Környezetpusztítás

Mérgező gázok bűzlenek a Mátrai Erőműben, Mészáros Lőrinc keményítőgyárát okolják

Kénhidrogén és nitrogén-monoxid az egészségügyi határértéket meghaladó koncentrációját, és foszfor-hidrogént (foszfint) mutattak ki a Mátrai Erőműben az elmúlt napokban történt gázszivárgásokban – tudta meg az Átlátszó. A szennyezés forrása az Őzse-völgyi technológiai víztározóból kivett víz, a hőerőmű elmúlt félévszázados működése során korábban ilyen problémát még soha nem tapasztaltak. Február óta azonban ide engedi elvileg tisztított szennyvizét és csapadékvizét Mészáros Lőrinc az erőmű mellé épített hatalmas búzafeldolgozója és keményítőgyára, a Viresol Kft. is. A keletkező gázok nagy mennyiségű szerves anyag anaerob bomlására utalnak, helyi forrásaink szerint ilyesmi csak a Viresoltól kerülhetett a víztározóba.

Szúrós szagú gáz fejlődött a Mátrai Erőműben, több dolgozó is rosszul lett – adta hírül az Index múlt kedden. A 444 értesülése szerint a helyzet péntekre tovább romlott, rengetegen mentek haza Visontán munka közben, légúti és egyéb rosszullétre, hasmenésre, fejfájásra, hányingerre panaszkova. A Heves megyei katasztrófavédelem a múlt hét során több közleményben nyugtatta a lakosságot, azt hangsúlyozva hogy a rejtélyes gáz erőteljes szagú ugyan, de „emberre nem veszélyes”.

Az Átlátszó birtokába került belső közlemény szerint a szennyezés forrása az Őzse-völgyi víztározóból érkező technológiai víz, amely az erőmű melletti víztározóból az erőmű területén lévő pótvízmedencébe, majd onnan egy szivattyúházon keresztül a füstgáz kéntelenítő berendezésbe kerül. A szennyezést először a pótvízmedence épületében érzékelték, de később szétterjedt a létesítményben, a munkavállalók bűzről, torok- és szemirritációról, fejfájásról, és fémtárgyaik elszíneződéséről számoltak be.

A Mátrai Erőmű Zrt. saját gázelemző berendezései kénhidrogén és nitrogén-monoxid egészségügyi határértéket meghaladó koncentrációját mutatták ki, november 12-én pedig a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság katasztrófavédelmi mobillaborja új szennyező anyagként azonosította a foszfor-hidrogént (foszfint).

A Heves megyei katasztrófavédelem erre vonatkozó közlésével ellentétben mindhárom az erőműben kimutatott gáz rendkívül mérgezőnek számít, a koncentrációtól függő mértékben súlyos egészségkárosodást vagy akár halált is okozhatnak.

A Mátrai Erőmű Zrt. biztonsági osztálya által november 13-án kiadott munkavállalói tájékoztató (PDF) szerint „arra nincs lehetőség, hogy a technológiától a szennyezett vizet elvonják, ezért különféle műszaki megoldásokkal kellett a szennyező gázt a területről eltávolítani, a koncentrációját higítani, szervezési intézkedéseket kellett tenni, illetve az ott indokoltan munkát végzők egészségének megóvása érdekében soron kívül egyéni védőeszközök kerültek a munkavállalók részére átadásra”.

A „munkavállalók egészségének megóvása érdekében” a katasztrófavédelmi hatóság a szivattyúház 50 méteres körzetét lezárta, az Őzse-völgyi víztározóhoz történő átjárást megtiltotta, ezekre a területekre csak sűrített levegős légzőkészülékkel lehet belépni, aminek a használatát a létesítményi tűzoltóság tanítja be a munkavállalóknak. Mivel ezek a gázok fokozottan tűzveszélyesek is, a szennyezett területeken tilos a nyílt láng használata és a dohányzás.

A katasztrófavédelmi hatóság múlt heti közlései szerint a kén- és foszfortartalmú gázok „nagy valószínűség szerint a technológiai víztározóban felgyűlt szerves anyagok bomlása miatt” fejlődtek. Kénhidrogén, nitrogén-monoxid és foszfor-hidrogén valóban akkor keletkezik, ha nagy mennyiségű szerves anyag a levegőtől elzárva, oxigénhiányos környezetben, anaerob módon bomlik, például mocsarakban. A foszfor-hidrogén egyébként annyira tűzveszélyes, hogy öngyulladásra is képes, ez okozza a „lidércfényt”, és olyan mérgező, hogy kártevőirtásra is használják, elsősorban gabona magtárakban.

Nevük elhallgatását kérő helyi forrásaink szerint teljességgel kizárt, hogy ez a fajta szennyeződés a Mátrai Erőműből került volna a technológiai víztározóba, a hőerőmű elmúlt félévszázados működése során ilyesmit még soha nem tapasztaltak. Azonban idén februárban kezdte meg működését az erőmű visontai telephelyén Mészáros Lőrinc hatalmas búzafeldolgozója és keményítőgyára, amelyhez az állam 6,2 milliárd forintos támogatást nyújtott, és Orbán Viktor kormányfő személyesen avatta fel a létesítményt februárban.

A korábban Visonta Projekt Kft., jelenleg Viresol Kft. néven futó keményítőgyár 14 hektáron épült fel közvetlenül a Mátrai Erőmű mellett, és évente 250 ezer tonna búza feldolgozására képes: búzakeményítőt, glutént, maltodextrint, takarmányt és alkoholt állítanak elő a gabonából. A Viresol Kft. elvileg tisztított szennyvizét és csapadékvizét pedig szintén az Őzse-völgyi technológiai víztározó fogadja be, tehát ugyanoda kerül, mint ahonnan a hőerőmű azt a vizet veszi, amitől a dolgozói a múlt héten rosszul lettek.

Ez a víztározó pedig nem először produkál furcsa dolgokat a Viresol rákötése óta: júliusban súlyos szennyezés, tömeges halpusztulás történt a közeli Bene-patakban és a Tarnán. A katasztrófavédelem akkori vizsgálata során először az derült ki, hogy „a halpusztulást nem vegyi anyag okozta, hanem nagy valószínűséggel az érintett vízfolyásokba került szerves anyag idézett elő oxigénhiányos állapotot”, majd írásbeli országgyűlési képviselői kérdésre válaszolva Pintér Sándor belügyminiszter azt közölte Kocsis-Cake Olivióval, hogy

„a szennyezés a hatósági bejárást követően tett megállapítások alapján a Mátrai Erőmű Zrt. területéről, az üzemeltetésében lévő Őzse-völgyi tározóból ered. Ebbe a tározóba vezeti ipari szennyvizét, továbbá a telephelyén összegyűlt csapadékvizét az ügyben szintén érintett Viresol Kft.”

„A mintavételi eredmények alapján megállapított vízszennyezés miatt a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vízvédelmi hatósági eljárást indított, míg a hatósági ellenőrzés során feltárt szabálytalan hulladéktárolásra tekintettel a Heves Megyei Kormányhivatal Egri Járási Hivatala a hulladékok haladéktalan elszállítására kötelezte a Viresol Kft.-t. A szennyezés észlelésekor az eljáró hatóság és a kárelhárítást végző vízügyi igazgatóság azonnal elrendelte a vízminőség-védelmi fokozatot, valamint intézkedett a bekövetkezett károk mérséklése és a további károk megelőzése iránt” – áll a belügyminiszter augusztusi irományában.

Mérgező gázok bűzlenek a Mátrai Erőműben, Mészáros Lőrinc keményítőgyárát okolják from atlatszo.hu on Vimeo.

A szerves anyagokkal elszennyezett víztározón osztozkodó két cég egyébként végső soron egy kézben van: a Viresol Kft. és a Mátrai Erőmű Zrt. többségi tulajdonosa egyaránt a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Opus Global Nyrt. – a Mátrai Erőműtől azonban már szabadulna a felcsúti milliárdos holdingja, mert az elmúlt években többmilliárd forintos veszteséget termelt, és a problémássá vált víztározó is ennek a kezelésében van, míg a keményítőgyártól szép profitot várnak.

A Viresol Kft.-t és a Mátrai Erőmű Zrt.-t írásban kértük, hogy erősítsék meg vagy cáfolják az értesülésünket, miszerint a környezetszennyezést a Viresol Kft. által kibocsátott, magas szervesanyag tartalmú szennyvíz okozta, de egyik vállalat sem válaszolt az érdeklődésünkre. A Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságtól közérdekű adatigénylésben kértük a Mátrai Erőműben vizsgált gázszennyeződésről készült mérési jegyzőkönyveket, válaszukat várjuk.

Bodoky Tamás

Videó: Pápai Gergely

Ha már egyszer itt vagy…
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri adománnyal, vagy havi előfizetéssel. Kattints ide a támogatási lehetőségekért!

Megosztás