PODCAST

„Természetesnek kéne lennie” – podcast az önkormányzati átláthatóságról, 2. rész

A K-Monitor, a Transparency International Magyarország és az Átlátszó 10 évvel ezelőtt indította el az Ez a minimum!  nevet viselő önkormányzati átláthatósági programot. Nemrég újból elvégeztük a programban résztvevő önkormányzatok értékelését, és a témával egy rövid podcast-sorozatban is foglalkozunk. A második adásban Bodnár Zsuzsa, a Göd-ÉRT Egyesület tagja és az Átlátszó újságírója, valamint Várnai László, a Civilzugló Egyesület önkormányzati képviselője volt Erdélyi Katalin vendége.

A sorozat első adásában Borbás Gabriella, a józsefvárosi önkormányzat kerületgazdálkodási ügyosztályának vezetője, Számadó Tamás, Budapest főváros főjegyzője, valamint Pósfai István, a K-Monitor projektkoordinátora voltak Hont András vendégei. Most a másik oldalt, az úgynevezett „kukacoskodó” civileket kérdeztük a témában szerzett tapasztalataikról.

2019 őszén indította útjára másodszor a K-Monitor, a Transparency International Magyarország és az Átlátszó az Ezaminimum! nevet viselő önkormányzati átláthatósági programot, melyhez több önkormányzat csatlakozott országszerte. A program amely hat témában foglalta össze a helyi döntéshozatal átláthatóságának a törvényi előírásokon alapuló és azt kiegészítő alapkövetelményeit, a csatlakozók pedig vállalták a programpontok végrehajtását.

Idén márciusban, az önkormányzati ciklus végéhez közeledve elvégeztük a programban résztvevő önkormányzatok értékelését, amit kiegészítettünk a kezdeményezésben nem résztvevő önkormányzatokkal, hogy legyen összehasonlítási alapunk. Az eredmények nem meglepő módon azt mutatják, hogy az Ezaminimum-hoz csatlakozó önkormányzatok átláthatóbbak lettek saját korábbi teljesítményükhöz és a programhoz nem csatlakozott önkormányzatokhoz képest is.

A „nagy” ezaminimumos felméréshez kapcsolódva, azt alapul véve civil szervezetek megvizsgálták néhány Pest megyei önkormányzat átláthatóságát is. Az eredmény elkeserítő lett: többségük nem felel meg a követelményeknek, a civilek hiányosságokat jelző, javítást lehetővé tevő megkeresésére pedig sok település nem is reagált.

A K-Monitorral és a Transparencyvel úgy határoztunk, hogy podcast-sorozatban is foglalkozunk a program megvalósulásával: megpróbáljuk mikrofonvégre kapni az érintetteket, és feltárni azt, hogy miként áll az önkormányzati átláthatóság a gyakorlatban.

Tematikus podcast-sorozatunk első adásában Borbás Gabriella, a legjobb eredményt elért józsefvárosi önkormányzat kerületgazdálkodási ügyosztályának vezetője, Számadó Tamás, Budapest főváros főjegyzője, valamint Pósfai István, a K-Monitor projektkoordinátora és Hont András, az Átlátszó munkatársa beszélgettek a témáról.

Az önkormányzati szereplők után a másik oldal tapasztalatait és véleményét szerettük volna meghallgatni, ezért úgynevezett kíváncsoskodó, kukacoskodó, folyton kérdéseket feltevő civileket hívtunk meg a második adásba. Bodnár Zsuzsa, a Göd-ÉRT Egyesület tagja (és az Átlátszó újságírója), valamint Várnai László, a Civilzugló Egyesület XIV. kerületi önkormányzati képviselője beszélgetett Erdélyi Katalinnal, az Átlátszó főszerkesztő-helyettesével.

 

A közel egyórás műsorban a résztvevők meséltek a személyes élményeikről: mennyire nehézkes megtalálni az önkormányzatok honlapján a fontos közérdekű adatokat, mennyi időt és energiát vesz el a bikkfanyelven írt, eldugott helyekre feltöltött, kereshetetlen formátumú dokumentumokat bogarászása információk után kutatva, az adatigénylések beadása, vagy épp a közérdekű adatok miatti pereskedés.

Bár a főváros XIV. kerülete, Zugló az Ezaminimum idei zárófelmérésen a negyedik helyen végzett, ez csak papíron mutat jól. Az MSZP-s Horváth Csaba által vezetett önkormányzat a maximális 80 pontból 63-at kapott, ami jól jelzi, hogy van még min javítania átláthatóság tekintetében. Várnai László a podcastban részletesen elmondta, hogy mik azok a dolgok az önkormányzat működésében, amikbe még képviselőként sem lát bele, és miért érzi úgy, hogy ugyanolyan a helyzet Zuglóban most, mint a kettővel ezelőtti fideszes polgármester, Papcsák Ferenc idején.

Göd a civilek átláthatósági felmérésén második helyezést ért el, de Zuglóhoz hasonlóan ez is csak elméletben hangzik jól, ugyanis az önkormányzat által elért 39 pont nem túl fényes eredmény. Bodnár Zsuzsa elmondta az adásban, hogy mennyi minden nem érhető el a Samsung akkugyáráról elhíresült város honlapján, valamint arról is beszélt, hogy nemrég kapott egy csokor virágot a települést vezető, elvileg független, ám meglehetősen Fidesz-közeli polgármestertől, Kammerer Zoltántól – de az adatigénylésére bezzeg nem válaszolt az önkormányzat.

A teljes adás meghallgatható Youtube-onSoundcloudonSpotifyon, Player.fm-en és további helyeken.

SHOW NOTES:

Átláthatóbbá váltak az Ez a Minimum! programhoz csatlakozó önkormányzatok: https://atlatszo.hu/kozadat/2024/03/21/atlathatobba-valtak-az-ez-a-minimum-programhoz-csatlakozo-onkormanyzatok/

Teljes jelentés a TI honlapján: https://transparency.hu/wp-content/uploads/2024/03/ezaminimum_ciklusvegi_jelentes_2024.pdf

Átláthatóbb önkormányzatok? Számonkértük az ígéreteket: https://atlatszo.hu/kozadat/2022/05/27/atlathatobb-onkormanyzatok-szamonkertuk-az-igereteket/

Újraindul az Ez a Minimum!, az Átlátszó, a K-Monitor és a TI Magyarország átláthatósági minimumprogramja: https://atlatszo.hu/kozugy/2019/10/02/ujraindul-az-ez-a-minimum-az-atlatszo-a-k-monitor-es-a-ti-magyarorszag-atlathatosagi-minimumprogramja/

A program honlapja: https://ezaminimum.hu

Bodnár Zsuzsa Facebook-oldala: www.facebook.com/bodnarzsuzsaujsagiro

Várnai László Facebook-oldala: www.facebook.com/laszlo.varnai.1

Erdélyi Katalin Facebook-oldala: www.facebook.com/erdelyikata7

Az Átlátszó Facebook-oldala: ⁠⁠www.facebook.com/atlatszo.hu/

Az Átlátszó Instagram-oldala: ⁠⁠www.instagram.com/atlatszo

Az Átlátszó Twitter-oldala: ⁠twitter.com/atlatszo

Az Átlátszó YouTube-oldala: ⁠⁠www.youtube.com/c/Atlatszovideo

Az Átlátszó Tumblr-oldala: atlatszo.tumblr.com

 

Megosztás