koronavírus

Koronavírus híradó: 10% felett a halálozási arány, tovább csökkent a járvány terjedési dinamikája

A héten kétezer fölé emelkedett a regisztrált fertőzöttek száma, 250 főre nőtt az elhunytak száma, és több mint 400-an elhagyhatták a kórházat. Fejér megyében csütörtökre 37 fővel emelkedett a regisztrált fertőzöttek száma, ilyen nagymértékű növekedés egy nap alatt Budapesten kívül még sehol nem volt látható. A koronavírus halálozási rátája már 10 százalék fölé emelkedett, de az ígéretek szerint a jövő héttől többet fognak tesztelni az országban. Eheti előrejelzésünk szerint jelenleg a tetőzés május 13-ra várható. 

Adj 1%-ot, hogy megtudd, mire megy el az adód 99 százaléka!

Hetente jelentkezünk az Átlátszón koronavírus híradóval, hogy felvázoljuk milyen tendenciák alapján terjed az új vírus jelenleg az országban. (Az előző heti Koronavírus híradót itt olvashatja.) A járvány magyarországi helyzetét grafikonokon és térképeken a Koronamonitoron lehet nyomon követni, az ott található adatokat naponta többször is frissítjük, hogy az olvasóink tájékozódhassanak az aktuális helyzetről. Az oldal elsősorban a hivatalos, kormány (koronavirus.gov.hu oldal) által közölt adatokat dolgozza fel, ám nagyon sok származtatott statisztikát is számolunk.

Több mint kétezer az igazolt fertőzöttek száma

Egy hét alatt 620 fővel emelkedett a regisztrált fertőzöttek száma, az új típusú koronavírusban újabb 94 ember hunyt el, 194 személy pedig gyógyultan hagyhatta el a kórházat, az aktív fertőzöttek száma pedig 332 fővel nőtt.

Ezeknél a számoknál, mint ahogy azt a kormányzati portál is kiemeli, fontos szem előtt tartani, hogy a beazonosított koronavírus-fertőzötteknél jóval nagyobb a tényleges vírushordozók száma, akik fertőzhetnek.

Egy hét alatt több mint harmadával, 1763-ról 2383-re nőtt a az igazolt fertőzöttek száma. Ha a fertőzés tendenciájára vagyunk kíváncsiak, akkor az aktív fertőzöttek számát kell nézni, amit úgy kapunk meg, hogy a regisztrált fertőzöttek számából kivonjuk a gyógyultakat és az elhunytakat.

Az aktív fertőzöttek aránya ez idő alatt 24 százalékkal emelkedett. Jelenleg 1732 regisztrált aktív fertőzöttről beszélhetünk, ami a regisztrált fertőzöttek 72,8 százaléka. Egy héttel ezelőtt 1400 aktív fertőzöttet tartottak nyilván, ami akkor a fertőzöttek 79,5 százalékát jelentette.

156 főről 250 főre emelkedett az elhunytak száma, vagyis több mint 50 százalékkal nőtt a számuk. Jó hír, hogy jelentős mértékben, 207-ről (a regisztrált fertőzöttek 11,7 százaléka) 401-re (a regisztrált fertőzöttek 16,7 százaléka) nőtt azok száma, akik gyógyultan hagyhatták el a kórházat. Csütörtökön rekordszámú gyógyultat, 95 személyt tartottak nyilván.

Április 24-én az operatív törzs tájékoztatása szerint 877 főt ápolnak kórházban, 61-en vannak lélegeztetőgépen. Egy héttel ezelőtt a kórházban lévők száma 847 fő volt, akkor 63 fő volt lélegeztetőgépen. Ha valaki gépi lélegeztetésre szorul, az azt jelenti, hogy nagyon súlyos állapotban van.

Az aktív fertőzöttek, a gyógyultak és az elhunytak számának alakulása Magyarországon

Egy hét alatt összesen 16 661 új tesztet végeztek el, így a mintavétel száma 41 590-ről 58 251-re nőtt. Ez azt jelenti, hogy Magyarország teljes lakosságának körülbelül 0,6 százalékát tesztelték, de akkor nem számoltunk azzal, hogy egy emberen akár három tesztet is elvégezhetnek.

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter bejelentette, hogy jövő héttől reprezentatív tesztelések indulnak az ország öt régiójában. A tárcavezető azt mondta, hogy a programban „többet fogunk mérni, megnézzük, milyen az ország átfertőzöttsége”.

Kéthetente duplázódik a fertőzöttek száma

A magyar regisztrált fertőzöttek számának növekedése az elmúlt hétben majdnem kétheti duplázódásra állt át.

A regisztrált fertőzöttek számának alakulása egyes terjedési ütemekkel összehasonlítva

Jó hír, hogy az aktív fertőzöttek növekedési dinamikája lassul. Ennek bemutatására egy olvasónk javaslatára bevezettünk egy új grafikont az ausztrál ABC mintájára. A grafikon az úgynevezett növekedési faktorszám változását mutatja, amelyet úgy kapunk meg, hogy az előző öt nap új esetszámainak átlagát elosztjuk az azt megelőző öt nap új esetszámainak átlagával. Ha ez az arány 1 fölött van, akkor a dinamika nő, ha 1 alatt van, akkor viszont csökken. Mi annyit változtattunk az eredeti ötleten, hogy mi az új aktív fertőzöttek számát vesszük alapul, mivel ez jobban szemlélteti a járvány állását.

Az aktív fertőzöttek növekedési faktora Magyarországon

10 százalék a koronavírus halálozási rátája

A nyers, eseti halálozási ráta újból nőtt a héten, 8,84 százalékról 10,49 százalékra, ami jóval meghaladja a globális átlagot, ami jelenleg 7 százalék.

Ezt a mutatót úgy kapjuk meg, ha az elhunytak számát elosztjuk a regisztrált esetek számával. A hazai, hihetetlenül magas ráta első ránézésre ijesztő lehet, s ha a valódi állapotot mutatná, akkor azt jelentené, hogy minden tizedik beteg belehal a fertőzésbe. A magas halálozási ráta azonban a tesztek alacsony száma miatt ugorhatott ilyen magasra, az itthon életben lévő eljárásrend szerint csak a legsúlyosabb eseteket tesztelik.

A halálos kimenetelű koronavírus-megbetegedések és a gyógyultak százalékos aránya Magyarországon

99 éves a legidősebb elhunyt

Az elmúlt héten elhunytak jellemzően idős, krónikus betegségben szenvedők voltak, a legfiatalabb 60 éves volt, s meglett a koronavírus legidősebb áldozata Magyarországon, aki 99 éves volt. Az elhunyt nők átlag medián életkora: 81 év, a férfiaké 78 év, ezen a téren a múlt heti adatokhoz képest nem történt jelentős elmozdulás.

A koronavírusban elhunyt magyar nők és férfiak életkori eloszlása

Budapesten több mint ezer fertőzött

Koronavírus-térkép

A legtöbb eset változatlanul az ország középső részén található, Budapesten a héten 1000 fölé (összesen 1221 fertőzött, 100 ezer lakosból 69,69 fertőzött) emelkedett a regisztrált fertőzöttek száma, így a fővárosban található a fertőzöttek 51 százaléka. Emellett Pest megye (összesen 329 fertőzött, 100 ezer lakosból 26,58 fertőzött) és Fejér megye (összesen 240 fertőzött, 100 ezer lakosból 56,32 fertőzött) a legfertőzöttebb terület.

A héten Fejér megyében új negatív rekord született, csütörtökre 37 fővel emelkedett a regisztrált fertőzöttek száma, ilyen nagymértékű növekedés egy nap alatt Budapesten kívül még sehol nem volt látható.

Fejér megyében egy hete 128 fertőzöttet regisztráltak, a számuk viszont közel megduplázódott, 240 főre nőtt. Érdemes még kiemelni Komárom-Esztergom megyét, ahol szintén csütörtökre 16 fővel nőtt az új megbetegedések száma. Százezer lakosra vetítve a legkevésbé fertőzött területek közé a következő területek tartoznak:

  • Békés megye (összesen 13 fertőzött, 100 ezer lakosból 3,85 fertőzött),
  • Hajdú-Bihar megye (összesen 22 fertőzött, 100 ezer lakosból 4,08 fertőzött),
  • Bács-Kiskun (összesen 23 fertőzött, 100 ezer lakosból 4,55 fertőzött),
  • Heves megye (összesen 15 fertőzött, 100 ezer lakosból 4,87 fertőzött).

 

A százezer főre jutó azonosított fertőzöttek száma megyénként

Több helyen, Bács-Kiskun, Békés, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Tolna és Vas megyében csupán egy-egy fővel emelkedett egy hét alatt a regisztrált fertőzöttek száma.

Az autópályák mentén több regisztrált fertőzés van

Hogy jobban lássuk a járvány eloszlását, kísérleti jelleggel, egyelőre statikus formában készítettünk egy hőtérképet az eddig ismertté vált esetek területi eloszlásáról. A polgármesterek és önkormányzatok, továbbá sajtóhírek bejelentései alapján az összes regisztrált fertőzött kb. 70 százalékáról lehet tudni, hogy mely településen mennyien vannak. Ez a 70 százalék már elégséges lefedettség, hogy így is ábrázoljuk az adatokat.

A hőtérképen a pontok egybefolyása és intenzitása a települési sűrűséget mutatja, az oszlopok nagysága pedig az ismert azonosított fertőzöttek számát. A térképen a megyei adatokat halványan egy külön rétegen mutatjuk meg, a sötétebb mályva szín a magasabb, a sötétebb kék pedig a kevesebb megyei adatot jelenti.

A térképen az autópályákat és főútvonalakat is feltüntettük. Ez alapján látható, hogy a vírus megjelenésének köze lehet ahhoz, hogy autópályán vagy főútvonalon könnyebb-e elérni a települést, illetve az ingázás, a településsűrűség és a népsűrűség is tényezőnek tűnik. Persze a nem tudott 30 százalék befolyásolhatja ezt a következtetést.

Az autópályák nyomvonaláról lehet látni, hogy például az M7-es mellett a Balaton irányába nagyon sok település érintett Fejér megyében. De terjedési mintázat látható az M1-es, M3-as, M4-es, M6-os autópályák, valamint az 5-ös főút mentén is.

Érdemes figyelni, hogy ezeken a nyomvonalakon a következő napokban megjelennek-e újabb települések. Néhány nappal ezelőtt Szolnok még nem szerepelt a települési listán, viszont lehetett arra következtetni, hogy akár ott is jelen lehet. Ilyen valószínűsíthető település még Kecskemét, Kiskunfélegyháza (az M5-ösön), illetve Fejér megyében Székesfehérvár. Természetesen vannak kilógó esetek is, mint például Borsodnádasd, vagy Türje. Hamarosan jelentkezünk majd a térkép interaktív verziójával is.

Hőtérkép az eddig ismertté vált megbetegedések területi eloszlásáról

Ezen a héten május 13-án várható a tetőzés

Az elmúlt héten nagy visszhangot váltott ki, amikor Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke az egyik videójában csak úgy elejtette, hogy május 3-ra fog tetőzni a koronavírus-járvány Magyarországon.

Ez maradhatott volna egy elszólás, ha Müller Cecília nem ugyanazt az egzakt dátumot ismétli meg a járvány tetőzésére vonatkozóan az operatív törzs sajtótájékoztatóján. Az országos tisztifőorvos közölte, matematikai modellezésen alapuló becslés szerint május 3-ára „fut csúcsra a járvány”. Ez azt jelenti, hogy a megbetegedések száma a továbbiakban nem növekszik, hanem „egyfajta plató keletkezik”, „több napig ugyanannyi megbetegedésszámot, illetve pozitivitást regisztrálnak”, de „nem tudjuk megmondani, hogy ez a várt plató meddig tart”.

Gulyás Gergely egyébként a csütörtöki sajtótájékoztatón pontosított kicsit, elhangzott, hogy a legkorábbi lehetséges tetőzés a május 3-i időpont, de nehéz megmondani a tetőzés pontos kezdetét és az időtartamát is.

Ne számítsunk arra, hogy a járvány tetőzése utána a járvány görbéje egyből elindul lefelé. A kormány rendelkezésére álló számításokból és modellekből, amik alapján a tetőzés legkorábbi dátumát megállapították, nem tudni semmit. A járvány pontos tetőzésének a dátumát valójában lehetetlen előre megmondani, az majd csak utólag válik láthatóvá.

A Koronamonitor előrejelzése szerint a jelenleg ismert adatok alapján május 30-án 14 ezer fertőzött lehet. Ha a reprodukciós ráta az eddigi ütemben csökken, akkor a tetőzés május 13-án várható, és mindössze 3127 fertőzött lehet a legmagasabb csúcs.

A koronavírussal potenciálisan fertőzöttek számának előrejelzése egyszerű SIR-modellben

Az ábra elkészültében Dr. Nepusz Tamás bioinformatikus segített. A grafikonok kizárólag az aznap ismert adatok és információk alapján kalkulált előrejelzést mutatják a lehetséges fertőzöttekre vonatkozóan (nem a regisztrált fertőzöttekre vonatkozóan!) abban az esetben, ha nem történne semmilyen egyéb esemény (például újabb kormányzati intézkedés), és nem jönnének újabb adatok, információk.

További grafikonok és térképek elérhetők a naponta többször frissített Koronamonitor oldalunkon:

KORONAMONITOR – Naponta többször frissülő grafikonok és térképek a koronavírus magyarországi helyzetéről

Az alábbi grafikonokon előrejelzéseket láthat, amelyek Dr. Nepusz Tamás bioinformatikus, a norvégiai Molde University College kutatójának számításain alapulnak. Nepusz Tamás az úgynevezett SIR (susceptible S = a fertőzésre nem immunis lakosság, infected I = fertőzöttek, recovered R = gyógyultak) matematikai modellel készít előrejelzést.

Bátorfy Attila — Zsilák Szilvia

Adj 1 százalékot az Átlátszónak! Adószám:18516641-1-42 Átlátszónet Alapítvány
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri vagy rendszeres adománnyal, vagy az szja 1 százalékod felajánlásával!

Megosztás