Egyéb

Fidesz: gongóból van a kerítés

Orbán Viktor miniszterelnök polgári körének háttérszervezete, a Szövetség a Nemzetért Alapítvány vezeti a Szövetség a Polgári Magyarországért Alapítvány (SZPM) „elmúltötéves” kedvezményezetti listáját 135,5 millió forinttal. Az SZPM által az Átlátszó adatigénylése nyomán rendelkezésére bocsájtott 2010-2015-ös  lista ezüstérmese a Battyány Lajos Alapítvány (97 millió), a 2012-ben felfutott fő-álcivil CÖKA-nak a maga 91,7 milliójával be kell érnie a harmadik helyezéssel.

Magyarországon most először: böngésszen a pártalapítványok összes szerződése között!

Mindenkitől kértük, nyolc párt kiadta, egy tagadta meg. Nem, nem a Fidesz, nem is a KDNP, és még csak nem is az MSZP: a Jobbik elszámoltatási lendülete tört meg akkor, amikor el kellett volna árulni, hogy kik gyarapodtak a Gyarapodó Magyarország Alapítvány százmillióiból 2010 óta. A fair play jegyében bevártunk minden választ, és most minden megkapott adatot közzéteszünk, ugyanakkor az érdekesebb részleteket pártonként külön cikkekben elemezzük. Tovább az összefoglaló cikkre.

Az átlag támogatottak – ösztöndíjasok, folyóiratok, rendezvényszervezők stb. – néhány százezer forintot kaptak. A több mint 700 kedvezményezettet tartalmazó lista böngészése rávilágít arra, mennyi is a nevében „polgári”, „nemzeti”, „szövetség”, „összefogás”, „együttműködés” szavakkal operáló kormányközelien civil holdudvaronc: voltaképpen gongóból van a kerítés. Ráadásul a gongóipar celebjei – így főképp Balog Zoltán emberminiszter, Martonyi János leköszönt külügyminiszter, Granasztói György professzor – keresztbe-kasul kurátorkodnak és védnökösködnek úgy a pénzosztóban, mint a támogatást felszippantó „civil” szervezetekben.

Békemenet, CÖF, CÖKA, Pestisrácok – mi fán terem, kinek szolgál a magyar gongó?

Az SZPM-t 2003-ban hozta létre a Fidesz, a 2002-2006-os baloldali többségű Országgyűlésben jelenlévő pártok (MSZP, Fidesz, SZDSZ, MDF) egyetértésével, közös előterjesztésük alapján 2003-ban született pót-pártfinanszírozó törvény alapján. A pártok ritka, szinte kizárólag haszonlelés idején tapasztalható konszenzusát mutatta az is, hogy a jogszabálytervezet részletes vitája mindössze négy mondatból állt. A párttörvénybe iktatott új passzus szerint a politikai párt „a politikai kultúra fejlesztése érdekében tudományos, ismeretterjesztő, kutatási, oktatási tevékenység folytatása céljából a központi költségvetésből támogatásra jogosult alapítványt hozhat létre”, állami pénzt az országgyűlésbe bejutott pártok alapítványai kapnak az utolsó országgyűlési választáson megszerzett mandátumaik arányában. A Fidesz-alapítvány például a 2015-ös költségvetés szerint 529,7 millió forintot (a Fidesz, miként a többi parlamenti párt ezen felül kap állami támogatást, a nagyobbik kormánypárt például 876,6 milliót az idén), tavaly ez 611,7 millió forintot tett ki.

Az alapítvány honlapján közzétett legfrissebb, 2013-as beszámolója arról tanúskodik: a tekintélyes támogatást nem osztják föl teljes egészében, hanem raktároznak belőle. Erre utal például, hogy pénzügyi műveletek eredményei címen is befolyt a kasszába 32 millió, miközben értékpapírokban 0 forintot tartottak a tavalyi és az egy évvel korábbi mérleg zárásakor is (a látszólagos ellentmondásnak több megfejtése is lehetséges: mérlegkészítés fordulónapja előtt eladták az értékpapírokat, esetleg a pénzeszközöket „sima” bankbetétként, netán egy részét más valutában tartják). 2013-ban „cél szerinti tevékenység közvetlen költségei” (vagyis támogatás) címen 372 milliót költöttek, pénzeszközeik állománya 897 millió forintra rúgott 2013 végén. Az SZPM honlapján hét eleji állapot szerint nem volt aktuális pályázati kiírás.

Az SZPM-et a magyar központi költségvetésen kívül 2011-ig rendszeresen támogatta a német CDU-hoz kötődő Konrad-Adenauer Stiftung, amely tavaly decemberben meg is kapta a Fidesz-alapítvány Polgári Magyarországért-díját. 2012-2014-ben kisebb összegeket – repülőjegy-költségtérítést – kaptak az Európai Néppárt think-tankjeként nyilvántartott Wilfried Martens Centre for European Studies-tól (CES), amit egyébként a most megküldött lista szerint maga az alapítvány is dotál évente 25-30 ezer euróval.

Az SZPM elnöke Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter, főigazgatója Gulyás Gergely (Fidesz), az Országgyűlés alelnöke, külügyi igazgatója Schaller Ernő, az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség alelnöke. Utóbbinak van némi köze a kedvezményezetti körhöz is: a 2013-ban alakult, abban az évben és tavaly összesen 80,6 millió forinttal támogatott Jogállam és Igazságosság Nonprofit Kft. egyik tulajdonosa, Nagy Gábor éppen váltotta tavaly nyáron az egyébként a jegybank 52 milliárdos alapítványában kurátor Schallert a Zöld Közbeszerzési Tanácsadó Kft. tagjai sorában. Az SZPM úgynevezett védnöki tanácsában tag Csoóri Sándor író, aki szintén fölbukkant kedvezményezetti színekben is: 2010-ben 57 millió forintot kapott az általa vezetett Közép-Európai Kultúráért Alapítvány a kérészéletű Nagyítás folyóirat megjelentetésére. A tulajdonképpeni kiadó az alapítvány tulajdonában lévő Hetilap Nonprofit Kft. volt, amelynek a Magyar Narancs cikke szerint gondja, (voltaképpen népi-urbánus vitája) volt a Csoóri-féle alapítvánnyal, s amely egyszerűsített felszámolás után tavaly szűnt meg, utolsó, 2010-es mérlege szerint 60 millió forintos kötelezettségállománnyal.

A pártalapítvány elnöke, Balog miniszter is pozícióhalmozó: vezeti az Orbán Viktor miniszterelnök évértékelőit szervező, 2010. óta 69 millió forinttal támogatott Magyar Polgári Együttműködés Egyesületet is. Az évértékelő-szervező egyesület egyik védnöke, Martonyi János exminiszter tagja az SZPM védnöki tanácsának is. Szintén a Magyar Polgári Együttműködés Egyesület védnöke Granasztói György történészprofesszor igazgatótanácsi tag a brüsszeli CES-ben, elnököl a szintén dotált Magyar Szemle Alapítványban, továbbá az SZPM részéről évről évre több tízmilliós tétellel támogatott Batthyány Lajos Alapítvány elnöke. A Professzorok Batthyány Körével szimbiózisban élő alapítvány Antall József néhai miniszterelnök kezdeményezésére, „Az MDF Barátai Egyesület” hozta létre 1991-ben, a kurátorok között ma is szerepel a rendszerváltó kormányfő fia, Antall Péter (valamint mások mellett Rogán Antal fideszes parlamenti frakcióvezető, illetve Semjén Zsolt, a KDNP elnöke, akinek nevét az alapítvány honlapján ly-nal, Semlyénnek írnak).

Nem igazán kérkedik tevékenységével az őspolgári körből kinőtt, a Fidesz-alapítvány támogatási listáját toronymagasan vezető, a Polgárok Háza fenntartásában részt vállaló Szövetség a Nemzetért Alapítvány. Szűkszavú honlapjukon még a 2010-ben leköszönt Hende Csaba honvédelmi miniszter az elnök hétfői állapot szerint (a valóságban László Tamás fideszes országgyűlési képviselő). 2013-as beszámolójuk szerint 240 ezer forint támogatást osztottak szét, ebből 140 ezret A XXI. Század Zenéje Alapítványnak – ilyen néven nem találni alapítványt a bírósági nyilvántartásban -, a maradékot (családonként tízezer forintot) józsefvárosi nagycsaládoknak. Ezen kívüli ingyenes jogsegélyt nyújtanak emberi jogi ügyekben, illetve népművészeti, tánc, kézműves- és jógagyakorlásokat szerveznek a budapesti Polgárok Házában.

A kormánypárt ökleként mutatkozó békemenet-szervező Civil Összefogás Fórummal karöltve tevékenykedő Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖKA) 2012-ben kapott először fidesz-alapítványos pénzt, nyomban 40 millió forintot, majd évente 15-20 milliós összeget. A Csizmadia László által vezetett CÖF-fel együttműködő, illetve a határon túli szimpatizáns szervezeteket is ernyő alá terelő Civil Együttműködési Tanácskozásban tevékenykedik Osztie Zoltán – s a Magyar Polgári Együttműködés Egyesületben is elnökségi tag –  fundamentalista katolikusként ismertté vált belvárosi plébános személyén keresztül kapcsolódik az összesen 30 millió forinttal támogatott Keresztény Értelmiségiek Szövetsége Egyesülethez. Szintén CÖF-irányba ment, igaz, még a CÖF előtti időkben: 2,4 millió forinttal támogatta a SZPM a békemenetes Fricz Tamás politológus kutatását 2011-ben.

A tízmilliós nagyságrendben  szerepel a szintén békemenetes Bencsik András testvére, Bencsik Gábor kiadója, a 2014-től (a Kerényi Imre miniszterelnöki megbízott és kultúrharcos főideológus által kieszelt kiadvány ötlete óta) Magyar Krónika Kft.-nek nevezett, 2013-ban veszteséges cég, amely 30 millió forint támogatásban részesült tavaly. Tekintélyes, 70,5 milliós summát kapott a kegyvesztett főoligarcha érdekeltségének mondott, ténylegesen a Simicskával korábban, a Mahir-csoport révén  kapcsolatban álló Győri Tibor exállamtitkár tulajdonában lévő Nézőpont-csoport, az anyacég utoljára 2011-ben, médiafigyelő leánya 2013-ban (2010-ben egymillió forintot kapott könyvkiadásra a Heti Válasz Kiadó Kft.-t, amely ebben az évben került a Simicska-birodalomba az oligarcha egyéb érdekeltségei nem jutottak támogatáshoz a pártalapítványtól). Szintén 2013 volt az utolsó év, amikor SZPM-pénzhez jutott Lezsák Sándor, a T. Ház alelnöke által elnökölt lakitelki Népfőiskola Alapítvány, amely összesen 46 millióval gazdagodott. Összesítve 39 millió forint támogatás jutott a hasonló nevű folyóiratot megjelentető Kommentár Alapítványnak, amelyikhez tartozó kör a jobbközép fiatal értelmiségiek Tranzit-fesztiválsorozatának szervezője is. 24 millió forintot kapott 2010-ben a Tulajdon Alapítvány, amely az állami privatizációs, vagyonkezelő szervezet tanulmányokkal való megsegítésére jött létre, s amelynek egyik kurátora, Csizmadia Norbert 2013 óta a Matolcsy-féle jegybank ügyvezetője.

A kisebb tételek kedvezményezettjei között is akadnak ismerős nevek: egymilliót kapott filmforgatásra 2010-ben Bayer Zsolt Fidesz-alapító, kormánytámogató publicista cége, szintén filmkészítésre, illetve könyvkiadásra Koltay Gábor jobbos elkötelezettségű rendező feleségének kft-je 1,2 milliót 2012-ben, s egymilliót két évvel korábban. Több mint ötmillióért vezethetett tréningeket a pártalapítványnak a hódmezővásárhelyi Via Vitae Kft., amely Grezsa Ferenc egykori MDF-es országgyűlési képviselő családi érdekeltsége. Grezsa az akkori szélsőjobb kedvenc orgánumában, a néhai Csurka István által szerkesztett Magyar Fórumban közölte a kilencvenes évek elején nagy vihart kavart Apák és fiúk című írását, amelyben az akkori konkurens rendszerváltó párt, az SZDSZ promineseinek szüleit hozta kapcsolatba a kommunista rezsimmel. Közel hatmillió forintért tarthatott tréningeket és előadásokat az Independent Research Group Kft., amely Beke Sándornak, Kocsis Máté (Fidesz) józsefvárosi polgármester volt kampányfőnökének az érdekeltsége.

Működésre kapott 5 millió forintot 2013-ban a Szabadságvédő Alapítvány, amelyet Pethő Annamária vezet. Ő volt a frontembere a Nők a Nemzetért Közhasznú Egyesületnek is, amely 20 milliót kapott a Nemzeti Együttműködési Alapból, s amely a bíróságnak beadott beszámolóban költségtérítésre jogosult tisztviselőjének Gipsz Jakabot, Iksz Ipszilont és társait tüntette föl. A „futottak még” kategóriában is akadnak érdekes találatok: ösztöndíjként kapott háromezer dollárt Font Sára, Font Sándor (Fidesz) országgyűlési képviselő lánya, valamint kutatásra 24 ezer forintot Köves Slomo rabbi, a Fidesz-barátnak mondott Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség vezetője.

A Fidesz pártalapítványának szerződéslistáját itt lehet böngészni

Rádi Antónia

Független ember vagy?

Ha lesz 4 ezer független támogatója az Átlátszónak, akkor nincs az a lázárjános, aki el tudna minket hallgattatni. Legyél egy a 4 ezerből, és változtasd meg Magyarországot! Tudnivalók itt.

Támogatás SZJA 1% felajánlásával #Azénadómból

Ha 1%-od az Átlátszó céljaira kívánod felajánlani, személyi jövedelemadó bevallásodban az Asimov Alapítvány adószámát tüntesd fel, ami a következő: 18265541-1-42 Letölthető nyilatkozat itt.

Megosztás