Nemzetközi Együttműködés Rendszere

Orbán Viktor 11 alkalommal találkozott Putyinnal 2010 óta, legtöbbször Moszkvában

Volt olyan év, hogy kétszer is találkozott a magyar miniszterelnök az orosz elnökkel, de olyan esztendők is, amikor egyszer sem. A találkozók többsége Moszkvában zajlott, kisebb része Budapesten. Kigyűjtöttük a kormány hivatalos honlapjáról az összes eddigi Orbán-Putyin megbeszélés dátumát, helyszínét és témáját.

Legutóbb 2022. február 1-jén volt Orbán-Putyin találkozó, ahol téma volt a kőolaj- és földgázszállítás, a paksi atomerőmű, és sok egyéb közös projekt, a magyar miniszterelnök pedig hangsúlyozta, hogy moszkvai látogatása ezúttal békemisszió is volt, továbbá Magyarország jégtörő lehet Oroszország és a Nyugat között. „A kormányfő a keddi, Vlagyimir Putyin orosz elnöknél tett látogatását úgy értékelte: Magyarország NATO- és uniós tag, ugyanakkor jó kapcsolatra törekszik Oroszországgal, ezzel a magyar modellel teljesen eltér a legtöbb uniós országtól” – olvasható a kormány oldalán Orbán február 4-i Kossuth rádiós beszédének leiratában.

A magyar miniszterelnök évek óta egyensúlyozik Kelet és Nyugat között, és az Európai Unió szemrehányása ellenére nyíltan barátkozik az orosz elnökkel. Most, hogy Oroszország megtámadta Ukrajnát, Orbán Viktor nem mismásolhatott tovább, Magyarország EU-tagsága miatt ki kellett mondania, hogy elítéli az orosz katonai támadást, és támogatja Ukrajna szuveneritását, valamint az Oroszország elleni szankciók bevezetését. Ugyanakkor azt is kiemelte, hogy ezek a szankciók nem érintik „az energia területét” (vagyis az oroszoktól vett gázt), és azt mondja: nem engedi, hogy Magyarországot belesodorják ebbe a háborúba.

A helyzet meglehetősen kínos, pláne annak fényében, hogy Orbán aláírta a paksi atomerőmű bővítésére vonatkozó szerződést Putyinnal, és rendszeresen találkozott az orosz elnökkel, hogy az orosz hitelből, orosz cég által megvalósítani szándékozott beruházásról és más együttműködésekről tárgyaljon.

Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin 2010 óta eddig összesen 11 alkalommal találkozott. Kigyűjtöttük a kormány hivatalos honlapjáról, hogy hol, mikor és miről tárgyaltak.

2010. november 30.: „A magyar-orosz kapcsolatokról tárgyalt Orbán Viktor Vlagyimir Putyinnal
A magyar-orosz kapcsolatok hosszú távú rendezésére irányuló reményét fejezte ki Orbán Viktor magyar kormányfő a Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnökkel tartott találkozón kedden Moszkvában. Putyin magyar kollégáját az orosz kormány vendégházában fogadva üdvözölte a kétoldalú gazdasági kapcsolatok fejlődését, majd utalt rá, hogy mivel a jövő év első felében Magyarország lesz az EU soros elnöke, reményét fejezi ki, hogy az adott időszakban kedvezően alakulnak majd Oroszország és az unió kapcsolatai. Mindkét fél megemlítette, hogy egy évvel ezelőtt Szentpéterváron már találkoztak.

Az egynapos látogatáson Oroszországban tartózkodó Oorbán Viktor magyar miniszterelnök és Vlagyimir Putyin orosz kormányfõ (b) beszélget Moszkvában 2010. november 30-án (forrás: MTI/EPA/Jurij Kocsetkov)

2013. január 31.: „Még gyümölcsözőbb kapcsolatot szeretnénk Oroszországgal
A magyar miniszterelnök szerint csütörtöki moszkvai munkalátogatása fontos lépés volt, hogy a válság után kialakuló új világgazdasági rendszerben az eddiginél szorosabbá és a magyarok szempontjából gyümölcsözőbbé váljon az orosz-magyar kapcsolat. A kormányfő Moszkvában arról is beszámolt, az atomenergia kérdésében az együttműködés legfontosabb része a Paksi Atomerőmű két blokkjának felújításával kapcsolatos. „Ez orosz technológiával épült atomerőmű, ezért az oroszok is újítják most fel” – mondta Orbán Viktor. Arról is beszámolt: hamarosan döntés születik a bővítésről, amelyre nemzetközi pályázatot írnak ki.

Vlagyimir Putyin orosz elnök (j) fogadja az egynapos látogatáson Moszkvában tartózkodó Orbán Viktor miniszterelnököt a Kremlben 2013. január 31-én (forrás: MTI Fotó: Koszticsák Szilárd)

2014. január 14.: „Magyarország teljesíti a Déli Áramlattal kapcsolatos kötelezettségeit
Magyarország teljesíti a Déli Áramlat földgázvezeték megépítésével kapcsolatos kötelezettségeit – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök Vlagyimir Putyin orosz elnökkel a Moszkva melletti Novo-Ogarjovóban kedden folytatott megbeszélése után. A magyar miniszterelnök azt is hangsúlyozta, hogy a Déli Áramlat gázvezeték ügyében Magyarország elkötelezett. „A szerződésben vállalt kötelezettségeinket teljesíteni fogjuk” – tette hozzá. Elmondta, hogy Vlagyimir Putyinnak ismét megerősítette: „mi egy hosszú távú magyar-orosz baráti együttműködésben gondolkodunk”.

Vlagyimir Putyin orosz államfő (j) fogadja a hivatalos moszkvai munkalátogatáson tartózkodó Orbán Viktor magyar miniszterelnököt a Moszkva környéki, novo-ogarjovói rezidenciáján 2014. január 14-én (forrás: MTI/EPA/Jurij Kocsetkov)

2015. február 17.: „Megerősítettük az együttműködést Oroszországgal
Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin megállapodtak abban, hogy az idén lejáró hosszú távú orosz-magyar gázszállítási szerződés keretein belül eddig fel nem használt gázt Magyarország a jövőben felhasználhatja, és mindig az igénybevételkor fizethet. „Ezzel biztonságba helyeztük a magyar családok energiaellátását és a cégek gázellátását” – mondta a miniszterelnök. (…) A magyar kormányfő hangsúlyozta, Magyarországnak szüksége van Oroszországra, az orosz piacra és energiára.”

Vlagyimir Putyin orosz elnök (b) és Orbán Viktor miniszterelnök a Parlament Delegációs termében tartott sajtótájékoztatón 2015. február 17-én (forrás: MTI/Koszticsák Szilárd)

2016. február 17.: „A miniszterelnök az évszázad üzletének nevezte a paksi bővítést
Az évszázad megállapodásának és üzletének nevezte a paksi atomerőmű bővítéséről szóló, Oroszországgal kötött együttműködést Orbán Viktor miniszterelnök Vlagyimir Putyin orosz elnökkel az államfő Moszkva melletti rezidenciáján szerdán folytatott többórás megbeszélését követően. (…) Orbán Viktor megállapította: a magyar-orosz kapcsolatok jól fejlődnek, de ez szavai szerint „kész csoda”. Ezt azzal magyarázta, hogy kedvezőtlen nemzetközi környezetben kell évről évre javítani az orosz-magyar kétoldalú kapcsolatokat.

A hivatalos moszkvai látogatáson tartózkodó Orbán Viktor magyar miniszterelnök (b) és Vlagyimir Putyin orosz államfõ kezet fog a tárgyalásuk után tartott sajtótájékoztatón az orosz elnök Moszkva környéki, novo-ogarjovói rezidenciáján 2016. február 17-én (forrás: MTI/Koszticsák Szilárd)

2017. február 2.: „Tárgyalások kezdődnek a 2021 utáni gázszállításról
Megbecsülendőnek nevezte a Magyarország és Oroszország közötti együttműködést Orbán Viktor miniszterelnök csütörtöki, Vlagyimir Putyin orosz elnökkel közösen tartott budapesti sajtótájékoztatóján. A magyar kormányfő az orosz elnökkel folytatott megbeszélését követően elmondta: a két országnak nehéz nemzetközi környezetben kell együttműködnie, mert mint fogalmazott: Európa nyugati felén erőteljes „oroszellenes politika vált divattá”.

Orbán Viktor miniszterelnök (j) és Vlagyimir Putyin orosz elnök kezet fog a tárgyalásuk után tartott sajtótájékoztató végén a Parlament Vadásztermében 2017. február 2-án (forrás: MTI/Szigetváry Zsolt)

2017. augusztus 28.: „Vlagyimir Putyin Budapestre látogat
Orbán Viktor miniszterelnök meghívására augusztus 28-án Budapestre, a cselgáncs-világbajnokság megnyitójára látogat Vlagyimir Putyin orosz elnök – tájékoztatta az MTI-t a miniszterelnök sajtófőnöke. A találkozóról nem találtunk beszámolót a kormányzati honlapon, ezért az Index cikkét idézzük: „A jövő év legelején, januárban megindul az építkezés Pakson, »a Paks II. atomerőmű építését nem állíthatja meg most már semmi« – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn újságíróknak Budapesten, miután Orbán Viktor miniszterelnök tárgyalt a cselgáncs világbajnokság kezdetére a fővárosba látogató Vlagyimir Putyin orosz elnökkel”.

Vlagyimir Putyin és Orbán Viktor 2017. augusztus 28-án Budapesten (forrás: Orbán Viktor/Facebook)

2018. július 15.: „Orbán Viktor Vlagyimir Putyinnal tárgyalt Moszkvában
A futball-világbajnokság megrendezéséről, energetikai beruházásokról és a gazdasági együttműködésről tárgyalt egymással Orbán Viktor miniszterelnök és Vlagyimir Putyin orosz államfő a Kremlben vasárnap – tájékoztatta a kormany.hu-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár.

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Vlagyimir Putyin orosz elnök fogadja Orbán Viktor miniszterelnököt (b) a moszkvai Kremlben 2018. július 15-én (forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs)

2018. szeptember 18.: „Megbecsüljük a kapcsolatunkat Oroszországgal
Magyarország megbecsüli Oroszországgal fennálló kapcsolatát, „mindketten a sikereink maximálásában vagyunk érdekeltek” – mondta Orbán Viktor miniszterelnök kedden Moszkvában, a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel folytatott tárgyalás utáni közös sajtótájékoztatón. Úgy fogalmazott: Magyarország nemzeti érdeke, hogy Európa két fele között minél jobb legyen az együttműködés, és azon belül a magyar-orosz kapcsolatrendszer is minél jobb legyen. Indoklásul azt mondta: amikor Európa keleti és nyugati fele között feszültség volt, akkor a magyarok mindig rosszul jártak, amikor viszont együttműködés volt, akkor „mindig jól jártunk”.

Vlagyimir Putyin orosz elnök fogadja Orbán Viktor miniszterelnököt (b) a moszkvai Kremlben 2018. szeptember 18-án (forrás: MTI/Koszticsák Szilárd)

2019. október 30.: „Magyarország a Nyugat és Oroszország együttműködésében érdekelt
Magyarország abban érdekelt, hogy a Nyugat és Oroszország közötti együttműködés minél inkább javuljon – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök, miután szerdán Budapesten tárgyalt Vlagyimir Putyin orosz elnökkel. Orbán Viktor a közös sajtótájékoztatón azt mondta: ha Európa nyugati és keleti fele, ha a NATO és Oroszország közötti kapcsolatok jók, akkor azzal Magyarország is nyer.

Vlagyimir Putyin orosz elnök (b) és Orbán Viktor miniszterelnök a tárgyalásukat követõen tartott sajtótájékoztatón a Karmelita kolostorban 2019. október 30-án (forrás: MTI/Máthé Zoltán)

2022. február 1.: „Ha van orosz gáz, van rezsicsökkentés, ha nincs orosz gáz, nincs rezsicsökkentés
„Ha van orosz gáz, van rezsicsökkentés, ha nincs orosz gáz, nincs rezsicsökkentés – jelentette ki Orbán Viktor kedden Moszkvában. A miniszterelnök bejelentette: érdemi tárgyalásokat folytathatnak arról, hogy egymilliárd köbméterrel emeljék az éves mennyiségét a hosszú távú orosz-magyar gázszállításnak. (…) Mindkét részről úgy ítélték meg, hogy a magyar-orosz kapcsolat kiegyensúlyozott, pozitív és konstruktív. Orbán Viktor hangoztatta: Magyarország elkötelezett abban, hogy ezt a jövőben is így folytassák. Vlagyimir Putyin pedig még a találkozó elején, a közelgő magyar választásokra utalva reményét fejezte ki, hogy azt követően is folytatni tudják a közös munkát Orbán Viktorral.”

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor kormányfõ (b) és Vlagyimir Putyin orosz elnök sajtótájékoztatót tart tárgyalásuk után Moszkvában 2022. február 1-jén (forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)

Az Átló 2018-ban összegyűjtötte, hogy Orbán Viktor 2010 óta kikkel találkozott addig a Miniszterelnökség hivatalos beszámolói szerint, a neveket itt lehet megnézni.

Erdélyi Katalin

Címlapkép és adatvizualizáció: Szabó Krisztián

Adj szja 1%-ot, hogy megtudd, mire megy el az adód 99 százaléka! Átlátszónet Alapítvány: 18516641-1-42 from atlatszo.hu on Vimeo.

Megosztás