hasonlóan a közszolgálati televízió online oldala, a www.hirado.hu is „kifelejtette” Polat nevét a rendezvényről szóló beszámolóból, és csak Magyar Levente szavait idézte, röviden kitérve az isztambuli eseményre.

Az ankarai nagykövetség építője

Pedig Adnan Polat fontos embere a kormánynak: mint azt a hvg.hu megírta, jelenleg az ő cége építi az ankarai magyar nagykövetség épületét, s egy másik érdekeltsége, az ALX Magyar-Török Kereskedelmi Központ Kft. több török városban és Teheránban kereskedelemfejlesztési és promóciós központot üzemeltet a külügyminisztérium HEPA Exportfejlesztési Ügynökség megbízásából.

Budapesten most épp  „City Pearl” néven végez rozsdaövezeti fejlesztést (épít lakónegyedet) Polat egyik érdekeltsége Budapesten a IX. kerületben. A Népszava írt részletesen erről a beruházásról, amit 2018-ban Tiborcz István szálllodaépítésével (Mahart-székház) együtt nyilvánított kiemelt beruházássá az Orbán-kormány.

Mevlüt Çavuşoğlu, török külügyminiszter, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Adnan Polat, a Polat Holding igazgatótanácsának elnöke az ankarai követség építésének alapkőletételére rendezett ünnepségen, 2022. április 12-én (forrás: Polat Holding/Instagram)

Orbán Viktor jó barátja

Polat és Orbán Viktor miniszterelnök barátságáról és a Gül Baba Türbéje Örökségvédő Alapítványról korábban a 444.hu és a Magyar Narancs is részletesen írt, s az utóbbi lap korábbi fotósa, Németh Dániel fényképezte le Orbán Ráhelt, amint Adnan és Kerim Polattal, valamint Rahói Zsuzsannával egy kávézó teraszán tárgyal. A Válasz online írta meg, hogy a Polat-család magyar állampolgárságot kapott, és a lap bemutatta magyarországi stratégiai befektetéseiket.

Az alábbi videón látható, amint Adnan Polat és Orbán Viktor együtt meglátogatja a felújított Gül Baba Türbét 2018. októberben:

Az Átlátszón legutóbb egy ócsai napelem-beruházás kapcsán írtunk a török üzletemberről. Egy korábbi cikkünkben pedig bemutattuk Adnan Polat, Tiborcz István és az azóta elhunyt Gaith Pharaon üzleti kapcsolatait, és Polat kormányzati kapcsolatairól is írtunk.

„Adnan Polat 2013-ban a török elnökkel, Recep Tayyip Erdoğannal látogatott hazánkba, hogy Orbán Viktorral magyarországi befektetési lehetőségekről tárgyaljanak. A találkozó igencsak eredményesnek bizonyult, hiszen Adnan Polat vállalkozása, az ALX Magyar–Török Kereskedelmi Központ Kft. üzemelteti 2015 áprilisa óta a törökországi magyar nemzeti kereskedőházakat, amiért több mint egymilliárd forintot kapott a Magyar Nemzeti Kereskedőháztól. Sőt, Polat lett az elnöke a Török Külgazdasági Kapcsolatok Bizottsága török–magyar tagozatának is. Az üzletember egyik irodaházában, a Polat Ofisban kapott helyet az Isztambuli Magyar Intézet, az Isztambuli Magyar Főkonzulátus, az Eximbank isztambuli képviselete, és a Magyar–Török Kereskedőház is.”

A június 9-i szoboravatásról hírt adott a Polat Holding LinkedIn-oldala is, amely szerint aznap Isztambulban utcát és parkot is elneveztek az egykori budai muszlim dervisről.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium sajtóosztályától szerettük volna megtudni, hogy mennyi támogatást adott a tárca vagy annak bármely szerve az Isztambulban felavatott Gül Baba szobor és az ahhoz kapcsolódó emlékhelyek létrehozásához és a kapcsolódó avatási ünnepséghez, de mostanáig nem érkezett válasz a 10 nappal ezelőtt e-mailben elküldött kérdéseinkre.

Horn Gabriella

Címlapkép: Adnan Polat a június 9-i rendezvényen Isztambulban (forrás: a Gül Baba Holding LinkedIn-oldala)

Megosztás