adatigénylés

További 40 állami műtárgy díszíti a Karmelitát – itt a lista, miket kölcsönzött a Várgondnokság

A műtárgyak összértéke 353,6 millió forint, és tavaly karácsony előtt kapta meg őket kölcsönbe a Várgondnokság Közhasznú Nonprofit Kft., hogy a Miniszterelnökség új épületét dekorálja velük. Van köztük tájkép, csendélet, és egy 90 centis fa aktszobor is.

Orbán Viktor miniszterelnök és apparátusa 2019 januárjában költözött be a Miniszterelnökség új épületébe, amelyet az egykori Karmelita-kolostorban alakítottak ki. A költözés előtt néhány nappal, december 23-án néhány újságírónak megmutatták az új miniszterelnöki hivatalt, és ezen a sajtóbejáráson hangzott el, hogy az épületegyüttes szőnyegeit az Iparművészeti Múzeumból, a festményeket és szobrokat pedig a Nemzeti Galériából kölcsönözték ki Orbán Viktorék számára.

Ezt követően adataigénylésekkel jártunk utána a részleteknek, így sikerült kiderítenünk, hogy a Szépművészeti Múzeumból 34 festményt és 4 szobrot, a Nemzeti Múzeumból pedig 14 festményt kölcsönöztek ki a Karmelitába a Miniszterelnökségnek. A szőnyegekről egyelőre keveset tudunk, mert az Iparművészeti Múzeum nem adta ki az általunk kért adatokat, és bűnmegelőzési hivatkozva titkosíttatni akarja őket.

Az Iparművészeti Múzeum titkosíttatni akarja, hogy milyen műtárgyakat adott kölcsön a Karmelitába

Válaszadás elmulasztása – Attila úti fasor A nagykátai bölcsőde létesítésére beadott pályázati anyag megismerése Közvilágítással kapcsolatos adatok Közvilágítással kapcsolatos adatok Kazahsztáni beruházások EXIM Elektronikus és mobiljegy-rendszer szerződései NFM – szerződések Belügyminisztérium – támogatások Belügyminisztérium – szerződések Vidékfejlesztési Minisztérium – támogatások Vidékfejlesztési Minisztérium – szerződések

Közben azonban arról értesültünk, hogy a múzeumokból kölcsönzött festmények mellett van még további 40 állami tulajdonú műtárgy a Karmelitában dekorációnak.

Április végén közadatigénylésben kértük ki a Miniszterelnökségtől a 40 alkotásra vonatkozó szerződést, amit 2018. december 20-án írt alá a tárca az állami tulajdonú Várgondnokság Közhasznú Nonprofit Kft.-vel.

A dokumentum szerint a Magyar Állam tulajdonában lévő, és a Miniszterelnökség vagyonkezelésében lévő 40 műtárgyat határozatlan időre kapta kölcsön az állami cég, hogy a korábbi Kossuth téri hivatal helyett már a Karmelitát díszítsék az alkotások.

„A felek rögzítik, hogy a Korm. rendeletben meghatározott, a Kölcsönvevő által ellátandó közfeladat a létesítménygazdálkodás, amely jelen esetben az ingatlant használó szervezet protokolláris célokat szolgáló műtárgyakkal való ellátása olyan módon, hogy az adott műtárgy belsőépítészeti, protokolláris, művészettörténeti szempontból illeszkedjen környezetébe, és szoros összefüggésben álljon a hivatali célokkal.” – áll az iratban.

A műtárgyak tárolási helye a kölcsönzés időtartama alatt a budapesti Színház utca 1-3. és 5-7. alatti ingatlan, vagyis a volt Karmelita-kolostorban és a mellette lévő épületben, az egykori Várszínházban kialakított új miniszterelnöki hivatal.

A szerződéshez mellékelt lista szerint a 40 műtárgy összértéke 353,6 millió forint, és 3 darab védett alkotás van köztük.

A Várgondnokság Kft.-nek kölcsönadott 40 műtárgy listája a Miniszterelnökségtől

A Várgondnokság Kft.-nek kölcsönadott 40 műtárgy listája a Miniszterelnökségtől

A lista végén szerepel 4 darab abból az 5 műtárgyból is, amelyeket még 2017-ben 282 millió forintért vásárolt meg a Miniszterelnökség a Várban (akkor még csak) készülő új helyének díszítésére.

A Várgondnokság Közhasznú Nonprofit Kft. egyébként idén januárban összeolvadt a Budavári Ingatlanfejlesztő és Üzemeltető Nonprofit Kft.-vel, majd a két cégből létrejött a Várkapitányság Nonprofit Zrt., és azóta az felel a Budai Vár területén lévő állami ingatlanokért és beruházásokért.

Címlapkép: Szobotka Imre Tavaszi hangulat, Maticska Jenő Fasor, és K. Spányi Béla Naplemente a pusztán című alkotása (montázs)

Megosztás