Cikkek

Pasa parki lakásáról kérdeztük Vargát: a miniszter pontosította a vagyonnyilatkozatát

Varga Mihályék akkora családi összefogással vásárolták a Pasa parki családi lakást, hogy ki se tudjuk bogozni. A miniszter azért pontosította a vagyonnyilatkozatát miután megkerestük.

Varga Mihály és a felesége lakást vettek a pénzükből. Ja, és hitelből is. Illetve szülői kölcsönből, ami tulajdonjoggá alakult, de aztán visszafizetődött. Részben, mert a többiről megállapodtak.

Az, hogy ehhez mi köze a Varga-házaspár testvéreinek, most nem keverjük bele, ennyiből is látszik, hogy teljesen összezavart minket az, amit a nemzetgazdasági miniszter a lakásvásárlással kapcsolatos kérdéseinkre válaszolt. Pedig mi csak azt szerettük volna megérteni, hogy miért van a feleségének kétszer akkora tulajdonrésze a lakásukban, mint a miniszternek.

Varga Mihály és családja 2009 óta élnek a Pasa Park nevű exkluzív budai lakóparkban található 137 négyzetméteres lakásukban. A lakást 2009-ben vette (papíron) Varga, az édesanyja, a felesége és az apósa. A legnagyobb tulajdoni hányad a feleség nevére került: hozzá jutott 55,6%, a miniszterhez 22,2% és a két szülőhöz 11,1%-11,1%. Miután 2011-ben a szülők a gyermekeiknek ajándékozták a részeiket, kialakult a mostani állapot. Eszerint a lakás egyharmada Vargáé, kétharmada a feleségé.

Ki hordja a pénztárcát?

Mi arra voltunk kíváncsiak, hogy miképpen fordulhatott elő: a most háromgyermekes – egyébként vegyész végzettségű – családanyának férjénél sok-sok millió forinttal több pénz álljon a rendelkezésére a lakásvárláskor, amikor a férj annyira prominens politikus, hogy az elmúlt szűk tizenöt évben még akkor is jutott neki egy bizottsági elnöki vagy egy frakcióvezető-helyettesi poszt, amikor éppen nem miniszter vagy államtitkár volt.

A budai Pasa Parkban lakik Rogán Antal belvárosi polgármester és korábbi helyettese is. Azt is lehetett tudni, hogy Vargának is van tulajdonrésze egy itteni lakásban. A miniszter ezzel kapcsolatban azért élhetett már át kellemetlen perceket, mert 2014 áprilisában – miután a sajtóban foglalkozni kezdtek a lakásával – egyik napról a másikra módosította a vagyonnyilatkozatát: a teremgarázsban található két parkolóhelyét és egy tárolóhelyiséget felejtett ki, összesen 41 négyzetmétert.

Abban szinte biztosak voltunk, hogy a felesége tulajdonszerzését nem fizethette Varga, akinek 2008-as és 2009-es, már lakásvásárlás utáni vagyonnyilatkozatait közérdekű adatigénylés útján (amit az Átlátszó által üzemeltetett KiMitTud felületen adtunk be) megszereztük és összevetettük. A 2008-as nyilatkozat szerint összesen kb 5,35 millió forintnyi megtakarítása volt részvényben, befektetési jegyben, állampapírban és életbiztosításban, ezzel állt szemben kilencmillió forintnyi banki hitelből fakadó tartozása.

Varga Mihály vagyonnyilatkozata 2008 (Text)

Varga 2008-as vagyonnyilatkozata

A politikus 2009-es, már a lakásvásárlás utáni vagyonnyilatkozatából az látszik, hogy a megtakarításai kétmillió forinttal megcsappantak: Varga másfél millió forintnyi értéket képviselő befektetési jegytől és összes, félmillió forint értékű részvényétől megvált. A hitelei viszont megnőttek, összesen tizenhétmillió forinttal: Varga huszonhárommilliós jelzáloghitelt vett fel és magánszemélyektől is kölcsönvett hárommilliót.

Varga Mihály ez alapján tehát összesen a különbözetet, összesen tizenkilencmilliót költhetett a lakásvásárlásra, plusz azt, amit a 2009-es képviselői javadalmazásából félretett. Varga ekkor a Fidesz frakcióvezetőjének helyettese és költségvetési bizottsági elnök is volt, de számításaink szerint így is maximum kilencmilió forintot kereshetett az év során. Az övékéhez hasonló méretű Pasa parki lakások értékét a sajtóban korábban száztíz millió körülire becsülték, így szinte biztos, hogy a vételár nagyja nem Varga zsebéből jött.

A tisztánlátás érdekében tehát az alábbi kérdésekkel kerestük meg az érintettet:

„- Ön és tisztelt rokonai mennyi pénzt fizettek az ingatlanért?
– És milyen fizetési konstrukcióban?
– A 2009. évi tulajdonszerzés során Ön a lakás 2/9, az Ön tisztelt felesége a lakás 5/9 tulajdoni hányadát szerezte meg. Honnan volt az Ön tisztelt feleségének erre pénze?
– az Ön édesanyja és apósa miért vásároltak tulajdonrészt az ingatlanban? Ők is ott laktak?
– És miért ajándékozták a tulajdonrészüket Önnek, ill. tisztelt feleségének 2011-ben?
– Miért nem szerepel az Ön 2011 után leadott képviselői vagyonnyilatkozataiban az, hogy az ingatlan egy részét ajándékozás jogcímén szerezte?
– Volna-e mód arra, hogy az Ön tisztelt feleségének, mint az Ön élettársának az Országgyűlésnél 2008 óta leadott vagyonnyilatkozatait, valamit az ingatlanra vonatkozó adásvételi szerződés(eke)t megtekintsem?”

És itt következik a Varga család ingatlanszerzésének története, a miniszter tollából:

„Az ingatlanvásárláshoz elegendő pénzünk nem volt, ezért saját erőnket két forrásból egészítettük ki:

1.       Hitelt vettünk fel. Amint a tulajdoni lapon látható, a lakáson jelenleg is banki jelzálog van [Varga és felesége nevén, akkori euróárfolyamon kb. nyolcmillió-négyszázezer forintos értékben – a szerk].

2.       Szüleink kölcsönöztek megtakarításukból. Tekintettel arra, hogy testvéreink vannak, a szülői kölcsönt tulajdonjoggá tettük. Ezt találja a tulajdoni lapon, Varga Mihályné édesanyám, Sántha Ferenc feleségem édesapja. A szülőktől kapott segítséget részben visszafizetve, részben családon belüli megállapodással, az örökség arányainak figyelembevételével rendeztük.

A lakás vételára a környék piaci átlagára alatt volt. A társasház akkori tulajdonosa ugyanis a 33 lakás értékesítését egyszerre kezdte meg, az alacsony kereslet miatt jelentős kedvezménnyel, de még így is hónapokon keresztül egyetlen lakást sem tudtak eladni. Ez volt az oka annak is, hogy az eladó részletfizetés lehetőségét adta a vásárlóknak. (Az utolsó lakást egyébként két évvel ezelőtt adták el.) Csak jelzem, hogy a lakások ára jelentősen eltért egymástól, attól függően, hogy kertkapcsolatos, vagy utcára-, garázsbejáratra néző, esetleg tetőkertes lakás volt.

Megköszönöm, hogy felhívta figyelmemet az ajándékozás jogcímére. Megítélésem szerint ebben az esetben nem volt egyértelmű, hogy a tulajdonostársnak tett fizetés, a testvérekkel történő elszámolás, majd a lezáró ajándékozás közül mit kellett feltüntetni a képviselői vagyonnyilatkozatban. Bizonytalan voltam magam is, ezért tüntettem fel ajándékozásként a 2012-es vagyonnyilatkozatomban, a későbbiekben pedig vételként.

Az ügyben megkereséssel fordultam Dr. Vejkey Imréhez, az Országgyűlés mentelmi bizottságának elnökéhez, aki arról tájékoztatott, hogy ingatlanok esetében az eddig kialakult gyakorlat szerint a bizottság az ingatlan-nyilvántartásban szereplő adatot javasolja a képviselőknek feltüntetni. Amennyiben tehát kérdésének célja az volt, hogy erre felhívja a figyelmemet, ezúton is köszönöm, egyben tájékoztatom, hogy bevallásom ezen részét pontosítani fogom.

További kérdésére válaszolva tájékoztatom, hogy feleségemnek velem közös-, és saját vagyona is van. Jövedelme az elmúlt időszakban oktatásból, ingatlan-bérbeadásból, földhaszonbérletből, valamint osztalékból és részvényeladásból származott. Nagyobb tulajdonrésze azért lett, mert az adásvételhez szülei hozzájárulása is nagyobb volt.”

Annak mindenképpen örülünk, hogy a miniszter észrevételünkre informálódott arról, hogy miképpen is volna érdemes kitöltenie a vagyonnyilatkozatát.

Varga Mihály vagyonnyilatkozata 2014, javított (Text)

Varga javított vagyonnyilatkozata

Azt viszont nagyon sajnálatosnak tartjuk, hogy Varga válaszában egyetlenegy pénzértéket jelölő szám sem szerepel. Ezeknek híján ugyanis nehezen tudjuk  megítélni, hogy Vargáék pontosan milyen pénzügyi forrásokból vették Pasa parki lakásukat.

A címlapkép forrása a kormany.hu kormányzati honlap, ezen Varga a a Pécsi Dohánygyár Kft. új gyárüzemének tavalyi avatásán látható, a fotós Dede Géza.

Sarkadi Nagy Márton

Független ember vagy?

Ha lesz 4 ezer független támogatója az Átlátszónak, akkor nincs az a lázárjános, aki el tudna minket hallgattatni. Legyél egy a 4 ezerből, és változtasd meg Magyarországot! Tudnivalók itt.

Támogatás SZJA 1% felajánlásával #Azénadómból

Ha 1%-od az Átlátszó céljaira kívánod felajánlani, személyi jövedelemadó bevallásodban az Asimov Alapítvány adószámát tüntesd fel, ami a következő: 18265541-1-42 Letölthető nyilatkozat itt.

Megosztás