Konferenciaszereplés

Kormányzati álcivilekről beszélt Sarkadi Nagy Márton a Független Médiaközpontban

Szakmai kerekasztal-beszélgetésen vett részt kollégánk, amelyen újságírók és egy elemző azokat a kérdéseket járták körül: milyen pénzből, milyen céllal és hogyan épül a kormányközeli álcivil hálózat?

A Békemenet-szervező Civil Összefogás Fórum modellje, amelyben állami cégek tömik támogatásokkal a kiválasztott haverokat, már a múlté. Most Rogán Antal keze alatt, központosítva épül a Fidesz-közeli kamucivilek birodalma.

A politikai pártok és a kormányzatok régen felismerték, hogy egyes céljaikat hozzájuk feltétel nélkül hű vagy velük szövetséges egyesületeken és alapítványokon keresztül könnyebben elérhetik. A kormányzat által létrehozott és működtetett „civil” szervezetek, az úgy nevezett GONGO-k leginkább az autoriter rendszerekben virágoznak. Közel egy évtizede Magyarországon is tapasztalható ez a jelenség. Melyek a magyar GONGO-k, mi a céljuk és miből működnek? Milyen mélységben épültek be a kormányzat holdudvarába és kommunikációjába? Létezésük és működésük mennyire veszélyes a magyar demokráciára?

A Független Médiaközpont szervezte a kormányzati álcivilekről szóló szakmai kerekasztal-beszélgetést, amelyen kollégánk, Sarkadi Nagy Márton is részt vett Bíró Marianna (Telex, újságíró), Csurgó Dénes (444, újságíró) és Hunyadi Bulcsú (Political Capital, elemző) társaságában. A beszélgetést Bodrogi Bea médiajogász vezette.

Az Átlátszón korábban és most is rendszeresen foglalkoztunk a kormányközeli álcivilek jelenségével. Ebben a cikkben már 2015-ben bemutattuk a jelenség elméleti hátterét és nemzetközi példatárát.

Tavaly nagy cikkben jártuk körül, hogy miképpen jutnak el a kormányzati pénzek az Alapjogokért Központhoz hasonló szervezetekhez, amelyek aztán a kormány belföldi politikáját és nemzetközi szövetségépítését segítik. Nemrégiben pedig részletesen feltártuk az álcivilügyi főpénzosztó Batthyány Lajos Alapítvány szerepét.

Külön cikket kapott az Átlátszón a jogászkodó Alapjogokért Központ (és a szervezet 1,4 milliárd forint értékű, szaunával frissített székháza is), a politikai influenszereket képző Megafon Központ, a köztévében szakértő Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány, a miniszterelnökségi luxusbüfében működő Aurum jogászklub, a rákosista „baloldali összefogásról” ismeretterjesztő Rubicon Intézet, az azóta a pixisből kiesett Antall József Tudásközpont, az Orbán Gáspár alapítványa által fenntartott JÖSZ szakkollégium és a közvetetten adófizetői pénzből működő facebookos mémoldal működése és finanszírozása is.

Címlapkép: a beszélgetés résztvevői

Adj szja 1%-ot, hogy megtudd, mire megy el az adód 99 százaléka! Átlátszónet Alapítvány: 18516641-1-42 from atlatszo.hu on Vimeo.

Megosztás