Nemzetközi Együttműködés Rendszere

A Manevi szerint nincsenek külföldi ingatlanjai, pedig Szlovákiában és Romániában több értékes épületet is vett

A korábban állami tulajdonban lévő Manevi Zrt.-t a kormány idén a Közép-európai Épített Örökség Megőrző Alapítványnak ajándékozta. A cég, valamint szlovák és román leányvállalata több külföldi épületet is vásárolt az elmúlt években. Van köztük romániai kastély, horvátországi műemlék és szlovákiai kolostor is. Az erre vonatkozó adatigénylésünkre viszont 30 nap gondolkodás után azt válaszolta a Manevi, hogy nincs külföldi ingatlanja. Pedig a tulajdoni lapok szerint van, több is. Találtunk egy eddig nem ismert beszerzést is: idén nyáron egy nagyváradi műemlék szállodát vett meg a Manevi romániai leányvállalata. Fontos lenne, ha tisztázná a cég az állítása és a tények közti ellentmondást, mert a közérdekű adatok eltitkolása vagy meghamisítása bűncselekmény.

A kormányközeli emberekkel kitömött Közép-európai Épített Örökség Megőrző Alapítványt egy 2020-as törvénnyel hozta létre a kormány, és egyúttal nekiajándékozott két állami céget, a Manevi Zrt.-t és a Comitatus-Energia Zrt.-t is. Mindkettőnek voltak addigra külföldi ingatlanjai, de a Manevi azóta létrehozott egy-egy leányvállalatot Szlovákiában és Romániában is, amik további épületeket vettek.

A Közép-európai Épített Örökség Megőrző Alapítvány kuratóriumának elnöke Magyar Levente, aki egyben a Külügyminisztérium parlamenti államtitkára és miniszterhelyettese, valamint frankofón ügyekért felelős miniszeri biztos. A kuratórium tagjai Kiss-Parciu Péter (regionális és határ menti gazdaságfejlesztésért felelős helyettes államtitkár a külügyben), Pacsay-Tommasich Orsolya Mária (a Külgazdasági és Külügyminisztérium Magyar Diplomáciai Akadémiáért és a Stipendium Hungaricum Programért felelős államtitkára), valamint Jákli Gergely (az Eximbank vezérigazgatója) és Virág Zsolt (a Nemzeti Kastélyprogram és a Nemzeti Várprogram miniszteri biztosa).

Nagybevásárlás Romániában

2018-ban számoltunk be arról, hogy a magyar állam tulajdonában lévő Manevi Zrt. megvásárolta a romániai Dacia SA vállalatot, aminek a birtokában van a Szatmárnémetiben található Pannónia Szálló. A vételárat nem hozták nyilvánosságra, a Manevi üzleti titokra hivatkozva megtagadta az adásvételi szerződés kiadását, és a NAIH elfogadta ezt az érvelést, de a cégbeszámolókból annyit megtudtunk, hogy papíron 1,2 milliárd forintot ér a lepusztult állapotú romániai szálloda. Az épület felújítása még mindig nem kezdődött el, de a helyi polgármester szerint 2022 tavaszán végre elrajtol a renoválás.

Idén májusban, a Közép-európai Épített Örökség Megőrző Alapítvány bejegyzése kapcsán pedig megírtuk, hogy – az akkor elérhető információk alapján – még milyen külföldi ingatlanok vannak a Manevi birtokában.

Két állami céggel négy drága külföldi ingatlant adott egy alapítványnak a kormány | atlatszo.hu

A közfigyelem főként az egyetemek miatt létrehozott alapítványokra irányult az elmúlt hónapokban, de közben külföldi ingatlanokat birtokló állami cégeket is egy alapítványba szervezett ki a kormány. A Comitatus-Energia Zrt. a tulajdonosa egy szlovéniai üdülőközpontnak, a Manevi Zrt. birtokában pedig két romániai szálloda és egy horvátországi műemlék épület van.

Egészen impozáns lista: a szatmárnémeti Pannónia Szálló mellett a romániai Máramarosszigeten található Korona Szálló, valamint a szintén Romániában található zsibói Wesselényi-kastély, és egy, a horvátországi Eszék történelmi belvárosában álló műemlék épület szerepel rajta.

Romániai lapértesülések szerint emellett a Manevi 2019-ben megvett egy impozáns műemlék épületet Nagykárolyban is, amit az akkori nyilatkozatuk szerint vélhetően szállodaként akarnak működtetni a felújítás után.

A Manevi által Nagykárolyban vásárolt épület (fotó: Google)

Helyi lapok információi szerint a Manevi továbbá két aradi műemlék, a Fehér Kereszt Szálló (Hotel Ardealul) és az azzal gyakorlatilag szemközt található Hirschl-színház után is érdeklődik.

Nyáron megvették a nagyváradi Park Szállót is

Mostani kutatásunk során találtunk egy eddig nem ismert Manevi-ingatlant is.

2021 áprilisában jegyezték be a Manevi Zrt. romániai leányvállalatát, a Manevi Pro Transilvania s.r.l. nevű céget. A román ingatlannyilvántartás szerint 2021 nyarán pedig ez a cég lett a tulajdonosa a Nagyváradon található Park Szállónak. Az épület a romániai műemlékek jegyzékében a BH-II-m-B-01075 sorszámon szerepel.

Az Adatbank nevű romániai magyar lexikon szerint a barokk palota 1785-ben épült, amikor gróf Teleki Sámuel főispán lett az épületnek helyet adó telek tulajdonosa. A palota 1833-ban gróf Rhédey Ádám tulajdonába került, aki egy részét átengedte a Bihar Megyei Nemzeti Kaszinónak. Ezután több tulajdonosváltást követően az épület 1909-ben a Weiszlovits-családé lett, akik a földszinten üzlethelyiségeket, az emeleten pedig szecessziós stílusú szállodai szobákat hoztak létre. A belső mellett a homlokzatot is megváltoztatták, és az átformált ingatlan 1915-ben nyitott meg Park Szálló (románul Hotelul Parc) néven.

A Park Szálló Nagyváradon (fotó: Wikipedia/ArnoldPlaton)

Az Erdély Online idén áprilisi cikkében írt arról, hogy elkezdődött a rendkívül rossz állapotú – akkor még 8-9 tulajdonos kezében lévő – műemlék felújítása. Ehhez először is meg kellett erősíteni a megsüllyedt épület alapjait, ezután pedig a homlokzat helyreállítását tervezték. A renoválást vélhetően a Manevi is folytatni fogja majd.

Ingatlanszerzések Szlovákiában is

A Ján Kuciak Oknyomozó Központ (ICJK) idén október végén szedte össze, hogy a romániai bevásárlások mellett milyen épületeket szerzett meg a Manevi és a magyar külügyminisztérium Szlovákiában is.

Az ICJK kiderítette, hogy a Manevi Zrt.-nek van két ingatlana Pozsonyban, a Nyerges utcában (Sedlárska ulica) és a Védcölöp utcában (Palisády). Ezek a Magyar Nagykövetség és a Magyar Köztársaság Kulturális Intézetének egykori épületei, és a szlovák ingatlannyilvántartás szerint mindkettő 2021 februárjában került a Manevi Zrt. tulajdonába.

Pozsony, Nyerges u. 3., a Magyar Nagykövetség korábbi épülete (fotó: Google)

Ráadásul 2021. február elején bejegyezték a Manevi szlovákiai leányvállalatát, a dunaszerdahelyi székhelyű Manevi SK s.r.o.-t. A szlovák ingatlannyilvántartás szerint pedig 2021. március 2-án és március 8-án a Manevi SK tulajdonába került az ipolysági premontrei kolostor és az azt övező telek.

Orosz Örs, a három magyar pártból létrejött Szövetség párt elnökségi tagja 2020 decemberében számolt be arról a Facebookon, hogy az általa vezetett Sine Metu Polgári Társulás megvásárolta az ipolysági kolostort, és szeretnék megmenteni az épületet. Idén augusztusban pedig közölték, hogy a Manevi SK befektetőként szerepel a projektben. Az ICJK viszont kinyomozta, hogy ennél jóval többről van szó: a cégé lett a kolostor.

Szintén a Manevi SK a tulajdonosa egy Kassa óvárosában lévő műemléknek, ami közvetlenül a Szent Erzsébet-dóm mellett található. Emellett a Manevi SK tulajdonában van a Trencséntyeplic városában található Vlára Fürdőház is.

A Trencséntyeplicen található Vlára Fürdőház/Spa (fotó: Google)

A Manevi szerint nincsenek külföldi ingatlanjaik

A jelen cikkhez szükséges kutatómunka kezdetén, 2021. szeptember 16-án közadatigénylésben kértük ki a Manevi Zrt.-től a tulajdonában lévő külföldi ingatlanok listáját.

Kértük, hogy tüntessék fel az ingatlanok pontos címét, az értékét, a tulajdonbakerülés dátumát, a tulajdonszerzés fajtáját (vásárlás, ajándék, csere), vásárlás esetén a vételárat és az eladót, a tervezett hasznosítási módot, a hasznosítás (becsült) költségét és a használatbavétel tervezett dátumát.

A közérdekű adatigénylésre legtöbbször, így ennek a cikknek az elkészítése során is, az Átlátszó által üzemeltetett KiMitTud közadatigénylő weboldalt használtuk. A KiMitTud segítségével azonban nem csak mi, hanem bárki könnyen és átláthatóan tud közérdekű adatot igényelni minden olyan állami, önkormányzati vagy más közfeladatot ellátó intézménytől, amely részt vesz az állam működtetésében, vagy közpénzt költ.

Az Infotörvényben megszabott 15 napos határidő utolsó napján, október 1-én Oláh Zsanett, a Manevi vezérigazgatója meghosszabbította az adatigénylés határidejét még 15 nappal. Oláh indoklása szerint erre azért volt szükség, mert az adatigénylés teljesítése a cég „alaptevékenységének ellátásához szükséges munkaerőforrás aránytalan mértékű igénybevételével jár”.

Ehhez képest a hosszabbítás leteltével, október 16-án a remélt lista helyett meglepő módon az alábbi válasz érkezett tőle az igénylésünkre:

„Társaságunk tulajdonában nem áll külföldi ingatlan.”

Az adatigénylésre érkezett válasz ellentétes az általunk beszerzett, a Manevi Zrt.-t és leánycégeit tulajdonosként több ingatlan esetén ma is szerepeltető külföldi ingatlannyilvántartási adatokkal. Ennek az ellentmondásnak a mielőbbi feloldása különösen azért volna fontos a Manevi részéről, mert a közérdekű adatoknak az adatigénylő elől való eltitkolása, közérdekű adat meghamisítása és hamis vagy hamisított közérdekű adat hozzáférhetővé tétele egyaránt bűncselekmény.

A Manevi válasza után ugyanis még egyszer lekértük a tulajdoni lapokat, hátha időközben változás történt, de nem így van.

A szlovák ingatlannyilvántartás szerint az adatigénylés idején a Manevi Zrt. volt a tulajdonosa két pozsonyi ingatlannak: az egyik a Nyerges utcában (Sedlárska ulica), a másik a Védcölöp utcában (Palisády) található.

Pozsony, Védcölöp u. 54., a Magyar Köztársaság Kulturális Intézetének régi épülete (fotó: Google)

A román ingatlannyilvántartás szerint pedig továbbra is a Manevi által megvásárolt Dacia SA birtokolja a Szatmárnémetiben található Pannónia Szállót, emellett a Manevi a tulajdonosa a zsibói Wesselényi-kastélynak, a máramarosszigeti Korona Szállónak, a nagykárolyi műemléknek, valamint a Manevi román leánycége, a Manevi Pro Transilvania birtokolja a nagyváradi Park Szállót.

A zsibói Wesselényi-kastély (fotó: Wikipedia/bmanolea)

A fentiek alapján nagyon úgy tűnik, hogy az Átlátszó adatigénylésére adott válasz – hogy finoman fogalmazzunk – nem tükrözi a valóságot. Az pedig meglehetősen életszerűtlen lenne (és számos további, még messzebbre vezető kérdést vetne fel), ha a tájékoztatás azért lenne valótlan, mert a Manevi nem tud arról, hogy milyen ingatlanjai vannak külföldön.

Erdélyi Katalin

A cikk az Átlátszó és az Átlátszó Erdély közös projektje keretében, a News Spectrum támogatásával készült. A horvátországi adatokkal az Oštro segített. Címlapkép: a Manevi néhány külföldi ingatlana

Megosztás