vagyonnyilatkozat

Áron alul bérelhet Varga Mihály 169 milliós medencés balatoni luxusházat egy általa kitüntetett trafiktulajdonos cégétől

Varga Mihály pénzügyminiszter a vagyonnyilatkozata szerint 2020 óta bérel egy 204 négyzetméteres gyenesdiási nyaralót. Az Átlátszó kiderítette, hogy hol található az ingatlan, illetve hogy egy kormányközeli vállalkozóig vezetnek a szálak. A ház a Gyenes Resort Kft. tulajdona, amely kft. tulajdonosának egyéb cégei számos közbeszerzést nyertek el korábban. Azonban ennél is érdekesebb, hogy a kft. alapításában részt vett egy, a Horváth László tiszteletbeli kazah konzul érdekeltségébe tartozó vállalkozás. A Gyenes Resort éves beszámolójából arra következtettünk, hogy a balatoni ingatlan értéke 169 millió forint lehetett, az árbevételéből pedig úgy becsüljük, hogy a medencés luxusnyaraló bérleti díja 100 ezer forintra jöhet ki havonta. A pénzügyminiszter és a cég nem árulta el a bérleti díj pontos összegét, annyit tudtunk meg, hogy Varga „piaci áron” bérli a házat.

Megtaláltuk Gyenesdiáson azt a közel kétszázmillió forint értékű balatoni ingatlant, amit Varga Mihály pénzügyminiszter a vagyonnyilatkozata szerint 2020 óta bérel. A fideszes politikus a 2020-as és a 2021-es éveket tükröző vagyonnyilatkozatában is megjelölte a 204 négyzetméteres gyenesdiási nyaralót, amihez egy 42 négyzetméteres garázs is tartozik. A telkek mérete összesen 2 700 négyzetméter.

Vargának vannak saját ingatlanjai is: egy zártkertje és egy telke Karcagon (2910 + 788 + 626 m²), valamint két budapesti lakása, egy tárolója és egy garázsa, amin másokkal osztozik.

Ezt a házat azonban csak bérli. A dokumentumokban ugyan nem szerepel az úszómedencés ház címe, azonban egy olvasói jelzés után az Átlátszó kiderítette, hogy a nyaraló hol található.

Varga Mihály pénzügyminiszter vagyonnyilatkozatában tüntette fel a gyenesdiási nyaralót

A szomszédok a minisztert ritkán látják, a családját annál gyakrabban

Miután az interneten sikerült beazonosítanunk a pontos címet és a helyrajzi számot – ezeket adatvédelmi okokból nem közöljük –, elmentünk Gyenesdiásra, hogy kiderítsük, valóban abban az ingatlanban piheni-e ki Varga a pénzügyminiszteri fáradalmakat. A postaládán azonban nem szerepelt név, ezért megkérdeztünk néhány környékbelit, van-e tudomásuk arról, hogy a politikus az utcában bérel nyaralót.

Egy darabig fel-alá sétálgattunk, mire végül találtunk valakit, aki útba tudott igazítani minket, és megerősítette, hogy jó helyen járunk. Elmondása szerint

„a Miniszter Urat ritkán látjuk, leginkább csak az ünnepekkor, mert neki ugye sokat kell dolgozni, inkább a családja használja”.

A földszintes, kamerákkal védett ingatlant bokrok választják el az utcától, de a kerítésen be lehet látni. Az újépítésű házhoz egy garázs, illetve egy nagy, füvesített telek tartozik, az érdeklődő szemek elől kicsit elrejtve pedig egy lefedett, takaros úszómedence is van az udvaron. A csendes utcában lévő nyaralóban zavartalanul pihenhet a pénzügyminiszter családja, a ház mögött még beépítetlen erdős rész található.

Varga hamar „lecsapott” az új építésű medencés nyaralóra

A ház a hivatalos papírok szerint nem Varga Mihály nyaralója, ő csak bérli az ingatlant. A tulajdoni lap szerint a jelenlegi tulajdonos a Gyenes Resort Kft., amelynek végső tulajdonosa – a Zele-Invest Kft.-n keresztül – Zele Sándor. A kft.-t 2020 nyarán a Heves megyei Kál községbe jelentették be, a fióktelepet pedig Gyenesdiásra, a Varga által bérelt házba.

A rendelkezésre álló tulajdoni lap és vagyonnyilatkozat szerint az új építésű ház viszonylag hamar bérlőre talált Varga Mihály személyében:

  • az ingatlant nem a Gyenes Resort Kft. építtette, hanem még az előző tulajdonos, az épület hivatalos létesítésének dátuma 2019. 08. 06.;
  • a Gyenes Resort Kft. 2019. október 15-én alakult meg, és pár nappal később, október 18-án került a nevére az ingatlan;
  • Varga 2020-ban már ki is bérelte az úszómedencés házat.

Mennyi az a „piaci ár”?

A balatoni ingatlan igen értékes, a parttól körülbelül 900 méterre van. A Gyenes Resort Kft. 2020-as évről szóló beszámolójában, a tárgyi eszközöknél, ingatlanok címszó alatt egy 169 millió forintos összeg szerepel, valószínűleg ez a nyaraló árát takarhatja.

A közel 170 milliós ár reálisnak tűnik, ugyanis az utcában eladó egy hasonló ház 200 millió forintért: a szintén új építésű ingatlan 50 négyzetméterrel nagyobb (250 m²), viszont a hozzá tartozó telek sokkal kisebb (772 m²).

169 millió forintba kerülhetett a nyaraló (forrás: E-beszámoló)

Jogászaink szerint, miután a pénzügyminiszter bevallása nyilvános, és ő maga hívta fel a figyelmet a bérlés tényére, közérdeklődésre tartanak számot az ezzel kapcsolatos információk.

Megkérdeztük ezért a pénzügyminisztert: mióta, milyen feltételekkel bérli a cégtől az ingatlant, mennyi a havi bérleti díj, valamint mennyi bérleti díjat fizetett ki 2020-ban és 2021-ben.

A Pénzügyminisztérium sajtóosztálya szűkszavúan annyit közölt, hogy

„Varga Mihály a piaci árnak megfelelő díjért bérli 2020 nyarától a megkeresésben jelölt ingatlant. A házat ingatlanos segítségével találták.”

Hasonlóan nem bocsátkozott részletekbe Zele Sándor, a Gyenes Resort ügyvezetője sem. Tőle többek között azt szerettük volna megtudni, hogy

  • a kft. 2020-as forgalma (600 ezer forint) a bérleti díjból származik-e;
  • mikor épült a ház, és pontosan mióta, milyen feltételekkel bérli a cégtől az ingatlant a pénzügyminiszter;
  • a cég hol hirdette meg kiadásra az ingatlant, vagy hogyan értesült a kiadó ház tényéről Varga Mihály;
  • vannak-e a cégnek további kiadó ingatlanjai is, és ha igen, ezek hol találhatóak.

Válaszában Zele Sándor a következőket írta: „cégcsoportunk közel harminc éve foglalkozik ingatlan fejlesztéssel, működtetéssel és forgalmazással (sic!). Az ország számos helyén jelen vagyunk, és további fejlesztéseket is tervezünk. Működésünk során eddig is, és ezután is a hatályos jogszabályoknak megfelelően jártunk és járunk el. A partnereinkkel és üzletfeleinkkel kötött megállapodásokat, szerződéseket eddig sem hoztuk nyilvánosságra, ezen a gyakorlaton a jövőben sem kívánunk változtatni.”

Vagyis részleteket ő sem árult el.

A cégadatbázis szerint a 2019-ben létrehozott Gyenes Resort Kft.-nek csupán 600 ezer forint volt a 2020. évi nettó árbevétele, az adózott eredményük -6,5 millió forint, azaz a cég veszteséget termelt. (A 2021-es adatok még nem állnak rendelkezésre.)

A cégnek mindössze két tevékenységi köre van: az egyik a saját tulajdonú ingatlan adásvétele, a másik a saját tulajdonú vagy bérelt ingatlan bérbeadása és üzemeltetése. Ebből következtethetünk arra, hogy 2020-ban a 600 ezer forintos árbevétel a gyenesdiási ingatlan bérbe adásából származott.

Ha pedig feltételezzük, hogy a cég teljes bevételét a bérleti díj adja ki, és a „nyarat” július elsejétől számítjuk, akkor a bérleti díj 100 ezer forintra jön ki havonta.

Ez a budapesti, de még a vidéki nagyvárosi albérleti árakhoz képest is kedvező, és a Balatonon sem olcsóbbak az ingatlanok. Ráadásul nem is könnyű kiadó lakást találni a magyar tengernél, főleg nem egy 200 négyzetméteres, új építésű házat, ami „igazi gyöngyszem”.

Csupán egy 60 négyzetméteres és egy 50 négyzetméteres lakást találtunk 100 ezer forintért meghirdetve Gyenesdiáson az ingatlan.com keresőjében. Jelenleg 200 négyzetméteres, új építésű ingatlant nem is találtunk a Balaton-parti településeken a keresőben. Ugyanebben a gyenesdiási utcában akad ugyan kiadó szállás, de egészen más feltételekkel: az apartman 2 főre, ellátás nélkül, szezonon kívül egy hétre 72 ezer forint.

Trafiktulajdonos képviselő építőipari céggel

Varga Mihály, még nemzetgazdasági miniszterként (ma már pénzügyminiszter – a szerk.) a gazdaság érdekében végzett kimagasló, példamutató tevékenységéért Magyar Gazdaságért Díjat adományozott Zele Sándornak, a Zele-Bau Kft. ügyvezetőjének 2013-ban.

A cég számos közbeszerzést nyert el akkoriban. Többek között óvodát újítottak fel Noszvajon, ők végezték a Tarna patak mederrendezését Tófalu és Aldebrő községben, Egerben pedig csapadékvíz elvezetési munkálatokban vettek részt.

De az építőipari vállalkozó ez idő tájt csapott bele a dohánybizniszbe is: Sándor Roland gyöngyösi kézilabdázóval megalapította a Gyöngy Trafik Kereskedelmi Szolgáltató és Betéti Társaságot, amely 2013. július 1-jével négy trafikkoncesszió nyertese lett.

2014-ben aztán képviselői posztért is harcba szállt Kálon, ahova függetlenként be is jutott. Képviselősége alatt (2019-ben nem indult újra) Kálon, Tarnaleleszen, Kápolnán és Egerben kapott megbízásokat. Zelének egyébként egy káli trafikban is van érdekeltsége, méghozzá a Z-Oil Trafik Bt. kültagjaként.

Horváth Lászlóig érnek a szálak

A Gyenes Resort Kft.-t azonban eredetileg nem Kálon, hanem Budapesten jegyezték be 2019. október 15-én, a Könyves Kálmán körút 16.-ba, amely egyben az L.A.C. Zrt. székhelye is. Az alapító Mihály Gábor volt, a REC Immobilien Kft. ügyvezetője. A kft. tulajdonosa – nem meglepő módon – az L.A.C. Zrt., így az sem furcsa, hogy a Gyenes Resort elérhetősége [email protected] volt egészen a 2020-as tulajdonosváltásig.

Zele Sándor ügyvezetőként 2020 augusztusában bukkant fel a Gyenes Resortban, azután, hogy egy másik cégével, a Zele-Invest Kft.-vel 2020. júliusában megvásárolta a REC Immobilien üzletrészét 3 millió forintért. Vagyis nagyjából akkor, amikor Varga Mihály kibérelte az ingatlant Gyenesdiáson.

A kép kattintással nagyítható

Az L. A. C. Zrt. neve már ismerős lehet sokaknak. Nem véletlenül. A cég tulajdonosa ugyanis Horváth László tiszteletbeli kazah konzul, kormányközeli vállalkozó, aki 2010 óta a Vidékfejlesztési Minisztérium tanácsadója a FÁK-országokat érintő ügyekben, és 2013 óta tiszteletbeli külgazdasági tanácsosként is segíti a „keleti nyitást”.

Ennek kapcsán sokat találkozik Varga Mihállyal, de ennél sokkal anyagiasabb kapcsolódási pontja is van a pénzügyminiszterrel. A L.A.C. Zrt. ugyanis 2016-ban megbízást kapott a Varga Mihály vezette Nemzetgazdasági Minisztériumtól: 190 millió forintért tervezhették meg a 2017. évi Asztanai Szak-világkiállításon való magyar megjelenést.

A kazah konzul cége 190 milliós megbízást kapott az NGM-től | atlatszo.hu

„Varga Mihály kifejtette: az Expón való részvétel hozzájárul a Magyarországról alkotott országkép kedvező formálásához elsősorban a közép-ázsiai piacokon. A kormány hamarosan dönt a szükséges forrás biztosításáról. A tárcavezető jelezte: a magyar vállalkozások már az előkészületekben is szívesen vállalnak szerepet, illetve a terület utóhasznosításához kapcsolódóan is készek együttműködni a kazah féllel.”

Lapunk először 2014-ben foglalkozott Horváthtal, amikor az 50. születésnapjára partit szerveztek a tiszteletére a Várban, a Nemzeti Galériában. Emellé tűzijátékot is fellőttek, méghozzá a Dunáról. Akkoriban Horváth a kevésbé ismert magyar nagytőkések közé tartozott, pedig ő is azon szerencsés kevesek egyike, akik az első Orbán-kormány kapuzárási pánikjának lettek haszonélvezői.

Egy évvel később a HVG hosszabb riportban mutatta be Horváthot, a felvezetőben hangsúlyozva, a „fideszes oligarchaként számon tartott milliárdos szerteágazó cégbirodalmat épített, jó barátságot ápol Varga Mihállyal és Fazekas Sándorral, de feltalálta magát a szocialisták idején is”.

Azóta kiderült, hogy furcsa a PhD-je, és a pénztárgépbizniszben is utazik.

Horváth László és Varga Mihály (forrás: lac.hu)

2019-ben (tehát abban az évben, amikor Horváth is megkapta Vargától a Magyar Gazdaságért Díjat) szintén a HVG írta meg, hogy az éves árbevételénél nagyobb kormányzati támogatást kapott az egyik cége. A Törökszentmiklósi Mezőgazdasági Zrt. akkor „feldolgozóipari komplexum” megvalósítására 2,4 milliárd forintos támogatást kapott a központi költségvetésből. A lap emlékeztetett: a zrt. „2016-ban tett szert országos ismertségre, amikor kiderült, hogy jelentős részben plagizálták azt a kazah juhtenyésztéssel foglalkozó tanulmányt, amit a Földművelésügyi Minisztérium rendelt tőlük”.

Arról pedig mi számoltunk be tavaly, hogy a Törökszentmiklósi Mezőgazdasági Zrt. nemrég 1,7 milliárd forint uniós/állami támogatást nyert fejlesztésre.

Fideszes érdekkörök és szupergazdagok is profitálnak az uniós agrártámogatásokból | atlatszo.hu

Miközben a kormány arról faggatja a lakosságot, vajon „dühíti-e őket Brüsszel”, úgy tűnik, a saját berkeikben is vannak, akik ha nem is kedvelik az EU-t, profitálnak az onnan érkező forrásokból. Például az agrártámogatásokon keresztül, amelyek közül egyet, az „állattartó telepek fejlesztésére” kiírt pályázatot végig is néztünk, hogy megtudjuk, kiknek hozott hasznot. Az 549 nyertesből azokat ellenőriztük, akik 1 milliárd forint feletti támogatást kaptak – ez több mint félszáz céget jelentett.

Az index.hu egyik korábbi cikke szerint a karcagi származású Varga Mihály, a szintén karcagi Fazekas Sándor és Horváth László barátságát a közös szenvedély, Kazahsztán alapozta meg. És „bár – egyes minisztertársaival ellentétben – Varga Mihályt elkerülik a zavaros összefonódások a magánszférával és a politika-közeli oligarchákkal, de Horváth László ügyei azért rombolják olykor a reputációját”.

Pasa parki lakásáról kérdeztük Vargát: a miniszter pontosította a vagyonnyilatkozatát | atlatszo.hu

Varga Mihályék akkora családi összefogással vásárolták a Pasa parki családi lakást, hogy ki se tudjuk bogozni. A miniszter azért pontosította a vagyonnyilatkozatát miután megkerestük.

Katus Eszter—Zsilák Szilvia

A cégadatokat az Opten Kft. szolgáltatta. Címlapkép: Jeney Flóra Anna 

Adj szja 1%-ot, hogy megtudd, mire megy el az adód 99 százaléka! Átlátszónet Alapítvány: 18516641-1-42 from atlatszo.hu on Vimeo.

Megosztás