Nemzeti Együttműködés Rendszere

Mészáros Lőrinc keményítőgyára, Andrej Babis étolajos cége és a WHB is kapott kedvezményes COVID-hitelt az Eximbanktól

A koronavírus okozta gazdasági károk enyhítésére az Európai Bizottság (EB) 2020 tavaszán rugalmas szabályokat vezetett be, hogy az uniós tagállamok könnyen tudják támogatni a nehéz helyzetbe került cégeket. Magyarországnak 350 milliárd forintos keretet hagyott jóvá az EB, amelyből kedvezményes hiteleket és vissza nem térítendő kamattámogatásokat adott a kormány az Eximbankon keresztül. A legnagyobb összegű, 25 milliárd forintos kölcsönt a kínai tulajdonú Borsodchem kapta, de megtalálható a listán Mészáros Lőrinc keményítőgyára, a cseh miniszterelnök étolajos cége és az állami építkezések egyik sztárja, a West Hungária Bau Kft. is.

Nélküled nincsenek fontos sztorik – adód 1 százalékát ajánld fel az Átlátszónak!

Az Európai Bizottság (EB) 2020. március 19-én ideiglenes állami támogatási keretszabályt fogadott el, hogy enyhítse a koronavírus okozta gazdasági károkat. A 2020. április 3-án tovább lazított rugalmas szabályozásnak köszönhetően az Európai Unió tagállamai többféle módon segíthetik a náluk működő cégeket, amelyek a járvány miatt nehéz helyzetbe kerültek.

Magyarország az ideiglenes keret alapján három, közel 900 millió eurós (kb. 350 milliárd forint) teljes költségvetésű támogatási intézkedésről értesítette a Bizottságot. A tízféle lehetőség közül a magyar kormány hármat választott ki, amelyek kis- és középvállalkozások, valamint nagyvállalatok számára is elérhetőek: közvetlen támogatások (vissza nem térítendő kamattámogatás formájában), hitelgaranciák, kedvezményes hitelkamatlábak.

Az EB nem sokkal később, 2020. április 29-én jóváhagyta ezeket a magyarországi támogatási intézkedéseket. Margrethe Vestager, az EB versenypolitikáért felelős ügyvezető alelnöke azt nyilatkozta akkor, hogy a három, közel 900 millió eurós összköltségvetésű intézkedés lehetővé teszi Magyarország számára, hogy akár 5000 különböző méretű vállalatot tudjon támogatni a koronavírus-járvány alatt és után az azonnali likviditási szükségleteik kielégítésében, pénzügyi terheik enyhítésében és a munkahelyek megőrzésében”.

Az Eximbankon keresztül fut

Az EU által jóváhagyott támogatásblokk a magyar állam tulajdonában lévő Eximbankon keresztül fut Kárenyhítő Programcsomag néven. Ezt az exportáló, a nekik beszállító, továbbá az exportra készülő vállalkozások vehetik igénybe az Exim honlapja szerint.

Szijjártó Péter külügyminiszter az EB jóváhagyása után alig egy évvel, 2021. február 6-án beszélt arról, hogy eddig több mint 1000 magyar vállalkozást támogattunk kedvezményes kamattámogatott hitelekkel, összesen 320 milliárd forint értékben”.

Az Exim honlapja szerint a kedvezményes hitel valóban nagyon kedvező: a kamata forintban felvett kölcsön esetén mindössze fix 0,1% 2,3% (kkv-k esetében 3 évre 0,1%), a futamideje forgóeszközhitel esetén maximum 3 év, beruházási és befektetési hitel esetén pedig max. 6 év. A maximális hitelösszeg az éves bérköltség max kétszerese és a 2019-es árbevétel legfeljebb 25%-a lehet, de egyedi esetekben, likviditási tervvel alátámasztva akár nagyobb is.

A Kárenyhítő Hitel részletei az Exim honlapján

Az EU nyilvánosságra hozta a kedvezményezetteket

Szijjártó Péter februári bejelentése után közadatigénylésben kértem ki az Eximbanktól a Kárenyhítő Programcsomag keretében támogatott cégek listáját, valamint a nekik nyújtott kedvezményes hitelek összegét és dátumát.

A február 11-én elküldött adatigénylésemre az Exim majdnem egy hónappal később, március 12-én válaszolt. Azt írták, hogy az általam kért információk a magyarországi törvények (Hpt. 160. § (1) bekezdése) szerint banktitoknak minősülnek. Viszont azt is közölték, hogy a Kárenyhítő Programcsomag keretében a 100 000 EUR-t meghaladó támogatások tekintetében közzétételi kötelezettségük van az EU felé, és ezt már teljesítették is, a lista pedig hamarosan elérhető lesz az Európai Bizottság állami támogatásokat nyilvántartó honlapján.

A közérdekű adatigénylésre legtöbbször, így ennek a cikknek az elkészítése során is, az Átlátszó által üzemeltetett KiMitTud közadatigénylő weboldalt használtuk. A KiMitTud segítségével azonban nem csak mi, hanem bárki könnyen és átláthatóan tud közérdekű adatot igényelni minden olyan állami, önkormányzati vagy más közfeladatot ellátó intézménytől, amely részt vesz az állam működtetésében, vagy közpénzt költ.

Eltelt újabb 1 hónap, naponta frissítettem a weboldalt, amin végre április közepén megjelentek az Exim által nyújtott támogatások. Azonban nem egészen úgy vannak a számok, ahogy Szijjártó mondta.

A táblázat összesen 932 soros, de ez nem ugyanennyi céget jelent, hanem csak 500-at, mert többen többször is kaptak pénzt.

Andrej Babis, Csányi, Viresol, WHB

Az EB által közzétett, 2021. március 30-i adatokkal kitöltött lista Szijjártó Péter bejelentésével szemben nem 320 milliárd, hanem bő 368 milliárd forintnyi támogatást tartalmaz. A különbség magyarázható az euró-árfolyam növekedésével és azzal is, hogy Szijjártó február eleji nyilatkozata után még folyósítottak pénzeket.

Az adatok értelmében a Kárenyhítő Programcsomag legnagyobb magyarországi nyertese a kínai tulajdonban lévő Borsodchem Zrt., ami 25 milliárd forintnyi kedvezményes hitelt kapott. Második helyen a német Jörg Bauer tulajdonában lévő Tungsram Operations Kft. áll 15 milliárdos kedvezményes hitellel, harmadik helyen pedig a koreai tulajdonú Hanon Systems Kft. van 12,5 milliárdos kölcsönnel.

Az EXIM Kárenyhítő Programcsomag keretén belül megítélt kedvezményes kamatozású kölcsönök

Rögtön utánuk, negyedik helyen következik 10,9 milliárdos kedvezményes hitellel az NT Kft., a Kunsági Éden étolaj gyártója. A cég a cseh Agrofert vállalaté, annak tulajdonosa pedig Orbán Viktor egyik visegrádi szövetségese, Andrej Babis cseh miniszterelnök.

De az Exim listája szerint kedvezményes hitelt kaptak még más híres cégek is.

Mészáros Lőrinc keményítőgyára, a Viresol két részletben összesen 2,5 milliárd forint, a Paár Attila többségi tulajdonában lévő tenderbajnok West Hungária Bau Kft. (WHB) 3,5 milliárd forint, a Csányi Sándor tulajdonában lévő Hungerit Zrt. két részletben összesen 2,4 milliárd forint támogatott kölcsönt kapott.

A mindenféle hivatalos okmányt és legújabban a védettségi igazolványokat is gyártó ÁNY Biztonsági Nyomda Nyrt. négy részletben összesen 5 milliárd forint hitelt kapott.

Párizs Property, Széles Gábor, Tedej

Vissza nem térítendő támogatást sokkal kevesebben kaptak és jóval kisebb, néhány százezer forinttól pár millióig terjedő összegekben. A legnagyobb ilyen támogatást (11,1 millió forintot) az MSZP-közeli Tedej Zrt. kapta, ami érintett lehet a hajdúnánási MotoGP-pályában is a földjei miatt. A cég emellett két részletben 830 millió forint kedvezményes hitelt is kapott az Eximtől.

Az EXIM Kárenyhítő Programcsomag keretén belül megítélt vissza nem térítendő támogatások

A Párisi Udvart még Rogán Antal V. kerületi polgármestersége idején megvásárló Párizs Property Kft. 600 millió forint kedvezményes kölcsönt kapott az Eximtől.

Az Ajkai Elektronikai Zrt., ami a Fidesz-közeli üzletember, a kormánypárti Magyar Hírlapot is birtokló Széles Gábor tulajdona (a Műszertechnika-Holding Zrt.-n keresztül), 178,6 millió forint kedvezményes kamatozású kölcsönt kapott.

Nagyon sok élelmiszeripari, agrár és szállítmányozási cég is szerepel a listán. Utóbbiak között pedig ott van Éder Zoltán árufuvarozással foglalkozó egyéni vállalkozó, aki az Mfor.hu tavaly márciusi cikke szerint a hévízi Hotel Aquamarin tulajdonosa (a Hotel Imperial Hungary Kft.-n keresztül) lett, miután megvette az önkormányzattól.

Borászatok és állami cégek

Megtalálhatók a listán még olyan ismert cégek is, mint a Hilltop Neszmély, a Varga Pincészet, a nemrég Mészáros Lőrinc közelébe került Gallicop Zrt. (2,4 milliárd kedvezményes kölcsön), a Veres Tibor tulajdonában lévő Graboplast (1,1 milliárd forint kedvezményes hitel), a Gyermelyi Zrt. (5,8 milliárd forint kedvezményes hitel), a Sága és Frei Tamás kávézóhálózata, a Café Frei.

További érdekesség, hogy állami vállalatok is szerepelnek a listán.

A Magyarország és Ausztria közös tulajdonában lévő vasúti cég, a GySEV Zrt. például 1,1 milliárd forint kedvezményes kölcsönt kapott. A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) 75%-os tulajdonában lévő Rába Járműipari Holding Nyrt.-nek pedig három leánycége is kapott támogatást: a Rába Futómű Kft. két részletben 3,9 milliárd forint, a Rába Járműalkatrész Kft. 1,9 milliárd, a Rekard Hajtómű- és Gépgyártó Kft. pedig két részletben 1 milliárd forint kedvezményes kölcsönt vett fel.

Emellett ott van a listán a hajdúszoboszlói önkormányzat tulajdonában lévő Hungarospa Hajdúszoboszló Zrt., ami a helyi gyógyfürdőt működteti és 800 millió forint kedvezményes kölcsönt kapott. Egy másik közpénzes cég, a  gyulai önkormányzat tulajdonában lévő Gyulahús Kft. pedig három részletben összesen 378 millió forint kedvezményes kölcsönt kapott az Eximtől.

Itt lehet böngészni az összes támogatást kapott céget kategóriánként, a szürke csíkokra kattintva:

 

Az EXIM Kárenyhítő Programcsomag keretén belül megítélt támogatások kategória szerint

Szijjártó Péter a 2021. február 6-i bejelentésében azt mondta, hogy a nagy sikerre való tekintettel az év végéig meghosszabbítják az Exim Kárenyhítő Programcsomagját. Az Európai Bizottság pedig néhány napja jóváhagyott egy újabb hasonló, ezúttal 50 millió eurós (mintegy 18 milliárd forintos) magyar programot a koronavírust megszenvedett cégek támogatására.

Erdélyi Katalin

Adatvizualizációk: Szabó Krisztián. A cégadatokat az Opten Kft. szolgáltatta. Címlapkép: Mészáros Lőrinc (b1) és Orbán Viktor (b2) a Viresol új búzafeldolgozójának átadásán 2019. február 11-én Visontán (forrás: Orbán Viktor/Facebook)

Frissítés 2021.04.20., 18:12: Cikkünk korábbi verziójában tévesen az szerepelt, hogy az Eximbank a kedvezményes hiteleket és vissza nem térítendő kamattámogatásokat EU-s pénzből fizeti. A tévedésért olvasóink és az érintettek elnézést kérjük.

Frissítés 2021.04.22.: Cikkünk megjelenése után az Eximbank azt közölte, hogy „a programon belül vissza nem térítendő támogatást, kamattámogatásként kizárólag a COVID járvánnyal sújtott kkv-k vehetnek igénybe maximum 720 millió forint összegű, 3 éves, az Átmeneti Keretszabály 3.3. pontja (kedvezményes kamatozású hitel) szerinti (forgóeszköz)hitelhez. Ezért is van az, hogy egyes cégek kétszer szerepelnek az adatbázisban, mert ugyanazon (kedvezményes kamatozású) hitelhez vissza nem térítendő támogatásként, további kamattámogatásban részesültek. Ezeket az adatbázis (annak ellenére, hogy azt egy hitel keretében nyújtotta az Eximbank) két különböző támogatásként tünteti fel.”

Adj 1 százalékot az Átlátszónak! Adószám: 18516641-1-42 Átlátszónet Alapítvány
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri vagy rendszeres adománnyal, vagy az szja 1 százalékod felajánlásával!

Megosztás