Heti lapszemle

EU-s pénzből parkosítanak egy parkot, cukrászdában osztották szét a kenőpénzt

24.hu: Egy park parkosítására kapott 89 milliót a „lottómilliomos” polgármester hivatala, ahol nyomoz a NAV

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a közelmúltban kétszer is akciózott a Heves megyei Kompolton a polgármesteri hivatalban EU-s pályázati pénzek gyanús elköltése miatt, az önkormányzat most mégis újabb uniós támogatást kapott. A Balázs Zoltán polgármester által vezetett önkormányzat ezúttal egy 89 milliós támogatást nyert el arra, hogy a kétezer lakosú község polgármesteri hivatala előtti, egyébként most is rendezett, fákkal és bokrokkal beültetett parkot parkosítsa.

MKKP: Közel 1 milliárdért nyert közbeszerzéseket Ajkán az ajkai MSZP-s önkormányzati képviselő cége

981 905 624 forint értékben nyert közbeszerzést 2014 és 2022 között Pék Attila ajkai MSZP-s önkormányzati képviselő családi cége, a Baumidex Kft. az MSZP-s, vagy most éppen ellenzékinek mondott vezetésű ajkai önkormányzatnál. Mindez azt jelenti, hogy a képviselő cége 2014 és 2021 közti, nagyjából három milliárdos árbevételének hozzávetőleg 25 százaléka annak az önkormányzatnak a közbeszerzéseiből érkezett, ahol ő maga képviselő.

Telex: A kenőpénzeket felrolnizták, és egy cukrászdában, névre szólóan osztották ki a szegedi vámosoknak

Tovább folytatódik annak a 49 volt pénzügyőrnek a pere Szegeden, akiket hivatali vesztegetés elfogadásával és más bűncselekményekkel vádolnak. A vádirat szerint a pénzügyőrök több mint 4356 esetben fogadtak el kenőpénzt, volt olyan, aki egy nap alatt 66 alkalommal korrumpálódott. Az ügyben korábban kilenc embert már elítélt a bíróság, több beosztott és egy őrnagy esetében született elsőfokú döntés, ami nem lett jogerős. Kedden tanúmeghallgatással folytatódott az ügy, ami más résztvevőkkel csütörtökön is napirenden volt, utóbbit azonban elnapolták.

444: Mészáros Lőrinc belevág az energiakereskedelembe

Mészáros Lőrinc elérkezettnek látta az időt, hogy beszálljon az energiakereskedelembe. Magyarország leggazdagabb embere akvizíció útján érkezik meg a piacra, a Central Energy Trade Kft.-t vásárolja fel. A Mészáros Csoport közleményében termelővállalataik kiszámítható és stabil energiaellátásának szükségességével indokolta a lépést.

Magyar Hang: Tíz vagy húsz évvel meghosszabbítaná a kormány a paksi atomerőmű üzemidejét

10, vagy akár 20 évvel meghosszabbítaná a Paksi Atomerőmű jelenlegi blokkjainak üzemidejét a kormány – derül ki az Országgyűlésnek benyújtott határozat-tervezetből, melynek Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a benyújtója és Palkovics László technológiai miniszter az előadója. A négy blokkot 1982 és 1987 között adták át, 30 év szavatossággal. Az üzemidőt egyszer már 20 évvel meghosszabbították. Ennek lehetőségéről még 2005-ben döntött a parlament, és így a mostani állás szerint 2032-ben kellene bezárni az első, és 2037-ben az utolsó, negyedik blokkot.

Címlapkép: a kompolti faluház előtti park 2019-ben (fotó: Kompolt/Facebook)

Megosztás