Felcsút travel club

Idén februárban 25 fős üzleti delegáció repült „ingyen” Orbánékkal Egyiptomba

Február végén Egyiptomba repült Orbán Viktor miniszterelnök, Szijjártó Péter külügyminiszter és Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter, plusz egy üzleti delegáció. Az utazáshoz a honvédség négy repülőgépéből hármat is igénybe vettek: a két, egyenként kb. 140 fős Airbust és az egyik luxuskategóriájú Falcont is. Adatigénylésben kértük ki az üzleti küldöttség névsorát, és bár a három repülő miatt nagyobb létszámra számítottunk, csak egy 25 fős listát kaptunk a külügytől.

Február 27-én utazott Egyiptomba a magyar miniszterelnök, aki másnap tárgyalt Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi államfővel és vallási vezetőkkel. A kairói látogatásra Orbánt elkísérte két minisztere, valamint egy magyar cégvezetőkből álló delegáció is, akik egy üzleti fórumon vettek részt.

A miniszterelnök egyiptomi látogatását bejelentő hivatalos közleményben nem említették a delegáció létszámát, de a 24.hu megírta, hogy az utazáshoz a honvédség négy repülőjéből hármat is igénybe vettek Orbánék. Budapestről Kairóba repült a honvédség mindkét Airbus A319-es gépe, amelyek egyenként legalább 140 fő befogadására alkalmasak. A harmadik repülővel, a 606-os lajstromjelű, luxuskategóriájú Falconnal Szijjártó Péter érkezett.

Méghozzá elég kalandosan: hétfő hajnalban Törökországba kísérte a földrengés áldozatainak szánt segélyszállítmányt az egyik Airbus fedélzetén, majd az hazajött Budapestre, és vitte Orbánékat Kairóba (plusz a másik Airbus is). A külügyminiszterért pedig kiment Ankarába a 606-os Falcon, ami elreptette Stockholmba, majd onnan Egyiptom fővárosába. Ez nagyjából 7200 kilométeres repülés, amiről Szijjártó egy animációs videót tett közzé a Facebook-oldalán.

A három repülő hatalmas delegációra engedett következtetni, ezért adatigénylésben kértük ki a Külügyminisztériumtól és a Miniszterelnökségtől, hogy kik voltak azok a magyar cégvezetők, akik elkísérték Orbán Viktort, Nagy Mártont és Szijjártó Pétert Egyiptomba, és mely vállalatokat képviselték az úton.

A Miniszterelnökség azt közölte, hogy ők nem adatkezelők a kérdésben. A Külügy viszont érdemi választ küldött, amely szerint 21 cégtől 25 embert vittek ki. A listán ABC-sorrendbe rendeztük a cégneveket:

  1. ANY Biztonsági Nyomda Zrt. – Zsámboki Gábor
  2. Bonaventura Gold Kft. – Regőczi László
  3. Care All Kft. – Varga Péter
  4. Continest Technologies Zrt. – Kis-Márton Vidor
  5. Cs-Process Mérnöki Kft. – Csűrös Sándor, Filipowicz Katalin Patrícia
  6. FF Fémfeldolgozó Zrt. – Koller Zsuzsa
  7. FIVOSZ Alapítvány – Inotay Petra Lujza
  8. Ganz Danubius Watercraft and Crane Kft. – Jefremov Vlagyimir Vasziljevics, Szabó Norbert
  9. Gan- MaVag International Kft. – Steklovits Balázs, Szatmáry Soma, Tamás Loránd
  10. Grape Solutions Hungary Zrt. – Kluge Endre
  11. Hungarian Water Partnership Nonprofit Kft. – Horváth Zoltán
  12. HWTC Hungarian Water Technology Corporation Kft. – Kiss Adrián
  13. Ikarus Global Zrt. – Benkócs Tamás
  14. Innovitech Kft. – Baják Imre
  15. Log Valve Kft. – Meixner Áron
  16. MVM EGI Zt. – Lakatos Balázs
  17. Platio Solar Kft. – Sebők András
  18. Rába Járműipari Holding Nyrt. – Fehér Roland Zoltán
  19. Renner Bt. – dr. Renner Tamás
  20. Rex-San Kft. – Hidasi Péter Leon
  21. Water&Soil Kft. – Vattay Richárd

„Magyarország és Egyiptom kormánya megállapodást írt alá a szuezi különleges gazdasági övezet közös hasznosításáról, amelynek nyomán magyar vállalatok kedvezményes körülmények mellett indíthatnak ott beruházásokat” – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter február 28-án Kairóban. A pénzügyi feltételek kapcsán pedig „arra emlékeztetett, hogy az Eximbank százmillió eurós hitelkeretet nyitott a vállalatközi kapcsolatok támogatására”.

Szijjártó Péter beszédet mond az egyiptomi-magyar üzleti fórumon 2023. február 28-án (fotó: a miniszter Facebook-oldala)

A kormányzati honlapon olvasható beszámoló szerint „az üzleti fórumon 21 magyar és 65 egyiptomi cég vett részt, egymással összesen 121 vállalatközi találkozót folytatva le”. A 21 cég stimmel, ennyi szerepel az Átlátszónak kiadott listában is. Azonban jól látszik, hogy két cégtől 2 fő, egy vállalattól pedig 3 ember is kiutazott Kairóba Orbán Viktorral és minisztereivel.

A Ganz-MaVag International Kft., amely 3 képviselőjét is delegálta a kairói útra, meglehetősen kormányközelinek mondható. Tulajdonosai ugyanis a Magyar Vagon Befektetési Vagyonkezelő Zrt. és a Cato Investments Kft. – előbbi Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter érdekeltsége volt 2022 májusáig, az utóbbi pedig Tombor Andrásé, aki Habony Árpád hitelezőjeként szerzett hírnevet.

A külügytől kapott listán azonban a FIVOSZ a legérdekesebb, mivel ugye az nem cég, hanem – ahogy neve is jelzi – egy alapítvány. A betűszó a Fiatal Vállalkozók Országos Szövetségének rövidítése, a szervezet jó kapcsolatokat ápol a Fidesz-kormánnyal. Rendezvényük, a Fiatal Vállalkozók Hete rendszeresen kap állami támogatásokat és szerepeltet kormányzati fellépőket. A FIVOSZ Alapítvány kuratóriumi elnöke Inotay Petra, aki részt vett az egyiptomi úton, és ezt a szervezet büszkén posztolta is a Facebook-oldalán.

Inotay Petra Kairóban 2023. február 28-án (fotó: FIVOSZ/Facebook)

Adatigénylésünkben rákérdeztünk arra is, hogy az üzleti delegáció tagjai mennyit fizettek a honvédségi repülős útért. A Külügy válasza szerint semennyit, vagyis

közpénzből vitték a 25 fős delegációt Egyiptomba.

Akárcsak tavaly februárban, amikor egy 49 fős delegáció utazott Szijjártó Péterrel Kairóba, majd onnan Bahreinbe honvédségi repülővel. Arról az útról nagy nehezen sikerült kiderítenünk a Honvédelmi Minisztériumtól, hogy a delegáció fedélzeti ellátása 5,5 millió forintba került, és további 6,85 millió forint volt a fedélzeti internethasználat díja. Azt sajnos nem tudni, hogy az idén februárban kivitt 25 fő mennyiért evett-ivott-netezett a honvédségi gépe(ke)n.

Erdélyi Katalin

Címlapkép: Orbán Viktor megérkezik Kairóba a honvédség egyik repülőgépével 2023. február 28-án (fotó: a miniszterelnök Facebook-oldala)

Megosztás