Környezetpusztítás

Már hivatali visszaélés gyanúja miatt is nyomoz a rendőrség a Mátrai Erőmű és a Viresol ügyében

Két rendőrségi nyomozás is indult a Mátrai Erőműben történt vízszennyezések és gázszivárgások ügyében, amelyeket egyesítettek – derült ki Polt Péter legfőbb ügyész az ügy állásáról érdeklődő országgyűlési képviselőnek adott írásbeli válaszából. A tavaly novemberben indult első ügyben környezetkárosítás bűntette, az idén júniusban indult másodikban pedig hivatali visszaélés bűntette miatt nyomoznak, mert két országgyűlési képviselő az érintett céggel kapcsolatos hatósági tevékenység büntetőjogi vizsgálatát is kérte.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság gazdaságvédelmi osztályának az Átlátszó birtokába került határozata szerint a két nyomozást június 8-án egyesítették. Az első, környezetkárosítás gyanúja miatt indult ügyben Kocsis-Cake Olivio, a Párbeszéd Magyarországért országgyűlési képviselője, és tőle függetlenül ifj. Tényi István által az Átlátszó tavaly novemberi cikke alapján, 2019. novemberében tett feljelentések alapján vizsgálódik a miskolci rendőrség.

Mérgező gázok bűzlenek a Mátrai Erőműben, Mészáros Lőrinc keményítőgyárát okolják

Kénhidrogén és nitrogén-monoxid az egészségügyi határértéket meghaladó koncentrációját, és foszfor-hidrogént (foszfint) mutattak ki a Mátrai Erőműben az elmúlt napokban történt gázszivárgásokban – tudta meg az Átlátszó. A szennyezés forrása az Őzse-völgyi technológiai víztározóból kivett víz, a hőerőmű elmúlt félévszázados működése során korábban ilyen problémát még soha nem tapasztaltak.

Ez a nyomozás nem indult egyszerűen, mert ahogyan akkor hírt is adtunk róla, először a Gyöngyösi Rendőrkapitányság, majd a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője is azt kérvényezte, hogy zárják ki őket a nyomozásból, mert kapcsolatban állnak az érintettekkel. Így került a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitánysághoz az ügy.

A második nyomozás Nunkovics Tibor és Dudás Róbert, a Jobbik Magyarországért Mozgalom országgyűlési képviselői Polt Péter legfőbb ügyésznek címzett feljelentése nyomán indult, miután az Átlátszó áprilisi cikkéből kiderült, hogy a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság jogorvoslatra való tekintet nélkül azonnal végrehajtandó határozatot hozott a Viresol Kft. környezetkárokozást, a felszíni vizek károsodását megelőző intézkedésekre történő vízvédelmi és vízügyi hatósági kötelezéséről.

Itt a bizonyíték: Mészáros Lőrinc keményítőgyára szennyezte a Mátrai Erőmű víztározóját

Perrel fenyegetőzött, és bírósági keresetet indított az Átlátszó ellen a visontai Viresol Kft., amikor tavaly novemberben megírtuk: ipari mennyiségű szerves anyag csak a szomszédos telephelyen felhúzott keményítőgyárból kerülhetett a Mátrai Erőmű technológiai víztározójába, ahol aztán tömeges rosszullétet okozó gázszivárgásokat okozott.

A jobbikos képviselők a környezetkárosítás mellett kérték annak kivizsgálását is, hogy „egy katasztrófavédelmi hatóság által igazoltan hónapok óta környezetkárosító tevékenységet folytató gazdasági társaság hogyan rendelkezhet érvényes műszaki, környezetvédelmi, építési engedélyekkel. A működési engedélyeket kiadó hatóságok ténylegesen elvégezték-e a vonatkozó jogszabályban előírt ellenőrzési, felügyeleti feladataikat, terheli büntetőjogi felelősség valamely eljárt szakhatóság tagját azért, hogy a Viresol Kft. üzemszerű működése során megismétlődnek a környezetkárosító tevékenységek”.

A jobbikos képviselők feljelentésének ügyében a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság először feljelentés kiegészítést rendelt el, majd miután konstatálták, hogy a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság és a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság már vizsgálódik az ügyben, ezt az ügyet is lepasszolták a miskolci rendőröknek. A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság  június 5-én hivatali visszaélés gyanúja miatt rendelt el nyomozást, majd „a két ügy szoros tartalmi összefüggéseire tekintettel” június 8-án egyesítették a környezetkárosítás gyanúja miatt indult üggyel.

Sok furcsaság kísérte a szakhatósági eljárásokat

A miskolci rendőröknek bőven lesz mit vizsgálniuk a hivatali visszaélés ügyében is, hiszen ahogyan arról már többször beszámoltunk, számos furcsaság kísérte a szakhatóságok eljárását az ügyben. Míg a Mátrai Erőmű munkavállalói tájékoztatója már tavaly novemberben az Őzse-völgyi víztározóból érkező technológiai vizet okolta az erőmű területén történt mérgesgáz-szivárgások miatt, az ügyben érintett cégek és állami hatóságok hallgattak, tereltek és mismásoltak, még azt sem árulták el, hogy milyen gázok szabadultak el a Mátrai Erőműben, a mért koncentrációkról nem is beszélve.

Az Átlátszó erről közreadott értesüléseit ugyanakkor senki nem cáfolta, ehelyett a Viresol jogi fenyegetőzéssel próbálta elhallgattatni, majd be is perelte az Átlátszót, annak ellenére is, hogy tavaly decemberben közérdekű adatigényléssel megszereztük a katasztrófavédelem által mért hivatalos számokat a gázszennyezésről, amelyekből egyértelműen kiderült, hogy a kén-hidrogén, a foszfin és a nitrogén-monoxid jelenlétére vonatkozó értesüléseink helytállóak voltak.

Az Őzse-völgyi víztározó elszennyezése ügyében Pintér Sándor belügyminiszter már tavaly augusztusban írásba adta Kocsis-Cake Olivio képviselőnek, hogy „a szennyezés a hatósági bejárást követően tett megállapítások alapján a Mátrai Erőmű Zrt. területéről, az üzemeltetésében lévő Őzse-völgyi tározóból ered. Ebbe a tározóba vezeti ipari szennyvizét, továbbá a telephelyén összegyűlt csapadékvizét az ügyben szintén érintett Viresol Kft.”, ezért  vízszennyezés miatt a katasztrófavédelmi hatóság vízvédelmi hatósági eljárást indított, míg a hatósági ellenőrzés során feltárt szabálytalan hulladéktárolásra tekintettel a Heves Megyei kormányhivatal a hulladékok haladéktalan elszállítására kötelezte a gabonafeldolgozó üzemet.

Mészáros Lőrinc keményítőgyára azonban továbbra sem ismerte el a felelősségét az ügyben, a katasztrófavédelmi hatóság pedig, bár kivizsgálta a történteket és erről határozatot is hozott, a nyilvánosságnak elfelejtett beszámolni arról, hogy megállapította a Viresol Kft. felelősségét, megtiltotta számára az Őzse-völgyi víztározó további használatát, és műszaki átalakításra kötelezte a további környezetkárosítás elkerülése érdekében.

Mindez csak az Átlátszónak nem hivatalos forrásból kiszivárogtatott és általunk közzétett határozatból vált ismertté, ahogyan az is, hogy a tavalyi botrányok után még idén januárban is dőlt a cefre a Viresoltól a víztározóba, a szennyezés miatt többször megbírságolt Mátrai Erőmű pedig az Őzse-völgyi tározó vizét annak minőségromlása miatt egyáltalán nem tudja hasznosítani.

Mérgező gázok bűzlenek a Mátrai Erőműben, Mészáros Lőrinc keményítőgyárát okolják from atlatszo.hu on Vimeo.

Bodoky Tamás

Drónvideó: Pápai Gergely

Ha már egyszer itt vagy…
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri adománnyal, vagy havi előfizetéssel. Kattints ide a támogatási lehetőségekért!

Megosztás