forgóajtó

Senkit nem hagynak az út szélén: Mészáros Lőrinc mentőövet dobott a bukott állami cégvezérnek

Oláh Zsanett, a Magyar Nemzeti Kereskedőház volt vezérigazgatója irányítja október 15-től az Opus Global-csoport gigantikus, állami pénzekkel felturbózott izocukorgyárát – vette észre az Átlátszó.



Társadalmi célú hirdetés

Nyáron bebizonyosodott, hogy maga a kormány is kudarcosnak értékeli a keleti és déli nyitás szakosított intézményeként ismert Magyar Nemzeti Kereskedőház (MNKH) Zrt. működését. A külügyi tárca lényegében beszántotta a céget – pontosabban arról döntött, hogy összeolvasztja saját leányvállalatával, s a fúzióból új entitást teremt HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség Nonprofit Zrt. néven.

Ezzel párhuzamosan a forintmilliárdokból „szőtt” nemzetközi MNKH-hálózat is megszűnt létezni; több tucat külföldi partneriroda rolóit húzzák le, feladataikat a tervek szerint öt úgynevezett exportfejlesztési és promóciós központ fogja ellátni a jövőben.

A kereskedőházi bukta ellenére az MNKH volt vezére, Oláh Zsanett puhára esett. Október 15-től ugyanis ő irányítja a tiszapüspöki Kall Ingredients-csoportot, melynek kukoricafeldolgozó és izocukorgyárát a rendszerváltás óta eltelt időszak legnagyobb élelmiszeripari fejlesztéseként harangozta be a kormánysajtó.

A Kall Ingredients – a Viresol nevű, búzára optimalizált visontai testvérüzemhez hasonlóan – Mészáros Lőrinc Opus Global nevű tőzsdei érdekeltségéhez tartozik, és talán említenünk sem kellene, de azért leírjuk: a vállalat jelentős állami szerepvállalás mellett léphetett piacra.

A 45 milliárd forintból megvalósuló tiszapüspöki projektben az önerő mindössze hatmilliárdra rúgott, a vissza nem térítendő kormányzati támogatás meghaladta a 9 milliárdot, a maradék 30 milliárdot pedig az állami Eximbank és a Mészáros-féle MKB biztosította kölcsön formájában.

Oláh Zsanett csakis sikerre lehet ítélve legújabb pozíciójában, hiszen az Opus Global féléves jelentése szerint a Kall Ingredients termékpalettája garantálja az üzleti csúcsteljesítményt: Európa legmodernebb keményítőgyárában az izocukor mellett élelmiszeripari és gyógyszerészeti alkoholt, valamint állattenyésztési célú, GMO-mentes takarmány-alapanyagokat is előállítanak.

Úgy tűnik, az MNKH-s múlt jó ajánlólevél Mészáros Lőrincnél. Ingatlangazdálkodó tőzsdei társasága, az Appeninn Nyrt. legalábbis befektetési igazgatóként alkalmazza Détári-Szabó Ádámot, aki egykor a kereskedőház nemzetközi kapcsolataiért felelt osztályvezetői beosztásban.

A kormányzat és a Mészáros-érdekeltségek közötti átjárhatóság persze fordítva is működik: az MNKH helyére épülő HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség vezére, Ligetfalvi Gábor például arról híres, hogy már a 2018-as választások előtt felügyelőbizottsági tag lett a felcsúti milliárdos MKB Bankjának kockázatitőke-befektetőjénél, a Solus Capital Zrt.-nél – és ezt a tisztségét a mostani állami szerepvállalása mellett is megtartotta.

Lenyűgöző drónfelvételek a Mészáros-birodalom legértékesebb szerzeményeiről from atlatszo.hu on Vimeo.

Békeházy Ince

Megosztás