kalocsa

A folyó túlpartján folytathatta a Szekszárdon sikertelenül debütált fiatal művházigazgató

2017-ben tűnt fel először Tolna, majd Bács-Kiskun megyében a most 33 éves Zsikó Zoltán, akinek Orbán Viktorhoz hasonlóan saját logó díszíti a közösségi médiában közzétett fotóit. Népdalénekesként több száz milliós költségvetésű önkormányzati intézményeket vezet, nem igazán sikeresen.

A szekszárdi borvidéknek és a hagyományok ápolásának a kulturális színtere a tolnai megyeszékhelyen az 1970. április 2-án megnyitott Babits Mihály Művelődési Ház. 47 évig működött hagyományos felállásban, ekkor viszont a fideszes városvezetés úgy döntött, hogy a Zsikó Zenekar akkor 26 éves vezetőjét, Zsikó Zoltánt bízza meg az intézmény vezetésével.

Szekszárd, Szent István tér (Mártírok tere), Babits Mihály Művelődési Ház. Fortepan / Breuer Pál

Szekszárd, Szent István tér (Mártírok tere), Babits Mihály Művelődési Ház. Fortepan / Breuer Pál

Zsikó Zoltán népdalénekesként Junior Prima díjat kapott 2017-ben. A Facebook-oldala szerint a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen folytatott tanulmányokat. Szekszárd Megyei Jogú Város Önkormányzata 2017.07.05-én megalapította a Szekszárdi Közművelődési Szolgáltató Nonprofit Kft.-t, és Zsikó Zoltán lett az ügyvezetője.

A Szekszárdi Közművelődési Szolgáltató Kft. már a kezdetekben, az első lezárt pénzügyi évet követően 12,9 millió veszteséget realizált. Ezt akkor úgy magyarázta Zsikó Zoltán, hogy „a rövid idejű működés miatt nem tudott pozitív üzleti eredményt elérni”.

A 2018-as, első teljes év beszámolója alapján a Kft. 17,4 millió forint adózott eredményt ért el, mely az eredménytartalékba került.

Zsikó Zoltán

Fotó: Zsikó Zoltán Facebook-oldala

Ekkor következett be a fordulópont. A 2019 évre vonatkozóan a nyilvános beszámolók között nem található a korábbi évekhez hasonló részletes kiegészítő melléklet, de szerepel egy független könyvvizsgálói jelentés, mely kiemeli, hogy a társaság 58 millió forint veszteséget realizált 2019. december 31-én.

Szintén a nyilvános dokumentumok között szerepel egy kivonat Szekszárd Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 2020. szeptember 24-i rendes, zárt ülésének jegyzőkönyvéből, melynek kiadásáért felelős személyek Ács Rezső akkori fideszes polgármester és Zsikó Zoltán.

A kivonat alapján a tulajdonos önkormányzat elfogadja a Kft. mérlegbeszámolóját 87 millió forint mérlegfőösszeggel és -58 millió forint adózott eredménnyel (veszteséggel). A Szekszárdi Közművelődési Szolgáltató Kft. nyilvános cégadata szerint ugyanezen a napon

törölték Zsikó Zoltánt a cégjegyzésre jogosultak közül.

Zsikó Zoltán – közel 60 milliós veszteséget maga mögött hagyva – nem tűnt el a politikai süllyesztőben, hanem a szomszédos Bács-Kiskun megyében folytatódott felemelkedése. A Szekszárdi Közművelődési Szolgáltató Nonprofit Kft. megalakulási forgatókönyvét leporolva Kalocsán vetette meg a lábát.

A folyó túlpartján folytathatta

A Kalocsai Művelődési Ház gyökerei még messzebbre nyúlnak vissza, mint a szekszárdi társintézményé. 1949-ben kezdte meg működését az egykori Ipartestület épületében, ahol ma a Porcelánfestő Manufaktúra található. Több költözés után,  2007-ben települt jelenlegi helyére.

Zsikó Zoltán

Kalocsán is Zsikó Zoltán, forrás: Zsikó Zoltán Facebook-oldala

A szekszárdi „művelődési ház átalakulása Kft.-vé” receptet egy az egyben átvette Kalocsa fideszes polgármestere, dr. Filvig Géza. Zsikó Zoltán Tolna megyei tisztségének megszűnése után két hónappal a 2020.12.01-jén megalakult Kalocsai Innovációs és Közművelődési Központ Nonprofit Kft. (KIK Kft.) ügyvezetője lett, és jelenleg is az.

Az alapítást követő első nyilvános kiegészítő melléklet szerint a KIK Kft. tulajdonosa 100 százalékban Kalocsa Város Önkormányzata (hasonlóan a Szekszárdi Közművelődési Kft.-hez). Az aláírásra és képviseletre jogosult Zsikó Zoltán.

Térségfejlesztés mint feladat

A mérlegkészítés szempontjából az első pénzügyi év gyakorlatilag 1 hónap volt, mivel a KIK Kft.-t december 1-jén jegyezték be. 2020. december 31-én az OTP-nél vezetett folyószámla egyenlege 109 millió forint volt, melyből 106 millió forint a PIP Közép-Duna Menti Térségfejlesztési Nonprofit Kft.-től származott.

Az összeget a PIP Kft. Közép-Duna menti térségfejlesztési feladatok jogcímen fizette ki a KIK Kft.-nek, a támogatott tevékenység időtartama, felhasználás ideje a 2020.12.0. és 2022.09.30. közötti időszak volt. (Az első hónapot bemutató dokumentum szerint a társaság 1 főt foglalkoztatott – feltehetően az ügyvezető Zsikó Zoltánt –, a személyi jellegű ráfordításokra 752 ezer Ft-ot költött.)

A Paksi Ipari Park Kft.-t 1997.06.17-én alapította Paks Város Önkormányzata, és 2018.03.21-én alakult át PIP Közép-Duna Menti Térségfejlesztési Nonprofit Kft.-vé. Tulajdonosa a Magyar Állam, a tulajdonosi joggyakorló a Paks II. Atomerőmű Zrt., 2023.03.01-től az ügyvezetője a bankszektorból érkező Köhler Gergely.

A következő, már teljes év kiegészítő melléklete szerint 2021-ben a KIK Kft. részére befolyt támogatások összege 221 millió forint volt – melyből 106 millió forint az induláskor a PIP Közép-Duna Menti Térségfejlesztési Nonprofit Kft.-től kapott összeg. Kalocsa Város Önkormányzata 65 millió forintot adott közművelődési alapszolgáltatás és 17,8 millió forintot nyilvános könyvtári ellátás címen.

Gyorsabban, kevesebbet

Adózott eredménynek a bőséges pénzügyi lehetőségek ellenére 2021.12.31-én, Szekszárdhoz hasonlóan, itt is 14 millió forint veszteséget sikerült összehozni. Ez Kalocsán hamarabb következett be, mint Szekszárdon, de kisebb mértékű volt.

Miután nyilvánosságra került, született egy független könyvvizsgálói jelentés a veszteség tényének megállapításáról. Kalocsa Város Önkormányzata 2022. május 16-án szintén elfogadta a veszteség valóját, de kirúgás helyett felkérte Zsikó Zoltánt, hogy 2022. július 01. napjáig készítsen intézkedési tervet a saját tőke helyreállítása érdekében.

Azt nem tudni, Zsikó Zoltán benyújtotta-e az intézkedési tervet, és ha igen, mi szerepelt benne, mert erre irányuló kérdésünkre nem kaptunk választ Dr. Filvig Géza polgármestertől. Bármi is volt az intézkedési tervben, a KIK Kft. 2022-ben a szekszárdi székhelyű Profi-Kontír 2005 Kft.-t bízta meg a számviteli információs rendszerének működtetésével.

A Profi-Kontír 2005 Kft. ügyvezetője Dr. Póla Zoltán. 2018-ban azt írtuk róla, hogy cégein keresztül 1,8 milliárd forintért adott el egy – már akkor több évtizede elhagyott, lepusztult és kibelezett – húsipari telephelyet a PIP Közép-Duna Menti Térségfejlesztési Nonprofit Kft.-nek (ez a cég adott a KIK Kft-nek 106 millió forintot).

Az ügyletben az eladó a Cseppkő Zrt. volt, aminek 52% mértékben az ALIPOT Fejlesztő és Tanácsadó Kft. a tulajdonosa, az ALIPOT Kft.-nek az ALITY Tanácsadó Szolgáltató Kft. Az ALITY-ben egyrészt a cégjegyzésre jogosult Dr. Póla Zoltán, tulajdonosa pedig a BRAIN-AUDIT Pénzügyi Tanácsadó és Könyvvizsgáló Kft. A BRAIN-AUDIT Kft. Dr. Póla Zoltán és Dr. Póláné Ratinland Márta tulajdonában van.

Dr. Póla Zoltán a 2018-as cikkünk idején is a Tolna megye 1. számú Országgyűlési Egyéni Választókerületi Választási Bizottságának volt az elnöke. Ebben a körzetben szokott Horváth István fideszes képviselő mandátumot szerezni. Póla Zoltán a 2022-es országgyűlési választáson is póttag volt a Tolna megye 01. számú Országgyűlési Egyéni Választókerületi Választási Bizottságban.

Több lett a támogatás

A KIK Kft. 2022-évre vonatkozó kiegészítő melléklete és a közgyűlés határozata 15 millió forint adózott eredményről számolnak be. A 2023-as évet még nem ismerjük, de az már tudható, hogy a 2024 évre összesen 167 millió Ft költségvetési igényt terjesztett elő (Király Róbert képviselő szerint) Zsikó Zoltán, amit a kalocsai önkormányzat tisztán fideszes felügyelő bizottsága

kérdezés nélkül jóváhagyott.

A KIK Kft. részére működése 4 éve alatt az önkormányzat által adott támogatás összege megduplázódott.

Folyamatos építkezés

Zsikó Zoltán politikai karrierje egyértelműen felfelé ível. Tolnai jelenléte sem szűnt meg, ugyanis – közművelődési karrierjével párhuzamosan – 2021.09.24-én megválasztották a Tolna Megyei Közgyűlés társadalmi megbízatású alelnökké és 2019.10.28-tól lakóhelyén, Bátaszéken a Kulturális, Ifjúsági, Oktatási és Sport Bizottság elnöke. Facebook-oldalán, ahol folyamatosan építi imázsát, saját logóval fémjelzett fotókat posztol nap mint nap.

Zsikó Zoltán

Zsikó Zoltán a Balaton hullámait uralja, forrás: Zsikó Zoltán Facebook-oldala

Zsikó Zoltán felesége Dr. Zsikó-Gál Klaudia (korábban Amreinné Dr. Gál Klaudia). 2015-ben a Tolna Megyei Kormányhivatal főigazgatója, majd tett egy kitérőt, és Pakson Süli János akkori miniszter mellett dolgozott. 2024. január 1-jén kinevezték a szekszárdi polgármesteri hivatal jegyzőjének.

A közművelődés színpada másnak is ugródeszkát jelenthet. Szekszárdon ugyanis a Zsikó Zoltánt posztján váltó – és jelenleg is a művelődési házat vezető – Berlinger Attila a Fidesz polgármesterjelöltje a júniusi önkormányzati választásokon.

Kérdéseinket elküldtük Zsikó Zoltánnak, ám cikkünk megjelenéséig nem válaszolt.

Török Ágnes

Fotók: Zsikó Zoltán Facebook-oldala 

Megosztás