nemzeti együttműködés

„Elmúltnyolcév” újratöltve: ismét közpénzből kampányol a CÖF

„Civil Akadémiaként” hirdették, de kizárólag a Fidesz választási kampányáról szólt az a rendezvény, amit közpénzből és a Szerencsejáték Zrt. Nonprofit Kft.-jének forrásaiból is támogattak. A békemenetet szervező CÖF-háttérszervezet rendezvényén elhangzott, hogy az ellenzék valójában ellenség, és visszatért az „elmúlt nyolc év” retorika.

November 24-én, a Budai Ciszterci Szent Imre Gimnázium dísztermében tartották meg a Civil Összefogás Fórum rendezvénysorozatának, az úgynevezett Civil Akadémiának az aktuális rendezvényét. Az esemény színpadán a Békement-szervezők jól ismert emblémáján kívül ott volt a Magyar Szerencsejáték Zrt. molinója is, hiszen a rendezvénysorozat nagyrészt az állami vállalat pénzéből valósult meg.

A közjó érdekében

Az Átlátszó októberben írta meg, hogy a Szerencsejáték Zrt. tulajdonában álló Szerencsejáték Service Nonprofit Kft. (SZNP) honlapjára felkerült egy szerződéslista, amely szerint július 1-én 40 millió forintot adtak a Civil Összefogás Közhasznú Alapítványnak. A listából nem derült ki, pontosan mire fordították a támogatást, csak azt, hogy úgynevezett szponzorálási szerződés részeként kap pénzt a Fidesz-közeli szervezet.

Újabb 40 millió forintot kapott a CÖF a Szerencsejáték Zrt. leánycégétől | atlatszo.hu

A Szerencsejáték Service Nonprofit Kft. (SZNP) honlapján közzétett szerződéslista szerint július 1-én 40 millió forintot adtak a Békemenet szervezőinek. A CÖF mögött álló Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖKA) korábban már kapott két részletben 170 milliót az SZNP-től, és idén a szintén állami tulajdonú Magyar Fejlesztési Bank is megtámogatta őket 25 millió forinttal.

Később a civilosszefogas.hu-ra felkerült meghívók arra utaltak, hogy a támogatást az úgynevezett Civil Akadémia rendezvénysorozatra is fordították. A meghívókon kiemelt támogatóként a Szerencsejáték Zrt. mellett szerepelt egy másik állami vállalat, a Magyar Fejlesztési bank (MFB) neve is. Arról elsőként, augusztusban a K-Monitor számolt be, hogy az MFB 25,4 millió forint támogatást adott a CÖKA-nak. Később az MFB az Átlátszó kérdésére azt mondta, hogy Csizmadia László,

a CÖF-CÖKA elnöke azért igényelt közpénzt, hogy céljaikat „a közjó érdekében még hatékonyabban” tudják megvalósítani.

Az eddigiek alapján a „közjó érdekében végzett tevékenység” valójában a Fidesz melletti, még burkoltnak sem nevezhető kampányrendezvények szervezését jelenti. A Civil Akadémia korábbi rendezvényeire még csak a kormánypárti elkötelezettségű közszereplőket (pl. Bayer Zsolt, Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő) hívta meg, a november 24-i budai állomáson viszont már egy kormánytag, Dömötör Csaba parlamenti államtitkár volt a vendég.

Szabó Anett, Dömötör Csaba és Csizmadia László a CÖKA Civil Akadémia rendezvényén, 2021. november 24-én (a szerző felvétele)

A Mindnyájunknak el kell menni! címmel rendezett előadáson az államtitkár és a CÖKA-elnök Csizmadia László hamar nyilvánvalóvá tette, hogy a tételmondat a jövő évi választásokra vonatkozik, és leginkább arról beszéltek, milyen üzenetekkel kell a Fidesz mellett kampányolni.

Nem ellenzék, ellenség

Itt túl sok meglepetés nem hangzott el: a résztvevők az elmúlt években már számtalanszor hallott üzeneteket ismételték el a migrációról, a „Brüsszel elleni szabadságharcról” és Gyurcsányról. Ami talán mégis váratlan volt, hogy Dömötör Csaba többet beszélt arról, mit tettek rosszul több mint 10 évvel ezelőtt a szocialista kormányok, mint arról, mit csinált azóta az Orbán-kormány. Ezt azzal indokolta, hogy elmondása szerint

„már 2002-ben is láthattuk, hogy az eredmények kommunikációja önmagában nem hat”, ezért azt kell hangsúlyozni, milyen fenyegetést jelent, ha a másik oldal kerül hatalomra.

Az előadás így is sokszor olyan volt, mintha nem a 2022-es, hanem a 2010-es vagy ’14-es választás kampánya alatt hangzott volna el: a résztvevők hosszasan ostorozták a Gyurcsány- és Bajnai-kormányok gazdasági intézkedéseit, sőt, Dömötör Csaba egyszer még a Horn-kormány alatti privatizációig is visszanyúlt. Ezzel szemben a mostani ellenzéki miniszterelnökjelöltje, Márki-Zay Péter neve egyszer hangzott csak el.

Bár Dömötör Csaba az előadáson egyszer úgy fogalmazott, „a mi politikai közösségünkben minden generáció megtalálja a helyét”, a közönség döntően nyugdíjaskorú volt, és a múltba utaló üzenetek sem az elsőszavazókat célozták.

A hallgatóság jelentős része idősebb korú volt (forrás: a Civil Összefogás Fórum Facebook-oldala)

Az ellenzéki összefogásról akkor esett csak szó, amikor a műsorvezető, a Hír TV-ről ismert Szabó Anett azt kérdezte: ha ennyire egyértelmű, hogy a Fidesz felvirágoztatja az országot, hogy lehet mégis kiélezett ma a politikai verseny? Dömötör Csaba erre két választ adott: az egyik maga az összefogás, az, hogy most korábban egymással ellenséges pártok együttműködnek, másrészt pedig az, hogy „nagy nemzetközi szereplők” is beavatkoznak a kampányba, természetesen a nemzeti kormány megbuktatása céljából.

A műsorvezető egyébként egyik kérdésébe ágyazva kifejtette: szerinte az ellenzéket már pontosabb lenne ellenségnek nevezni. Csizmadia László később ugyanezt a kifejezést használta.

Azon kívül, hogy az embereket bizonyos rosszindulatú, idegen erők megtévesztik, az államtitkár és a CÖKA-elnök sem talált más okot arra, hogy miért szavazhat bárki is a Fidesz ellen. Valamelyest kritikaként csak az hangzott el, hogy az Orbán-kormány alatt valóban nem sikerült felelősségre vonni a 2006-os rendőri túlkapásokért és a korábbi kormányok korrupciós ügyeiért felelős szereplőket.

Dömötör Csaba gyorsan megjegyezte, hogy a kormány e téren minden tőle telhetőt megtett, rengeteg feljelentést tettek, de a bíróságok nem dolgoztak elég alaposan. Csizmadia László pedig azt mondta: a probléma már oda vezethető vissza, hogy Sólyom László az alkotmánybíróság tagjaként nem engedte át a Zétényi–Takács-féle igazságtételi törvényjavaslatot (ez nem teljesen világos, hogy kapcsolódik a 2006-os túlkapásokhoz, hiszen Sólyom László a ’90-es években volt az alkotmánybíróság tagja, és a törvény az 1989 előtti állami bűncselekmények büntetéséről szólt).

Újabb békemenetet és nemzeti kiskereskedelmi láncot ígérnek

A rendezvényen jól érződött, hogy a Fidesz a jövő évi választásra nem tudott olyan uralkodó témát találni, mint amilyen 2018-ban a migráció volt. Ezt igazolja a Policy Solutions nemrég megjelent közvélemény-kutatása is, ami azt mutatta, hogy mostanra a migrációt csak a választók kis része (mintegy 10 százaléka) tartja releváns problémának Magyarországon, a mostani választási kampányra kiszemelt újabb ellenségképző narratívát, az „LMBTQ-propagandát” pedig náluk is kevesebben.

A főtámogató Szerencsejáték Zrt. molinója CÖKA Civil Akadémia rendezvényén, 2021. november 24-én (a szerző felvétele)

A CÖF rendezvényén ezeknél sokkal nagyobb szerepet kapott a gazdaságpolitika, leginkább a Fidesz és a 12 évvel ezelőtti kormányok politikájának összehasonlításaként – ahogy a Policy-féle felmérés is arra mutat, hogy az emberek leginkább a magas megélhetési költségek, az alacsony fizetések és az egészségügy alacsony színvonala miatt aggódnak.

Dömötör Csaba ezzel együtt nem igazán beszélt a jövőben tervezett gazdasági intézkedésekről, bár az elhangzott, hogy

más stratégiai ágazatok (köztük a média) után remélhetőleg sort kerít a kormány a kiskereskedelmi láncok „nemzeti kézbe” helyezésére is.

Csizmadia László pedig arról beszélt, jövő tavasszal jöhet egy új békemenet, és hogy hamarosan megjelenik egy könyv, ismét csak a Gyurcsány-korszakban elkövetett törvénytelenségekről.

Csizmadia László az eseménye. Forrás: a Civil Összefogás Fórum Facebook-oldala

A mostani Civil Akadémia nem az első alkalom, ahol a CÖF-CÖKA állami cégek pénzéből kampányol a Fidesz mellett. 2016-ban a szervezet két részletben összesen 170 millió forintot kapott, szintén a Szerencsejáték Service Nonprofit Kft.-től. Ugyanebben az évben a szintén állami tulajdonú Magyar Villamos Művek 508 millió forint közpénzzel támogatta a CÖF-CÖKA működését, ebből a pénzből fizették például a Brüsszelben tartott tüntetésük költségeit.

Bepereljük a Szerencsejáték Zrt.-t a CÖF-nek adott 170 milliós támogatás papírjaiért | atlatszo.hu

Az állami tulajdonú vállalat leánycége két részletben összesen 170 millió forintot adott a kormánybarát CÖF mögött álló alapítványnak. Közadatigénylésben kértük ki a Szerencsejáték Service Nonprofit Kft.től az adományokhoz tartozó iratokat, de a szerződésekből kitakarták, hogy mire kapta a pénzt a CÖF, a szervezet beszámolóit pedig egyáltalán nem adták ki, ezért a bírósághoz fordulunk.

Zubor Zalán

Címlapkép: a Civil Akadémia rendezvényének plakátja (forrás: civilosszafogas.hu)

Megosztás