cikkünk nyomán

Újabb cikkünk nyomán indulhat rendőrségi eljárás, most a Miniszterelnökség ellen

Október végén írtuk meg, hogy nyomozhat a NAV a Csekonics lovasprogram ügyében, amelyről először lapunk írt, és amelynek iratait lapunk perelte ki. Most egy másik cikkünk kapcsán indulhat nyomozás, ezúttal a Miniszterelnökség ellen.

A Telex vette észre, hogy Polt Péter feljelentésként értékelte, és a Budapesti Rendőr-főkapitányságnak továbbította Vadai Ágnes írásbeli kérdését. A DK-s parlamenti kéviselő arról faggatta a legfőbb ügyészt, hogy szerinte „minden rendben volt-e” a Miniszterelnökség közbeszerzésének kiírásával kapcsolatban.

Ahogy arról lapunk augusztusban beszámolt, a Miniszterelnökség újra kiírta a június végén visszavont, közbeszerzési tanácsadók kiválasztására kiírt jogsértő közbeszerzési eljárást. Az eset azért volt teljesen abszurd, mert éppen azokat a szakértőket keresték a felhívással, akik a közbeszerzések szabályosságát vizsgálták volna – többek között az uniós források felhasználásánál.

Miután az előzetes vitarendezés során a Miniszterelnökség elismerte a jogsértés tényét, visszavonta a kiírást. Hogy aztán kíírja újra, láthatóan változatlan feltételekkel.

Nem meglepő, hogy a forgatókönyv is hasonló lett: egy pályázó ismét előzetes vitarendezési kérelmet nyújtott be, kifogásolva a kiírás jogsértő feltételeit. Aztán váratlan dolog történt: felbukkant az Integritás Hatóság.

A kormány által létrehozott, közpénzből működtetett szervezet jogorvoslati kérelemmel fordult a Közbeszerzési Döntőbizottsághoz a tenderrel kapcsolatban. Mint később kiderült, hiába. A Döntőbizottság ugyanis megszüntette a jogorvoslati eljárást arra hivatkozva, hogy mivel nem uniós forrásokból fizetnék a szakértőket, az Integritás Hatóságnak nincs lehetősége jogorvoslati eljárást kérni.

A Közbeszerzési Döntőbizottság végzéséből továbbá kiderült az is, hogy az eljárást „egyéb érdekeltként” nyomon követte „a részvételi szándékát jelző” Kertész és Társai Ügyvédi Iroda képviselője, Dr. Kertész József Tamás ügyvéd, valamint a Közbeszerzési és Beruházási Tanácsadó Kft., amit Bokor Gergő felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadó képviselt.

 

Kertész József Tamás többek között Mészáros Lőrinc ügyvédje, továbbá a KESMA médiagólem valamint a Prime Finance és a Prime Property magántőkealap tulajdonosa is. Bokor Gergő pedig több olyan közbeszerzést vezényelt le, amelyek az akkor még Tiborcz Istvánhoz tartozó Elios nyert el.

Polt Péter ismét feljelentésként értékelte Vadai kérdését

Az erről szóló cikkünk megjelenését követően fordult kérdéssel Vadai Ágnes Polt Péterhez azt tudakolva, hogy ez így rendben van-e. A legfőbb ügyész pedig feljelentésként értékelte és a Budapesti Rendőr-főkapitányságnak továbbította a kérdést. Nemrég ugyanígy tett a Csekonics lovasprogrammal kapcsolatos kérdéssel is, amelyről szintén lapunk számolt be elsőként.

Nagy nyomozásra azonban a Miniszterelnökség tenderénél nem kell számítani. Az esetnek ugyanis megítélésünk szerint nincs büntetőjogi relevanciája, „csak” a közbeszerzési jogsértés gyanúja merült fel, amely pénzbírsággal sújtható.

Katus Eszter

Nyitókép: Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter (b) és Polt Péter legfőbb ügyész érkezik a Megtorlás fogaskerekei címmel, Nagy Imre miniszterelnök és társai kivégzésének 60. évfordulóján rendezett konferencián a Kúria épületében 2018. június 15-én. MTI Fotó: Soós Lajos

Megosztás