Konferenciaszereplés

Az értelmes beszéd kis szigetei – a helyi nyilvánosságról beszélgetett kollégánk

A helyi és az országos médiumok szerepe és feladata, együttműködés, közös médiaalap, szabályozott állami reklámköltések, kritikus gondolkodásra nevelés – többek között ezekről is szó esett a 10 éves Mérték Médiaelemző Műhely beszélgetésén. Az esemény egyik résztvevője az Átlátszó szerkesztő-újságírója, Katus Eszter volt. 

Nemcsak az Átlátszó, de a Mérték Médiaelemző Műhely is tíz éves lett idén, akárcsak a Fidesz médiatörvényei. Ennek kapcsán szervezett több beszélgetést a Mérték a magyar sajtó helyzetével kapcsolatban – legutóbb december 13-án, amelyre kollégánk, Katus Eszter, az Országszerte rovat szerkesztője is meghívást kapott.

Az elmúlt 10 év „földrengésszerű változásokat hozott a helyi médiában is. A megyei lapokat lenyelte a Fidesz médiagépezete, az önkormányzati lapok sokszor a polgármester reklámlapjává alakultak. De eközben megjelentek új hangok, független helyi szerkesztőségek. A mai médiatérképen a helyi média számos szereplője a szabad és kritikus nyilvánosság utolsó szigetei közé tartozik. Hogyan jutottak ide, hogyan élnek túl, mi a szerepe ma a helyi médiának, és mit várnak egy új médiapolitikától?”

Ezzel vezette fel a Mérték a Zoom beszélgetést, amelyet a Facebookon élőben is követni lehetett. Urbán Ágnes és Polyák Gábor (Mérték Médiaelemző Műhely), Porcsin Zsolt (Debreciner), Dercsényi Dávid (Józsefváros Újság) és Katus Eszter (Átlátszó) többek között arról beszélgetett, milyen változásokat hoztak a legutóbbi választások a helyi és országos médiában, jobb vagy rosszabb lett-e a helyzet, és mire számíthatunk 2022-ben egy esetleges kormányváltás után. Szóba került az is, lehet-e és van-e értelme hálózatba kötni a független vidéki portálokat, vagy célszerűbb lenne közös jogi és pénzügyi hátteret biztosítani számukra. A médiumok összefogásáról és közös munkájáról is hangzottak el vélemények, akárcsak arról, mi a feladata az országos és a helyi lapoknak, és hogyan tudják kiegészíteni egymást.

Együttműködés: mostantól a nyomtatott Magyar Hang mellékleteként is megjelenik az Átlátszó | atlatszo.hu

Az Átlátszó hírei eddig csak az interneten voltak elérhetők a saját oldalunkon, valamint más online médiumok felületein – amennyiben átvették a tartalmainkat. Emiatt a cikkeink nehezebben vagy egyáltalán nem jutnak el azokhoz, akik inkább a hagyományosabb módon, a nyomtatott médiából tájékozódnak – sőt, gyakran kizárólag abból.

A beszélgetés azzal zárult, mivel lehet jobbá tenni a magyar sajtó helyzetét. A lehetőségek között felmerült a közös médiaalap, az állami reklámköltések szabályozása, a jobban célzott uniós pályázatok kiírása, a kritikus gondolkodásra nevelés, a közügy iránti érdeklődés növelése, az előfizetésre való buzdítás, vagy épp a közérdekű adatok elérhetővé tétele.

A teljes beszélgetés visszanézhető a Mérték Facebook oldalán:

Nyitókép: Pillanatkép a Zoom beszélgetésből.

Megosztás