koronavírus

Koronavírus híradó: az adatok szerint lassulni látszik a járvány terjedési üteme Magyarországon

Péntekre már 300 koronavírussal fertőzött személyt regisztráltak hazánkban. Azonban jó hír, hogy csökkenni látszik a terjedés üteme, illetve a fertőzések duplázási üteme. Az országban egyedül még Jász-Nagykun-Szolnok megyéből nem érkezett fertőzöttről bejelentés. A jelenlegi becslésünk szerint a csúcs május közepén várható, amikorra több mint kétmillió ember fertőződhet meg.

Adj 1%-ot, hogy megtudd, mire megy el az adód 99 százaléka!

Március 13-án elindítottuk a koronavírus hazai helyzetét grafikonokon és térképeken bemutató oldalunkat, a Koronamonitort. Az oldalon található adatokat naponta többször frissítjük, hogy az olvasóink tájékozódhassanak az aktuális helyzetről. Az oldal elsősorban a hivatalos, kormány (Koronavirus.gov.hu oldal) által közölt adatokat dolgozza fel. Ebben a cikkben pedig áttekintjük, hogyan változott a koronavírus helyzet az elmúlt héten Magyarországon.

Péntekre 300-ra nőtt a regisztrált fertőzöttek száma

Péntekre már 300 koronavírussal fertőzött személyt regisztráltak hazánkban. Itt érdemes megállni egy pillanatra, a következő időszakban a regisztrált fertőzöttek száma hétről-hétre nőni fog, csökkenni viszont nem. Épp ezért fontos tisztában lenni azzal – mint ahogy azt az Index is leszögezi –, hogy ez a szám nem az éppen aktuális betegek számát mutatja, hanem azt, hogy a járvány kezdete óta hányan betegedtek meg. Az egyik legfontosabb adat az aktív fertőzöttek esetszáma lesz, ami azt is elárulja, hogy mekkora a tényleges betegek száma hazánkban. (Ezt az adatot úgy kapjuk meg, hogy a regisztrált fertőzöttek számából kivonjuk a gyógyultakat és az elhunytakat.)

Mivel a koronavírusnak két végkimenetele lehet: a többség felgyógyul belőle, de sajnos vannak, akik belehalnak, az aktív fertőzöttek száma alacsonyabb a regisztrált fertőzöttek számánál.

A mai adatok alapján 256 regisztrált (a fertőzöttek 85,4 százaléka) aktív fertőzöttről beszélhetünk.

A gyógyultak száma jelenleg 34 (ami a regisztrált fertőzöttek 11,3%-a), az elhunytak száma pedig 10 fő (ami a regisztrált esetek 3,3%-a). Magyarországon péntekig 9275 tesztet végeztek el,  karanténban pedig jelenleg 84 ember tartózkodik.

Éppen csökkenni látszik a terjedés üteme

Múlt pénteken még csak 85 fertőzöttet, most viszont már 300 fertőzöttet tartanak nyilván. Egy hét alatt tehát 3,5 szeresére nőtt a regisztrált fertőzöttek száma, és az elmúlt egy hétben 215 új embernek lett pozitív a tesztje. Ahogy fent kifejtettük, ez a szám folyton nőni fog, míg véget nem ér a járvány.

Az aktív fertőzöttek száma szintén közel 3,5 szeresére, 74-ről 256-ra emelkedett. Ezért fontos megnézni az egy hét alatt gyógyultak számát is, ami majdnem ötszörösére, 7-ről 34-re emelkedett.

A grafikonon pedig csökkenni látszik a terjedés üteme, illetve a fertőzések duplázási üteme, legalábbis a regisztrált esetek alapján.

Igaz, az elhunytak száma két és félszeresére, négyről tízre emelkedett, azonban kedd óta csökkenni látszik a vírus hazai eseti halálozási rátája is, jelenleg a nemzetközi átlag alatt van. A globális átlag 4,5 százalék, a WHO-nál pedig 3,4 százalékra jósolta korábban az eseti halálozási rátát. A vírus tényleges halálozási rátája ennél alacsonyabb lehet, hiszen az eseti halálozási arányt a regisztrált fertőzöttek számából számolják, miközben a ténylegesen fertőzöttek száma ennél nyilvánvalóan magasabb.

Az elhunytak aránya Magyarországon jelenleg 3,3 százalék, ez az adat egy héttel ezelőtt még 4,71 százalék volt. Ez az arány azonban folyamatosan változhat, hiszen a járvány még közel sem ért véget. Az elmúlt héten megugrott a tesztek száma is, egy hét alatt 6268 új tesztet végeztek el, ami az összes teszt 68 százalékát teszi ki.

A területi adatok: egyedül Jász-Nagykun-Szolnok megyéből nem érkezett fertőzöttről bejelentés

A kormány a fertőzöttek területi adatait nem osztja meg, így a térképeken azokat a fertőzötteket tudjuk megmutatni, akik a sajtóhírekben vagy a polgármesteri bejelentésekben szerepelnek. Az országos tisztifőorvos is elmondta, hogy a vírus az egész országban jelen van, így az általunk közölt adatok is csak tájékoztató jellegűek lehetnek. Magyarország a többi országgal ellentétben eredetileg a  személyiségi jogok védelmére hivatkozva nem közölt területi, nemre és korra vonatkozó adatokat a koronavírussal fertőzöttekről. Miután ezt a képtelen érvet elengedte a kormány, már nem indokolja, hogy miért nem hozza nyilvánosságra az adatokat legalább megyei szinten. Arról, hogy ez miért veszélyes, itt írtunk részletesebben.

A térképen péntek délután csak a 118 ismert, bejelentett, helyhez köthető eset szerepel, amely az összes regisztrált eset (300) mindössze 39%-a. A térképen úgy tűnhet, hogy bizonyos területeken nincs jelen a vírus, de valószínűleg ez csak azt jelenti, hogy az esetről nem tudósított a polgármester, az önkormányzat vagy a helyi lap. Az, hogy egy megyében nincs pötty, nem azt jelenti, hogy ott ne lenne fertőzés, hanem hogy hivatalosan megerősített eset nincs kommunikálva.

A térkép alapján egyedül Jász-Nagykun-Szolnok megyéből nem érkezett még fertőzöttről bejelentés. A legtöbb híradás a fertőzésről Budapestről és Pest megyéből érkezett, azonban ahogy a térkép is mutatja, a vírus országosan felütötte a fejét, így mindenhol fontos a védelmi intézkedések betartása.

A héten hat új (Bács-Kiskun, Csongrád, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves, Nógrád) megyéből érkeztek adatok, ahonnan korábban nem volt híradás a fertőzésről. A legtöbb fertőzöttet Baranya megyében tartják számon, de ez simán jelentheti akár azt is, hogy itt több tesztet végeztek, vagy a polgármesterek szorgosabban jelentették le a megbetegedéseket, így ezek az adatok kevesek ahhoz, hogy messzemenő következtetéseket lehessen levonni.

Két hét múlva 5736 fertőzött lehet

Sokan kíváncsiak arra, hogy a fertőzés várhatóan hogyan fog terjedni az elkövetkező hetekben, így erről is készítettünk néhány grafikont. Az ábra elkészültében Dr. Nepusz Tamás bioinformatikus segített. A kutató úgynevezett SIR matematikai modellel készített egy előrejelzést. A SIR a fertőzésre potenciálisan fogékony lakosság (susceptible – S) számát, a fertőzöttek valós számát (infected – I) és a gyógyultak számát (recovered – R) egyaránt belekalkulálja a becslésbe. A grafikonokról, amik pusztán előrejelzésként szolgálnak (nem szentírásként), ebben a cikkben írtunk részletesebben.

Az egyik grafikon a mai napon április 10-ig mutatja az adatokat, két hét múlva 5736 ismert vagy lappangó, aktív fertőzött lehet Magyarországon.

Egy másik grafikonon a várható csúcs aktuális időpontja látható, ami a jelenlegi előrejelzés (narancssárga vonal) szerint május közepén várható, amikorra több mint kétmillió ember fertőződhet meg.

A grafikonok kizárólag az aznap ismert adatok és ismert információk alapján kalkulált előrejelzést mutatják a lehetséges fertőzöttekre vonatkozóan (nem a regisztrált fertőzöttekre vonatkozóan!) abban az esetben, ha nem történne semmilyen egyéb esemény (például újabb kormányzati intézkedés), és nem jönnének újabb adatok, információk.

További grafikonok és térképek elérhetők a Koronamonitor oldalunkon:

KORONAMONITOR – Naponta többször frissülő grafikonok és térképek a koronavírus magyarországi helyzetéről

Az alábbi grafikonokon előrejelzéseket láthat, amelyek Dr. Nepusz Tamás bioinformatikus, a norvégiai Molde University College kutatójának számításain alapulnak. Nepusz Tamás az úgynevezett SIR (susceptible S = a fertőzésre nem immunis lakosság, infected I = fertőzöttek, recovered R = gyógyultak) matematikai modellel készít előrejelzést.

Bátorfy Attila — Zsilák Szilvia

Adj 1 százalékot az Átlátszónak! Adószám: 18516641-1-42 Átlátszónet Alapítvány
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri vagy rendszeres adománnyal, vagy az szja 1 százalékod felajánlásával!

Megosztás