cikkünk nyomán

Szél Bernadett feljelentette Mészáros Lőrinc keményítőgyárát környezetkárosítás miatt

„Mészáros Lőrinc szennyvize tavaly júliusban tömeges halpusztulást, novemberben mérgesgáz miatti tömeges rosszullétet okozott, a szennyezés azonban még az országos botrány ellenére sem állt le. Folytatta. Januárban újabb „üzemzavarról” kapott bejelentést a hatóság. Az atlatszo.hu-nak köszönhetően kiszivárgott hatósági határozat feketén-fehéren leírja, hogy szennyezte végig az elmúlt fél évet Mészáros Lőrinc. Ez nem maradhat következmények nélkül, ezért büntetőfeljelentést teszek környezetveszélyeztetés-és károsítás miatt a Viresol Kft. ellen” – írja a független országgyűlési képviselő a Facebookon.


Támogasd az Átlátszót szja 1% felajánlásával! Adószám: 18516641-1-42 Átlátszónet Alapítvány

„“Innovatív, intelligens, környezetbarát és 21. századi technológiát képvisel a gyár”- mondta Mészáros Lőrinc a Viresol búzafeldolgozó és keményítőgyár tavalyi megnyitóján. A 6,2 milliárd (!) forint állami támogatást bezsebelt gyár azóta is olyan “környezetbarátan” működik, hogy már katasztrófavédelmi határozat is van arról, hogy súlyosan szennyezi a környezetet. De nem akárhogy.” – írja a képviselő a Facebookon.

„A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság április 9-i határozata szerint a Viresol Kft. tavaly július óta folyamatosan szennyezte a környező patakokat. A kiszivárgott dokumentum szerint nemcsak a tavaly nyáron bekövetkezett halpusztulásért, de a novemberi, tömeges rosszullétet okozó gázszennyezésért is Mészáros Lőrinc cége a felelős, és maga a hatóság is megállapítja a környezetveszélyeztetést.

Az atlatszo.hu-nak köszönhetően nemrég nyilvánosságra került a katasztrófavédelem határozata a Mátrai Erőmű környékén történt környezetszennyezés felelőseivel és az elrendelt vízvédelmi lépésekkel kapcsolatban. A határozatból kiderül, hogy a 2019 februárjában átadott búzafeldolgozó először júliusban okozott súlyos vízszennyezést, aminek következtében tömeges halpusztulás történt a Bene-patakban, ám a szennyezés ezután sem szűnt meg. Novemberben az emberre is veszélyes mérgesgázok képződtek a Viresol Kft. Őzse-völgyi tározóba került szennyvize miatt. A vízügyi hatóság december 3-i mintái alapján „még mindig jelentős mennyiségű szennyező anyag hagyta el a Telephely csapadékvíz-elvezető rendszerét”, a kibocsátási határérték 10-szeresét meghaladó szervesanyag-tartalommal. A hatóság januárban újabb súlyos szennyezésről kapott bejelentést. A mostani határozat megállapítja, hogy „A Telephelyről történő tisztítatlan csapadékvíz, illetve tisztított szennyvíz kibocsátással fennáll a felszíni vizek károsodása bekövetkezés közvetlen veszélye (környezetveszélyeztetés)”.

A határozatból világosan kiderül, hogy Mészáros Lőrinc 6,2 milliárd forintos állami támogatással és állami hitelekkel kitömött, nemzetgazdaságilag kiemelt beruházása a júliusi és novemberi szennyezés után is folytatta környezetszennyező tevékenységét, amivel a Btk. szerinti környezetveszélyeztetést és –károsítást valósított meg. Ezért a mai napon feljelentést teszek a cég ellen” – áll Szél Bernadett közleményében.

Áprilisban számoltunk be arról, hogy a Mátrai Erőműben történt vízszennyezést és gázszivárgást kivizsgáló katasztrófavédelmi hatóság felelősként nevezte meg a hőerőmű mellett gabonafeldolgozó üzemet működtető Viresol Kft.-t, megtiltotta számára az Őzse-völgyi víztározó további használatát, és műszaki átalakításra kötelezte a gyárat a további környezetkárosítás elkerülése érdekében. Közreadtuk a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság erről szóló, korábban nem nyilvános határozatát is.

Itt a bizonyíték: Mészáros Lőrinc keményítőgyára szennyezte a Mátrai Erőmű víztározóját

Perrel fenyegetőzött, és bírósági keresetet indított az Átlátszó ellen a visontai Viresol Kft., amikor tavaly novemberben megírtuk: ipari mennyiségű szerves anyag csak a szomszédos telephelyen felhúzott keményítőgyárból kerülhetett a Mátrai Erőmű technológiai víztározójába, ahol aztán tömeges rosszullétet okozó gázszivárgásokat okozott.

A katasztrófavédelmi hatóság akkor közleményben reagált cikkünkre: szerintük nem felel meg a valóságnak, hogy a határozatot eltitkolták volna, mert „az alapos kivizsgálás eredményeként meghozott hatósági határozatát megküldte mindazoknak, akik a megismerésére jogosultsággal rendelkeznek”, ám a törvény szerint csak a véglegessé vált határozat ismerhető meg harmadik fél által, ezért „a katasztrófavédelem a hivatkozott határozatot nem hozhatta nyilvánosságra”.

Szél Bernadett mellett a Jobbik Magyarországért Mozgalom, és Tényi István is feljelentéseket tettek az ügyben.

Bodoky Tamás

Adj 1 százalékot az Átlátszónak! Adószám: 18516641-1-42 Átlátszónet Alapítvány
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri vagy rendszeres adománnyal, vagy az szja 1 százalékod felajánlásával!

Megosztás