cikkünk nyomán

Nyomozhat a NAV a Csekonics-program ügyében, amelynek iratait kipereltük

Vitatott képességű német lovak kölcsönzése és vásárlása, rokonok előnyhöz juttatása, közpénz mivoltát „elveszítő” közpénz, átláthatatlanság. Nagyjából ez jellemezte a Csekonics-lovaspogramot, amelyről tavasszal írtunk először. A program egyik fő célját, hogy a díjugratók kijussanak a párizsi olimpiára, nem érte el, a lovasok lemorzsolódtak vagy saját lovakkal indultak inkább. Hogy lássuk, pontosan mire fordították a milliárdokat, adatpert indítottunk, amelyet jogerősen meg is nyertünk. Vadai Ágnes országgyűlési képviselő pedig Polt Péternél érdeklődött a programról, aki a NAV-hoz továbbította az ügyet.

Idén márciusban írtuk meg, hogy szakmai körökben sok kritikát kapott a Magyar Lovassport Szövetség Csekonics-lovasprogramja vagy más néven Nemzeti Lovassport és Sportló tenyésztést Fejlesztő Program (NLSF). A Szövetség 3 milliárd forintot állami támogatást kapott többek között arra, hogy a magyar lovasok sikeresen szerepeljenek az olimpiai kvalifikációs versenyeken. Már akkor látszott, hogy nem sok esély van az olimpiai kvóta megszerzésére, mostanra azonban biztossá vált: a díjugratók nem jutottak ki a párizsi ötkarikás versenyekre.

Lapunk akkor kikérte a konkért feladatokkal megbízott Lovassport Nonprofit (NLSF) Kft.-től azokat a szerződéseket, amelyet a program keretében kötöttek, Hadházy Ákos pedig a Szövetségtől az olimpiai felkészüléssel kapcsolatos, 500 ezer forint feletti szerződéseket. A független parlamenti képvsielő kapott is egy táblázatot, amelyben ugyan a Csekonics Program szerződései nem szerepeltek, de sok más kiadás igen.

Így például kiderült, hogy a Szövetség havi szinten 2 millió forintot költött kommunikációra, de vettek mozgó műlovat 5 millió forintért, valamint kifizettek 10 millió forintot ruházatra is.

Hadházy Ákos akkor az Átlátszónak elmondta, kevés olyan közpénzt herdáló programot látott, amelynek ennyire cinikus elnevezése lett volna. A „nem vagyok én Csekonics báró” kifejezést ugyanis akkor szokták mondani, ha valaki drága, nem feltétlen szükséges dolog megvásárlására kéri a másikat – emlékeztetett a politikus.

Hadházy Ákos úgy fogalmazott, ennyire cinikus elnevezéssel még nem találkozott. A szerző felvétele

Lapunk közadatigénylését ugyanakkor a Lovassport Nonprofit (NLSF) Kft. elutasította, arra hivatkozva, hogy a nekik átadott összeg (2,7 milliárd) – az Alaptörvény 39. cikkének (3) bekezdése alapján – nem minősül közpénznek.

Mi ezzel nem értettünk egyet, ezért úgy döntöttünk, pert indítunk az adatokért, amit első és másodfokon is megnyertünk, miután a Fővárosi Ítélőtábla helybenhagyta az első fokon eljáró Fővárosi Törvényszék ítéletét.

Vagyis a Lovassport Nonprofit Kft.-nek ki kell adnia a szerződések másolatát, bár ezt a kft. egyelőre nem teljesítette.

Egy másik szálon ugyanakkor történt némi előrelépés.

Vadai kérdezett, Polt feljelentésként értékelte

A kudarcosnak tűnő programról és az Átlátszó peréről a Szabad Európa is írt, majd ezt követően Vadai Ágnes parlamenti képviselő (DK) kérdést intézett Polt Péterhez, azt tudakolva, hogy az ügyészség szerit „minden rendben volt-e a szakmailag és gazdaságilag is átláthatatlannak tartott Csekonics lovasprogram körül.”

A kérdésre adott válaszban Polt Péter közölte:

a kérdést feljelentésként értékelte, és továbbította azt a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak.

A napokban a 24.hu is cikkezett a Csekonics-programról. Ők azt írták, információik szerint a sportot felügyelő Honvédelmi Minisztérium felső szintjére is eljutott az ügy,  de a minisztérium majd a csak a program lezárása után végez ellenőrzéseket.

Katus Eszter

Nyitókép: Polt Péter legfőbb ügyész az Országgyűlés plenáris ülésén 2023. március 29-én. MTI/Kovács Attila

Megosztás