koronavírus

Koronavírus híradó: Magyarországon feltűnően lassan terjed a járvány, a halálozási arány magas

Egy hét alatt 323 fővel nőtt a hazánkban diagnosztizált fertőzöttek száma, ez idő alatt 16 új halálos áldozata volt a koronavírusnak, és 9 személy gyógyult meg, az aktív fertőzöttek száma pedig 298-cal nőtt. A kormány által közzétett adatok szerint a járvány magyarországi terjedése lelassult, miközben a lezárt eseteken belül a nemzetközi átlaghoz képest nagyon magas a halálozási arány. A legtöbb fertőzést a fővárosban, a legkevesebbet pedig Heves megyében és Békés megyében regisztrálták.


Támogasd az Átlátszót szja 1% felajánlásával! Adószám: 18516641-1-42 Átlátszónet Alapítvány

Hetente jelentkezünk az Átlátszón koronavírus híradóval, hogy felvázoljuk milyen tendenciák alapján terjed az új vírus jelenleg az országban. A járvány magyarországi helyzetét grafikonokon és térképeken a Koronamonitoron lehet nyomon követni, az ott található adatokat naponta többször is frissítjük, hogy az olvasóink tájékozódhassanak az aktuális helyzetről. Az oldal elsősorban a hivatalos, kormány (koronavirus.gov.hu oldal) által közölt adatokat dolgozza fel, ám nagyon sok származtatott statisztikát is számolunk.

Egy hét alatt több mint kétszeresére nőtt a fertőzöttek száma

Múlt péntek óta 323 fővel nőtt a hazánkban diagnosztizált fertőzöttek száma, ez idő alatt 16 új halálos áldozata volt a koronavírusnak, és 9 személy gyógyult meg, az aktív fertőzöttek száma pedig 298-cal nőtt.

Egy hét alatt tehát több mint kétszeresére nőtt a regisztrált fertőzöttek száma, múlt héten még csak 300 személyt tartottak nyilván, azonban ma reggelre 623-ra nőtt a számuk. Ha a fertőzés tendenciájára vagyunk kíváncsiak, akkor az aktív fertőzöttek számát kell nézni, amit úgy kapunk meg, hogy a regisztrált fertőzöttek számából kivonjuk a gyógyultakat és az elhunytakat. Jelenleg 554 regisztrált aktív fertőzöttről beszélhetünk, ami a regisztrált fertőzöttek 88,9 százaléka. Ez a szám múlt héten még 256 volt, akkor ez a csoport a fertőzöttek 85,4 százalékát tette ki. Két kiugró nap volt a héten, március 29-én 65, április 2-án pedig 60 új esetet regisztráltak.

Összességében csökkent a gyógyultak aránya, egy hét alatt csupán kilenc személy gyógyult meg az új típusú koronavírus által okozott betegségből. Jelenleg 43 gyógyultat (ami a regisztrált fertőzöttek 6,9 százaléka) tart számon a hatóság, ez a szám előző héten még 34 volt (ami akkor a regisztrált fertőzöttek 11,3 százalékét jelentette).

Az elmúlt időszakban az elhunytak száma több mint másfélszeresére emelkedett, 10 főről (ami a regisztrált esetek 3,3%-a) 26-ra (ami a regisztrál esetek 4,2 százaléka).

A koronavírus terjedésének visszaszorításában kulcsfontosságú szerepet játszik a diagnosztika. Egy hét alatt 8494 tesztet végeztek el, ezzel az elvégzett tesztek száma közel a duplájára (9275-ről 17769-re) ugrott.

 

A járvány magyarországi terjedése lelassult

A mostanában annyit emlegetett járványgörbék lapítása a cél, hiszen ha nem védekezik az állam, akkor az egészségügyi rendszer nem bírja ellátni az összes beteget. Ezért tartózkodnak sokan most az otthonukban, zártak be az oktatási intézmények, tiltották be a rendezvényeket, korlátozták az üzletek nyitvatartását, és vezették be a kijárási korlátozást.

Ha megnézzük a regisztrált fertőzöttek számának alakulását a grafikonon (narancssárga görbe), akkor azt látjuk, hogy a járvány magyarországi terjedése nagyon lelassult, most már csak körülbelül heti duplázódásról beszélhetünk.

Egy másik grafikonon az követhető nyomon, hogy egyes országokban (a grafikonon elsősorban európai országokat tüntettünk fel) milyen gyorsan terjed a koronavírus. Az ábrán azt látjuk, hogy Magyarországon a regisztrált koronavírussal fertőzöttek számának a növekedési üteme nagyon hamar lelassult és jelentősen az európai átlag (amit a világoskék görbe mutat) alatt van. Ennek számos oka lehet: az eleve alacsonynak számító tesztszám, a tesztelési protokoll, a tesztek alacsony „találati” aránya, a továbbra is kiszűretlen lappangók, vagy pedig a nagyon korán bevezetett kormányzati intézkedések. Esetleg ezek együttesen.

Az elmúlt héten az elhunytak száma több mint másfélszeresére (10 személyről 26 személyre) emelkedett. A Koronamonitoron kétféle halálozási rátát is nyomon lehet követni. A nyers, eseti halálozási ráta valamelyest nőtt a héten, 3,3 százalékról 4,17 százaléka, de ez a szám a jelenlegi globális átlag alatt van (5,1 százalék).

Ezzel szemben a lezárt eseteken (gyógyultak és elhunytak) belüli 38 százalékos halálozási arány egyelőre magas, mivel a globális átlag 20 százalék.

Az elhunytak átlagéletkora 75 év

A járvány hazai kitörése után három hétre volt szükség ahhoz, hogy nyilvánosságra hozzák a koronavírus eddigi magyarországi áldozatainak korát, és nemét. A TASZ (Társaság a Szabadságjogokért) szerint március 31-én, kedden az államnak egy jogsértő listát sikerült közzétennie a koronavírus áldozatairól. A számozott lista alapján be lehet azonosítani az elhunytakat, hiszen egy-egy sorban nem csak a nemüket, és korukat, hanem érzékeny egészségügyi információkat is nyilvánosságra hoztak róluk.

Bár még kevés eset áll rendelkezésre, de ha a koronavírusban elhunyt magyar nők és férfiak életkori eloszlását nézzük, akkor azt látjuk, hogy a járvány az időseket érinti leginkább, az elhunytak átlagéletkora 75 év.

Összesen csak négy eset volt 60 év alatti, de az átlagéletkor a férfiaknál (77 év) és a nőknél (78,5 év) is magas. Ami a nemek szerinti megoszlást illeti, jóval több férfi, mint nő halt meg a járványban, a 26 elhunyt között 10 nő, és 16 férfi szerepel.

A fővárosban található a fertőzöttek majdnem fele

A kormányzati portálon április elsején jelentek meg azok a régóta kért területi adatok, amik a regisztrált fertőzöttek megyei megoszlását mutatják. Most már láthatjuk, hogy a 623 fertőzött aránya hogyan oszlik meg az országban. Ezek az adatok eddig nem voltak nyilvánosak, a korábbi térképünket helyi híradások, és polgármesterek nyilatkozatai alapján készítettük el. Az alaptérképen egyelőre fenthagytuk az eddig településszinten tudott eseteket is.

  • A legtöbb regisztrált eset Budapesten van, itt található a fertőzöttek majdnem fele, 261 fő.
  • 128 fő Pest megyében található, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 28, Győr-Moson-Sopron megyében szintén 28 fő.
  • A legkevesebb fertőzést Heves megyében (mindössze 3 fő) és Békés megyében (4 fő) regisztráltak.

Április 2-ától, csütörtöktől a hatósági házikarantén adatok is elérhetőek a kormányzati oldalon, az adatok szerint 10 668-an vannak hatósági házi karanténban. A járvány ezen szakaszában már az otthoni karantén a jellemző, nem pedig a kórházi karantén, hiszen kórházba már csak azok az igazolt fertőzöttek kerülnek, akiknek olyan súlyos tünetei vannak, hogy kórházi ellátást igényelnek. A hatósági házikarantént a járványügyi hatóság rendeli el, az érintett személy két hetet köteles otthon tartózkodni, vendégeket pedig nem fogadhat. A fertőzött gyanús személyek ajtajára egy piros lapot akasztanak, ami felhívja a figyelmüket, hogy a személy járványügyi megfigyelés alatt van.

 

Két hét múlva 3693 fertőzött lehet

Sokan kíváncsiak arra, hogy a fertőzés várhatóan hogyan fog terjedni az elkövetkező hetekben, így erről is készítettünk néhány grafikont. Az ábra elkészültében Dr. Nepusz Tamás bioinformatikus segített. A grafikonokról, amik pusztán előrejelzésként szolgálnak, az elkövetkező időkben változhatnak, ebben a cikkben írtunk részletesebben. Az április 1-én ismert adatok szerint két hét múlva 3693 ismert vagy lappangó, aktív fertőzött lehet Magyarországon

A grafikonok kizárólag az aznap ismert adatok és ismert információk alapján kalkulált előrejelzést mutatják a lehetséges fertőzöttekre vonatkozóan (nem a regisztrált fertőzöttekre vonatkozóan!) abban az esetben, ha nem történne semmilyen egyéb esemény (például újabb kormányzati intézkedés), és nem jönnének újabb adatok, információk.

Egy másik grafikonon a várható csúcs aktuális időpontja látható, ami a jelenlegi előrejelzés (narancssárga görbe) szerint június elején várható, amikorra közel kétmillió ember fertőződhet meg.

További grafikonok és térképek elérhetők a Koronamonitor oldalunkon:

KORONAMONITOR – Naponta többször frissülő grafikonok és térképek a koronavírus magyarországi helyzetéről

Bátorfy Attila — Zsilák Szilvia

Adj 1 százalékot az Átlátszónak! Adószám: 18516641-1-42 Átlátszónet Alapítvány
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri vagy rendszeres adománnyal, vagy az szja 1 százalékod felajánlásával!

Megosztás