not great not terrible

Perrel fenyegeti az Átlátszót a Mátrai Erőmű ügyében Mészáros Lőrinc keményítőgyára

A rendkívül súlyos és ismétlődő környezetszennyezés ügyében feltett kérdéseinkre semmit nem válaszoltak, de 35 sajtóorgánummal szemben 60 helyreigazitási eljárást kezdeményez, továbbá kártérítés és sérelemdíj megfizetésére is igényt tart a visontai Viresol Kft., mert úgy véli hogy rossz hírnevét keltették a Mátrai Erőműben történt sajnálatos események ügyében – áll a Mészáros-cég által az Átlátszónak küldött hivatalos levélben.

Múlt kedden az Átlátszó elsőként számolt be arról, hogy a Mátrai Erőműben észlelt, tömeges rosszullétet okozó mérgesgáz-szivárgások ügyében érintett lehet a hőerőmű mellé tavaly felhúzott hatalmas keményítőgyár is, mert a szennyvizét a hőerőmű technológiai víztározójába ereszti:

„Kénhidrogén és nitrogén-monoxid az egészségügyi határértéket meghaladó koncentrációját, és foszfor-hidrogént (foszfint) mutattak ki a Mátrai Erőműben az elmúlt napokban történt gázszivárgásokban – tudta meg az Átlátszó. A szennyezés forrása az Őzse-völgyi technológiai víztározóból kivett víz, a hőerőmű elmúlt félévszázados működése során korábban ilyen problémát még soha nem tapasztaltak. Február óta azonban ide engedi elvileg tisztított szennyvizét és csapadékvizét Mészáros Lőrinc az erőmű mellé épített hatalmas búzafeldolgozója és keményítőgyára, a Viresol Kft. is. A keletkező gázok nagy mennyiségű szerves anyag anaerob bomlására utalnak, helyi forrásaink szerint ilyesmi csak a Viresoltól kerülhetett a víztározóba.”

Mérgező gázok bűzlenek a Mátrai Erőműben, Mészáros Lőrinc keményítőgyárát okolják

Kénhidrogén és nitrogén-monoxid az egészségügyi határértéket meghaladó koncentrációját, és foszfor-hidrogént (foszfint) mutattak ki a Mátrai Erőműben az elmúlt napokban történt gázszivárgásokban – tudta meg az Átlátszó. A szennyezés forrása az Őzse-völgyi technológiai víztározóból kivett víz, a hőerőmű elmúlt félévszázados működése során korábban ilyen problémát még soha nem tapasztaltak.

Ezzel kapcsolatban az Átlátszó már november 15-én megkereste a sokmilliárdos állami támogatással épült gabonafeldolgozó céget, ugyanazon az emailcímen, ahonnan most a jogi felszólítást kaptuk. Azt kértük tőlük, hogy erősítsék meg vagy cáfolják az értesülésünket, hogy a Mátrai Erőmű visontai telephelyén lévő szennyvíztározóban november 12-én tapasztalt gázszennyeződést a Viresol Kft. által kibocsátott szennyvíz okozta. Azt is megkérdeztük, hogy milyen lépéseket tettek annak érdekében, hogy ez ne ismétlődhessen meg.

A Viresol Kft. a megkeresésünket figyelmen kívül hagyta, ahogyan senki másnak sem adott semmilyen tájékoztatást, aki cikkünk nyomán a korábban a Mátrai Erőműnek tulajdonított súlyos és ismétlődő környezetszennyezésben való érintettségét szóvá tette a magyar sajtó még szakszerűen működő részében. Most viszont Dr. Tóth Anett ügyvezető igazgató jogi lépésekkel, helyreigazitási eljárással, kártérítés és sérelemdíj megfizettetésével fenyegeti az Átlátszót, és nem csak minket: saját tájékoztatása szerint nem kevesebb mint 60 jogi eljárást indít azon 35 sajtóorgánum ellen, akik meglátása szerint a cége jóhírnevét sértették.

Pedig a szóban forgó víztározó elszennyezésében való érintettségéről belügyminiszteri pecsétes papírja van a Viresolnak – ahogyan azt az előző cikkünkben is megírtuk, Pintér Sándor már augusztusban írásba adta (PDF) Kocsis-Cake Olivio (Párbeszéd) országgyűlési képviselőnek, hogy „a szennyezés a hatósági bejárást követően tett megállapítások alapján a Mátrai Erőmű Zrt. területéről, az üzemeltetésében lévő Őzse-völgyi tározóból ered. Ebbe a tározóba vezeti ipari szennyvizét, továbbá a telephelyén összegyűlt csapadékvizét az ügyben szintén érintett Viresol Kft.”:

Forrás: parlament.hu

Azt sem a kisujjunkból szoptuk, hogy a szennyezés forrása a nyári eset után ismét az Őzse-völgyi technológiai víztározóból származó víz: nevük elhallgatását kérő helyi, bennfentes forrásainkon túl a Mátrai Erőmű biztonsági osztálya által november 13-án kiadott munkavállalói tájékoztató (PDF) is egyértelműen ezt állítja:

Forrás: Mátrai Erőmű

Bár Pintér Sándor belügyminiszter hivatalos tájékoztatása három hónapja arra is kitért, hogy a szabálytalan hulladéktárolásra tekintettel az illetékes állami hivatal a hulladékok haladéktalan elszállítására kötelezte a Viresolt és „intézkedett a bekövetkezett károk mérséklése és a további károk megelőzése iránt”, a súlyos környezetszennyezés novemberben mégis megismétlődött, ismét nyilvánvalóvá vált.

Ehhez képest az ügyben érintett cégek és állami hatóságok hallgatnak, terelnek és mismásolnak, még azt sem árulták el, hogy milyen gázok szabadultak el a Mátrai Erőműben, a mért koncentrációkról nem is beszélve. Az Átlátszó erről közreadott értesüléseit ugyanakkor senki nem cáfolta, ehelyett most a Viresol jogi fenyegetőzéssel próbálja elhallgattatni a környezeti katasztrófáról beszámoló sajtót.

És még csak nem is ez a legszomorúbb az egész történetben, hanem az ilyen és ehhez hasonló esetek megelőzésére, kivizsgálására és szankcionálására hivatott, az adófizetők pénzéből élő állami apparátus cinikus asszisztenciája a miniszterelnök két lábon járó pénztárcáját érintő kellemetlen ügy eltusolásához és a felelősség elkenéséhez, a katasztrófavédelmi hatóságtól kezdve az illetékes kormányhivatalon keresztül egészen a miniszterelnökséget vezető illetékes elvtársig.

Mérgező gázok bűzlenek a Mátrai Erőműben, Mészáros Lőrinc keményítőgyárát okolják from atlatszo.hu on Vimeo.

Bodoky Tamás

Címlapkép, videó: Pápai Gergely

Ha már egyszer itt vagy…
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri adománnyal, vagy havi előfizetéssel. Kattints ide a támogatási lehetőségekért!

Megosztás