kedves vezető

„Tisztelt Adatigénylő! Ez valami vicc?”

Nagyon úgy tűnik, hogy van az az adatigénylés, ami már a Miniszterelnöki Kabinetiroda hétpróbás munkatársait is kizökkenti a napi rutinjukból. A sok-sok év alatt kidolgozott kérdéselhárító módszereik ugyanis nem alkalmazhatók, ha egy állampolgár nem egy kupac számra kíváncsi, hanem Orbán Viktor testdublőrére.

A dublőr (női alakja dublőz) egy francia eredetű szó, ami helyettest jelent. Közéjük tartoznak a kaszkadőrök is, akik a filmforgatásokon a veszélyes jelenetekben helyettesítik a híres színészeket. Sok sztár az erotikus jelenetek felvételéhez is dublőrt vesz igénybe, vagy egész egyszerűen akkor, ha épp nem érzi jól magát vagy máshol van dolga.

A dublőrök alkalmazása a politikusok körében is elterjedt szokássá vált, hiszen ők is lehetnek betegek vagy épp elfoglaltak egy-egy személyes megjelenés idején, illetve ha egy szereplés túl kockázatos lenne számukra, inkább a helyettesítőjüket küldik maguk helyett az életveszélybe. A merénylettől tartó Szaddam Husszeinnek és Sztálinnak is volt ilyen hasonmása, a jelenkorban pedig főként Vlagyimir Putyin orosz elnökről terjednek olyan hírek, hogy testdublőröket alkalmaz – bár ezt a Kreml kategorikusan tagadja.

Most hazánkban is előkerült a téma, egy kíváncsi olvasónk, Tamás ugyanis egy közadatigénylésben rákérdezett, hogy Orbán Viktornak is van-e testdublőre. Tamás a kérdését a Miniszterelnöki Kabinetirodának adta be, ami meglehetősen rutinos versenyző az adatigénylések kezelésében és elhárításában, most mégis kizökkent a napi rutinjából. Kiderült, hogy jelen esetben semmire nem mennek a szokásos módszereikkel.

Hiszen ami remekül működik az újságírók érdeklődésének visszaverésében, az itt nem segít. Az évek során tökélyre fejlesztett pdf-homályosító vagy az időpocsékoló személyes betekintés mit sem ér, amikor egy állampolgár nem a propagandakampányok költségei vagy más számok, hanem a miniszterelnök testdublőre után érdeklődik.

A Rogán Antal által vezetett tárca nem is próbálta leplezni megdöbbenését, az alábbi választ küldték az igénylésre:

„Ez valami vicc?”

Megkérdeztük Tamást, hogy miért érdeklődött Orbán Viktor testdublőre után: komolynak szánta-e a kérdést, vagy csak poénnak, ahogy Rogán Antal minisztériuma gondolja. Olvasónk elmondta, hogy Putyin (lehetséges) helyettesítőiről olvasva jutott eszébe a dolog, gyanúját pedig az is erősíti, hogy Orbánról régóta terjed az a szóbeszéd, hogy merénylettől tartva golyóálló mellényt visel egy-egy nyilvános szereplése alkalmával. Mivel szerinte „a NER eléggé közelíti már az újszovjet rendszert”, simán elképzelhetőnek tartja, hogy a magyar miniszterelnöknek is van testdublőre. Azt mondja, nem adja fel – levelezésbe kezdett a Kabinetirodával, hogy kiderítse az igazságot.

Olvasónk az adatigénylést az Átlátszó által üzemeltetett KiMitTud közadatigénylő weboldalon adta be. A KiMitTud segítségével bárki könnyen és átláthatóan tud közérdekű adatot igényelni minden olyan állami, önkormányzati vagy más közfeladatot ellátó intézménytől, amely részt vesz az állam működtetésében, vagy közpénzt költ.

Erdélyi Katalin

Címlapkép: Orbán Viktor telefonál 2023. május 31-én (fotó: a miniszterelnök Facebook-oldala)

Megosztás