Konferenciaszereplés

A dezinformációról beszélgettek az Átlátszó újságírói Krekó Péterrel és Polyák Gáborral

Szakmai kerekasztal-beszélgetésen vett részt Szopkó Zita átlátszós újságíró Krekó Péterrel, a Political Capital ügyvezetőjével, és Polyák Gáborral, a Mérték Médiaelemző Műhely alapítójával, az ELTE Média tanszékvezetőjével. Azokat a kérdéseket járták körül, hogy kik és miért működtetnek szándékosan dezinformációs célú csatornákat, hogyan befolyásolják a közéletet az álhírek, és mi a politika felelőssége mindebben. A beszélgetést Sarkadi Nagy Márton, az Átlátszó újságírója moderálta.

A Magyarországot érő dezinformációs nyomásnak alapvetően két nagy összetevője van: egyfelől a kormányzati vagy kormánnyal baráti médiának a propagandisztikus tevékenysége, másfelől az álhíroldalak, az úgynevezett „sufniszájtok” burjánzása.

De vajon miképpen lehetne csökkenteni a Fidesszel baráti média által okozott károkat? Milyen tendenciák figyelhetők meg a magyar sajtóban az orosz-ukrán háború kapcsán? És minek köszönhető az álhíroldalak számszerű sokasága és a népszerűsége, és miért nem lép ellenük a magyar állam? Többek között ezeket a témákat járták körbe a dezinformációról szóló esemény résztvevői.

A szakmai kerekasztal-beszélgetés az Átlátszó szervezésében valósult meg, csütörtök délután az Aurórában. A beszélgetésen kollégánk, Szopkó Zita is részt vett, Krekó Péter (Political Capital) és Polyák Gábor (Mérték Médiaelemző Műhely) társaságában. A beszélgetést Sarkadi Nagy Márton, az Átlátszó újságírója vezette.

A kerekasztal-beszélgetés visszanézhető az Átlátszó Facebook oldalán:

Az Átlátszón is több alkalommal foglalkoztunk már dezinformációval, és különböző álhíroldalak működését is igyekeztünk feltárni. Nemrég bemutattuk, hogy a dühödt véleménycikkeiről, és a kormányközeli médiából átvett cikkeiről ismert Mindenszó mögött egy esztergomi szoftverfejlesztő áll, a Világ Helyzete és Alternatív Hírek nevű áloldalak pedig egy nyíregyházi tanárhoz vezetnek.

Korábban cikksorozatban mutattuk be a 2018-as választások előtti Black Cube-akcióra hasonlító, a Magyar Nemzeten megjelent kampányvideókat. Az orosz-ukrán háború kitörésekor részletesen elemeztük, milyen álhíreket terjesztett a Kreml, hogyan jelentek meg az orosz propaganda narratívái a közmédiában, illetve a fideszes médiagépezetben.

2020-ban pedig bemutattuk a V4NA hírügynökség működését,  de foglalkoztunk a Fidesz amerikai kampánytanácsadójának közpénzből készült angol nyelvű híroldalával, illetve a Magyar Nemzet napilap “Soros karmesteréről” szóló hatrészes, tényfeltárónak mondott cikksorozatával, amelyet az Európában már lebukott azeri lobbi inspirált.

Címlapkép: a beszélgetés résztvevői (fotó: Átlátszó/ Bodoky Bence)

Megosztás