közbeszerzés

Mészáros Lőrinc cége 34 milliárdért bővíti a Nemzeti Közszolgálati Egyetemet

A Nagyvárad tér szomszédságában működő Nemzeti Közszolgálati Egyetem ezúttal egy 7 szintes épületegyüttessel bővül, amelynek két részét egy üveghíd köti majd össze. A közel 25 ezer négyzetméter alapterületű ingatlanban a Katasztrófavédelmi és a Nemzetbiztonsági Intézet kap majd helyet, mellette pedig készül egy 7 ezer négyzetméteres „Exclusive kert” is cserjékkel, virágokkal, díszmedencével és egy szoborral. A kivitelezőt tárgyalásos eljárásban kereste az egyetem, és végül két ajánlattevőből a Mészáros Lőrinc tulajdonában álló ZÁÉV nyerte el a megbízást.

A hatalmas épületegyüttes felhúzására és mellette a lépcsős-teraszos kert kialakítására két éve lesz majd a kivitelezőnek. Az építkezés az Orczy út 1. szám alatti telken zajlik majd, pár perces sétára azoktól a házaktól, amelyeket a kormány el akar venni a VIII. kerületi önkormányzattól, hogy a Nemzeti Közszolgálati Egyetemnek adja őket.

A rendőrök és katonák felsőfokú oktatását végző, állami tulajdonban lévő Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) 2023 októberében írt ki közbeszerzést, hogy megtalálja az új épületegyüttesének kivitelezőjét. Erről már előzetesen, 2023 augusztusában tájékoztatást adtak ki, amelyben azt is jelezték, hogy nem nyílt verseny, hanem tárgyalásos eljárás lesz.

Ezt azzal indokolták, hogy a „[meg]kötendő szerződés jellegével, összetettségével, illetve jogi és pénzügyi kialakításával kapcsolatos sajátos körülmények, az ezekhez kötődő kockázatok miatt előzetes tárgyalások nélkül nem választható ki a legkedvezőbb ajánlat”, illetve arra figyelemmel „a kivitelezéssel kapcsolatos műszaki, pénzügyi és jogi feltételek – annak egyedi jellege és összetettsége, a feladatok egymásra épülése, jótállási kérdések miatt, továbbá a sajátos szerződéses feltételek okán – a tárgyalások eredményeként tisztázhatók, illetve véglegesíthetők”.

A tárgyalások végül sikerrel zárultak a jelek szerint, 2024. április 17-én ugyanis megjelent a tender eredménye a magyar és az EU-s közbeszerzési értesítőben is. A tájékoztató szerint a megbízást

Mészáros Lőrinc egyik cége, a ZÁÉV Zrt. nyerte nettó 33,78 milliárd forintos ajánlattal.

Valóban nem volt nagy verseny, a ZÁÉV-en kívül ugyanis csupán egyetlen másik ajánlat érkezett a tenderfelhívásra. Ez a másik pályázó a Magyar Építő Zrt. volt, ám a cég a ZÁÉV-nél 1,65 milliárd forinttal drágábban, nettó 35,4 milliárd forintért vállalta volna a munkát.

Nke Fb

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem főépülete (forrás: NKE/Facebook)

Hét szint közel 25 ezer négyzetméteren

Az olcsóbb ajánlatot tevő ZÁÉV nyerte a közbeszerzést, így az ő feladata lesz felhúzni a 24.783,35 négyzetméter hasznos alapterületű, 7 szintes épületegyüttest, amelyben

  • a Katasztrófavédelmi Intézet (KVI) és a Nemzetbiztonsági Intézet (NBI) oktatási és adminisztrációs funkciói,
  • a KVI kollégiuma,
  • egy gyakorló tűzoltó őrs
  • és az Orczy-kert üzemeltetési részlege kap helyet.

Az ingatlan legfelső használati szintje 17,55 méterrel magasodik majd a talajszint fölé, míg a legalsó használati szint padlómagassága 5,40 méter mélyen lesz a talajhoz képest. Az épületen belüli közlekedést 9 lift segíti majd, a két fő épületrészt, az Auditórium épületet és a KVI Főépületet pedig majd egy nagy fesztávú kapu boltíves üveghíd köti össze. Az Auditórium épületben lesznek az előadók és tantermek, a KVI Főépületnek pedig három szárnya lesz:

  1. Oktatási szárny (büfé és melegítőkonyha, NBI oktatási és adminisztrációs tömb, KVI oktatói és adminisztrációs irodái),
  2. Kollégiumi szárny,
  3. Tűzoltósági és üzemeltetési szárny (Gyakorló tűzoltó őrs, Pszichikai gyakorló, Tűzvédelmi laboratórium, Parkgondozás helyiségei, Üzemeltetés helyiségei, Épület-fenntartás helyiségei) Tűzvédelmi laboratórium (Nedves helyiség, Égető helyiség, égető kemencével).

Az Auditórium épülete natúr cserépfedést kap 1215 négyzetméteren, a KVI Főépületre viszont „antracit színű műemléki rombikus fémlemez fedés” készül 2700 négyzetméteren. A felépítmény nélküli pince fölötti födémeken pedig intenzív zöldtető készül, de ennek méretét nem tartalmazza a tájékoztató.

Abban, hogy az ingatlan miként fog kinézni, egy másik tender nyújt segítséget. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) ugyanis 2018 novemberében tette közzé, hogy a KVI új épületegyüttesére kiírt tervpályázatot az Óbuda Építész Stúdió nyerte el. Három évvel később, 2021 őszén az NKE kiírta az ingatlan megtervezésére vonatkozó közbeszerzést, amelynek győztese 2022 elején az Óbuda Építész Stúdió Kft. lett nettó 486,8 millió forintos ajánlattal.

Kvi Tervpalyazat Nke Obudastudio 2018

A KVI új épületének látványterve az Óbuda Stúdiótól 2018-ban (forrás: NKE/ Szilágyi Dénes)

Díszkert ismeretlen szoborral

A kivitelezést most megnyerő ZÁÉV-nek a gigantikus épületegyüttes mellett el kell készítenie majd egy 7.150 négyzetméteres „Exclusive kertet” is. A leírás szerint méghozzá „az épület déli homlokzata mentén változatos magassági viszonyokkal kialakítva, lépcsőzetes zöldfelületekkel, támfalakkal, gyepes-cserjés teraszokkal, lépcsőkkel, ülőfalas rendszerrel, geometrikus vonalvezetéssel kialakított díszkerttel, díszmedencével, gyümölcsfákkal, rózsakerttel”.

Azt is írják, hogy a Főépület bejáratát merőlegesen lehet majd megközelíteni, a bejárathoz vezető utat pedig két oldalról cserjefelületek és évelőágyások szegélyezik majd, közöttük pedig egybefüggő gyepfelületek lesznek. „A nagyobb méretű gyepfelület közepébe 1 db szobor kerül” – az alkotásról azonban semmilyen részletet nem közöltek.

Ezenkívül a kertépítészeti feladatok részét képezi az NKE mellett található Magyar Természettudományi Múzeum udvarán álló Illés-kút újraépítése is: a tájékoztató szerint „a Budai Várban a Szentháromság téren a támfalban található falikút másolatát kell a Kivitelezőnek elhelyeznie a visszaépített kútházban”.

Ez elsőre furcsának tűnhet, de valójában történelmi rekonstrukcióról van szó: a Köztérkép.hu szerint a jelenlegi múzeum udvarán található forrás fölé 1795 és 1798 között díszes kútházat emeltetett Budapest, ám azt az 1830-as években elbontották az NKE elődjének, a Ludovikának az alapítói. „A kút öntöttvas részét elhelyezték a Budai Várban a Szentháromság téren a déli támfalba süllyesztve” – írja a köztéri alkotásokat bemutató oldal, ami a Szentháromság téren található kút leírásánál is szerepelteti, hogy az „eredetileg az Orczy kertben kápolnaszerű épületben volt elhelyezve”. Vagyis most az eredeti kút másolatát építik vissza a múzeumkertbe.

Illeskut Mtm Var Wikipedia

Illés-kút a múzeumkertben és a Szentháromság téren (fotók: Wikipedia)

Lakosok kárára terjeszkedne az egyetem

A tervek szerint maximum 2 évig tartó építkezés az Orczy út 1. szám alatti ingatlanon zajlik majd, ahol jelenleg az NKE kollégiuma található. Mellette pedig különböző címeken, a Diószeghy Sámuel utcában, a Ludovika téren és Orczy parkban az egyetem egyéb ingatlanai: a különböző oktatási épületek, valamint a lovarda, a sportcsarnok, a másik kollégium és a tóparti épület.

Olyannyira kell a hely az egyetemnek, hogy 2018-ban még az is felmerült (és 2019-ben kormányhatározat is született róla), hogy a szomszédságában lévő Természettudományi Múzeumot kiköltöztetik a Ludovika téri épületéből, és átrakják Debrecenbe.

A döntés 2020-ban került nyilvánosságra, de hatalmas felzúdulást keltett a szakmai körökben és a közvéleményben is, hiszen az alföldi városban nincs erre alkalmas ingatlan, egy új építése sok pénzbe és évekbe telne, addig az egyik legnépszerűbb múzeum zárva lenne, a költözés során pedig megsérülhetnének a gyűjtemény darabjai. Hosszas huzavona után 2024 márciusára a kormány is letett a debreceni ötletről: a Válasz Online birtokába került dokumentum szerint maradhat Budapesten a Természettudományi Múzeum.

Képernyőkép 2024 04 18 121101

A Természettudományi Múzeum és az NKE épületei (forrás: Google Maps)

Viszont a Ludovika térről mindenképp mennie kell, mert kell az épülete a Nemzeti Közszolgálati Egyetemnek. De nem csak a Természettudományi Múzeum ingatlanát szeretné elfoglalni az intézmény, hanem több környező épületet is, amelyek jelenleg a VIII. kerületi (Józsefváros) önkormányzat tulajdonában vannak. Egy idén április elején benyújtott salátatörvénybe rejtve ugyanis a kormány államosítani akar 10 józsefvárosi ingatlant, hogy az NKE-nak adja őket „az Egyetem közfeladat-ellátásának elősegítése érdekében”.

Pikó András, a VIII. kerület polgármestere (ellenzéki összefogás) ráadásul azt közölte, hogy ők erről semmilyen előzetes tájékoztatást nem kaptak a kormánytól, csak egy újságírói kérdésből értesültek a döntésről. Az önkormányzattól (kártérítés fizetése mellett) elvenni kívánt tíz ingatlanból egy hulladékudvar (Sárkány utca 5.) és egy iskola (a a Dugonics András Általános Iskola és Gimnázium), valamint nyolc lakóház (a Diószegi Sámuel utca 18-tól 28-ig terjedő páros számozású házai, a Sárkány utca 1., a Korányi Sándor utca 20. és a Dugonics utca 11. szám alatti ingatlanok), amelyekben körülbelül 200 család él önkormányzati bérlakásokban.

8ker Allamikisajatitas Pikofb 240417

Az NKE kedvéért államosítani kívánt józsefvárosi ingatlanok (forrás: Pikó András/Facebook)

A polgármester elmondta, hogy az államosítás miatt az önkormányzatnak kéne gondoskodnia az egyetem kedvéért kiebrudalt lakók elhelyezéséről, ám nincs ennyi szabad cserelakásuk. Szerinte a kormány döntése „szegényellenes […], vállalhatatlan és kegyetlen”.

Az NKE válaszul kiadott egy közleményt, amelyben a lakhatásukat elvesztő emberekről egy szót sem írtak, csak azt ecsetelték, hogy milyen jót tettek a környéknek az eddigi fejlesztéseik. Hozzátették, hogy „az érintett, állami tulajdonba kerülő ingatlanok elhanyagolt, bántó tájsebként vannak jelen Budapest szívében, Józsefváros frekventált részén”, de a helyükön az egyetem a Nemeskürty István Tanárképző Kar szép új épületeit hozza majd létre.

Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője pedig azt mondta, hogy nem a kormány, hanem a józsefvárosi polgármester taszítja bizonytalanságba az érintett házakban élő mintegy kétszáz családot, mert „Pikó alaptalanul riogatja a lakókat, és ahelyett, hogy az ügy megoldására törekedne, tüntetést szervez”.

Erdélyi Katalin

Címlapkép: Mészáros Lőrinc, a Mészáros Csoport tulajdonosa beszédet mond Balatonalmádiban az első V-Híd mérnök konferencia első napján, 2024. január 23-án. (fotó: MTI/Vasvári Tamás)

Megosztás