koronavírus

Újabb kiszivárgott irat: kapkod a kormányzat, ide-oda rángatják az egészségügy-irányítást

Csak a napokban kezdte el összeíratni a budapesti kormányhivatal, hogy egészségügyi veszélyhelyzetben kiket tudnak beállítani plusz segítségnek a kórházakban — derül ki egy kiszivárgott iratból. Egyelőre úgy tűnik, a veszélyeztetett csoportokba tartozókat is mozgósítanák ilyen helyzetben. A kormányhivatalon keresztül érkező, kapkodó információkérések az államapparátusban uralkodó káoszt jelezhetik.


Támogasd az Átlátszót szja 1% felajánlásával! Adószám: 18516641-1-42 Átlátszónet Alapítvány

A mostani hétfő estétől kedd reggelig, gyakorlatilag egy éjszaka alatt kellett a budapesti kerületek egészségügyi szolgáltatóinak összeírni a fővárosi kormányhivatal kérésére, hogy a krízis súlyosbodása esetén kiket tudnának beállítani a kórházi dolgozók mellé kisegíteni. Az erre felszólító üzenethez mellékelt, kitöltendő táblázatba az egyes intézmények alá tartozó, szóba jöhető emberek egyes személyes adatai mellett azt is meg kellett adni, hogy mi a szakképzettségük, milyen szakterületen és milyen jogviszonyban dolgoznak; illetve a kivételekhez tartoznak-e.

A kerületi szolgáltatók jellemzően a lakosokat kiszolgáló alap- és szakellátási feladatokat látják el; általában valamilyen formában ide tartoznak a háziorvosok, szakrendelések, védőnők, fogorvosok stb. A levél megszólítása szerint a Budapest „területén működő valamennyi önálló szakorvosi rendelőintézet” intézményvezetője részére szól, és konkrétan a kirendelhető szakdolgozókra kérdez rá, vagyis az ápolókat, asszisztenseket és társaikat érinti.

A Budapest Főváros Kormányhivatala, Népegészségügyi Főosztály fejléccel ellátott dokumentum eddig nem volt nyilvános, egy megbízható forrásunkon keresztül jutott el az Átlátszó szerkesztőségébe. Úgy tudjuk, az iratot emailben küldték el hétfőn este háromnegyed hétkor, a dokumentum szövegezése szerint „kérésként”; viszont a levelet jegyző fővárosi tisztifőorvos Homor Zsuzsanna azt is beleírta, a kért adatokat soron kívül, de legkésőbb másnap reggel tíz óráig kéretik elküldeni.

Kormányhivatal körlevél eü. vezetőknek by atlatszo on Scribd

A kapkodás részben nyilván indokolt. Egészségügyi veszélyhelyzetben ugyanis a törvény lehetőséget ad arra, hogy néhány kivételtől eltekintve bármelyik egészségügyi dolgozót oda irányítsák, ahol a munkájukra a legnagyobb szükség van. Miután a COVID-19 miatt Magyarországon ez a helyzet jelenleg fennáll, a kormánynak érdemes tudnia, hogy mivel főzhet. Az adatkérésből viszont az is világos, hogy a kormányzati szervek mindeddig nem rendelkeztek naprakész információval arról, hogy kiket is tudnának mozgósítani, noha a veszélyhelyzet majdnem egy hónapja, az erről szóló március 11-i kormányrendelet kihirdetése óta fennáll.

Kérdés, hogy mit nem tudnak még. A fővárosi egészségügy-irányítási rendszerre rálátó, a téma érzékenysége miatt nevük elhallgatását kérő forrásaink egybehangzóan azt állítják, az elmúlt hetekben sorozatosan kapják a hasonló adatkéréseket. A kerületi egészségügyi szolgálatók esetében legalábbis tizenöt nap alatt ez már a negyedik utasítàs, amit egy éjszaka, vagy 8 óra alatt kell végrehajtaniuk — állítja egy forrásunk. Egy másik forrásunk azt teszi ehhez hozzá, hogy az alárendelt kerületi kormányhivatalok felé is folyamatosak a központ ilyen jellegű megkeresései: „háziorvosakat, fogorvosokat, ambulanciák felállításához szükséges emberek listáit íratják össze”.

Egy-egy ilyen utasítás teljesítéséhez akár több száz ember adatait kell a megadott határidőre egybegyűjteni a koronavírus-járvány miatt amúgy is túlterhelt intézményeknek.

Sajátos motívum, hogy miközben — úgy tudjuk — a hasonló információkérésekben jellemzően arra is rákérdeznek, hogy a listán szereplők közül ki tartozik különösen veszélyeztettként számon tartott csoportokhoz, tehát hogy idősebb-e 65 évnél, valamint hogy szenved-e krónikus betegségben, addig a jelen cikk tárgyául szolgáló adatkérés ilyen szempontra egyáltalán nem utal. Erre a jelenségre két lehetséges magyarázat kínálkozik: az egyik szerint „fönt” különösebb skrupulusok nélkül kirendelnék a kórházakba a koronavírus-veszélyeztetettek közé tartozó embereket is, a másik szerint pedig akkora kapkodásban vannak a fejesek, hogy egyszerűen kifelejtették az adatkérésből ezt a szempontot.

Ezt a verziót tűnik alátámasztani, hogy egyik forrásunk arról számolt be, teljes „a káosz az államapparátusban, összehangolatlan, önellentmondásos utasítások, adatbekérések” mennek.

A cikk alapjául szolgáló, amúgy nem nyilvános irat megbízhatónak tartott forráson keresztül jutott el az Átlátszó szerkesztőségébe. A biztonság kedvéért rákérdeztünk a fővárosi kormányhivatalnál, válaszukat várjuk, de különösebben nem bízunk annak megérkeztében: az EMMI-től is több, mint egy hete várjuk hiába a választ egy hasonlóképpen kiszivárgott irat hitelességével kapcsolatos kérdésünkre.

Abból a dokumentumból azt lehetett kiolvasni, hogy hiány alakulhatott ki a koronavírus-válság kezelésének kulcsjelentőségű területén, a kórházakban dolgozó orvosoknak és más egészségügyi dolgozóknak rendelkezésre álló, koronavírus elleni védőfelszerelésekből:

Kiszivárgott miniszteri irat: hét lakat alatt, védett raktárakban őrzik az orvosok védőfelszereléseit

Egy kiszivárgott miniszteri utasítás arra utal, hogy hiány alakulhatott ki a koronavírus-válság kezelésének kulcsjelentőségű területén, a kórházakban dolgozó orvosoknak és más egészségügyi dolgozóknak rendelkezésre álló, koronavírus elleni védőfelszerelésekből.

Sarkadi Nagy Márton

Adj 1 százalékot az Átlátszónak! Adószám: 18516641-1-42 Átlátszónet Alapítvány
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri vagy rendszeres adománnyal, vagy az szja 1 százalékod felajánlásával!

Megosztás