koronavírus

Koronavírus híradó: lépdel felfelé az eseti halálozási ráta, a globális átlag felett van

A héten ezer fölé nőtt a fertőzöttek száma, 210 új fertőzöttet találtak egy nap alatt Magyarországon. Az eseti halálozási ráta már meghaladja a globális átlagot, miközben úgy tűnik, hogy a járvány magyarországi terjedése a bíztató laposodás után felgyorsult. A legfertőzöttebb továbbra is Budapest, valamint Pest megye, ugyanakkor a 100 ezer főre jutó azonosított fertőzöttek számában Fejér megye megelőzte Pest megyét.


Támogasd az Átlátszót szja 1% felajánlásával! Adószám: 18516641-1-42 Átlátszónet Alapítvány

Hetente jelentkezünk az Átlátszón Koronavírus-híradóval, hogy felvázoljuk, milyen tendenciák alapján terjed az új vírus jelenleg az országban. (Az előző heti Koronavírus-híradót itt olvashatja.) A járvány magyarországi terjedését grafikonokon és térképeken a Koronamonitoron lehet nyomon követni, az ott található adatokat naponta többször is frissítjük, hogy az olvasóink tájékozódhassanak az aktuális helyzetről. Az oldal elsősorban a hivatalos, kormány (koronavirus.gov.hu oldal) által közölt adatokat dolgozza fel, ám nagyon sok származtatott statisztikát is számolunk, hogy pontosabb és összetettebb képet kapjunk a magyarországi helyzetről.

Ezer fölé nőtt a fertőzöttek száma

Egy hét alatt 567 fővel emelkedett a regisztrált fertőzöttek száma, 51 új halálos áldozata volt a koronavírusnak, 69 személy hagyhatta el a kórházat, az aktív fertőzöttek száma pedig 447-tel nőtt.

Múlt péntek óta majdnem megduplázódott, 1190-re nőtt a fertőzöttek száma, ez idő alatt 567 új beteget regisztráltak. Az adatok alapján kedd óta gyorsulni látszik a járvány, azóta minden nap új negatív rekordot döntött az azonosított új fertőzöttek száma.

Április 10-én rekordszámú, 210 fős növekedés látható a fertőzöttek számában, ekkora ugrásra még nem volt példa a vírus hazai megjelenése óta.

A kiugró érték oka egy tömeges fertőzés észlelése volt a Pesti Úti Idősek Otthonában, ahol 151 fertőzést és 7 elhunytat regisztráltak. „A fertőzöttek száma várhatóan magasabb lesz a több mint ötszáz fős idősotthonban, mert a laborvizsgálatok még jelenleg is tartanak” – számolt be péntek reggel a kormányzati oldal. Müller Cecília országos tisztifőorvos megjegyezte: „ha ezt levonják a megbetegedettek számából, akkor is egyértelműen nő a fertőzöttek száma”.

Ha a fertőzés tendenciájára vagyunk kíváncsiak, akkor az aktív fertőzöttek számát kell nézni, amit úgy kapunk meg, hogy a regisztrált fertőzöttek számából kivonjuk a gyógyultakat és az elhunytakat. Jelenleg 1001 regisztrált aktív fertőzöttről beszélhetünk, ami a regisztrált fertőzöttek 84,1 százaléka. Ez a szám múlt héten még 554 volt, akkor ez a csoport a fertőzöttek 88,9 százalékát tette ki. Ötveneggyel nőtt egy hét alatt az elhunytak száma, 77-re, ami azt jelenti, hogy egy hét alatt megháromszorozódott a számuk. Itt fontos megjegyezni, hogy alacsony esetszámról indulva könnyebb nagyot emelkedni, tehát egyelőre tartós tendenciáról nem beszélhetünk.

Két és félszeresére nőtt a gyógyultak száma, jelenleg 112 gyógyultat (ami a regisztrált fertőzöttek 9,4 százaléka) tart számon a hatóság, ez a szám előző héten még 43 volt (ami akkor a regisztrált fertőzöttek 6,9 százalékét jelentette). Tehát szerencsére a gyógyultak száma is gyorsabb ütemben nő.

Ötven százalékkal többen vannak hatósági házi karanténban, mint egy hete. A kormányzati portál szerint 16 006-an tartózkodnak hatósági házi karanténban, ami 5 338-cal‬ több, mint egy hete, amikor 10 668-an nem hagyhatták el az otthonaikat. A járvány ezen szakaszában már az otthoni karantén a jellemző, hiszen kórházba már csak azok az igazolt fertőzöttek kerülnek, akiknek súlyos tüneteik vannak.

Már csak a legsúlyosabb koronavírusos betegeket tesztelik

Ha megnézzük a regisztrált fertőzöttek számának alakulását a grafikonon (narancssárga görbe), akkor azt látjuk, hogy bár az egy nap alatti 210-es növekedés az eddigi adatok alapján extrémnek mondható, és egy kiugró nap adatából nem lehet hosszabb távú következtetést levonni, de mintha a terjedés üteme felgyorsult volna.

A grafikonjainkon nyomon követhető az is, hogy egyes országokban (a grafikonon elsősorban európai országokat tüntettünk fel) milyen gyorsan terjed a koronavírus. A grafikon azt mutatja, hogy az egyes országokban a vírus megjelenésétől kezdve számított napok során mennyi regisztrált fertőzöttet tartottak számon, és a görbéjük eséséből meg lehet állapítani, hogy hány naponta duplázódott az esetszám.

Ez alapján az látszódik, hogy a legtöbb országban elkezdett meghajolni a görbe, az európai átlag is inkább a négynapi duplázódást mutatja, viszont Magyarországon mintha megint kicsit felgyorult volna a járvány terjedése.

 

Ez nem csupán az április 10-i tömeges azonosítás miatt volt így, mert már április 9-én is felfelé indult meg a görbe. Viszont két nap rosszabb adatai alapján nem lehet azt mondani, hogy ez a negatív tendencia hosszabb távú lesz.

Egy hét alatt 12 179 tesztet végeztek el, ezzel a tesztek száma több mint másfélszeresére nőtt 17 769-ről 29 948-ra ugrott. A napi új mintavételek száma az elmúlt napokban rendre 2000 felett volt, és minden nap nőtt valamennyivel.

A Kásler miniszter által április 1-én aláírt új eljárásrend szerint ezentúl csak a legsúlyosabb, kórházban kezelt koronavírusos betegeket tesztelik, ezzel lemondtak a széleskörű tesztelésről – erről beszélt vasárnap Hadházy Ákos független parlamenti képviselő a Facebookon.

Szombaton egy teljesen új adatot is közölt Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, aki elárulta, hogy 85 egészségügyi dolgozó fertőződött meg hazánkban, ami akkor az összes ismert fertőzött eset 12,5 százaléka volt, tehát minden nyolcadik fertőzött egészségügyi dolgozó volt Magyarországon.

Az eseti halálozási ráta először haladja meg a globális átlagot

Az elmúlt időszakban az elhunytak száma majdnem háromszorosára emelkedett, 26 főről (ami a regisztrált esetek 4,2%-a), 77-re (ami a regisztrált esetek 6,5 százaléka), a járvány ezen szakaszában már minden nap jelentenek haláleseteket.

A Koronamonitoron kétféle halálozási rátát is nyomon lehet követni. A nyers, eseti halálozási ráta nőtt a héten, 4,17 százalékról 6,46 százalékra. Ezt a mutatót úgy kapjuk meg, ha az elhunytak számát elosztjuk a regisztrált esetek számával.

Ez az arány – először a járvány Magyarországi történetében –, meghaladja a globális átlagot, ami szintén apránként nő, és jelenleg 6 százalék.

Mindez persze utalhat arra is, hogy hazánkban magas a látens fertőzöttek száma, akiknél a kevesebb tesztelés miatt nem derül ki, hogy fertőzöttek, de ez minden országban így van. Az biztos, hogy nem egyedül a Pesti Úti Idősek Otthonában csütörtökön észlelt tömeges fertőzés okozza ezt a tendenciát, hiszen a halálozási ráta már az előző két napon is átlépte a globális átlagot (amit egy-két ország kiugróan jó, vagy rossz adata torzíthat), a kormányzati oldal pedig reggelente frissül az előző napi adatokkal.

A kormányzati portálon az is olvasható, hogy a beazonosított koronavírus-fertőzötteknél jóval nagyobb a tényleges vírushordozók száma, akik ugyanúgy fertőzhetnek. A nyers, eseti halálozási arány éppen ezért nem feltétlenül a legjobb arányszám.

Ezzel szemben egy másik számításon alapuló halálozási ráta a már lezárt eseteket veszi számba, és jelenleg 189 lezárt eseten belül 112 gyógyultat tartanak számon, az elhunytak száma pedig 77.

Így sajnos az összes lezárt eset majdnem 41 százaléka halállal végződik, szemben a globális 21 százalékos átlaggal.

Az elhunytak 60 százaléka férfi, 40 százaléka nő

A kormányzati portál adatai szerint zömében olyanok halnak meg, akik idősek, és van valamilyen egyéb betegségük is, a halottak csupán 10 százaléka (8 haláleset) volt 60 év alatti. Az elhunyt nők átlag medián életkora: 76,5 év, a férfiaké pedig 78 év, a múlt heti adatokhoz képest nem történt jelentős elmozdulás, viszont ahogy nő az elhunytak száma, úgy lesz több az átlagból kilógók száma is.

Az adatok alapján több férfi (46 fő, 60 százalék) halt meg, mint nő (31 fő, 40 százalék), ami megfelel a nemzetközileg megfigyelt trendeknek, miszerint a férfiakra erősebben hat a vírus.

Az ország közepe a leginkább fertőzött, Heves megye a legkevésbé

Ahogy arra az országos tisztifőorvos kedden figyelmeztetett, Budapest könnyen a járvány gócpontjává válhat, ezért különösen fontos, hogy aki tud, az maradjon otthon. Ha megnézzük Budapestet és Pest megyét, kiugró értékeket találunk már azelőtt is, hogy a Pesti úti idősek otthonából érkező adatokat közölték volna. A fővárosban és az agglomerációban található a regisztrált fertőzöttek 65 százaléka.

A legfertőzöttebb továbbra is Budapest, valamint Pest megye, ugyanakkor a 100 ezer főre jutó azonosított fertőzöttek számában Fejér megye megelőzte Pest megyét.

Mostantól a százezer főre jutó azonosított fertőzöttek számát is nyomon lehet követni a térképen. Az ország középső része az ország legfertőzöttebb területe, Budapesten 580 személyt regisztráltak (100 ezer főre 33,11 fertőzött jut), ezt követi Pest megye 194 fővel (100 ezer főre 15,68 fertőzött jut), és Fejér megye 72 fővel (ahol a 100 ezer főre jutó 16,9 fertőzött magasabb, mint Pest megyében). Őket követi a sorban Győr-Moson Sopron megye 43 fő (100 ezer főre 9,56 fertőzött) és Csongrád megye 42 fő (100 ezer főre 10,34 fertőzött).

A legkevesebb fertőzést Heves megyében 5 fő (100 ezer főre 1,62 fertőzöttet), és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében 10 fő (100 ezer főre 1,46 fertőzöttet) regisztráltak.

 

A Koronamonitoron mostantól az új azonosított fertőzöttek számának változását is nyomon lehet követni, megyei bontásban. Az elmúlt héten az országban nem volt olyan megye, ahol nem regisztráltak új fertőzést, de az is megfigyelhető, hogy vannak olyan területek, ahonnan akár napokig nem érkezik jelzés új fertőzöttekről. A mutató Budapesten, Csongrád, Fejér, Pest, Zala megyében mozdult el jelentősen.

 

Két hét múlva 3656 fertőzött lehet

Az április 5-én ismert adatok szerint két hét múlva 3252 ismert vagy lappangó, aktív fertőzött lehet Magyarországon. Az ábra elkészültében Dr. Nepusz Tamás bioinformatikus segített. A grafikonokról, amik pusztán előrejelzésként szolgálnak, az elkövetkező időkben változhatnak, ebben a cikkben írtunk részletesebben.

A grafikonok kizárólag az aznap ismert adatok és ismert információk alapján kalkulált előrejelzést mutatják a lehetséges fertőzöttekre vonatkozóan (nem a regisztrált fertőzöttekre vonatkozóan!) abban az esetben, ha nem történne semmilyen egyéb esemény (például újabb kormányzati intézkedés), és nem jönnének újabb adatok, információk.

Egy másik grafikonon a várható csúcs aktuális időpontja látható, amit nagyon nehéz megmondani, hogy mikorra várható, a matematikai számítások szerint egyre későbbre csúszik. A jelenlegi előrejelzés (narancssárga görbe) szerint július közepén várható, és akkorra összesen 814 ezer aktív azonosított fertőzött is lehet. Ugyanakkor a potenciális aktív fertőzöttek száma továbbra is csökken, ami jó hír.

A bizonytalanságról sokat elmond, hogy a várható csúcs egy hét alatt egy hónappal eltolódott, a várható fertőzöttek száma pedig több mint a felére csökkent.

 

További grafikonok és térképek elérhetők a naponta többször frissített Koronamonitor oldalunkon:

KORONAMONITOR – Naponta többször frissülő grafikonok és térképek a koronavírus magyarországi helyzetéről

Az alábbi grafikonokon előrejelzéseket láthat, amelyek Dr. Nepusz Tamás bioinformatikus, a norvégiai Molde University College kutatójának számításain alapulnak. Nepusz Tamás az úgynevezett SIR (susceptible S = a fertőzésre nem immunis lakosság, infected I = fertőzöttek, recovered R = gyógyultak) matematikai modellel készít előrejelzést.

Bátorfy Attila — Zsilák Szilvia

Adj 1 százalékot az Átlátszónak! Adószám: 18516641-1-42 Átlátszónet Alapítvány
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri vagy rendszeres adománnyal, vagy az szja 1 százalékod felajánlásával!

Megosztás