adatigénylés

Mátrai Erőmű: itt vannak a hivatalos számok a katasztrófavédelem által mért szennyezésről

Egy hónapja közérdekű adatigénylésben kértük a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságtól a Mátrai Erőműben vizsgált, meg nem nevezett gázszennyeződésről készült mérési jegyzőkönyveket. A most megkapott összefoglaló táblázatokból kiderül, hogy a kén-hidrogén, a foszfin és a nitrogén-monoxid jelenlétére vonatkozó értesüléseink helytállóak voltak.

November 19-én számoltunk be arról, hogy nem hivatalos értesülésünk szerint kénhidrogén és nitrogén-monoxid az egészségügyi határértéket meghaladó koncentrációját, és foszfor-hidrogént (foszfint) mutattak ki a Mátrai Erőműben történt gázszivárgásokban:

Mérgező gázok bűzlenek a Mátrai Erőműben, Mészáros Lőrinc keményítőgyárát okolják

Kénhidrogén és nitrogén-monoxid az egészségügyi határértéket meghaladó koncentrációját, és foszfor-hidrogént (foszfint) mutattak ki a Mátrai Erőműben az elmúlt napokban történt gázszivárgásokban – tudta meg az Átlátszó. A szennyezés forrása az Őzse-völgyi technológiai víztározóból kivett víz, a hőerőmű elmúlt félévszázados működése során korábban ilyen problémát még soha nem tapasztaltak.

Cikkünk nyomán a Viresol Kft. perrel és kártérítési követeléssel fenyegetőzött, mert úgy véli hogy rossz hírnevét keltettük a Mátrai Erőműben történt sajnálatos események ügyében, felszólításukra reagálva ismét közzétettünk néhány ezzel kapcsolatos iratot.

Az ügyben Tényi István környezetkárosítás gyanúja miatt feljelentést tett a Heves Megyei Főügyészségnél, ám a területileg illetékes rendőrkapitányságot saját kérésére kizárták a nyomozásból, az eljárás lefolytatására a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányságot jelölték ki.

A Greenpeace Magyarország több lakossági bejelentés után november 20-án délután mintákat vett a Mátrai Erőmű környéki vizekből. Az akkreditált laboratóriumban bevizsgáltatott eredmények szerint az erőmű telephelyéről kifolyó patakban gyakorlatilag szennyvíz folyt.

Az Átlátszó már november elején közérdekű adatigénylésben kérte a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságtól a Mátrai Erőműben vizsgált gázszennyeződésről készült mérési jegyzőkönyveket. Adatigénylésünk határidejét előbb meghosszabbították 15 nappal, majd december 14-én megjött az érdemi válasz, amit az alábbiakban teljes egészében közreadunk.

A Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság megyei igazgatója, Csontos Ambrus tűzoltó dandártábornok által szignált válaszlevélben az áll, hogy a katasztrófavédelem lakossági bejelentés nyomán november 12-én végzett először helyszíni vizsgálatokat a Mátrai Erőmű visontai telephelyén, illetve annak környezetében, és ellenőrizte, hogy van-e a lakosságra veszélyes mértékű gázkoncentráció.

„A bejelentés napján az üzem területén lévő technológiavíz-tározóban kén- és foszfortartalmú gázok keletkezését észlelték, amelyek erőteljes szagot árasztottak. A katasztrófavédelem a helyszínen az igazgatóhelyettes helyszíni irányítása mellett a katasztrófavédelmi mobil laborral, a műveleti szolgálattal vizsgálta a koncentrációt. A dolgozók védelme érdekében kijelölte az érintett területeket, így a tározó körzetét, a szivattyúgépház ötven méteres zónáját, és további, a tározó vízkezeléséhez tartozó kisebb területeket, ahol a munkavégzés csak légzésvédelem mellett folyhatott. Csak a kontrollmérések megfelelő eredményeit követően oldotta fel ezen területek zárását.”

A mérésekről szóló összefoglaló táblázat itt elérhető (PDF)

67652 by atlatszo on Scribd

„Az üzemi területen dolgozókra vonatkozó munkavédelmi és munkaegészségügyi intézkedéseket az erőmű mint munkáltató megtette. A tározónál keletkezett gázok a lakott területekig nem jutottak el, a településeken és az ott átfolyó patakok közelében, valamint a lakott területeken a mobil labor mérései egyszer sem mutattak ki a levegőben veszélyes gázkoncentráció-tartalmat. Ennek következtében lakosságvédelmi intézkedések bevezetésére nem volt szükség.”

A mérésekről szóló összefoglaló táblázat itt elérhető (PDF)

67653 by atlatszo on Scribd

„A katasztrófavédelem vízvédelmi hatóságként is eljár az erőműben történtek ügyében, ezért intézkedett akkreditált mintavételekre és akkreditált laboratóriumi vizsgálatokra. Az eredmények alapján megállapítható, hogy az Őzse-ürítőnél és az ürítőárokban a 2 technológiaivíz-tározóból leeresztett víz szervesanyag-tartalma magasabb volt, mint az átlagos érték. Ez nem tett szükségessé azonnali beavatkozást, ugyanakkor rendkívüli vízszennyezési bírság kiszabását vonja maga után.”

A mérésekről szóló összefoglaló táblázat itt elérhető (PDF)

67650 by atlatszo on Scribd

„A tározóból leeresztett víz közömbösítő anyag hozzáadása és két ponton történő hígítása után a Bene- és Tarna-patakba került, azok vizsgálata is folyamatos volt. A vett és bevizsgált minták azt mutatták, hogy a Bene-patak szervesanyag-tartalma Detk belterületi szakaszán megfelelő, s csupán egyetlen alkalommal, november 15-én mértek eltérő értékeket. A víz oldott oxigén- és pH értékei a mérési időszak egészében határértéken belül voltak. A Tarna-patakból vett minták mindegyike megfelelő eredményeket mutat.”

A mérésekről szóló összefoglaló táblázat itt elérhető (PDF)

67651 by atlatszo on Scribd

„A felszíni vizek előzőekben részletezett, a kibocsátással kapcsolatos általános állapotát jelző adatokon túl további, a felszíni vizek minősítésére szolgáló komponensek mérésére is sor került, amely mintegy 900 laboratóriumi mérési adatot jelent, és a legutóbbi mintavételek vizsgálata még nem zárult le. Az eddigi adatok a vízfolyások minősítési kategóriájának megfelelő értékeket mutatnak.

Mindezek mellett ezúton is szeretném megerősíteni Önnek, a katasztrófavédelem a hatáskörébe tartozó valamennyi ügyben a jogszabályoknak megfelelően minden esetben kivizsgálja a bekövetkezett eseményeket, és intézkedik a hasonló esetek megelőzésére” – zárul a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tájékoztató levele.

A katasztrófavédelem által megküldött táblázatokat átnézve első körben nyugodtan állítható, hogy a kén-hidrogén, a foszfin és a nitrogén-monoxid jelenlétére vonatkozó értesüléseink helytállóak voltak, ahogyan arról is a valóságnak megfelelően számoltunk be november 19-én, hogy a problémát az Őzse-völgyi technológiai víztározóba került szennyezés, nagy mennyiségű szerves anyag okozza.

Az viszont továbbra sem derül ki a Katasztrófavédelem tájékoztatásából, hogy a visontai telephelyen működő két Mészáros-cég, a Mátrai Erőmű Zrt. és a gabonafeldolgozó Viresol Kft. közül melyik okozta a problémát, és hogyan, honnan került nagy mennyiségű szerves anyag a hőerőmű technológiai víztározójába.

Mérgező gázok bűzlenek a Mátrai Erőműben, Mészáros Lőrinc keményítőgyárát okolják from atlatszo.hu on Vimeo.

Bodoky Tamás

Ha már egyszer itt vagy…
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri adománnyal, vagy havi előfizetéssel. Kattints ide a támogatási lehetőségekért!

Megosztás