koronavírus

Koronavírus híradó: a jelenlegi tendenciák szerint július végén tetőzhet a járvány Magyarországon

1763 főre nőtt a hazánkban azonosított fertőzöttek száma, az elhunytak száma pedig átlépte a 150-et. Volt olyan nap, amikor egy nap alatt 111 fertőzöttet regisztráltak. Továbbra is lassuló ütemben terjed a koronavírus-járvány, miközben a kórházak kiürítésével a kormány a tömeges megbetegedések fázisára készül. A jelenleg hozzáférhető adatok alapján készült heti előrejelzésünk szerint július végén tetőzhet a járvány, amikor összesen 611 ezer fertőzött lehet. 

Adj szja 1%-ot, hogy megtudd, mire megy el az adód 99 százaléka!

Hetente jelentkezünk az Átlátszón koronavírus híradóval, hogy felvázoljuk, milyen tendenciák szerint terjed az új vírus az országban. (Az előző heti Koronavírus híradót itt olvashatja.) A járvány magyarországi helyzetét grafikonokon és térképeken a Koronamonitoron lehet nyomon követni, az ott található adatokat naponta többször is frissítjük, hogy olvasóink tájékozódhassanak az aktuális helyzetről. Az oldal elsősorban a hivatalos, kormány (koronavirus.gov.hu oldal) által közölt adatokat dolgozza fel, ám nagyon sok származtatott statisztikát is számolunk.

111 új fertőzöttet regisztráltak egy nap alatt

Egy hét alatt 573 új azonosított fertőzött volt, 79 új halottat, 95 új gyógyultat tartanak számon, az aktív fertőzöttek száma pedig 399-cel nőtt.

Az elmúlt héten 48 százalékkal nőtt a fertőzöttek száma, ami 1190-ről 1763-ra. Csütörtökről péntekre 111 új fertőzöttet regisztráltak, ami az eddigi harmadik legmagasabb napi növekedés a hazai adatokban. A magas érték egyik oka, hogy csütörtökön 31 koronavírus-fertőzöttet regisztráltak a borsodnádasdi idősotthonban. Az idősotthonok különösen veszélyeztetettek, korábban a Pesti úti otthonban vált járványos méretűvé a koronavírusos megbetegedések száma, emiatt rekordmértékű napi megbetegedést rögzítettek.

Müller Cecília országos tisztifőorvos a csütörtöki sajtótájékoztatón elmondta, hogy „járványos mértékben jelenleg 11 idősotthont érint a koronavírus országszerte, de nagyszámú megbetegedés csak a Pesti úti és a Rózsa utcai otthonban van.” Azt az újságírók viszont sikertelenül próbálják megtudni, hogy a felsoroltakon kívül pontosan mely idősotthonok érintettek. Miközben sokan kritizálják azt az eljárásrendet, mely szerint a kórházakból negatív teszt nélkül is visszaküldhetik az idősotthonokba az embereket.

Ha a fertőzés tendenciájára vagyunk kíváncsiak, akkor az aktív fertőzöttek számát kell nézni, amit úgy kapunk meg, hogy a regisztrált fertőzöttek számából kivonjuk a gyógyultakat és az elhunytakat. Jelenleg 1400 regisztrált aktív fertőzöttről beszélhetünk, ami a regisztrált fertőzöttek 79,5 százaléka, egy héttel ezelőtt a számuk 1001 volt, ami akkor a fertőzöttek 84,1 százalékát jelentette.

Megduplázódott az elhunytak száma, ami 77-ről 156-ra emelkedett, ez a regisztrált fertőzöttek 8,8 százaléka. A gyógyultak aránya is gyors ütemben, 85 százalékkal nőtt, számuk 112-ről (a regisztrált fertőzöttek 9,4 százaléka) 207-re (a regisztrált fertőzöttek 11,7 százaléka) emelkedett.

 

Az aktív fertőzöttek, a gyógyultak és az elhunytak számának alakulása Magyarországon

Ezen a héten a múlt hétnél valamivel kevesebb, összesen 11 642 tesztet végeztek el, a mintavételek száma közel 40 százalékkal, 29 948-ről 41 590-re nőtt. A napi új mintavételek száma a hét elején még csökkent, pénteken viszont rekord magasra ugrott.

Az új koronavírus-tesztek számának napi alakulása Magyarországon

A regisztrált fertőzöttek számának alakulása (narancssárga vonal) szerint az elmúlt egy hétben tovább nőtt a duplázódási idő, ami jó tendenciát mutat: jelenleg 13 naponta duplázódik Magyarországon az azonosított fertőzöttek száma (kék vonal).

Eközben a betegek számának növekedése miatt a kórházak országszerte növelik szabad ágykapacitásaikat „készülve a tömeges megbetegedések fázisára„. A héten széleskörű felháborodást váltott ki, hogy a kórházaknak miniszteri utasításra kell betegektől megszabadulniuk. Kásler Miklós miniszter eredetileg április 15-ig adott időt az ágyak hatvan százalékának felszabadítására. Legutóbb úgy módosították a tervet, hogy április 19-ig kell biztosítania a kórházaknak a kapacitás 50 százalékát, összesen 32,9 ezer ágyat.

 

A regisztrált fertőzöttek számának alakulása egyes terjedési ütemekkel összehasonlítva

Az eseti halálozási ráta tovább növekedett

Az új elhunytak száma a héten kétszer is rekord magas értéket mutatott, vasárnap és pénteken is 14 személy hunyt el. A Koronamonitoron kétféle halálozási rátát is nyomon lehet követni.

A nyers, eseti halálozási ráta újból nőtt a héten, 6,46 százalékról 8,84 százalékra, ami jóval meghaladja a globális átlagot, ami 6,73 százalék.

Ezt a mutatót úgy kapjuk meg, ha az elhunytak számát elosztjuk a regisztrált esetek számával. A kormányzati portálon az is olvasható, hogy az azonosított koronavírus-fertőzötteknél jóval nagyobb a tényleges vírushordozók száma, akik ugyanúgy fertőzhetnek. Ezt alapul véve a tényleges halálozási arány alacsonyabb lehet.

A halálos kimenetelű koronavírus-megbetegedések és a gyógyultak százalékos aránya Magyarországon

A legfiatalabb áldozat 38, a legidősebb 97 éves

Az elhunytak nagy része az idősebb korosztályból került ki, akik közül majdnem mindenki rendelkezett más alapbetegséggel (például magas vérnyomás, szívelégtelenség, daganatos betegség).

Nemcsak az idősek, hanem azok a fiatalok is súlyos állapotba kerülhetnek, akiknek van valamilyen krónikus alapbetegségük. Az elhunytak közül 12 személy volt 60 év alatti, ami az elhunytak 8 százalékát jelenti, a legfiatalabb áldozat 38 éves volt, a legidősebb pedig 97.

Az elhunyt nők átlag medián életkora: 79 év, a férfiaké 78 év, ezen a téren a múlt heti adatokhoz képest nem történt jelentős elmozdulás. Az elhunytak többsége, 58 százaléka férfi (91 személy), 42 százaléka (66 személy) pedig nő.

A koronavírusban elhunyt magyar nők és férfiak életkori eloszlása

Egyes megyékben alig regisztrálnak új fertőzöttet

100 ezer főre jutó azonosított fertőzöttek számában továbbra is az ország középső területei, Budapest, Fejér megye, és Pest megye számítanak a legfertőzöttebb területeknek. A legkevésbé fertőzött területek közé tartozik Hajdú-Bihar megye, Békés megye, és Bács-Kiskun megye.

Koronavírus-térkép

Az elmúlt héten Tolna megyében, Bács-Kiskun megyében, Vas megyében, és Békés megyében is csupán egy-egy új fertőzöttet regisztráltak. Eközben Borsod megyében több mint ötszörösére nőtt a fertőzöttek száma (10 főről 52 főre ugrott).

A százezer főre jutó azonosított fertőzöttek száma megyénként

Kísérleti jelleggel készítettünk egy olyan térképet, amin az ismert, bejelentett esetek sűrűségét és a hozzájuk köthető esetszámot együttesen ábrázoltuk. Sajnos a bejelentett esetek csak az összes azonosított eset 35 százalékát teszik ki, így ez a térkép leginkább azt mutatja, hogy mely önkormányzatok, polgármesterek azok, akik tájékoztatják a lakosokat a településükön történt megbetegedésekről.

A bejelentett esetek az összes azonosított eset 35 százalékát teszik ki

Két hét múlva 3693 fertőzött lehet

Az április 17-én ismert adatok alapján készült becslés szerint két hét múlva 3693 ismert vagy lappangó, aktív fertőzött lehet Magyarországon.

Az ábra elkészültében Dr. Nepusz Tamás bioinformatikus segített. A grafikonokról, amik pusztán előrejelzésként szolgálnak, ebben a cikkben írtunk részletesebben. A grafikonok kizárólag az aznap ismert adatok és információk alapján kalkulált előrejelzést mutatják a lehetséges fertőzöttekre vonatkozóan (nem a regisztrált fertőzöttekre vonatkozóan!) abban az esetben, ha nem történne semmilyen egyéb esemény (például újabb kormányzati intézkedés), és nem jönnének újabb adatok, információk.

A koronavírussal potenciálisan fertőzöttek számának előrejelzése egyszerű SIR-modellben

Hogy milyen messze van a járvány csúcsa Magyarországon, szintén matematikai módszerrel próbáljuk megbecsülni.

A jelenlegi előrejelzés (narancssárga görbe) szerint a tetőzés július végén várható, és akkorra összesen 611 ezer aktív azonosított fertőzött lehet.

A várható csúcs egy hét alatt fél hónappal tolódott el, a várható fertőzöttek száma pedig 200 ezer fővel csökkent. Látható tehát, hogy a járványgörbe „kilapításával” nő a bizonytalanság a járvány tetőzésének időpontját illetően.

A koronavírussal potenciálisan fertőzöttek számának előrejelzése egyszerű SIR-modellben

További grafikonok és térképek elérhetők a naponta többször frissített Koronamonitor oldalunkon:

KORONAMONITOR – Naponta többször frissülő grafikonok és térképek a koronavírus magyarországi helyzetéről

Az alábbi grafikonokon előrejelzéseket láthat, amelyek Dr. Nepusz Tamás bioinformatikus, a norvégiai Molde University College kutatójának számításain alapulnak. Nepusz Tamás az úgynevezett SIR (susceptible S = a fertőzésre nem immunis lakosság, infected I = fertőzöttek, recovered R = gyógyultak) matematikai modellel készít előrejelzést.

Bátorfy Attila — Zsilák Szilvia

Adj 1 százalékot az Átlátszónak! Adószám:18516641-1-42 Átlátszónet Alapítvány
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri vagy rendszeres adománnyal, vagy az szja 1 százalékod felajánlásával!

Megosztás