koronavírus

Az államigazgatásban is megjelent a koronavírus a helyettes államtitkár török luxusnyaralása után

Több egymástól független forrásból származó értesülésünk szerint Dr. Solymár Károly Balázs, az Innovációs és Technológiai Minisztérium digitalizációért felelős helyettes államtitkára, és szintén a minisztériumban dolgozó munkatársa a nyár eleji törökországi nyaralásuk során megfertőződtek az új típusú koronavírussal. Hazaérkezésük után az államigazgatásban is megjelenhetett a koronavírus, rengeteg minisztériumi dolgozót küldtek el tesztelni. Solymár Károly Balázs a kormányzati VírusRadar alkalmazás felelőse, a mobilos alkalmazás segítségével kideríthető, ki került igazolt koronavírus-fertőzött közelébe.

A sajtószabadságért nem elég tüntetni, fizetni is kell érte – kattints ide a támogatási lehetőségekért!

Több egymástól független forrásból is úgy értesültünk, hogy Solymár Károly Balázs helyettes államtitkár törökországi luxusnyaralásra utazott július elején a szintén a minisztériumban dolgozó párjával. A kiruccanás során elkapták a koronavírust, hazaérkezésük után pozitív lett mindkettőjük tesztje. A minisztériumból emiatt rengeteg embert küldtek el tesztelni, forrásaink szerint „sorakoztak az állami autók a kórház előtt a tesztelőhelyen”.

Az incidenst eltitkolták a nyilvánosság elől, arról azóta sem adtak ki semmilyen hivatalos tájékoztatást.

A kormányrendelet akkoriban nem kötelezte a Törökországban nyaraló Solymárt és munkatársát a tesztre, amennyiben július 15-ig hazaértek Magyarországra. Törökország csak július 15-től került a piros (utazásra nem javasolt) országok közé, ami a magyar állampolgárok onnan történő hazatérésekor kötelező egészségügyi vizsgálatot, illetve karantént ír elő. A kormány a veszélyhelyzetet 2020. június 18-val megszüntette, így a rendelet alapján a magyar állampolgárok Magyarországra korlátozás nélkül beutazhattak, akkor éppen nem volt előírva a kéthetes karantén.

Törökországot elég komolyan érintette a koronavírus, a járvány kezdete óta 261 ezer fertőzöttet regisztráltak, és jelenleg 6 ezer felett van az elhunytak száma. A 83 milliós országban július elején ezer fölött volt az új koronavírusos esetek száma naponta.

Törökországban július elején napi ezer új fertőzöttet regisztráltak. Forrás: Google

Összehasonlításképpen: a közel 10 millió lakosú Magyarországon eddig 5200 esetet regisztráltak, és jelenleg 600 fő körül van az elhunytak száma. A kormány által közzétett júliusi járványügyi adatokban nem találtunk növekvő nagyságrendre utaló számokat.

Ötcsillagos hotelben pihenték ki a karantént

Forrásaink szerint Solymár Károly Balázs július elején járt Törökországban a munkatársával, K. Dorottyával: egy a nő által a Facebookra július 2-án feltöltött fotó (címlapképünkön) tanúsága szerint a Hilton Dalaman Sarigerme Resort & Spa-ban nyaraltak. K. Dorottya szintén az Innovációs és Technológiai Minisztériumban dolgozik.

Az ötcsillagos Hilton Dalaman Sarigerme Resort & Spa az Égei-tenger partján található. Az üdülőhely saját stranddal, 10 kültéri medencével, 7 étteremmel, és exkluzív wellnessközponttal rendelkezik.

A booking.com kedvcsinálója szerint „olyan helyen van, ami a párok kedvence lett!”

 

Az ötcsillagos hotel szobáiban egy éjszaka ára két főre 130-150 ezer forint között mozog augusztus végére. Egy hetes nyaralás tehát (hat éjszakával számolva) 780-900 ezer forintnyi összegbe kerülhetett a nyári időszakban.

Solymár a VírusRadar felelőse

Ironikus módon éppen Solymár Károly Balázs helyettes államtitkár a VírusRadar alkalmazás kormányzati felelőse: a mobilos alkalmazás segítségével kideríthető, ki került igazolt koronavírus-fertőzött közelébe. Az alkalmazás használata önkéntes alapon történik, a fertőzött használó önként küldi el az adatait a járványügyi hatóságoknak.

A szoftvert az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) mutatta be májusban, a helyettes államtitkár pedig a Portfólión egy hosszú interjúban reklámozta az alkalmazást.

Az üggyel kapcsolatos kérdéseinket elküldtük Dr. Solymár Károly Balázsnak és az ITM-nek is. Egyebek mellett azt szerettük volna megtudni, hogy a helyettes államtitkár a törökországi nyaralása során valóban megfertőződött-e koronavírussal, és ha igen, megfertőzött-e másokat is a minisztériumnál vagy az államigazgatásban dolgozók közül. Arra is kíváncsiak voltunk, hogyan utaztak Törökországba, és hogy használtak-e kormányzati repülőgépet az úthoz.

Solymár Károly Balázst telefonon is kerestük, ám a szám át volt irányítva egy munkatársához, aki jelezte Solymárnak, hogy milyen ügyben kerestük, majd visszahívott minket, hogy tegyük fel a kérdéseinket írásban. Ezekre azonban nem érkeztek válaszok, ha kapunk valamiféle tájékoztatást, akkor cikkünket frissíteni fogjuk.

Ha már egyszer itt vagy… Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri adománnyal, vagy havi előfizetéssel. Kattints ide a támogatási lehetőségekért!

Megosztás