vidéki lapszemle

Nem tudják kifizetni a Volánt Szolnokon; nincs egységes ellenzék Debrecenben

Szol24.hu: Szolnok tartozik a Volánnak, nem csoda, ha ilyen szolgáltatást kap cserébe érte

Dr. Füle István, az ellenzéki Szolnoki Többség frakcióvezetője szerint a város 2017 óta jelentős adósságállományt halmozott fel a Volánnál, ami jövő év elején eléri a 3 milliárd forintot – írja a Szol24.hu. Az ok: az állam a tömegközlekedést nagyvárosok esetében nem finanszírozza, az önkormányzatoknak juttatott források pedig nem fedezik a szolgáltatás árát. A Volán perel, az önkormányzat pedig – hogy valamit tudjon törleszteni a cégnek – az államhoz fordult 800 millió forint támogatásért.

Szegeder.hu: Szegeden 73-an mondtak fel a tankerületi iskolákban a státusztörvény miatt

A Pedagógosok Demokratikus Szakszervezete kérte ki az adatokat a tankerületektől arra vonatkozóan, hogy hányan nyilatkoztak úgy, hogy a „bosszútörvényként elhíresült új jogállási törvény miatt” elhagyják az oktatás területét – számolt be a hírről a Szegeder. Szegeden 39 pedagógus és 11 nem pedagógus döntött a távozás mellett, a nyáron pedig 23-an távoztak. Ez összesen 73 embert jelent, de országosan 2471 főről tudni, aki tankerületi központ alá tartozó iskolából távozott. Az adatok alapján Tatabányán mondtak fel a legtöbben a tankerületi iskolákban, összesen 219-en.

Debreciner.hu: Széttöredezett, egymással is versengő ellenzék várja az akkumulátorgyárak miatt elégedetlen debreceniek szavazatait

Kevesebb mint hét hónappal a 2024-es önkormányzati választások előtt Debrecenben mindössze egy választási szövetség nevezte meg a polgármesterjelöltjét. Még az sem biztos, hogy a Fidesz kit indít, sem az, hogy a vele szemben felsorakozó pártok és egyesületek mennyire tudják összpontosítani az erejüket annak érdekében, hogy évtizedek óta először legalább megszorongassák a jelenlegi városvezetést. A Mi Hazánk Mozgalom után most a Magyar Kétfarkú Kutya Párt is bejelentette, hogy önállóan indulnának jövőre Debrecenben a helyhatósági voksoláson – olvasható a Debreciner cikkében.

Nyugat.hu: Újabb pert bukott tanárok ellen a Szombathelyi Tankerületi Központ

147 Vas megyei pedagógus – hármas csoportokban – összesen 49 munkaügyi pert indított a Szombathelyi Tankerülettel szemben. Ebből az első munkaügyi perben született most elsőfokú, azaz nem jogerős ítélet: a munkaügyi bíróság megítélte a 96 órán belül elrendelt helyettesítések óradíját. A másik 48 perben (144 érintett pedagógus) jelenleg szüneteltetés van, amíg jogerős ítélet nem születik. A Szombathely Tankerület egyelőre nem reagált a Nyugat.hu megkeresésére, de dr. Tóth András Imre, a Szombathelyi Járásbíróság elnökhelyettese megerősítette a hírt.

Kapos-t.hu: Újabb szégyenfolt: a Kapos Holding csak egy hajszállal kerülte el az „elégtelen” minősítést az önkormányzati cégek átláthatósági rangsorában

A K-Monitor, tekintettel a közelgő helyhatósági választásokra, elemzést készített arról, hogy a nagyobb fővárosi és vidéki önkormányzatok vagyonkezelő cégei mennyire felelnek meg az átláthatósági kritériumoknak. A közpénzből működtetett, közösségi vagyont kezelő cégekre ugyanis vonatkoznak az Infotörvény szabályai, mely szerint közzétételi listán kell közölniük a működésükkel kapcsolatos alapvető információkat. A kaposvári önkormányzati cégeket összefogó Kapos Holding harmincegy vizsgált cég közül a 24-25. helyen zárt „erősen hiányos” minősítéssel, éppen csak elkerülve az elégtelent – mutatott rá a Kapos-t. A legrosszabb teljesítményt egyébként a csepeli vagyonkezelő nyújtotta, amelynek honlapjára 2021 óta lényegében nem kerülnek fel közérdekű adatok.

Nyitókép: Elektromos SOR NS 12 Electric típusú autóbusz a szolnoki Kossuth téren 2021. május 28-án.  Az előtérben a Fiatal pár farmerban című szobor. MTI/Mészáros János

Megosztás