Nemzetközi Együttműködés Rendszere

Ismerős Arcok, Férfiak Klubja, Mészáros Lőrinc kultúrcége – a Szerencsejáték Zrt. leányvállalatának idei támogatottjai

Kikértük az állami lottóvállalat támogatásokat osztó leánycégétől az idei patronáltjaik listáját, amit utoljára 2021 januárjában frissítettek a honlapukon. A sok adatra hivatkozva 15 nappal meghosszabbították a válaszadási határidőt, közben viszont a weboldalukra feltöltötték a  június végéig kiosztott támogatások adatait. A táblázatokból kiderül, hogy Mészáros Lőrinc kultúrcége, az Ismerős Arcok zenekar vállalkozása, valamint több Fidesz-közeli szervezet és vállalkozás kapott idén (is) jelentős közpénzösszegeket a Szerencsejáték Service Nonprofit Kft.-n keresztül.

Az állami lottóvállat Szerencsejáték Zrt. támogatásokat osztó leánycége, a Szerencsejáték Service Nonprofit Kft. (SZNP) a Fidesz-közeli körök egyik fontos bevételi forrása. Csak az elmúlt két évben adtak pénzt például Rogán-Gaál Cecília (Rogán Antal miniszter exfelesége) fitneszrendezvényének, a nemzeti imareggeli szervezőjének, Mészáros Lőrinc kultúrcégének és a Békemeneteket összehívó CÖF alapítványának is.

Idén sem volt ez másként: 2021-ben is jelentős összegekkel támogatott meg különböző kormánykedvenc szervezeteket az állami cég.

Januárban összesen 70 millió forintot osztottak szét, és ennek közel fele, 30 millió a Magyar Kerékpáros Szövetségnek (MKSZ) jutott. Az MKSZ elnöke Princzinger Péter jogász, aki 2016 tavaszától 2017 őszéig a Magyar Turisztikai Ügynökség fejlesztési-, majd általános vezérigazgató-helyettese volt, és 2017 őszétől a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány (MTSZ) elnöke is. Az MTSZ kormányzati hátszeléről az mfor.hu írt részletesen májusban.

Februárban összesen 77,75 millió forint támogatást szórt szét az SZNP, és az összeg 64 százalékát, 50 millió forintot a Darts Event Kft. kapta. A 2019. november végén alapított cégnek 2020-ban az éves árbevétele mindössze nettó 471 ezer forint volt, aminek a 106-szorosa az SZNP-től kapott pénz. A Darts Event tulajdonosai a Sport TV szakkomentátorai, Vereczkey Lajos és Ziegenhám Medárd, valamint a Konbud Holding Zrt.-n keresztül dr. Budai János Gergő, illetve az ügyvezetői posztot is betöltő Takács Péter. Szeptember elején a Darts Event Kft. szervezte a 2021-es European Tour-versenysorozat Budapesten tartott 1. fordulóját, amit a cég honlapja szerint az MVM is támogatott.

A Darts Event honlapja

Márciusban az SZNP csupán 20 millió forint támogatást osztott szét: 5 milliót kapott a határontúli diákutazásokat szervező Rákóczi Szövetség közérdekű célra, szintén 5 milliót szponzorálási szerződés keretében a kormánynak zöld tanácsokat nyújtó Magyar Innováció és Hatékonyság Kft., és 10 milliós szponzorációban részesült a kiskőrösi Agrár Expót szervező Hazai Termék Kft.  ami 2021 januárjában is kapott 15 milliót.

25 millió az Ismerős Arcoknak

Áprilisban összesen 78 milliót osztott szét az SZNP. A legtöbb pénz, 25 millió forint a Hangos Szó Kft.-nek ment, amely az Ismerős Arcok zenekarhoz tartozik, és már korábban is kapott pénzt az SZNP-től. A hazafias rockot játszó Ismerős Arcok nagyon kedvelt a fideszes politikusok körében, a Nélküled című számuk szólt 2019-ben a Puskás stadion avatóján is, amelyen Orbán Viktor miniszterelnök is részt vett.

Még szintén áprilisban 20 millió jutott a Magyar Kajak-Kenu Szövetségnek, 10 millió a hungarikumokkal utazgató Salalala Kreatív Kft.-nek és szintén 10 millió Mészáros Lőrinc kultúrcégének, a Kultúra a Magyarságért Kft.-nek. További 8 milliónak a manipulatív telefonhívásairól elhíresült Társadalomkutató Kft. és 5 milliónak a Fidesz családpolitikáját támogató Férfiak Klubja Kft. örülhetett.

Májusban tágabbra nyílt a közpénzkassza szája, és 135 millió forintot osztott szét az SZNP a szerencsések között. A Magyar Úszó Szövetség 50 milliót kapott szponzorációként, az egykori EMMI-miniszter Balog Zoltán által is kedvelt koncertszervező Rózsa Records Kft. (melynek tulajdonosa Rózsa István, az ATV igazgatósági tagja) pedig 30 milliót.

Közérdekű célra 40 milliót kapott a közéleti folyóiratot kiadó és a Tranzit „gondolatexpót” szervező Kommentár Alapítvány

(ami a Batthyány Lajos Alapítványon keresztül is részesült közpénzes támogatásban) és 15 millió forintot a fogyatékkal élő álláskeresőket segítő Salva Vita Alapítvány.

Júniusban 119 milliót szórt ki az SZNP különböző cégeknek és szervezeteknek. Az összeg több mint fele, 60 millió forint az Orbán Viktor miniszterelnök polgári köreit szervező  Szövetség a Nemzetért Alapítványhoz került, ami már sokszor kapott állami apanázst.

Emellett a júniusi keretből 25 millió a Sport&Event Kft.-hez került, amiben idén májusban (az Ad-Wiser Kft.-n keresztül) résztulajdonos lett Deutsch Péter, az állami tulajdonú Budapest 2023 Atlétikai Világbajnokság Szervező Zrt. vezérigazgatója. A férfi továbbá az MTK elnökségi tagja is, és nem mellesleg Deutsch Tamás fideszes EP-képviselő testvére.

Deutsch Tamás fideszes politikus, az MTK Budapest elnöke és testvére, Deutsch Péter, ügyvezető MTK-elnök a klub szakosztályvezetői értekezletén 2020 szeptemberében (forrás: MTK)

15 millió forintot kapott júniusban az SZNP-től a Középső Kávézó Kft., amelynek tulajdonosa Bicskey Levente, akinek több szolgáltatócége van, és a neve Rogán Antal polgármestersége idején került elő a főváros V. kerületében.

Emellett 5-5 milliós támogatásban részesült az SZNP-től a budai várban folyó építkezéseket koordináló, állami tulajdonú Várkapitányság Zrt. és a Truck Race Promotion Kft., amelyhez rengeteg közpénzes támogatás és Szijjártó Péter külügyminiszter testvére, Szijjártó Sarolta kötődik.

Végül, de nem utolsósorban 9 millió forintot kapott júniusban a szerencsejátékos cégtől a békéscsabai székhelyű Élvehal Horgász, Sport és Túra és Rendezvényszervező Egyesület közérdekű célra.

A Békemenetet szervező CÖF alapítványának 170 milliót adtak

A Fidesz-kormányt felvonulásokkal, előadásokkal, nyilatkozatokkal, plakátokkal és minden más módon nyíltan támogató Civil Összefogás Fórum (CÖF) háttérszervezete a Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖKA).

A CÖKA korábban két részletben összesen 170 millió forintot kapott a Szerencsejáték Service Nonprofit Kft.-től, ám hiába kértük ki az állami cégtől a támogatások iratait: a szerződésekből kitakarták, hogy mire kapta a pénzt a CÖF, a szervezet beszámolóit pedig egyáltalán nem adták ki. Emiatt a bírósághoz fordultunk, az eljárás még folyamatban van.

Bepereljük a Szerencsejáték Zrt.-t a CÖF-nek adott 170 milliós támogatás papírjaiért

Az állami tulajdonú vállalat leánycége két részletben összesen 170 millió forintot adott a kormánybarát CÖF mögött álló alapítványnak. Közadatigénylésben kértük…

Az adatigénylésre még várni kell

A CÖF-ös papírokra várakozás közben ránéztem időnként a Szerencsejáték Service Nonprofit Kft. (SZNP) honlapjára, hátha észreveszek valami újabb kormányközeli szervezetnek juttatott adományt. Viszont a cég weboldalán hosszú ideig csak 2021 januárjával bezárólag volt elérhető a támogatások nyilvántartása.

Egy darabig vártam, hogy feltöltsék a friss adatokat, majd szeptember 22-én közadatigénylésben kértem ki az addig megkötött idei szerződések listáját az SZNP-től. Az Infotörvény értelmében 15 nap a normál válaszadási határidő, ami ebben az esetben október 7-e volt.

Aznap arról tájékoztattak, hogy mivel jelentős mennyiségű adatot kértem, meghosszabbítják a válaszadási határidőt 15 nappal. (Még szerencse, hogy nem 45 nappal a koronavírus-járványra hivatkozva, ahogy sok állami cég és intézmény teszi a kormány által biztosított lehetőséggel élve.)

A közérdekű adatigénylésre legtöbbször, így ennek a cikknek az elkészítése során is, az Átlátszó által üzemeltetett KiMitTud közadatigénylő weboldalt használtuk. A KiMitTud segítségével azonban nem csak mi, hanem bárki könnyen és átláthatóan tud közérdekű adatot igényelni minden olyan állami, önkormányzati vagy más közfeladatot ellátó intézménytől, amely részt vesz az állam működtetésében, vagy közpénzt költ.

Viszont 2 nappal az adatigénylés válaszadási határideje előtt, október 5-én feltöltötték az SZNP honlapjára a februári, a márciusi, a májusi és júniusi szerződéslistákat. Talán az igénylés miatt jutott eszükbe, talán csak véletlen időbeli egybeesés, de mindenképp örvendetes előrelépés a közpénzekkel való gazdálkodás átláthatósága érdekében.

A 2021 júniusi szerződéslista október 5-i dátummal az SZNP honlapján

A 15 napos hosszabbítás után, október vége felé pedig remélhetőleg kiadja az SZNP a júliusi, augusztusi és szeptemberi szerződéslistákat is, így hamarosan kiderül, kiket támogattak az elmúlt hónapokban.

Erdélyi Katalin

Címlapkép: Pixabay.com

Megosztás