kálvária

Valaki más TAJ-számára vette fel az oltást, a valódi tulajdonos emiatt nem juthat vakcinához

Elképesztő és a rendszer hiányosságaira rávilágító történettel keresett meg minket olvasónk, aki úgy érzi, tehetetlenül csapódik ide-oda a különböző hatóságok között, aminek 16 éves lánya és családja issza meg a levét. A lány TAJ-számával ugyanis valaki már januárban megkapta az oltást, a rendszer pedig képtelen kezelni a problémát, és törölni a téves rögzítést. 

A történet egészen egyszerűen indult. Április végén bejelentették, hogy már a 1618 éves korosztály is regisztrálhat a koronavírus elleni oltásra. Olvasónk lánya ezt meg is tette vagyis megtette volna, ha nem pattan le a rendszerről: ön nem jogosult oltás időpont foglalásra, az csak az előzetesen regisztráltak számára lehetséges” közölte az automata válasz. A baljós mondat ezután egy hosszú és levélváltásban gazdag történetbe torkollott.

A család első körben az időpontfoglalásnál megadott telefonszámot hívta. Ott türelemre intették őket, mondván, lassú a rendszer. Vártak, de semmi sem történt. Két nappal később sikerült elérniük valahol egy ügyintézőt, aki kapcsolt valakit, aki a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő szombathelyi kirendeltségén ült. És itt jött a hidegzuhany: van egy kis gond.

Ezzel a TAJ-számmal, ezt az oltást január 11-én a SOTE-n felvették egy külföldi útlevéllel. Sőt, a másodikat is februárban”

 mondta egy hang a telefonban.

Kiütötte a biztosítékot a kötelező oltás ötlete, de az orvosok beleállnának

Azt mondja, sejtette, hogy első számú közellenséggé válik, de ekkora méretű gyűlölethullámra azért nem számított, amikor bedobta a köztudatba a kötelező védőoltás gondolatát. Dr. Apostol János 2020 novemberétől 2021 áprilisáig dolgozott a budapesti Honvéd kórház COVID Belgyógyászati osztályán.

Nem tudják törölni

Egy nappal később elérték a SOTE-t is, ahol viszont közölték, hogy három rendszerben tartják nyilván az oltásokat, de ott ennek nyoma sincs, így nem tudnak segíteni. A következő napokon sikerült kapcsolatba kerülni Szombathelyen a jogi- és adatvédelmi főosztály vezetővel, a Védelmi Bizottsággal és a Tisztifőorvosi Hivatallal egyaránt. A következő hétfőre pedig sikerült eljutni odáig, hogy a Nemzeti Népegészségügyi Központ Országos Tisztifőorvosi Titkárság Müller Cecília megbízásból felszólította a Semmelweis Egyetem Jogi és Igazgatási Főigazgatóságát a probléma rendezésére.

Ezúton tisztelettel kérjük az adatvédelmi probléma megoldását, a téves rögzítés tényét törölni szíveskedjenek, hogy mielőbb megtörténhessen az oltásra történő időpontfoglalás”

 szólt az utasítás.

A SOTE közölte, hogy néhány hétbe beletelik a dolog, de megoldják. Majd még aznap este kapott egy telefont a család az NNK-tól, hogy a SOTE nem tudja ezt az anomáliát megszüntetni, mert náluk nem szerepel az oltottak közt, de továbbították a megkeresést a Budapesti Tisztifőorvosnak, aki továbbította a Pest Megyei Kormányhivatalnál dr. Tarnai Richárdnak, aki tovább küldte az ügyet az Érdi Járási Hivatalnak. Ahhonan viszont az a válasz érkezett, hogy ők nem tudják megoldani ezt az ügyet.

A kép illusztráció. Átadják egy nőnek az oltási igazolást, miután beoltották a kínai Sinopharm koronavírus elleni vakcina első adagjával a nyíregyházi Jósa András Oktatókórházban kialakított oltóponton 2021.május 11-én. MTI/Balázs Attila

Az ügyben mindenki nagyon pozitívan állt az esethez, mindenki segítőkésznek és együttérzőnek mutatkozott, de megoldás, úgy tűnik, még sincs mondta az Átlátszónak olvasónk.

Külön érdekesség, hogy Szombathelyen az EESZT-ben látják az oltások tényét, viszont a gyerekorvos és a szülő a TAJ szám alapján nem látja. 

Olvasónk nem adja fel: megkereste Merkely Béla titkárságát, ahol kérvényezte az oltást, mint ahogy ígéretet kapott a  Fővárosi Kormányhivataltól is, hogy bár nem látják a tévesen rögzített oltást, most bárki foglalhat időpontot Pfizerre, tegyék ők is ezt. Megpróbálták: a rendszer nem engedi.

Felmerül a kérdés, vajon miért nem tűnt fel senkinek, hogy a TAJ számhoz tartozó ember mindössze 15 éves? Hogyan engedhette át a rendszer egyáltalán? Januárban ugyanis nem hogy 15 évesek nem kaphattak oltást, de még átlagember sem. Gyakorlatilag csak az egészségügyi dolgozók, az idősotthonok lakói, meg az ügyeskedők juthattak vakcinához.

Találtam egy régi ismerősömet, akinek a cége orvosi műszereket javít. Felírták a nevemet mint a cég munkatársát, így Magyarországon az elsők között kaptam meg mindkét vakcinát nyilatkozta az Átlátszónak egy neve elhallgatását kérő férfi április végén.

„Aki elutasít egy vakcinát, elutasítja az életet” – orvosok, asszisztensek az oltási kampányról

Rengeteg hír, álhír terjed a koronavírus elleni vakcinákkal kapcsolatban, ami egyre több embert bizonytalanít el és tart kétségek között. Pedig az orvosi szakma továbbra is határozottan kiáll az oltás mellett és hangsúlyozza annak fontosságát.

A szülők most várnak, hátha valaki valahol mégiscsak rábólint, hogy a gyermekük megkaphassa az oltást.

Érdeklődtünk az Operatív Törzsnél:

  • kaptak-e jelzést arról, hogy valaki vagy valakik más TAJ-számával vettek fel oltást, és ha igen, hány esetben;
  • ki tudja-e szűrni a rendszer ezt az anomáliát;
  • mi a teendő abban az esetben, ha valaki a fent említett esettel szembesül?

Cikkünk megjelenéséig nem kaptunk választ.

Zimre Zsuzsa

A nyitókép illusztráció. Egy férfi érkezik Soós Zoltán nyíregyházi háziorvos rendelőjébe, ahol beoltják a német-amerikai fejlesztésű Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyag, a Comirnaty-vakcina második adagjával 2021. május 20-án. MTI/Balázs Attila

Megosztás