cikkünk nyomán

Megszüntették a Mátrai Erőműnél történt környezetszennyezés ügyében indult nyomozást

A miskolci rendőrség a nyomozást megszüntető határozata szerint a környezetszennyezés nem a hatóságok elnéző hozzáállása, hanem a szennyezésért felelős cég technológiai fegyelmezetlensége miatt „alakult ki”, maradandó egészségkárosodást senki nem szenvedett, a szakhatóságok pedig megfelelően tették a dolgukat az ügyben. Az egyik feljelentő szerint Észak-Magyarország is olyan régió, ahol Mészáros Lőrincnek mindent szabad: a hatóságok szerint semmi probléma azzal, ha az emberek egészségét kockáztatják az oligarcha környezetkárosító beruházásai, létesítményei.

Támogatási kampány

Két rendőrségi nyomozás is indult a Mátrai Erőműben történt vízszennyezések és gázszivárgások ügyében, amelyeket egyesítettek – derült ki Polt Péter legfőbb ügyész az ügy állásáról érdeklődő országgyűlési képviselőnek adott írásbeli válaszából a nyár elején. A 2019 novemberben indult első ügyben környezetkárosítás bűntette, az idén júniusban indult másodikban pedig hivatali visszaélés bűntette miatt nyomoztak, mert két országgyűlési képviselő az érintett céggel kapcsolatos hatósági tevékenység büntetőjogi vizsgálatát is kérte.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság gazdaságvédelmi osztályának az Átlátszó birtokába került határozata szerint a két nyomozást június 8-án egyesítették. Az első, környezetkárosítás gyanúja miatt indult ügyben Kocsis-Cake Olivio, a Párbeszéd Magyarországért országgyűlési képviselője, és tőle függetlenül ifj. Tényi István által az Átlátszó tavaly novemberi cikke alapján, 2019. novemberében tett feljelentések alapján vizsgálódott a miskolci rendőrség.

Mérgező gázok bűzlenek a Mátrai Erőműben, Mészáros Lőrinc keményítőgyárát okolják

Kénhidrogén és nitrogén-monoxid az egészségügyi határértéket meghaladó koncentrációját, és foszfor-hidrogént (foszfint) mutattak ki a Mátrai Erőműben az elmúlt napokban történt gázszivárgásokban – tudta meg az Átlátszó. A szennyezés forrása az Őzse-völgyi technológiai víztározóból kivett víz, a hőerőmű elmúlt félévszázados működése során korábban ilyen problémát még soha nem tapasztaltak.

A második eljárás Nunkovics Tibor és Dudás Róbert, a Jobbik Magyarországért Mozgalom országgyűlési képviselői Polt Péter legfőbb ügyésznek címzett feljelentése nyomán indult, miután az Átlátszó áprilisi cikkéből kiderült, hogy a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság jogorvoslatra való tekintet nélkül azonnal végrehajtandó határozatot hozott a Viresol Kft. környezetkárokozást, a felszíni vizek károsodását megelőző intézkedésekre történő vízvédelmi és vízügyi hatósági kötelezéséről.

Itt a bizonyíték: Mészáros Lőrinc keményítőgyára szennyezte a Mátrai Erőmű víztározóját

Perrel fenyegetőzött, és bírósági keresetet indított az Átlátszó ellen a visontai Viresol Kft., amikor tavaly novemberben megírtuk: ipari mennyiségű szerves anyag csak a szomszédos telephelyen felhúzott keményítőgyárból kerülhetett a Mátrai Erőmű technológiai víztározójába, ahol aztán tömeges rosszullétet okozó gázszivárgásokat okozott.

A jobbikos képviselők a környezetkárosítás mellett kérték annak kivizsgálását is, hogy „egy katasztrófavédelmi hatóság által igazoltan hónapok óta környezetkárosító tevékenységet folytató gazdasági társaság hogyan rendelkezhet érvényes műszaki, környezetvédelmi, építési engedélyekkel. A működési engedélyeket kiadó hatóságok ténylegesen elvégezték-e a vonatkozó jogszabályban előírt ellenőrzési, felügyeleti feladataikat, terheli büntetőjogi felelősség valamely eljárt szakhatóság tagját azért, hogy a Viresol Kft. üzemszerű működése során megismétlődnek a környezetkárosító tevékenységek”.

Már hivatali visszaélés gyanúja miatt is nyomoz a rendőrség a Mátrai Erőmű és a Viresol ügyében

Két rendőrségi nyomozás is indult a Mátrai Erőműben történt vízszennyezések és gázszivárgások ügyében, amelyeket egyesítettek – derült ki Polt Péter legfőbb ügyész az ügy állásáról érdeklődő országgyűlési képviselőnek adott írásbeli válaszából.

Ezt az eljárást most a foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés és a hivatali visszaélés vonatkozásában megszüntette a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei rendőrkapitányság, mert „nem állapítható meg bűncselekmény elkövetése” – derül ki a miskolci rendőrség szeptember 15-i határozatából.

Mátrai Erőmű nyomozást megszüntető határozat by atlatszo on Scribd

A feljelentőknek megküldött határozatból kiderül, hogy a miskolci rendőrség beszerezte a Mátrai Erőmű Zrt. és a Viresol Kft. környezethasználati engedélyét és a kapcsolódó dokumentációt, valamint a társaságoknál lefolytatott szakhatósági eljárások adatait, ezek között a környezetszennyezésekkel kapcsolatos vizsgálatok eredményeit, és értékelték a Greenpeace Magyarország által végzett mintavételek eredményeit is.

Kihallgatták azt a 30 embert, akik a 2019. novemberi gázszivárgással összefüggésben az üzemorvosnál vagy a háziorvosnál vizsgálatra jelentkeztek, és arra a következtetésre jutottak, hogy „17 fő egészségügyi panaszainak közvetlen oka nem a 2019. novemberi gázképződésben keresendő, hanem azok egyéb okokra vezethetők vissza”. A további 13 személy állapota tüneti kezelést igényelt, maradandó egészségkárosodást senki nem szenvedett.

A kirendelt igazságügyi szakértők véleménye szerint

„…a kialakult szennyezés és veszélyeztetés nem a hatóságok esetleges elnéző hozzáállása, jogellenes, visszaélést megvalósító ügyintézése vagy engedélyezési eljárása miatt alakult ki, hanem a szennyezésért, veszélyeztetésért felelősnek tekinthető gazdálkodó szervezetnél tapasztalható (a szakértő megállapítása szerint azóta már kiküszöbölt) technológiai fegyelmezetlenség és hiányosság miatt.”

Az egyik feljelentő, Kocsis-Cake Olivio országgyűlési képviselő Facebook-posztban adott hangot a nyomozás eredménytelensége miatt érzett csalódottságának:

„Nemcsak Tihany és környéke, de Észak-Magyarország is olyan régió, ahol Mészáros Lőrincnek mindent szabad. A hatóságok szerint semmi probléma azzal, ha az emberek egészségét kockáztatják az oligarcha környezetkárosító beruházásai, létesítményei.”

Emlékeztetőül: míg a Mátrai Erőmű munkavállalói tájékoztatója már tavaly novemberben az Őzse-völgyi víztározóból érkező technológiai vizet okolta az erőmű területén történt mérgesgáz-szivárgások miatt, az ügyben érintett cégek és állami hatóságok hallgattak, tereltek és mismásoltak, még azt sem árulták el, hogy milyen gázok szabadultak el a Mátrai Erőműben, a mért koncentrációkról nem is beszélve.

Az Átlátszó erről közreadott értesüléseit ugyanakkor senki nem cáfolta, ehelyett a Viresol jogi fenyegetőzéssel próbálta elhallgattatni, majd be is perelte az Átlátszót, annak ellenére is, hogy tavaly decemberben közérdekű adatigényléssel megszereztük a katasztrófavédelem által mért hivatalos számokat a gázszennyezésről, amelyekből egyértelműen kiderült, hogy a kén-hidrogén, a foszfin és a nitrogén-monoxid jelenlétére vonatkozó értesüléseink helytállóak voltak.

A Viresol felelőssége az ügyben csak az Átlátszónak nem hivatalos forrásból kiszivárogtatott és áprilisban közzétett határozatból vált ismertté, ahogyan az is, hogy a tavalyi botrányok után még idén januárban is dőlt a cefre a Viresoltól a víztározóba, a szennyezés miatt többször megbírságolt Mátrai Erőmű pedig az Őzse-völgyi tározó vizét annak minőségromlása miatt egyáltalán nem tudja hasznosítani.

Mérgező gázok bűzlenek a Mátrai Erőműben, Mészáros Lőrinc keményítőgyárát okolják from atlatszo.hu on Vimeo.

Bodoky Tamás

Címlapfotó: Pápai Gergely

Megosztás