Konferenciaszereplés

Horn Gabriella a Magyar Nemzet lejárató cikkeiről beszélt a Független Médiaközpontban

Az adófizetők pénzéből fenntartott közszolgálati média is kritika nélkül terjesztette a Magyar Nemzet kétes valóságalapú, lejárató írásait – derült ki a Független Médiaközpont  szakmai beszélgetésén. A cikkekben idézett, titkosszolgálati módszerekkel készült videók hátterét az Átlátszó írta meg. A rendezvényen, amin lapunk munkatársa is részt vett, a lejárató kampány két áldozata részletesen beszélt arról, hogyan terjesztette  széles körben a róluk fabrikált narratívát a kormányközeli média. 

A beszélgetésen részt vett Jeney Orsolya, az Amnesty International Magyarország korábbi igazgatója, Bodrogi Bea médiajogász, Kálmán Mátyás újságíró,  Vicsek Ferenc, a Politikai Propaganda Indikátor Program alapítója, a MÚOSZ alelnöke, és Horn Gabriella, az Átlátszó munkatársa, aki az esetet feltárta. A beszélgetést Zádori Zsolt, a Magyar Helsinki Bizottság munkatársa vezette.

Korábban két cikkben is ismertettük a Magyar Nemzet több nyelven is publikált lejárató cikksorozatát. Megírtuk, hogy a kormány által nem kedvelt  civilszervezeteket, szakértőket, újságírókat besározó írások titkosszolgálati módszerekkel készült videókra alapultak. A felvételekből csak egy percnél rövidebb részleteket közlő cikkek a lejáratni kívánt személyek szavait  úgy idézték, mintha ők a Fidesz-propaganda állításait erősítenék meg.

Mutatjuk, kik és hogyan csinálták az újságírókat lejárató interjúkat a Fidesz-kampányhoz | atlatszo.hu

Több ponton is emlékeztetnek a négy évvel ezelőtt történtekre azoknak a videókonferencia-felvételeknek a készítési körülményei, amiken a Magyar Nemzet legújabb, múlt heti leleplező cikkei alapulnak. A két cikkben az Open Society Foundations (Nyílt Társadalom Alapítványok) egyik szervezetének volt menedzserével, Andrej Noskóval, és egy videós újságíróval, Kálmán Mátyással készült interjúk láthatók.

A Független Médiaközpont által szervezett eseményen („Karaktergyilkosságok, megvezetések, fedett akciók újságírók és civilek ellen”) a lejárató kampány – becslésünk szerint több mint tíz – áldozata közül ketten részletesen beszéltek arról, hogyan terjesztette a róluk fabrikált narratívát a kormányközeli média, például az Origo.

Független Médiaközpont beszélgetése kitért arra is, hogy az adófizetők pénzből fenntartott közszolgálati média is kritika nélkül  terjesztette (pl. itt, itt és itt is) a kétes valóságalapú írásokat.

A beszélgetésen részt vett Jeney Orsolya, az Amnesty International Magyarország korábbi igazgatója, Bodrogi Bea médiajogász, Kálmán Mátyás újságíró,  Vicsek Ferenc, a Politikai Propaganda Indikátor Program alapítója, a MÚOSZ alelnöke, és Horn Gabriella, az Átlátszó munkatársa, aki az esetet feltárta. A beszélgetést Zádori Zsolt, a Magyar Helsinki Bizottság munkatársa vezette.

 

A résztvevők többek között arról beszéltek, hogy miért jelent szint lépést a mostani lejárató kampány, és miben hasonlít a 2018-as választások előtti Black Cube -akcióhoz. Ez a részben volt izraeli titkosszolgálati alkalmazottakból létrejött  vállalat 2018-ban elismerte hogy részt vett a magyar civilszervezeteket lejáratni kívánó akcióban, de azt állították, hogy egy üzleti vita miatt kaptak egy cégtől megbízást erre.

Mint akkor 2018-ban, a mostani kampány kapcsán is az a fő kérdés, ki lehetett a megbízója az időt és pénzt nem kímélő, határokon átívelő műveletnek, amit hozzávetőleg két éve indíthattak valakik, közvetlenül a mostani országgyűlési választások előttre időzítve. Bár ez egyelőre nem derült ki, de az biztos, hogy a korábbi “sorosozó” kampányok szólamait ismétlő cikkek nagyon jól jönnek most a Fidesz-kormánynak.

Adj szja 1%-ot, hogy megtudd, mire megy el az adód 99 százaléka! Átlátszónet Alapítvány: 18516641-1-42 from atlatszo.hu on Vimeo.

Megosztás