országszerte

Politikai tartalmat osztott meg, elküldték, majd közel 800 ezres sérelemdíjat kapott

Tovább folytatódik az önkormányzati tulajdonú Üllői Városüzemeltető és Fejlesztő Kft.-től elbocsátott nyugdíjas férfi, Ulveczki Mihály ügye, akit – saját bevallása szerint – politikai tartalmú posztjai, kommentjei miatt rúghattak ki augusztus végén, pár héttel azután, hogy az ellenzéki előválasztásról osztott meg bejegyzést a privát Facebook-profilján. A cég ügyvezető igazgatója a januári képviselő testületi ülésen ugyanakkor egy jogszabályváltozásra hivatkozott. Az elbocsátott férfi perelt, sérelemdíjat kapott, újra felvették. Majd hirtelen ő maga mondott fel. Az ügyben rendkívüli testületi ülést hívnak össze.

Szeptemberben számoltunk be arról az Átlátszón, hogy a 100%-ban önkormányzati tulajdonú Üllői Városüzemeltető és Fejlesztő Kft. munkavállalója, Ulveczki Mihály Facebook-posztjai és kommentjei miatt veszíthette el állását.

A cég ügyvezető igazgatója indoklás nélkül, azonnali hatállyal elbocsátotta 2021. augusztus végén annak ellenére, hogy Mihály szerint korábban soha nem volt panasz a munkájára, több mint hat év alatt egyszer sem marasztalták el.

Az előválasztásról szóló Facebook-posztja miatt veszíthette el állását az üllői önkormányzati cég munkavállalója | atlatszo.hu

Több mint 6 évig dolgozott az üllői önkormányzatnál (később az Üllői Városüzemeltető és Fejlesztő Kft.-nél) karbantartói munkakörben Ulveczki Mihály, amikor idén augusztusban mindenféle hivatalos indoklás nélkül kirúgták. A férfit egyszer már korábban is behívta magához az önkormányzati tulajdonú cég ügyvezetője, minden valószínűség szerint azért, mert a városvezetésnek nem tetsző kommenteket írt Facebookon. Elbocsátására végül saját bevallása szerint azért kerülhetett sor, mert pár hete az ellenzéki előválasztásról posztolt. Megkerestük az ügyben a polgármestert és a városüzemeltetési cég ügyvezetőjét is.

Pár héttel később beszámoltunk arról is, hogy az önkormányzat rendkívüli testületi ülésen tárgyalta a kirúgott munkavállaló ügyét, ám eredménytelenül. Az önkormányzati tulajdonú cégtől pedig azt a választ kaptuk, hogy „a munkáltató gazdálkodással kapcsolatos, működési körében felmerült körülményekre tekintettel nevezett munkavállaló által betöltött munkakör további fenntartását nem tartotta szükségesnek”. Kiemelték, hogy az érintett munkakörben más munkavállaló nem került felvételre, ilyet a munkáltató nem tervez, továbbá „elhatárolódik minden, kívülről a munkaviszony megszüntetéséhez társított jelentéstartalomtól”.

Az üllői önkormányzati cég gazdálkodási okokkal magyarázza az előválasztásról posztoló munkavállaló elbocsátását | atlatszo.hu

Továbbra sem kerülhet pont az önkormányzati tulajdonú Üllői Városüzemeltető és Fejlesztő Kft.-től elbocsátott nyugdíjas férfi, Ulveczki Mihály ügyére, akit saját bevallása szerint politikai tartalmú posztjai, kommentjei miatt rúghattak ki augusztus végén, pár héttel azután, hogy az ellenzéki előválasztásról osztott meg bejegyzést a privát Facebook-profilján. A cég ügyvezető igazgatója azonban mással magyarázza a történteket. Az önkormányzat rendkívüli testületi ülésen tárgyalta Mihály ügyét a napokban, ám eredménytelenül: a rekordrövidségű találkozón ugyanis pont az nem derült ki, hogy mi áll az elbocsátás hátterében.

Közel 800 ezres sérelemdíj

Időközben megtudtuk Ulveczki Mihálytól, hogy újabb fejlemények történtek ügyében: a TASZ még ősszel elvállalta az ügyét, segítségükkel munkaügyi pert indított korábbi munkavállalója ellen. A perfelvételi tárgyalásra a Budapest Környéki Törvényszék Munkaügyi Kollégiuma előtt került sor 2022. 01. 10-én.  Ekkor Mihályt visszahelyezték a korábbi munkakörébe, az önkormányzati céget pedig emellett bruttó 781 643 Ft sérelemdíj megfizetésére kötelezték. Ez az összeg a jegyzőkönyv szerint az október 6. napjától január 10-ig tartó időszakban elmaradt munkabért jelenti, azaz azt a 3 hónapot kompenzálja, ami az elbocsátása óta eltelt.

Mihályt a munkaszerződése alapján a korábbi, épületkarbantartói munkakörébe helyezték vissza azzal a feltétellel, hogy villanyszerelői képesítést szerez, amelynek költségeit az Üllői Városüzemeltetési Kft. állja. Tanulmányi szerződést is terveztek kötni vele, amelyben az állt, hogy ameddig a képzés tart, Mihály fenntartja munkaviszonyát az Üllői Városüzemeltető és Fejlesztő Kft.-nél. A végzettsége megszerzéséig a munkahelyi vezetője a cég egy másik, hasonló munkakörben dolgozó munkavállalója lesz.

Az egyezség egy részlete

Mihály szerint ugyanakkor „egész más történik a valóságban, mint ami a bíróságon elhangzott. Ők találták ki, hogy szerezzek villanyszerelő képesítést. Mondtam, hogy jó, hát vállalom. Ott azt mondták, hogy amilyen hosszú az iskola, annyi időt kell aláírnom, de a szerződésben már két év van. A jegyzőkönyv szerint a beiskolázással kapcsolatos költségeket állják, de a szerződésből kiderül, hogy a tankönyveket, mindent nekem kellene megvenni, és az útiköltséget sem térítik meg, csak a tandíjat fizetik.”

Vagyis Mihály a tanulmányi szerződést tartalmát kifogásolja elsősorban. Emellett megemlíti azt is, hogy az új munkaszerződése szerint a minimálbért (bruttó 260 000 forintot) kapta meg, amit azért sérelmez, mert korábban – igaz, az akkor még alacsonyabb – minimálbérhez képest 35 ezer forinttal magasabb volt a bére. „Amit évek alatt – ugye ott dolgozom 5-6 éve – emelkedett a fizetésem, azt egy tollvonással eltörölték.”

A munkába való visszaállás ugyanakkor nem tartott sokáig. Mihály január 27-től táppénzen van egészségügyi problémái miatt, azóta pedig kérte a munkaadót, hogy szüntesse meg a munkaviszonyát. Mint mondja, már 68 éves, egyébként sem akar „egészen a koporsóig dolgozni”, de úgy érezte, a kirúgása körülményei felháborítóak voltak, így nem akarta annyiban hagyni a dolgot.

„Én kértem, hogy ne civakodjunk. Elég volt, belefáradtam”

– kommentálta Mihály az esetet.

Hozzátette azt is, hogy úgy érzi, mindent elkövettek azért, hogy ne érezze jól magát a munkahelyén visszakerülése után. Példaként említi, hogy rendszeresen úgy adták ki neki a feladatokat, hogy nem neki szóltak, hanem a mellette lévő kollégát hívták fel, hogy szóljon „Ulveczkinek” – ennek ugyanakkor az is lehet az oka, hogy az egyezség a vizsga megszerzéséig munkahelyi vezetőjének egy munkatársát jelöli ki.

A TASZ szerint senkit nem lehet kirúgni politikai nézetei miatt

Sikerült beszélnünk a Mihályt képviselő Dr. Baltay Leventével, a TASZ ügyvédjével is, aki kérdéseinkre elmondta: „a TASZ álláspontja szerint egy munkavállaló politikai vagy vallási, vagy bármilyen egyéb nézetének, meggyőződésének, nincs semmi köze a munkahelyéhez, amennyiben ezektől függetlenül a munkáját tisztességesen elvégzi.

Amiatt, hogy a munkavállaló főnökének nem tetszik az alkalmazott Facebook-élete, őt annak alapján nem lehet az állásából kirúgni.

Ebben az esetben felmerült ennek a gyanúja, ezért vállaltuk és indítottuk el ezt a pert – ami egyébként egy munkaügyi per, de a keresetben arra hivatkoztunk, hogy az egyenlő bánásmód követelményeit megszegte a munkáltató, amikor a dolgozó politikai nézetei miatt szüntette meg a munkaviszonyt. A TASZ csak olyan ügyeket vállal, amelyekről azt gondolja, hogy az előremutató vagy a jogfejlesztés szempontjából precedensértékű lehet. A mostani ügy egy munkaügyi per, így abban határozott követelést kell előterjeszteni – nevezetesen, hogy kártérítést kérünk, valamint azt is, hogy ügyfelünket helyezzék vissza a munkakörébe. A per tárgyalásán – nagy meglepetésünkre – az alperes azt mondta, hogy oké, legyen, egyezzünk meg.”

Így született egy egyezség, ami arról szól, hogy a felek megállapodnak abban, hogy megszüntetik az eljárást, és az alperes minden felperesi kérést teljesít.

„Ez a TASZ-nak nem jó, mert nincs precedensérték, nem derül ki, hogy megsértették-e az egyenlő bánásmódot, de – és itt jön a jogvédelem lényege, ügyfél ellenére mi nem nyerünk pert, az elsődleges szempont, hogy az ügyfélnek az ítélet vagy egyezség megfelelő legyen. Itt az ügyfélnek az volt a jó, hogy van egy megegyezés. Magyarul, hogy megkapja ezt a pénzt, visszahelyezik az állásába.

Ezek után meglepő módon – ahogy hallottam – az ügyfelünk most azt közölte, hogy ő ezt nem akarja, mert nem az történt, ami az egyezségben van. Azt gondoltuk, és én most is azt gondolom, hogy az egyezség jó az ügyfelemnek. Most valami változott, és az ő érveit jelenleg még nem ismerem.”

A munkáltató egy jogszabállyal magyarázza az elbocsátást

Január 27-én az üllői önkormányzat képviselő testületi ülésén is előkerült Ulveczki Mihály ügye, igaz, a nevét nem mondták ki, a polgármester következetesen munkaügyi kérdést emlegetett. Szabó Zsolt, az Üllői Városüzemeltető és Fejlesztő Kft. ügyvezető igazgatója az ülésen elmondta, hogy „van egy kollégánk, akinek 2021 szeptemberében megszüntetésre került a munkaviszonya egy jogszabályváltozást követően. Ez a jogszabályi változás előírta, hogy ő nem töltheti be a munkakörét a továbbiakban, mert nincs meg a munkakör betöltéséhez szükséges végzettsége.”

Szabó Zsolt, az Üllői Városüzemeltető és Fejlesztő Kft. ügyvezető igazgatójának tájékoztatása a képviselő testületi ülésen (forrás: Facebook/Ulveczki Mihály)

Elmondta azt is, hogy a Munkaügyi Bíróság egy egyeztetést hozott létre a munkáltató, illetve a volt munkavállaló között. „Minekután mi nem a pereskedésnek a híve vagyunk, hanem a munkavégzésnek, szerettük volna elejét venni a fölösleges dolgoknak. Azonnal felkínálta a munkáltató ügyvédje, hogy amennyiben az úriember vállalja, hogy megszerzi a munkakör betöltéséhez szükséges végzettséget, onnantól kezdve nincs akadálya annak, hogy további foglalkoztatásra kerüljön.”

Ez meg is történt, elkezdték keresni azt az intézményt, ahol lehetőség lenne elvégezni a képzést, sőt, már az új munkaszerződést is aláírták. Elmondása szerint ugyanakkor január 26-án (egy nappal a képviselő testületi ülés előtt), amikor a tanulmányi szerződés aláírása miatt keresték volna Mihályt, azt tapasztalták, hogy nincs a munkahelyén. Csak délután derült ki, hogy orvosi vizsgálatra ment.

„Kértük, hogy amint vége, jöjjön be az irodába, tájékoztasson bennünket. Ő bejött ma délután, és egy egészen fura, bohózatba illő fordulatot vett az ügy: nyilatkozott arról, hogy ő nem szeretné ezt a munkát végezni, szeretné kérni a munkaviszony megszüntetését, és nem hajlandó tanulmányi szerződést kötni, az iskolát elvégezni. Ez az ügy most itt tart. Bármennyire szeretne, vagy szeretett volna a munkáltató méltányosan állni az ügyhöz, úgy tűnik, hogy erre nem lesz lehetőség.”

Ulveczki Mihály azonban elmondta: január 12-én jelezte munkaadójának, hogy orvosi vizsgálatra megy, a 27-től tartó táppénzről pedig személyesen szólt a munkahelyén, így nem érti, miért mondják, hogy engedély nélkül távozott.

A január 27-i képviselő-testületi ülés a Williams Televízió Youtube csatornáján érhető el, Ulveczki Mihály ügyét 8 perc 30 másodperctől tárgyalták.

A képviselő-testületi ülésen elhangzottakkal kapcsolatban e-mailben kerestük Szabó Zsoltot. A cég ügyvezető igazgatója válaszában kiemelte, hogy egy ITM rendeletre hivatkozott, ami szeptembertől lépett hatályba, és az egyes ipari, illetve kereskedelmi tevékenységek gyakorlásához szükséges képesítések módosításáról rendelkezik.

Októberi megkeresésünkkor pedig azért „gazdálkodással kapcsolatos, működési körében felmerült körülményekkel” indokolta az elbocsátást, mert „a munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény (Mt.) alapján, miután a munkakörhöz elvárt képzettségi követelmény változott, azt mindenképpen a munkáltató működési körében fellépő okként kellett értékelni”.

A jogviszony megszüntetésének pillanatában ugyanakkor nem esett szó arról, hogy a megfelelő képesítés hiánya miatt bocsátják el Mihályt – az ügyvezető ezt azzal magyarázta, hogy a munka törvénykönyve szerint

„a munkáltató a határozatlan tartamú munkaviszony felmondással történő megszüntetését nem köteles indokolni, ha a munkavállaló nyugdíjasnak minősül”.

Megtudtuk tőle azt is, hogy más – az említett jogszabályváltozás hatálya tartozó – munkavállalót nem foglalkoztatott a cég. Azzal kapcsolatban, hogy az elbocsátás után miért döntöttek mégis úgy, hogy vállalják Mihály megfelelő végzettségének megszerzését, Szabó Zsolt a következőt írta: „a munkáltató méltányosságból egyezséget kötött a munkavállalóval, amelynek körülményeiről nyilatkozni nem kívánok”.

Rendkívüli testületi ülést hívnak össze

Megkérdeztük az ügyről Fricsovszky-Tóth Pétert is, aki a Márki-Zay Péter vezette ellenzéki összefogás országgyűlési jelöltje a Pest megyei 7-es számú egyéni választókerületben, emellett pedig Üllő önkormányzati képviselője. Ő úgy kommentálta a jogszabályra való hivatkozást, hogy „most hallunk először erről a dologról”, ráadásul Szabó Zsolt még az érdeklődése ellenére sem nevezte meg a hivatkozott jogszabályt a képviselő-testületi ülésen.

A képviselő hozzátette azt is, hogy „ha igaz lenne, amit állítanak, hogy ők nem is akartak bíróságra menni, felajánlották, hogy akkor visszaveszik, kifizetik a tanulmányait, ezt a villanyszerelői vizsgát, akkor mondom: hogy lehetséges az, hogy kifizettek egy körülbelül félmillió forintnyi összeget kártérítés gyanánt az úrnak? Hát erre már nem volt válasz.”

Az ügyben február 3-án rendkívüli képviselő-testületi ülés összehívását kezdeményezte az ÜLLŐ TE VAGY Egyesület. Mint írják, a korábbi, szeptemberi rendkívüli ülésen nem kaptak érdemi tájékoztatást, ezért újra kérik az ülés összehívását, hogy tisztázó kérdéseket tehessenek fel az ügyről.

Önök valótlanságokat említve, megtévesztésre alkalmas mód állították be a sértett Ulveczki Mihály üllői polgár személyét és a történéseket” – tették hozzá a bejegyzésben.

Azóta az is kiderült, hogy az ülést február 17-re hívta össze a polgármester, Kissné Szabó Katalin.

Nem ez az egyetlen ügy egyébként a közelmúltból, ami az önkormányzati tulajdonú Üllői Városüzemeltető és Fejlesztő Kft. ügyvezető igazgatóját, Szabó Zsoltot érinti. Két éve írtunk arról az Átlátszón, hogy Fricsovszky-Tóth Pétert megzsarolták és megfenyegették, mert a városi víziközmű-társulat működésbeli hibáit kívánta a társulat vezetőjének (Szabó Zsoltnak) feltárni. Az ügy újabb fejleményeiről pedig szeptemberben számoltunk be:

Újra bíróság előtt az üllői polgármesteri hivatalban történt víziközmű-zsarolás ügye | atlatszo.hu

Két éve írtunk arról, hogy egy üllői lakost, Fricsovszky-Tóth Pétert – aki azóta önkormányzati képviselő lett a településen, s most az országgyűlési választásokon is indul  – megzsarolták és megfenyegették, mert egy víziközmű-társulat működésbeli hibáit kívánta a társulat vezetőjének feltárni. A bíróság két év után most végre tárgyalni fogja az ügyet, a társulat botrányokkal kísért tevékenységét azonban még mindig nem sikerült teljes körűen feltárni és nyilvánosságra hozni.

Szopkó Zita

Címlapkép: Facebook/Üllő Város Önkormányzata

Adj szja 1%-ot, hogy megtudd, mire megy el az adód 99 százaléka! Átlátszónet Alapítvány: 18516641-1-42 from atlatszo.hu on Vimeo.

Megosztás