koronavírus

A kijárási korlátozás megszegése miatt feljelentette Tuzson Bencét egy ugyanezért durván megbírságolt tüntető

Hadházy Ákosék hétfői dudálós tüntetésein többszázezres szabálysértési bírságokat szabott ki a rendőrség, többek között a 46/2020. (III.16) Kormányrendelet 4.§ (1) bekezdésére is hivatkozva. Egy állampolgár most azért tett feljelentést a rendőrségen, mert a kijárási korlátozás utolsó napján, május 17-én Tuzson Bence, a miniszterelnöki kabinetiroda kormányzati államtitkára, fideszes országgyűlési képviselő, és Dióssi Csaba dunakeszi polgármester részt vett egy Dunakeszin rendezett “partibuszos” rendezvényen, ezzel ugyanúgy szabálysértést követve el, mint a budapesti Clark Ádám téri demonstrációk megbírságolt résztvevői.

Többek között a 46/2020. (III.16) Kormányrendelet 4.§ (1) bekezdésére is hivatkoztak a rendőrök amikor az elmúlt hetekben hétfőnként rendezett “Dudálj, hogy a Várban is hallják!” tiltakozás-sorozat helyszínén, a miniszterelnök várbeli irodája alatti Clark Ádám téren megbírságoltak több autós, biciklis és gyalogos résztvevőt. E rendelet szerint

„rendezvény helyszínén a résztvevők számától és a rendezvény helyszínétől függetlenül tilos tartózkodni. Gyűlés helyszínén tartózkodás tilos.”

Brutális, százezres büntetéseket osztogat a rendőrség a dudálós tüntetések résztvevőinek

Ez alapján büntette a rendőrség a Tuzsonékat most feljelentő Poprádi Zsoltot is, aki úgy érezte, hogy jogállamhoz méltatlan, hogy egyes embereknek esetleg elnézik ugyanazt a vétséget, amiért más bírságot kap, így a Dunakeszi Rendőrkapitányságon feljelentést tett a május 17-i bulizás miatt.

Az egyébként ügyvédként dolgozó Poprádira a rendőrség korábban összesen több, mint 200 ezer forintos szabálysértési bírságot szabott ki, mert szerintük ő az egyik dudálós tüntetésen résztvevőként megszegte a kijárási korlátozás, a rendezvényen történő részvétel és a KRESZ szabályait.

Poprádi Zsolt szabálysértési bírság by atlatszo on Scribd

Az Átlátszó szerkesztőségének is megküldött feljelentésében Poprádi többek között arra is felhívja a figyelmet, hogy Tuzson és Dióssi magas közigazgatási, közszolgálati pozícióval rendelkezve követett el szabálysértést a dunakeszi rendezvényen való részvétellel. Szerinte ugyanis

“a felvételen egyértelműen látszik, hogy a két feljelentett személy minden kétséget kizáróan a rendezvényen aktívan részt vesz, hisz széles jókedvüket kísérő táncos mozdulataik erről tesznek tanúbizonyságot, minthogy az is kétséget kizárón bizonyítható, hogy rajtuk kívül mintegy szándékegységben több tucat polgár is ugyanígy cselekszik.“

Feljelentés Tuzson Bence ügyében by atlatszo on Scribd

A dunakeszi polgármester eredetileg a saját Facebook-oldalán is megosztott egy, a még a kijárási korlátozás vége előtt tartott rendezvényről készült videót, de azóta az nem elérhető ott, csak egy az RTL Klub által készített tudósításban.

„Dióssi Csaba Dunakeszi Város Polgármestere, míg Tuzson Bence kormányzati államtitkár, országgyűlési képviselő és ezen minőségeiben hivatalos személy, akivel szemben az átlagpolgártól (vö: dolgozó kisember, aki keccsöl) elvárt önkéntes jogkövetés tekintetében fokozott követelmény érvényesül.

Ezen fokozott követelmény ellenére a feljelentett személyek ahelyett, hogy a szabálysértés elkövetésétől a rendezvényen résztvevő többi polgártársunkat visszatartották és intézkedéseikkel a rendezvény további folyását meggátolták volna, nem ezt a társadalmilag elvárt magatartást tanúsították, hanem maguk is részt vettek a rendezvényen, jelenlétükkel és a személyük iránti közmegbecsüléssel visszaélve mintegy legitimálták azt.

A feljelentett személyek cselekvőségének súlyát nagymértékben növeli az a tény, hogy amíg a fent felhívott kormányrendeletet a vészhelyzeti időszak miatt, a kormányzati felelősség egyébként is roppant terhei mellé a törvényalkotás nem kevésbé roppant terheit is magára vállaló Dr. Orbán Viktor Mihály Miniszterelnök Úr alkotta meg a magyar jogalkotás Pantheonjának örökkön csillogó remekének, addig a feljelentett személyek az ezen remekbe foglalt normákat kifejezetten negligálták, semmibe vették, ezzel mély sebet ejtvén népünk bizalmán, mely szerint összefogva nem csak ezernyi, a hazára törő ármány – úgymint Soros, Brüsszel, a migránsok és újabban a cigányok, no meg a vírusnak drukkoló ellenzék – hanem a vírus ellen is sikerrel vesszük fel a harcot.”

– fejti ki a feljelentésében Poprádi.

Az Átlátszó megkérdezte a BRFK-tól, hogy mekkora volt az általuk a Clark Ádám téri tiltakozásokon kiszabott legnagyobb összegű szabálysértési bírság, de erre a kérdésre azt a választ kaptuk, hogy az eljárások ilyen részleteiről nem kívánnak nyilatkozni. Mivel úgy gondoljuk, hogy egy ilyen adatnak igenis nyilvánosnak kell lennie, közérdekű adatkérést adtunk be erről, és arról is, hogy indult-e szabálysértési eljárás vagy tettek-e feljelentést Tuzson Bence államtitkár, képviselő, és Dióssi Csaba, Dunakeszi polgármestere, vagy a május 17-i dunakeszi rendezvény bármely más résztvevője ellen a 46/2020 rendelet (“gyűlés helyszínén tartózkodás tilos”) alapján, s ha igen, akkor hány esetben és mekkora bírságot szabtak ki, ha pedig nem, akkor miért nem került erre sor.

A BRFK a korábbi megkereséseinkre válaszolva arról tájékoztatta az Átlátszót, hogy a Clark Ádám téri rendezvényeken a az 1/1975 (III.5.) KPM-BM együttes rendelet (KRESZ) 30.§-ban, illetve a 3. §-ban foglalt rendelkezések valamelyikének megsértése, a 46/2020. (III.16.) Korm. rendeletben foglalt magatartási szabályok megsértése, a 71/2020. (III.27.) Korm. rendeletben foglaltak és „visszaélés gyülekezési joggal” szabálysértések miatt intézkedtek.

A dudálós demonstrációkról készült egyik tudósításunkban írtunk 120 ezer forintos büntetési tételről, és azóta Hadházy Ákos a Facebook-oldalán egy 750 ezer forintos szabálysértési bírságról is hírt adott.

A Tuzson államtitkár esetével kapcsolatos rendőrségi álláspontot különösen azért is érdekes lenne megismerni, mert az Átlátszó tudomást szerzett olyan, a közelmúltban történt vidéki esetről is, ahol egy még a minimálbért sem elérő jövedelemből élő család három tagja összesen 82 ezer forintos bírságot kapott a kijárási korlátozás megszegése miatt, mert az erdőben gyűjtögetett ágakat, növényeket nem tudták kézben hazavinni, ezért beszálltak egy ismerős autójába, és pár száz métert együtt utaztak.

Horn Gabriella

Ha már egyszer itt vagy…
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri adománnyal, vagy havi előfizetéssel. Kattints ide a támogatási lehetőségekért!

Megosztás