orosz befolyás

Küzdősport, vagy az orosz befolyásszerzés eszköze? Orosz edzők és tréningek magyar rendőröknek, katonáknak

Korábban a magyar titkosszolgálatok nemzetbiztonsági kockázatként vizsgálták őket, később azonban több hazai fegyveres testülettel is kapcsolatba kerültek a Systema orosz harcművészeti rendszer oktatói. Egy hazai Systema-klub alapvetően sportként tekint a harcművészetre, mások kifejezetten katonai jellegű képzést kínálnak, ily módon arra is volt példa, hogy magyar honvédeknek tartott képzést egy szankciós listán szereplő orosz tiszt.

Október végén megjelent cikkünkben írtunk a részben egykori titkosszolgákból álló Közérthető Biztonságért Alapítványról (KBA), amely állami szervekkel is kereste a kapcsolatot, valamint magánszemélyeknek is hirdetett hírszerzési képzéseket.

A cikkben megemlítettük a Systema nevű orosz harcművészeti iskolát is, mivel a KBA-t bejegyező Győrffy-Kiss József a harcművészeti rendszer instruktora volt, a biztonságpolitikai alapítvány létrehozása előtt részt vett egy Systema-gyakorlócsapat alapításában is. A Fürkészek nevű csoport, amelynek Győrffy-Kiss József is tagja volt, mára feloszlott, míg más orosz harcművészeti csoportok jelenleg is működnek Magyarországon – e cikkben ezeket mutatjuk be közelebbről.

Exbelügyesekkel és gyanús orosz kapcsolatokkal képezne privát titkosszolgákat egy magánalapítvány

Együttműködik a Belügyminisztériummal, konferenciákat szervez, belső képzéseket hirdet a Közérthető Biztonságért Alapítvány, miközben a szervezet alapítója annak az orosz harcművészeti iskolának magyarországi képviselője, amelyet az orosz titkosszolgálatok egyik fedőszerveként tartanak számon. Az alapítványban találunk az orosz állami energiacég Gazprom-hoz köthető tagot is. A civil szervezetnek a hivatalos iratok szerint se vagyona, se kiadása, se bevétele nincs, ennek ellenére arra vállalkozott, hogy „akadémiai szintű” nemzetbiztonsági szakmai képzést nyújtson civileknek.

Mint írtuk, a Systema több szálon is kötődik az orosz különleges erőkhöz: alapítói nagyrészt katonatisztek, és több elemző szerint egyes harcművészeti iskolákon keresztül az orosz hírszerzés befolyásra tehetett szert a nyugati fegyveres szolgálatokban.

Harcművészetként a Systema az Átlátszónak nyilatkozó szakértők szerint alapvetően két fő ágra osztható.

Az elsőt, a Mikhail Rjabko-féle Systemát nevezhetjük civil ágnak (bár alapítója szintén egy orosz katonatiszt), gyakorlói szerint elsősorban a testedzésről szól. A másik fő ág kifejezetten katonai vagy rendfenntartó jellegű képzéseket jelent, ide tartozik az úgynevezett tradicionális kozák harcművészeti iskola, és a Magyarországon külön brand alatt működő, de szintén Systema-alapú Centra Volk rendszer.

Az utóbbi ág iskolái több alkalommal a magyar fegyveres testületekkel is kapcsolatba kerültek, miközben élő kapcsolatot ápoltak az orosz szolgálatokkal és a Putyin-rezsimet támogató szürke zónás csoport tagjaival.

Orosz harcművészek, akik elhatárolódnak a háborútól

Októberi cikkünkben érintőlegesen jelent meg a BudapestSystema nevű Systema-csoport, mivel 2018-ban (pontosan: 2018 decemberében) a harcművészet alapítója, Mikhail Rjabko az ő rendezvényükön tartott szemináriumot. A klub instruktora, Kászonyi Gábor cikkünk megjelenése után megkereste az Átlátszót, azt mondta: más említett orosz harcművészeti csoportokkal (a Fürkészekkel, az Andrej Karimov-féle kozák harcművészeti iskolával és a Centra Volk „Specpodgotovka” iskolával) nincs kapcsolatuk, ezektől az irányzatoktól a BudapestSystema harcművészeti iskola elhatárolódik.

Kászonyi azt megerősítette, hogy a budapesti iskolát valóban a moszkvai központ engedélyével hozták létre: a  budapesti sportklubot 2013-ban egy amerikai edző, Anthony Lucas alapította Mikhail Rjabko korábbi Szpecnaz-testnevelő tiszt (a sportág megalkotója és jelenlegi egyik nagymestere), illetve a kanadai Vlagyimir Vasziljev jóváhagyásával. Jelenleg azonban, mondta Kászonyi az Átlátszónak, nincsenek szoros sportági kapcsolataik Oroszország felé.

Mikhail Rjabko edzés közben

Rjabko budapesti látogatásáról elmesélte: „2018 őszére terveztünk egy kétnapos nemzetközi Systema-szemináriumot, 80 résztvevővel tíz országból. Rjabko ezt megelőzően szervezte, hogy három hétre eljön a hévízi gyógyfürdőbe pihenni, mivel megfájdult a dereka. És ha már úgy is Magyarországra jön, Budapesten pedig úgysem járt még, végül úgy döntött, legyen Budapesten az évzáró szeminárium. Amikor már itt volt, mi edzők vittük le Hévízre és vissza.”

Kászonyi Gábor elmondása szerint az orosz harcművészeti csoportokat külön kell választani „tiszta” harcművészeti klubokra (Rjabko-féle Systema) és inkább katonai jellegű képzést biztosítókra: előbbibe tartozik a BudapestSystema, utóbbiba például a kozák iskola és a Fürkészek. Kászonyi megerősítette, hogy a kozák Systema és az arra épülő Centra Volk valóban kötődik Gyenyisz Rjauzovhoz, az Éjjeli Farkasok Putyin-párti csoport tagjához. A Fürkészek csoportról úgy tudja, központjuk Kelet-Magyarországon volt, és feloszlása előtt valóban sok szélsőjobboldali tagja volt (Győrffy-Kiss József szintén azt mondta nekünk, hogy ezért is lépett ki a klubból).

„Mi olyan harcművészetként tekintünk a Systemára, mint amilyen a karate vagy az aikidó, nem azért gyakoroljuk, mert támogatjuk az orosz állam céljait. Az Ukrajna elleni agressziót elítéljük, és nem is vennénk részt többet a klubban, ha a háború támogatására próbálnának minket rávenni más intézmények. Több orosz instruktort is ismerünk egyébként, akik hasonlóan gondolkodnak, és emiatt disszidáltak is”

– mondta Kászonyi az Átlátszónak.

Ugyanakkor hozzátette: az igaz, hogy orosz kultúra és a pravoszláv kereszténység szerepet játszik a Systemában (mivel a harcművészet alapja egy ősi orosz küzdősport, a szambó volt, amit hagyományosan jellemzően szerzetesek gyakoroltak s tanítottak az egykori Orosz Birodalomban). „Nemzetközi eseményeken találkoztunk olyanokkal, akik például azután vették fel a pravoszláv vallást, hogy elkezdtek systemázni. Találkoztunk az edzéseken pappal, s maga a nagymester is rózsafüzérrel jelenik meg minden alkalommal. Politikai propagandát viszont nem érzékeltünk, sem most, sem az elmúlt 6-7 évben ezeken a sportrendezvényeken.”

Kozák képzés modern katonáknak

A Magyarországon jelen levő másik Systema-iskola az úgynevezett Tradicionális Kozák Harcművészeti Rendszer, más néven Systema R.M.A. Az eredeti Systema Siberian Cossack Iskolát Andrej Karimov és Gyenyisz Rjauzov mesterek alapították. Karimov hivatalos életrajza szerint eredetileg pszichológus, Rjauzov a VDV légideszantos csapatok tartalékos tisztje. Rjauzov később távozott a szervezetből, és létrehozta a saját iskoláját, ez lett a Specpodgotovka (hazánkban Centra Volk).

A rendszer hivatalos képviselője Magyarországon Sinkovics Sándor. Sinkovics az Átlátszónak elmondta, hogyan ismerkedett meg a harcművészeti rendszerrel. „Magyarország egyik korábbi területén, Kárpátalján születtem, ily módon két anyanyelvű lettem és egyszerre több kultúra értékeivel együtt nőttem fel. 1998 óta foglalkozom harcművészetek gyakorlásával, és közelebbről megismerkedtem több japán, kínai, koreai és európai harcművészettel és küzdősporttal. 2009-ben autentikus körülmények között (Oroszország, Irkutszk régió, Systema Sibirskij Vijun Orosz Harcművészeti Iskola) elsajátítottam a Systema Orosz Harcművészet alapjait és a tudásomat folyamatosan továbbfejlesztem nemzetközi képzéseken.”

A harcművészetet 2010-ben kezdte el oktatni Magyarországon, emellett nemzetközi szemináriumokat és instruktori képzéseket is szervezett, köztük a két alapító, Karimov és Rjauzov magyarországi szemináriumait is.

Sinkovics Sándor (balra), képernyőfotó, YouTube/Vedvoy Hungary.

Sinkovics Sándor elmondta, 2013-ban már 14 Systema-instruktor tevékenykedett Magyarországon, akik egy éves oktatói vizsgát tettek, ezt követően azonban „a Siberian Cossack Iskola szervezeti válsága sajnos meggátolta az országos lefedettségű képviselet létrehozását. Mindenki más irányba ment, így született meg a Fürkészek csapata is.” Hozzátette, „nem kell átmenni minősítésekbe, ki kitől tanult, különbözőek az utak, amiben az ember jobban ki tud bontakozni. Egy utat járunk, de különbözőek a stílusjegyek.”

A Fürkészek a saját weboldalaik szerint Andrej Karafa cseh instruktorral gyakoroltak, aki szintén a Karimov és Rjauzov-féle iskola képviselője volt.

A nemzetbiztonságiakat is érdekelte

Sinkovics klubjának weboldala szerint a kozák ág „Orosz Különleges Rendeltetésű Erők (SPETSNAZ), Titkosszolgálatok, Gyors-reagálású Egységek, Rendőrségi Alakulatok, Pénzszállító Csoportok, VIP Személyek és Értékes Áruk Kísérő Csoportok, Biztonsági cégek, testőrök, stb. közelharc-rendszere (…) Teljes értékű közelharc-rendszer, mely célja a túlélés és nem a verseny korlátozó határokon belül.”

Sinkovics Sándor ennek kapcsán elmondta, „természetes, hogy a magyar fegyveres erők képviselői számára is tartottunk képzést. Természetes, hogy ez nemzetbiztonsági kockázatot is jelentett, emiatt többször is jöttek ellenőrizni különböző személyek. A mottó mindig ugyanaz volt: értéket képviselünk, értékét továbbítunk vallási, politikai, etnikai különbségek nélkül.”

Az instruktor elmondása szerint az általa képviselt ágban nagyobb szerepet kap a szellemi képzés. „Számomra nélkülözhetetlen a tradicionális megközelítés, tudati technológiák ismerete, megfelelő anatómia, biomechanika és metafizika ismerete.” A Systema-képzések mellett Sinkovics Sándor természetgyógyászként és coachként is aktív, ennek kapcsán civil tréningeket is hirdet – mint mondta, a Covid-járvány óta elsősorban ezekre és az egyéni tréningekre koncentrál.

2015 decemberében Sinkovics Systema-klubja is résztvevője volt a „Magyar Huszár – Orosz Kozák találkozó és konferencia, Szent Miklós napi Magyar-Orosz Barátság Nap” nevű rendezvénynek. A találkozón nemcsak katonai hagyományőrző szervezetek, hanem a Magyar Honvédség is képviseltette magát: az egyik résztvevő Ádám Barnabás ezredes, az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár 32. Nemzeti Honvéd Díszegység parancsnoka volt. A katonatiszt az eseményről készült fotók alapján Sinkovics Sándorral közösen tartott előadást.

A 2015-ös rendezvény főtámogatója az Oroszországi Föderáció Nagykövetsége, fővédnöke pedig az akkor még parlamenti képviselő Mengyi Roland volt.

Őt a legtöbben korrupciós botránya, a „Voldemort-ügy” miatt ismerik, amiért a politikus két évre börtönbe is került. Kevesebben tudják viszont, hogy Mengyi politikai karrierje előtt szintén állami biztonsági szervezetnél dolgozott: az Index 2016-os oknyomozása szerint a kilencvenes évek végén, az első Orbán-kormány idején a Köztársasági Őrezred (mára megszűnt, a kormányzati épületeket és állami vezetőket védő fegyveres testület) tagja volt.

Ádám Barnabás honvéd ezredes a huszár-kozák-találkozón, képernyőfotó, YouTube/Vedvoy Hungary

Kétféle farkas

Szintén kapcsolatba kerültek a magyar fegyveres szervekkel a Specpodgotovka, más néven a „Farkas” speciális harci kiképzés képviselői. Ahogy korábban írtuk, az ágat eredetileg Gyenyisz Rjauzov orosz tartalékos tiszt alapította, aki eredetileg a Karimov-féle kozák Systemát képviselte. A magyar oldal a harcművészetet „katonai alapokra épülő önvédelmi rendszerként” jellemzi, amelynek része a lőfegyverekkel és közelharci fegyverekkel történő gyakorlatozás is,

a rendszert emiatt kifejezetten fegyveres testületek tagjainak javasolják.

Ahogy előző cikkükben írtuk, a Centra Volkot megalapító Gyenyisz Rjauzov Putyin kedvenc motorosklubja, az Éjjeli Farkasok tagja. Az Éjjeli Farkasok a putyini rezsim jellegzetes képződménye, amelyben összefonódnak a különleges szolgálatok, az üzleti világ, a szervezett bűnözés, és a Kreml-párti politikai aktivizmus.

A moszkvai illegális motorosbandaként indult csoport mostanra több országra kiterjedő hálózattá nőtte ki magát: tagjai több céget és egyesületet jegyeztek be, motoros holmikat árulnak, klubokat működtetnek. A 2000-es évektől kezdve a csoportot egyre inkább áthatotta az orosz nacionalista és nyugat-ellenes ideológia, ahogy szoros kapcsolatot alakítottak ki a moszkvai vezetéssel – Vlagyimir Putyint tiszteletbeli taggá is avatták.

Putyin az Éjjeli Farkasok felvonulásán (forrás: Wikimedia Commons)

Az Éjjeli Farkasokra a nyugati közvélemény 2014-ben, a Krím-félsziget orosz megszállásakor figyelt fel. A csoport tagjai részt vettek a megszállás előkészítésében, 2014 márciusában az orosz Szpecnaz egységekkel közösen, felfegyverezve vettek részt közös műveletben a Krím-félszigeten, amiért később orosz állami kitüntetést is kaptak. Külföldön a motorosklub helyi ágai demonstrációkat szerveztek az Ukrajna elleni agresszió támogatására, amit Lengyelországban betiltottak, a klub tagjaitól megtagadták a vízumot.

A Specpodgotovka harcművészeti iskola alapítója, Rjauzov az Éjjeli Farkasok-tagsága miatt szintén szankciós listára került.

Az Éjjeli Farkasok és a Specpodgotovka közötti kötődést mutatja a név és az ikonográfia is, de szervezeti kapcsolatok is felfedezhetők. A deutschlandfunk.de 2016-ban írt arról, hogy a németországi „Systema Wolf” harcművészeti akadémia címe megegyezik az Éjjeli Farkasok német egyesületének (Russlanddeutsche Wölfe) székhelyével, és a két szervezetet ugyanaz a személy, bizonyos Dmitri Zaiser vezette.

Az orosz-német kettős állampolgár Zaiser elmondása szerint korábban az orosz hadsereg egy különleges egységében szolgált. Az akadémiát 2016-ben a a német Alkotmányvédelmi Hivatal és a Szövetségi Hírszerzés is figyelte, utóbbi a Stuttgarter Zeitung szerint úgy vélte, a GRU (az orosz katonai hírszerzés) rajta keresztül keres új kapcsolatokat a német fegyveres testületek tagjai között.

A New Eastern Europe című lap szerint a motorosbanda pénzügyi hátterét egy Volk Védelmi Struktúrák Holding nevű cég biztosítja. Ennek vezérigazgatója, Gennagyij Nyikulov szintén részt vett a Krím megszállásában. A Holding azóta megszűnt, de a Wayback Machine-en elérhető oldalán partnerként tüntette fel az orosz és külföldi Specpodgotovka-iskolákat összefogó International Center for Special Training-et.

A Honvédség is reklámozta

Hazánkban ez az irányzat Centra Volk (Farkas központ) néven működik, Támcsu Tibor vezetésével, aki 2013-ban lett az orosz iskola hivatalos magyarországi képviselője. A Centra Volk ma a legnagyobb közönséget elérő Systema-iskola, képzéseik több városban is elérhetők, és tréningjeiken többször részt vettek a magyar fegyveres erők tagjai is.

Fotó a Gyenyisz Rjauzov által tartott edzésről, amelyen magyar katonák is részt vettek. A Háttérben a Centra Volk logója látható. Forrás:honvedelem.hu

Nekik nemcsak magyar trénerek, de az Egyesült Államokban szankcionált Gyenyisz Rjauzov is tartott képzéseket. Amint az Átlátszó Oktatás megírta, több alkalommal is tartott tréningeket a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Rendészettudományi Karán. Támcsu Tibor akkor a hvg.hu-nak úgy nyilatkozott, hogy „ideológiailag semmilyen politikai irányban nem elkötelezettek”, a Farkasok krími szerepvállalásáról pedig azt mondta, hogy „Zaldasztanov (a motorosklub vezetője) és Nyikulov orosz állampolgárok, ha ők úgy érzik, fel kell vállalniuk az orosz érdekeket, az az ő dolguk, ahhoz nekem semmi közöm” – mondta.

A Krímet megszálló putyinista motorosbanda oktatja a magyar rendőröket | Átlátszó Oktatás

Az Amerikából a Krím megszállásában való részvétel miatt kitiltott orosz motorosbanda egy biztonsági szolgáltatásokkal és kiképzéssel foglalkozó orosz holding partnere. A holdingnak magyar képzési központja is van, és az orosz vállalat kiképzésvezetője többször tartott képzéseket magyar rendőröknek is a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen.

A Centra Volk képviselőjét mi is megkerestük egy interjúhoz, de cikkünk megjelenéséig nem érkezett válasz a szervezettől. A 2015-ös sajtóvisszhang ellenére a magyar fegyveres testületek később is részt vettek az orosz harcművészeti tréningeken.

„Katonák, rendőrök, büntetés-végrehajtási dolgozók, az Országgyűlési Őrség tagjai, valamint civilek is részt vettek a Systema Specpodgotovka Hungary által szervezett önvédelmi és túlélőiskola nyári táborában a közelmúltban”

– olvasható például a magyar Honvédség weboldalán megjelent 2016-os beszámolóban. Mint írták, „a képzés több mint kilencven résztvevője között szép számmal akadtak külföldről – Olaszországból, Szerbiából, Oroszországból – érkezett vendégek”, oktatóként pedig ismét megjelent Gyenyisz Rjauzov. Az orosz tiszt visszatérő vendégnek számít Magyarországon, és a Centra Volk egy Facebook-bejegyzése szerint idén áprilisban is tervezett egy magyarországi látogatást, ami végül (feltehetően az ukrajnai háború miatt) nem valósult meg.

A Centra Volk magyar trénereivel együtt dolgozott továbbá a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács, a BRFK és a Büntetés-Végrehajtás is. Támcsu Tibor a RE:akció bűnmegelőzési programján tartott képzéseket 2015-ben, két évvel később pedig a Specpodgotovka-iskola több rendőri szervezettel közösen vett részt egy csepeli bűnmegelőzési programban.

Zubor Zalán

Címlapkép: képernyőfotó, Facebook videó, Centra Volk Hungary – Budapest

Megosztás