Konferenciaszereplés

Álhírekről szóló konferencián adott elő Sarkadi Nagy Márton

Álhírekről és újságírókról volt szó a MÚOSZ konferenciáján, ahol főszerkesztők, közvéleménykutatók és dezinformációs szakértők mellett Sarkadi Nagy Márton kollégánk volt az egyik meghívott előadó. 

Sarkadi Nagy Márton, az Átlátszó munkatársa volt az egyik meghívott előadó azon a konferencián, amelyet a Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) szervezett egy hete a budapesti Sajtóházban. A konferencia az ukrán-orosz háborúval kapcsolatos álhírekről és az újságírók szerepéről szólt.

Fakenews háború: és mit tehetnek az újságírók?” – ez volt a címe annak a konferenciának, amelyen a hamisítás, a dezinformáció, a fake news térnyerése és az ellene való szakmai védekezés stratégiája volt a vezető téma. A MÚOSZ részéről Kocsi Ilona elnök és Vicsek Ferenc alelnök adtak elő.

Krekó Péter, a Political Capital ügyvezetője arról tartott előadást, hogy miképpen lehet kivédeni a dezinformációs orosz dömpinget. Munkatársunk, Sarkadi Nagy Márton a magyarországi álhírek jellegzetességeiről beszélt (35:00-tól).

 

Később közvéleménykutatók: Pulai András, a Publicus ügyvezető igazgatója és Závecz Tibor, a Závecz Research ügyvezető igazgatója beszélték meg, hogyan és kikre hatnak az álhírek.

Végül négy főszerkesztő — Dull Szabolcs (Telex), György Zsombor (Magyar Hang), Nagy Iván Zsolt (hvg.hu), Uj Péter (444) — tárgyalta meg, hogy milyen új helyzetekbe kényszeríti az álhírözön a magyarországi szerkesztőségeket.

Megosztás