Egyéb

Tombor Andrásé a Mandiner

 

Tényleg megvette Tombor András a Mandiner jobboldali véleményportált, az impresszumban már az ő cége a kiadó. Ezzel kormánybefolyás alá került az egyik olyan felület, ahol adott esetben konzervatív oldalról is bírálták Orbánékat.

A „Fidesz Baja Ferijeként” jellemezte 2015-ben az Átlátszó kormány-közeli forrása Tombor Andrást, aki ugyan formális politikai szerepet régóta nem visel – az első Orbán-kormány idején a kormányfő biztonságpolitikai főtanácsadója volt -, de befolyása töretlen és nem elhanyagolható.

Vezette az ország egyes számú örökös főoligarchája, Csányi Sándor bankár reklámcégét, belekeveredett a 2006-os sikertelen konzervatív Orbán-ellenes királypuccsba, de bocsánatot nyert. 2010 után Lázár János közelében bukkant föl, de úgy tűnik, rugalmasan állt át a konkurens Rogán-Habony-körhöz.

A médiában egy ideje csak „Habony hitelezőjeként” emlegetik, miután Orbán nem hivatalos tanácsadója egyebek mellett a tőle kapott magánkölcsönnel indokolta fényűző életvitelét a NAV előtt.

Előzmények

Mandiner Press néven jegyeztetett be céget Tombor András, Gerényi nem nyilatkozik

Fantomtulajdonosok Tombor András médiacégében: a Mandiner a következő befektetési célpont

Ő a Fidesz Baja Ferije? Tombor András az online médiába tart

Welsz Tamás, Kovács Gábor és egy rosszhírű lett bank is üzletelt a Lavecóval

Így mozognak a nemzeti tőkésosztály magánrepülőgépei

Nem pihen a kormányközeli médiaúthenger: itt a Krskó & Tombor sales house

Tombor András felé vezetnek a Népszava-eladás szálai, borulhat az üzlet

Gazdasági befolyása sem elhanyagolható. A hozzá köthető Morando Tőkealap az innovatív startup vállalkozásoknak szánt uniós pénzeken hízott. A médiában eddig egyetlen, sikertelen próbálkozása volt: felé vezettek a szálak a Népszava „liechtensteini” eladási kísérlete sztorijában, de ez az üzlet befuccsolt. A Mandiner-üzletet is évekkel ezelőtt tervezte el, valamiért eddig tartott megkötni az ügyletet. A reklámpiacon ugyanakkor nagyot tarolt a TV2-beszállító, milliárdos forgalmú Atmedia megvételével.

A Mandiner gazdasági szempontból kisebb dobás, mégis jelentős értéket képezhet kormányközeli kézbe kerülve, hiszen a polgári konzervatív véleményoldalon nem egyszer érte kritika az Orbán-rezsimet. Márpedig ez inkább alkalmas a törzsközönség elbizonytalanítására, mint a balos megmondók véleménye.

Ezzel együtt úgy tudni, Tombor, aki már 2015-ben is ezt hangoztatta, kitart amellett, hogy nem tör politika-befolyásoló babérokra a portál gazdájaként, sokkal inkább az általa alapított Mathias Corvinus Collegiumnak adna egy újabb felületet.

A részleteket gyakorlatilag megjósoltuk múlt heti posztunkban. Tombor új céget hozott létre az ügyletre, a Mandiner Press Kft.-t, amelyet az MCC ügyvezetője vezet. Ez vette meg a Mandinert szerdán, a vételárat a felek üzleti titokként kezelik.

Rádi Antónia

Megosztás