önkormányzati választás 2024

Zuglóban önkénteskedik, kormánypárti politikusokkal pózol a közérzetjavító üzletlánc volt fejese

Az elsősorban nyugdíjasokra specializálódott, közérzetjavító, állapotfelmérést hirdető cégek egyik korábbi vezetője, Ökrösi Levente egy olyan zuglói civil szervezet nevében koszorúzott október 23-án, amely évről évre sorra nyeri a Városi Civil Alap pályázatait. Az egyesület hátterében jelenlegi és korábban aktív kormánypárti politikusokat vagy Fideszhez egyéb úton kötődő szereplőket is találni. A kormánypárti kapcsolatok Ökrösi esetében is figyelemreméltóak, olyannyira, hogy az Átlátszó több forrásból úgy értesült: sokáig szó volt arról, hogy fideszes színekben indulhat a 2024-es önkormányzati választáson a 14. kerületben. Borbély Ádám, a Fidesz zuglói választókerületi elnöke a cikksorozatunk megjelenése után cáfolta ezeket az értesüléseinket.

Október 23-án a zuglói 56-os és polgári szervezetek közösen emlékeztek meg 1956 hőseiről, és emléktáblát is avattak az eseményen. A koszorúzásról Borbély Ádám, a Fidesz zuglói választókerületi elnöke is posztolt. A képen felismerhető, és névvel is szerepel Ökrösi Levente, aki a nyugdíjasokra specializálódott közérzetjavító bizniszben fontos szerepet töltött be egészen tavaly év végéig, többek között a Magyar Állapotfelmérő Centrum és a sajtóban több alkalommal tárgyalt Prestige üzletet üzemeltető cég ügyvezetője volt. A fideszes önkormányzati képviselő beszámolója szerint Ökrösi a MENTOR Közéleti, Kulturális és Sport Egyesület nevében helyezett el koszorút az eseményen.

Bes 1664 (2)

Pusztai Péter és Ökrösi Levente, akik a Mentor Közéleti, Kulturális, Sport Egyesület nevében helyezték el koszorújukat a 2023. október 23-i ünnepségen. Forrás: mentoregyesulet.hu

Ökrösi kapcsán azonban nemcsak zuglói civil szerepvállalása érdekes, az Átlátszó információi szerint egy ideig úgy tűnt, politikai babérokra is törhet a 2024-es önkormányzati választáson a 14. kerületben.

A kapcsolatai látszólag megvannak hozzá: számos alkalommal lehetett látni fideszes politikusokkal és a kormányközeli körökben kedvelt Győzikével is – aki az egyik közérzetjavító termékeket értékesítő cég, az Alternativeshop reklámarca – többször pózolt már. Például a Tranzit fesztiválon és Fradi meccsen.

384194272 6707044792696970 3018640618616025992 N

Forrás: Facebook/Gáspár Győző.

Vagy éppen tavaly júliusban egy zuglói bográcsozáson, amiről Borbély Ádám, Németh Szilárd és a zuglói Fidesz is posztolt. Az eseményen egyébként nemcsak Győzike és Ökrösi volt jelen, a képeken felismerhető a közérzetjavító bizniszhez köthető Alternativeshopot üzemeltető cégek jelenlegi ügyvezetője, Nagy Dávid is.

347550590 6364196046981848 3505442906961741151 N

Győzike, Ökrösi Levente és Nagy Dávid, a közérzetjavító biznisz másik fontos szereplője. Forrás: Facebook/Gáspár Győző.

A zuglói Fidesz szervezete így hivatkozott az eseményre:

„Nyárköszöntő bográcsozást tartottunk A Fidesz alelnökével és a zuglói aktivistáinkkal.”

Ökrösi Levente közösségi oldala tavaly nyár óta fideszes szlogenekkel és a miniszterelnök megosztott posztjaival van tele, amelyeket néha megszakít pár Tranzit fesztiválon készült közös kép (amelyek többségét Győzike is megosztotta) Orbán Viktorral,

370595804 6548962025171915 1049451401052585969 N

Ökrösi Levente, Orbán Viktor és Győzike 2023 augusztusban a Tranzit fesztiválon. Forrás: Facebook/Gáspár Győző.

Rogán Antallal, Deutsch Tamással vagy épp Rákay Philippel.

369594797 6549403338461117 3474585964974137887 N (1)

Ökrösi Levente, Győzike és Rákay Philip 2023 augusztusban, a Tranzit fesztiválon. Forrás: Facebook/Gáspár Győző

Ökrösi az első sorban szerepel azon a Borbély Ádám által megosztott képen is, amelyen Kocsis Máté társaságában pózol a zuglói fideszes politikus a Zuglói Polgári Estéken, 2023 októberében.

395737966 829247792536547 8477049985348016464 N (1)

Borbély Ádám, Kocsis Máté és Ökrösi Levente a Zuglói Polgári Estéken 2023 októberében. Forrás: Facebook/Borbély Ádám.

Tavaly év végén érkezett az Átlátszóhoz az információ, hogy ez valószínűleg nem véletlen:

úgy hallottuk, Ökrösit fideszes színekben tervezik indítani Zuglóban a 2024 júniusi önkormányzati választáson.

A témával Hadházy Ákos, független országgyűlési képviselő is foglalkozott. Február elején közösségi oldalán arról írt, hogy „Zuglóban épít politikai karriert az időseket lehúzó hálózat feje”.

Nem sokkal a nyugdíjasokra specializálódott közérzetjavító, állapotfelmérő bizniszről szóló cikkeink megjelenése után – amelyekben Ökrösiről is írtunk, hiszen korábban aktív szerepet vállalt az általunk bemutatott cégek egy részében – arról értesültünk: a Fidesz letehetett Ökrösi indításának tervéről.

Ellentmondásos információk a zuglói Fidesz-irodától

Hogy kiderítsük az igazságot, megkerestünk több Fideszhez köthető személyt is, akik beleláthattak a zuglói folyamatokba. Egyikük nem igazán akart nekünk Ökrösiről beszélni, mindenesetre rövid telefonbeszélgetésünk során Ökrösire mint fideszes jelöltre hivatkozott.

Felhívtuk a zuglói Fidesz-irodát is, akikkel érdekeset beszélgetést folytattunk le. Először elismerték, hogy korábban tervben volt Ökrösi Levente indítása, majd fél perccel később egy másik munkatárs már úgy nyilatkozott, hogy soha nem is volt szó erről. Álljon itt a teljes beszélgetés:

– Jó napot, Kiss Soma vagyok az Átlátszótól, az lenne a kérdésem, hogy Ökrösi Levente indul-e Zuglóban képviselő-jelöltnek?

– Jó napot kívánok, nem.

– És korábban tervben volt, hogy indul?

– Igen.

– Lehet tudni, hogy miért nem indul?

– Mindjárt adom a kabinetvezetőt, jó?

– Rendben, köszönöm.

– Igen tessék?

– Üdvözlöm, Kiss Soma vagyok az Átlátszótól, az lenne a kérdésem, hogy Ökrösi Leventét hogyhogy nem indítják Zuglóban képviselő-jelöltnek?

– Hát vannak ilyen… esetek. De miért kellett volna őt elindítanunk?

– A kollégája az előbb azt mondta, tervben volt, hogy indítják… Tehát akkor a kollégája rosszul tudta?

– Abszolút rosszul, nem volt ilyen tervünk.

Vagyis úgy látszik, még kormánypárti körökben sem teljesen tiszta, mi a helyzet Ökrösi korábbi, potenciális indulásával, ahogy az sem egyértelmű, hogy mit lehet erről kommunikálni a nyilvánosság számára. Azt azonban érdemes hozzátenni, hogy a beszélgetés során a Fidesz-irodában dolgozó két munkatárs egyike sem kérdezte meg, hogy tulajdonképpen ki is az az Ökrösi Levente, akiről érdeklődünk.

Civil szervezet, fideszes zuglói politikusokkal

A Mentor Közéleti, Kulturális és Sport Egyesület, amelynek képviseletében többek között Ökrösi Levente koszorúzott a tavalyi október 23-i ünnepségen, honlapja szerint tevékenységét „az Európai Uniós értékek melletti elkötelezettség jegyében, a rászorultak megsegítése, és támogatása céljából, a sporton és az egészséges életmódon, a kultúra előmozdításán és megőrzésén keresztül végzi.”

A szervezet 2019-ben módosított alapszabálya szerint céljai közé tartozik a fiatalok számára olyan alapértékek közvetítése, amelyek „a hazaszeretet, a magyar hagyományon, a történelmi múlt és szimbólum tiszteletén” alapulnak. Emellett céljuk az EU-n belül a „nemzetállami kihívások feltérképezése”, valamint az „ifjúságot érintő közéleti témák felkarolása” is.

Mentor Zuglo

A Mentor Közéleti, Kulturális és Sport Egyesület honlapja. Forrás: mentoregyesulet.hu

Az egyesület több szálon is kötődik egykori vagy jelenlegi fideszes politikusokhoz. A cégbírósági dokumentumok szerint 2016-ban a zuglói fideszes önkormányzati képviselő, Borbély Ádám volt az alelnöke, 2019-ben pedig a papírokon a szervezet elnökeként szerepel. A politikus azonban levelében azt írta az Átlátszónak: a Törvényszék sohasem jegyezte be elnökként, csupán egy ciklus erejéig az elnökség tagjaként volt bejegyezve. Borbély 2021 májusában lépett ki a szervezetből.

A jelenlegi elnök Virág Krisztina korábbi zuglói fideszes képviselő, aki egykor a zuglói Fidesz alelnöke is volt. Virág megbízása két évre szól, 2025 májusáig áll a szervezet élén.

Az októberi ünnepségről szóló Facebook-posztban az egyesület nevében Ökrösi mellett Pusztai Péter jelenlétét említi Borbély Ádám. Pusztairól érdemes tudni, hogy szintén fideszes önkormányzati képviselő volt, 2011-ben mondott le mandátumáról. Egy évvel később annak kapcsán lehetett olvasni a nevéről a sajtóban, hogy az akkori zuglói polgármester feljelentette egy zsarolási ügy miatt. A nyomozás két évvel később fejeződött be, az ügyet a rendőrség vádemelési javaslattal küldte tovább az ügyészségre.

Bes 0758 (1)

Máté Krisztina, Pusztai Péter és jobb oldalon Borbély Ádám a 2023. október 23-i ünnepségen. Forrás: mentoregyesulet.hu

2010-ben a hvg írta meg, hogy Pusztai megpofozta párttársát. Újvári József a lapnak elmondta, Pusztai fellépése Újvári egykori élettársa, a szintén kormánypárti színekben politizáló Virág Krisztina (aki a Mentor Egyesület jelenlegi elnöke) védelmét szolgálta volna.

A Mentor 2019-es közgyűléséről, majd egy 2021-es megismételt közgyűlésről szóló jegyzőkönyve beszámol arról is, hogy az egyesület új tagok felvételéről döntött. Köztük volt Matyasovszki Tamás, Kiss Hedvig Zsófia, Körmöczy Dorabella és Böjthe Péter is. (Azt nem tudni, hogy jelenleg is tagok-e, de a kilépési nyilatkozatuk nem volt a cégbírósági dokumentumok között.)

Böjthe Péter Zugló honlapja szerint önkormányzati képviselő, listán szerzett mandátumot, a Fidesz jelölésében. Emellett 2022-ben választotta újra elnökének a zuglói Fidelitas, a Fidesz ifjúsági társszervezete. Az alelnökök többek között: Böjthe-Kiss Hedvig Zsófia, Matyasovszki Tamás és Körmöczy Dorabella.

A Városi Civil Alap pályázatain is rendre tarol az egyesület

Február közepén számoltunk be arról az Átlátszón, hogy a Városi Civil Alap (VCA) legújabb pályázatain a kormánypárthoz közeli civil szervezetek ismét közpénzmilliókat kaptak. Egy hónappal korábban megírtuk, hogy frissen alapított, korábban semmilyen látható tevékenységet nem végző, viszont fideszes és fidelitasos vezetésű ifjúsági szervezetek is milliós közpénztámogatást kaptak.

A támogatottakkal a Válasz Online is foglalkozott. Január végén összegyűjtötték a legsikeresebb 251 szervezetet. Összesítésük szerint a 14. kerületbe bejegyzett Mentor Közéleti, Kulturális, Sport Egyesület összesen 37 milliót kapott a VCA keretéből: 2021-ben 15 milliót, 2022-ben és 2024-ben pedig 11-et. 2021-ben kommunikációs és szervezeti tevékenységének fejlesztésére kapták a pénzt, egy évvel később generációkon átívelő hagyományőrző és értékteremtő programokra.

A Mentor honlapján, a pályázatok aloldalon még két további projektet is találni: 2023-ban félmilliót nyertek a kormánytól zuglói iskolák fásítási programjára, továbbá 3,15 milliót „Összetartozás erősítése a határon túl élő magyarsággal” című pályázatukra, a a Nemzeti Együttműködési alap, a Miniszterelnökség és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával.

2022-es évre vonatkozó beszámolója szerint az egyesület bevétele két éve 14,77 millió forint volt, ebből a tagdíj 460 ezret tett ki. 

A Városi Civil Alapból jutalmazott zuglói kötődésű civil szervezetekről Hadházy Ákos, Zugló független országgyűlési képviselője is írt. Facebook posztjában arról számol be a VCA támogatások kapcsán, hogy „Zuglóban különösen aktívak ezek a fideszes álcivilek, rögtön négy szervezettel is szerepelnek a listán”, összesen 120 milliót (2023-ban 37-et) kaptak.

Borbély Ádám kedvelt vendég a Mentor eseményein

Hadházy posztjában azt is megemlíti: mindegyik VCA-támogatott zuglói civil szervezet honlapján vagy közösségi oldalán talált olyan képet, ahol Borbély Ádám, a kormánypárt választókerületi elnöke szerepel.

Bár a fideszes színekben politizáló Borbély Ádám hivatalosan már nem tagja a Mentor Egyesületnek, valóban számos, a civil szervezet által szervezett programon részt vesz. Például egy, a Kincsem Lovasparkba szervezett 2022-es kiránduláson, vagy egy erdélyi úton, és a Mentor 2023 novemberi csapatépítőjén, amit Tokaj környékén tartottak.

Emellett a Mentor 2022-es karácsonyi rendezvényén is felszólalt, csakúgy, mint a Nemzeti Összetartozás napjára szervezett eseményen tavaly. Szeptemberben pedig arról számolt be közösségi oldalán Borbély, hogy a zuglói polgári szervezetekkel közösen szervezték meg az Idősek napját. A támogatók között a Mentor logója is látható.

Bes 4031 (1)

Borbély Ádám és Győzike az Idősek napján. Forrás: mentoregyesulet.hu

A korábbi tagok más egyesületekben is aktívak

Három olyan, korábban a zuglói Mentor Egyesületben szerepet vállaló ember találtunk, akik képviseleti jogát Borbély Ádám kilépésével egy időben, 2021-ben törölték. Ráadásul nem ez volt az egyetlen civil szerepvállalásuk, több más zuglói civil szervezetben fontos szerepet töltenek be, amelyek a Városi Civil Alap pályázatain a Mentorhoz hasonlóan szintén sikereket értek el.

Egyikük Fülöp István, aki a 2019-es önkormányzati választáson a Fidesz-KDNP jelöltje volt egy zuglói egyéni választókerületben. Fülöp a Mentor Egyesületnél 2016-tól egy ideig titkár volt, jelenleg két másik zuglói civil szervezetben tevékenykedik. Ő az Alsórákosi Civil Egyesület képviselője, a Polgári Összefogás Kerületünkért Alapítványban pedig egy 2020-as dokumentum szerint határozatlan időre titkárrá nevezték ki.

Barabás Ferenc 2016-tól 2019-ig a Mentor alelnöke volt, emellett kuratóriumi tagja a Polgári Összefogás Kerületünkért Alapítványnak. 2014 és 2019 között Zugló önkormányzati képviselője volt.

Gelányiné Kósa Irén korábban a Mentor elnökeként tevékenykedett, egy 2020-as dokumentum szerint ő is a Polgári Összefogás Kerületünkért Alapítvány kuratóriumi tagja, megválasztása határozatlan időre szólt. Civil szervezeti tevékenysége mellett a 14. kerületi választási bizottság elnöke is volt.

Mindkét zuglói székhelyű szervezet bőségesen kapott VCA támogatást az elmúlt években: a Polgári Összefogás Kerületünkért Alapítvány 2021 óta 22 millió forintot, az Alsórákosi Civil Egyesület pedig összesen 30,5 milliót.

Mentorhalo

Faültetésen és csapatépítőn is részt vett Ökrösi

Az egyesület cégbírósági dokumentumai alapján Ökrösi Levente sem most, sem korábban nem vállalt tisztséget a Mentor Közéleti, Kulturális és Sport Egyesületben. A tagjegyzék nem nyilvános, vagyis azt nem tudjuk, hivatalosan tag-e Ökrösi, és ha igen, mikor lépett be az egyesületbe. Az azonban biztos, hogy valamilyen kötődése van a szervezethez, ha már a képviseletében koszorúzott a tavalyi október 23-i ünnepségen.

Ökrösi nemcsak a koszorúzáson vett részt, számos, a Mentor Egyesület által közzétett fotón felismerhető. A képek a tavalyi évből származnak, vagyis azt nem tudjuk, előtte is az Egyesület kötelékében volt-e, vagy egészen friss az érdeklődése a civil szervezet iránt.

A Mentor honlapján elérhető képek szerint az október 23-i koszorúzás után részt vett az egyesület kétnapos novemberi csapatépítő eseményén, amelyet Tokaj környékén tartottak meg, Borbély Ádám részvételével.

387329011 3660681577586062 5277323984680286821 N (1)

A Mentor egyesület csapatépítő eseménye 2023 novemberében. Borbély Ádám a bal szélen, Ökrösi Levente jobb szélen, az első sorban található. Forrás: mentoregyesulet.hu

Emellett egy szintén novemberi faültetési programon is feltűnt, ahol többek között Borbély Ádámmal pózolt.

404399441 847463074048352 3410491031539801735 N

Faültetési program a zuglói iskolákban, 2023 novemberében. Elöl, az ásóval Borbély Ádám, a Fidesz zuglói választókerületi elnöke, a háttérben Ökrösi Levente. Forrás: Facebook/Borbély Ádám.

Az újabb események fotóin, például a március 15-i megemlékezésen azonban már nem találtuk Ökrösit.

E-mailben kerestük az egyesületet, hogy megkérdezzük, milyen szerepet tölt be Ökrösi a szervezetben, és mióta. Cikkünk megjelenésééig nem érkezett válasz kérdéseinkre.

Ökrösi Leventének is elküldtük kérdéseinket. Többek között arról érdeklődtünk, hogy mióta önkénteskedik az egyesületben, miért erre a civil szervezetre esett a választása, illetve milyen más, politikai vagy civil szervezetekben vállal még szerepet. Azt is megkérdeztük tőle, hogy valóban tervben volt-e az indulása Zuglóban, és ha igen, mi az oka annak, hogy – értesüléseink szerint – végül mégsem fog erre sor kerülni. Válaszlevelében Ökrösi a következőket írta:

„Önkéntesként vállalok szerepet mint egyesületi és politikai szervezeteknél, mellyel kapcsolatban többet nem kívánok nyilatkozni mivel magánszemély vagyok és a magánéletemet továbbra is zártan szeretném kezelni és kérem ezt tartsák tiszteletben. Amennyiben a jövőben közszereplő kívánok lenni Ön lesz az első akinek jelezni fogom.”

Borbély Ádámmal, az egyesület korábbi elnökével, a Fidesz zuglói választókerületi elnökével is sikerült beszélnünk; a Mentorral kapcsolatos kérdéseink mellett Ökrösihez fűződő kapcsolatáról és a korábban emlegetett indulásáról is érdeklődtünk. Levelében a zuglói Fidesz elnöke elmondta: „Ökrösi Levente önkéntesként vesz részt a helyi civil- és politikai szervezetek programjain, innen az ismeretség.” Tudomása szerint Ökrösi sem az ő elnöksége alatt, sem most nem hivatalos tagja az egyesületnek. Továbbá elmondta:

a zuglói Fidesz egyhangú szavazással támogatta jelöltjeit, ahol nem merült fel Ökrösi Levente neve.

Az egyesület programjain való részvételéről annyit mondott, hogy több évtizede működik a kerületben, széles körű elismerést kivívva. Mint írja, 2022-ben Gelényi Kósa Irén, a Mentor Közéleti, Sport Egyesület elnöke, tagja is megkapta a 14. kerület önkormányzata által kiosztott Civil Munkáért díjat, amellyel azokat az egyéneket és szervezeteket díjazzák, akik kiemelkedően sokat tettek és tesznek Zugló lakosságáért.

Hozzátette: ha teheti és hívják, számos rendezvényen vesz részt.

Kiss Soma – Szopkó Zita

Címlapkép: Borbély Ádám, a Fidesz zuglói választókerületi elnöke, és Ökrösi Levente a zuglói faültetésen, 2023. novemberében. Forrás: Facebook/Borbély Ádám. Cégháló: Szabó Krisztián.

Megosztás